Angst gevoel zonder reden? Dit is de oplossing!

Geschreven door: Nick de Waard

Een angst gevoel zonder reden heeft altijd een oorzaak. Gelukkig maar! Want dat betekent dat er ook een oplossing is om je weer rustig en kalm te voelen.

Angst heeft namelijk altijd een reden. Misschien dat je er nog niet bewust van bent, maar het is dan ook de bedoeling om erachter te komen wat dat dan is.

In dit artikel leg ik je alles uit over angst zonder reden en hoe jij je weer rustiger in je hoofd kunt voelen.

angst gevoel zonder reden info

De onbewuste oorzaken van angst

Angst kan soms zonder reden optreden en je kunt je afvragen wat de oorzaak is van deze onverklaarbare angst. Vaak zijn er onbewuste factoren die bijdragen aan het ontstaan van angstgevoelens. In dit stuk zullen we enkele van de meest voorkomende onbewuste oorzaken van angst bespreken.

Negatieve denkpatronen

Een van de belangrijkste onbewuste reden dat we angst ervaren zijn onze negatieve denkpatronen. Deze patronen kunnen leiden tot een vicieuze cirkel van angstgevoelens en negatieve gedachten. Bijvoorbeeld, als je denkt dat je nooit goed genoeg bent (een negatief zelfbeeld), kan dit leiden tot gevoelens van angst en onzekerheid. Het is belangrijk om deze negatieve denkpatronen te herkennen en te vervangen door positieve gedachten.

Onverwerkte emoties

Onverwerkte emoties kunnen ook bijdragen aan angstgevoelens. Als je een traumatische ervaring hebt meegemaakt, kan dit leiden tot onbewuste angstgevoelens. Je kunt dan een continu opgejaagd gevoel ervaren. Het is belangrijk om deze emoties te verwerken om ze los te laten en te voorkomen dat ze je leven beheersen.

Biologische factoren

Naast psychologische factoren kunnen biologische factoren ook bijdragen aan angstgevoelens. Bijvoorbeeld, als je een tekort hebt aan bepaalde voedingsstoffen, kan dit leiden tot angstgevoelens. Ook kan een verstoring van de hormoonbalans bijdragen aan het ontstaan van onbewuste angsten.

Stress

Als je denkt dat je angst zonder reden hebt, probeer dan eens na te gaan hoeveel stress je in je dagelijks leven ervaart? Stress is namelijk een grote oorzaak van angsten. Iemand met een verhoogde mate van stress en angst kan uiteindelijk ook een paniekaanval door stress krijgen.

Opvoeding

Opvoeding speelt ook een rol bij het ontstaan van onbewuste angst. Als jij bent opgevoed vanuit vertrouwen, dan kan het zijn dat je sterker in het leven staat en minder angstig bent. Maar als jij tijdens je opvoeding vaak geremd bent en nooit heb geleerd om je eigen keuzes te maken, dan kan het zijn dat je een angstig en onzeker persoon bent.

Per persoon verschilt de oorzaak van angst, maar als je denkt dat je angst zonder reden ervaart, dan heb je het mis. Er is namelijk altijd een oorzaak, bewust of onbewust.

angst gevoel zonder reden

De rol van gedachten en perceptie bij een angst gevoel zonder reden

Je gedachten en perceptie spelen een belangrijke rol in het ervaren van angst zonder reden. Het is vaak zo dat je gedachten en perceptie ervoor zorgen dat je angst ervaart, ook al is er geen daadwerkelijke dreiging aanwezig.

Gedachten kunnen namelijk leiden tot angstige gevoelens door het creëren van scenario’s die niet daadwerkelijk plaatsvinden. Je kunt je bijvoorbeeld zorgen maken over een mogelijke ziekte of ongeval, terwijl er geen enkel bewijs is dat dit daadwerkelijk zal gebeuren. 

Zo kun je dus een angstig gevoel creëren zonder dat je daar een duidelijk reden voor voelt.

De rol van perceptie bij angst

Perceptie speelt ook een rol bij het ervaren van angst zonder reden. Het kan zijn dat je perceptie van bepaalde situaties of gebeurtenissen niet overeenkomt met de werkelijkheid. Je kunt bijvoorbeeld denken dat je in gevaar bent terwijl dit niet het geval is, of je kunt denken dat een situatie bedreigend is terwijl dit niet zo is.

Om een angst gevoel zonder reden te verminderen, is het belangrijk om je bewust te worden van je gedachten en percepties en deze te evalueren. Door hier steeds meer inzicht in te krijgen kun je uiteindelijk beter ontdekken waar de angst z’n grondslag heeft.

Een goede manier om meer inzicht te krijgen in je gedachtes en percepties is om cognitieve gedragstherapie te doen. Dit is een vorm van therapie waarbij je leert om je gedachten en percepties te herkennen en te veranderen om zo je angstniveau te verminderen.

Ook in pas cognitieve gedragstherapie toe in mijn coaching, maar heb daar zelf een effectievere variant van gemaakt.

Last van veel angst? Chronische angst symptomen

angst zonder reden quote

Herken je onbewuste angst triggers

Angst zonder reden kan erg verontrustend zijn en kan je dagelijkse leven flink verstoren. Gelukkig kun je hier meer inzicht in krijgen! Hoe meer inzicht je krijgt in de angst triggers, hoe gemakkelijker het wordt ze weer om te buigen.

Het ontdekken van angst triggers (4 manieren)

 1. Houd een angst dagboek bij: schrijf op wanneer je angstig bent geworden en wat er op dat moment gebeurde. Noteer ook je gedachten en gevoelens op dat moment. Dit kan je helpen om patronen te ontdekken en te begrijpen wat jouw angst triggert.
 2. Reflecteer op je gedachten: als je angstig bent, vraag jezelf dan af welke gedachten door je hoofd gaan. Zijn deze gedachten écht realistisch? Zijn ze gebaseerd op feiten, aannames of doom-scenario’s? Door je gedachten te analyseren, kun je de oorzaak van je angst beter begrijpen.
 3. Praat met anderen: bespreek je angst met vrienden of familie. Zij kunnen je helpen om inzicht te krijgen in je angst en kunnen je wijzen op patronen die je vaak zelf niet kunt zien. Let er wel op dat je met iemand praat die je niet gelijk nieuwe angst aanpraat.
 4. Zoek professionele hulp: als je angst zonder reden aanhoudt en je dagelijks leven verstoort, dan raad ik je aan om professionele hulp te zoeken. Een therapeut kan je helpen om de oorzaak van je angst te begrijpen en kan je leren hoe je ermee om kunt gaan.

Het ontdekken van angst triggers kan best een uitdaging zijn, maar het is een belangrijke stap om je angst te begrijpen en te overwinnen. Door bewust te zijn van wat jouw angst triggert, kun je stappen ondernemen om ermee om te gaan en je dagelijkse leven weer op te pakken.

Zelf ging ik hier dagelijks mee aan de slag om te herkennen waar mijn angstige gevoel nou vandaan kwam.

Regelmatig last van vlagen met angst? Lees dan mijn artikel: angstaanvallen.

vrouw wilt angst overwinnen

Praktische tips voor rust

Als je last hebt van angst zonder reden, kan het moeilijk zijn om rust te vinden in je hoofd. Gelukkig zijn er enkele praktische stappen die je kunt nemen om je geest te kalmeren en je angst te verminderen. Hier zijn enkele tips die mij en mijn cliënten goed helpen. Super praktisch:

Praktische stappen naar rust in je hoofd

 1. Maak tijd voor ontspanning: zorg ervoor dat je dagelijks tijd vrijmaakt om te ontspannen. Dit kun je doen met bijvoorbeeld mijn ontspanningsoefeningen. Ik raad je aan om dagelijks te mediteren, omdat meditatie een super goede oefening is om uit je hoofd en in het moment te blijven. Op mijn YouTube kanaal heb ik veel meditaties staan (of scroll even naar onder).
 2. Schrijf je zorgen op: het kan ook helpen om je zorgen op te schrijven in een dagboek. Dit kan je helpen om je gedachten te ordenen en te begrijpen waar je angst vandaan komt. Het kan ook helpen om je emoties te uiten en te verwerken. Elke avond voor het slapen kun je even een kwartiertje van je afschrijven.
 3. Vermijd cafeïne en alcohol: cafeïne en alcohol kunnen je angst verergeren en je slaap verstoren. Ik raad je aan om dit zoveel mogelijk te vermijden.
 4. Zoek steun: probeer je angsten niet voor jezelf te houden. Het helpt echt door erover te praten met mensen. Je bent ook niet de enige, dus grote kans dat iemand waarmee je praat ook zelf angsten kent. Als je hier professionele hulp bij wilt, neem dan even contact met mij op.
 5. Ademhalingsoefeningen: ademhalingsoefeningen kunnen je helpen om te ontspannen en je angst te verminderen. Neem rustig gedurende 4 seconden een ademhaling door je neus. Houd je adem 7 seconden in. Adem vervolgens gedurende 8 seconden rustig uit door je mond.
 6. Lichaamsbeweging: fysieke activiteit kan endorfines vrijmaken, wat kan bijdragen aan een positievere gemoedstoestand. Zelfs korte wandelingen kunnen je al helpen.
 7. Gezonde levensstijl: zorg ook voor voldoende slaap en eet gezond.

Deze praktische stappen gaan je op weg helpen om de angst zonder reden te verminderen. Als de klachten aanhouden, neem dan even contact met me op. Ik kan je helpen om te herstellen.

Meer tips over het overwinnen van angst? Lees dan: angst overwinnen.

Samen jouw angst zonder reden weer overwinnen?

Doordat ik zelf ook met angst heb geworsteld, kan ik je goed ondersteunen bij je herstel. Het maakt niet uit hoelang je al last hebt, als jij wilt herstellen, dan is dat mogelijk!

Vaak zie ik dat veel psychologen en coaches zich richten op de symptomen van angst, maar niet op de kern van je angst. Maar waarom is de angst er eigenlijk? Alles heeft een oorzaak en daarom ook een langdurige oplossing. Samen kunnen we ontdekken wat die oplossing is.

Benieuwd hoe ik jou kan helpen? Neem dan gerust contact met me op voor een vrijblijvend gesprek.

Veelgestelde vragen

Antwoorden op veelgestelde vragen.

Wat zijn triggers voor angst?

Triggers voor angst kunnen variëren van persoon tot persoon, maar enkele veelvoorkomende triggers zijn onder meer stressvolle situaties, traumatische ervaringen, onzekerheid, bepaalde fobieën, en sociale angst.

Waar komen angsten vandaan?

Angstgevoelens kunnen uit verschillende bronnen voortkomen, waaronder biologische factoren, genetica, traumatische ervaringen, chronische stress, onzekerheid, en negatieve denkpatronen.

 

Leuk om kennis te maken!
Ik ben Nick de Waard, eigenaar van Nickdewaard.nl.

Ik help mensen met stress-, paniek- en burn-outklachten middels de Gouden Driehoek Methode.

Zelf heb ik jarenlang in een burn-out gezeten en last van angstklachten gehad. Gelukkig heb ik dankzij jarenlang veel zelfstudie, leren en vallen en opstaan kunnen herstellen. Alles wat ik geleerd heb, en nog leer, pas ik nu allemaal toe in mijn coaching en online programma's.

- Nick de Waard
Angst, stress en burn-out specialist en gediplomeerd Meditatieleraar

Bijna klaar. Vul onderstaande gegevens in en ontvang direct het e-book!

Gelukt! Je wordt nu doorgestuurd.