Angst om niet te kunnen slapen doorbreken? Het kan! (oplossing + tips)

Geschreven door: Nick de Waard

Ken je dat gevoel dat het donker wordt en dat je al gestrest begint te worden omdat je straks moet slapen? De angst om niet te kunnen slapen komt weer bovendrijven en misschien ervaar je al wel lichtelijke paniekaanvallen.

Ik begrijp als geen ander hoe dit voelt omdat ik deze slaapangst zelf ook voor een periode heb gehad. Je kunt in een soort vicieuze cirkel terechtkomen waar geen einde aan lijkt te komen.

Gelukkig is er een oplossing. In dit artikel leg ik je namelijk uit hoe je de angst om niet te kunnen slapen kunt doorbreken.

angst om niet te kunnen slapen infographic

Hoe ontstaat de angst om niet te kunnen slapen?

Als we ons levenspad bewandelen gaan we soms door heftige en moeilijke fases heen. Al deze fases kunnen uiteindelijk invloed hebben op hoe wij ons voelen en hoe wij ‘s avonds in bed gaan liggen.

Alles heeft namelijk een oorzaak, zo ook slaapangst.

Als we namelijk een heftige ervaring hebben gehad tijdens ons slaap, of een periode van veel stress en slechte slaap hebben meegemaakt, kan dit ervoor zorgen dat we de angst om niet te kunnen slapen ontwikkelen. Dit kan bijvoorbeeld een paniekaanval zijn of een andere stressvolle periode.

Na zo’n angstige periode kan het zijn dat we de eerstvolgende keer als we in bed liggen, we onszelf eigenlijk al schrap zetten omdat we bang zijn dat we dezelfde periode weer gaan beleven.

En als dit voor een lange periode blijft aanhouden kunnen we spreken van de angst om niet te kunnen slapen.

angst om niet te kunnen slapen doorbreken

Welke gedachten en overtuigingen zijn kenmerkend voor de angst om niet te kunnen slapen?

Zoals ik al zei: ik heb deze angst zelf ook meegemaakt. Het viel mij op dat er bijna altijd dezelfde soort gedachten omhoog kwamen. En nu merk ik dat bij mijn cliënten deze overtuigingen en gedachten ook omhoog komen.

Herken jij ook een paar van deze gedachten en overtuigingen?

 • “Ik moet snel in slaap vallen want ik moet morgen vroeg mijn bed uit anders ben ik moe.”
 • “Als ik nu niet in slaap val, dan ben ik morgen niks meer waard en dat overleef ik echt niet.”
 • “Ik moet echt snel gaan slapen, anders heb ik morgen nog meer last van mijn stressklachten.”
 • “Ik kan niet slapen, het lukt me nooit niet.”
 • “Ik moet nu echt snel in slaap vallen, want ik heb minstens 8 uur slaap nodig.”
 • “Als ik nu niet snel in slaap val dan word ik gek.”
 • “Volgens mij begin ik door te draaien.”
 • “Ik kan pas in slaap vallen als ik mijn vaste ritme heb gedaan.”

Al deze gedachten en overtuigingen zetten direct stress in je lichaam. Stress maakt vervolgens het hormoon cortisol aan en dit hormoon zorgt ervoor dat je alert bent. Niet echt bevorderlijk voor je slaap.

Een belangrijke stap om de angst om niet te kunnen slapen te doorbreken is om allereerst de controle over je gedachten weer terug te krijgen.

We kunnen nog zoveel trucjes en supplementen tot ons nemen, maar als onze gedachten blijven door razen kunnen we niet slapen door de stress.

vermoeide vrouw

Die eindeloze cirkel van: stress, angst en slecht slapen kun je gelukkig doorbreken

Misschien herken je het volgende patroon wel dat veel mensen met slaapangst doormaken:

 1. Het is donker en het is voor jou bijna tijd om naar bed te gaan
 2. Je merkt dat je al een beetje begint te piekeren en je voelt de stress opkomen
 3. Adrenaline gaat door je lijf heen en je krijgt misschien ook wel last van angstige gedachten
 4. Je gaat in je bed liggen, probeert nog wat te ontspannen maar zodra het licht uitgaat en je op één oor ligt merk je op hoe gestrest en angstig je bent
 5. Er schieten allerlei gedachten door je heen en dit zorgt voor extra stress
 6. Je ligt soms wel uren wakker zonder dat je het gevoel hebt dat je een beetje moe begint te worden
 7. Uiteindelijk val je toch (een beetje) in slaap, maar de volgende ochtend ben je niet uitgerust
 8. En vanavond weer hetzelfde riedeltje

Misschien ervaar jij niet exact hetzelfde als hierboven, maar grote kans dat je hier wel dingen in herkent.

Dit bovenstaande patroon, deze vicieuze cirkel, kun je dus doorbreken. Gelukkig maar. Het is mij namelijk ook gelukt, dus dan lukt jou het ook.

de vicieuze cirkel van angst om niet te kunnen slapen

In feiten ervaren we twee situaties die elkaar continu versterken:

 • Stress en angst zorgt ervoor dat we niet kunnen slapen
 • En dat we niet kunnen slapen zorgt ervoor dat we meer stress en angst ervaren.

Mijn eigen ervaring leerde me dat ik totaal geen grip had op mijn angstige gedachten waardoor slapen echt niet fijn van. Pas toen ik ging leren om hier mee om te gaan werd het beter.

Dus, hoe kan ik deze vicieuze cirkel van slaapangst en stress doorbreken in 3 stappen?

Uiteindelijk ontstaat slaapangst door onrust in je hoofd. Het heeft niets te maken met iets fysiek, het is puur iets mentaals. Dit maakt het voor velen die hier last van hebben dan ook zo vaag, want waar moet je zoeken om dit te doorbreken?

Wil je met het onderstaande aan de slag? Dan nodig ik je uit om te starten met het Stress & Angst Vrij Programma.

Let op: een quick fix bestaat helaas niet, maar dat is ook niet erg.

angst om niet te kunnen slapen overwinnen stap 1

1. Begin met regelmatige meditatie & mindfulness (heel belangrijk)

De angst voor het slapen bevindt zich alleen in ons hoofd. Dat betekent dat daar de oplossing zit en nergens anders.

Want vraag jezelf maar eens af: “Stel als ik rustig ben in m’n hoofd, heb ik dan nog last van angsten?” Het antwoord is: nee, dan ben je van je angsten af.

Het is dus mega belangrijk om die angstige gedachten weer onder controle te krijgen en meditatie is de enige ontspanningsoefening die dit kan bewerkstelligen.

Waarom?

Omdat je met meditatie continu uitwaaiert, in je gedachten zit en vervolgens je focus weer verlegd naar de meditatie. Als je mind gewend is om met elke gedachten mee te gaan, kan het ook weer gewend raken om dat niet te doen. Dit lijkt misschien mission impossible, maar dat is wel de enige weg om je hoofd rustiger te krijgen.

Dit is een regelmatige oefening en heeft tijd nodig, maar als je dit eenmaal vaak en regelmatig doet zul je hier de rest van je leven profijt van hebben. Je angsten zullen afnemen, je zult beter gaan slapen en je zult je beter voelen.

Toen ik zelf begon met regelmatige meditatie begonnen mijn paniekaanvallen geleidelijk af te nemen en mijn slaap te verbeteren, dit zie ik ook terug bij mijn cliënten.

stap 2 is minder stress

2. Zorg voor minder stress in je leven (ook heel belangrijk)

Misschien een beetje voor de hand liggend: maar stress houdt de angst om niet te kunnen slapen in stand. Dit komt omdat stress het hormoon cortisol aanmaakt en dit hormoon zorgt ervoor dat je alert blijft en daardoor slecht gaat slapen.

Als we gaan slapen willen we juist zo relaxt mogelijk zijn. Daarom is het belangrijk om te achterhalen welke dingen in jouw leven stress geven (van kleine dingen tot grote dingen). Als je dit vervolgens helder hebt is de volgende stap om deze stressfactoren te verminderen of te verwijderen.

Ontspanning is de basis van een goede slaap, daarom is het zo belangrijk om goed te kijken naar hoe jouw leven op dit moment is.

 • Ben je gelukkig?
 • Is dit het leven wat je graag wilt leven?
 • Zit je lekker in een flow?

Ik kan me goed voorstellen dat je niet lekker in je vel zit en daardoor ook angstig bent om te slapen. Neem gerust eens contact met me op als je hier hulp bij wilt. Ik kan je hier goed bij helpen.

stap 3 is balans in energie

3. Zorg voor de juiste balans tussen energie en rust (en ook dit: heel belangrijk)

Als je altijd klaar staat voor een ander en te weinig tijd neemt voor jezelf put je jezelf alleen maar uit en raak je mentaal oververmoeid. Het is dan ook belangrijk om de juiste balans te vinden tussen het weggeven van je energie en het kiezen voor jezelf.

Dit heeft enorm veel invloed op je slaap omdat, als je mentaal wat sterker bent, je voldoende energie overhoudt aan het einde van de dag. En iemand die mentaal sterk is heeft minder last van piekergedrag en angstige gedachten (zoals de angst om niet te kunnen slapen) en kan daardoor ook beter en sneller in slaap vallen.  

Dus vraag jezelf eens af: is er op dit moment een juiste balans tussen het kiezen voor mezelf (energie opladen) en het weggeven van energie of geef ik nog teveel energie weg?

Weer ontspannen slapen? Start dan met mijn online programma!

Goed nieuws! Jij kunt weer ontspannen in bed liggen. Zelf heb ik heel veel klachten gekend toen ik veel stress had. En de angst om niet te kunnen slapen was er daar één van. Het heeft bij mij ongeveer 6 jaar geduurd voordat ik ontdekte wat helpt als je last hebt van stress en de daaruit voortkomende klachten. 

Deze kennis om stressklachten te overwinnen deel ik in mijn succesvolle Stress & Angst Vrij Programma. Dus als je graag stappen wilt zetten in je herstel, dan raad ik je aan om daar eens naar te kijken.

man heeft angst om niet te kunnen slapen

De angst om niet te kunnen slapen kan ook uitmonden in een paniekaanval in bed

Als we in bed liggen en we zijn angstig, dan zet dit acute stress in ons lichaam. Deze stress versterkt de angstige gedachten en vervolgens gaan we piekeren over van alles en nog wat.

Als vervolgens onze piekergedachten voor een lange tijd aanhouden dan kan dit uiteindelijk resulteren tot een paniekaanval in bed.

Het is heel gebruikelijk dat mensen die nachten niet kunnen slapen uiteindelijk last krijgen van angstklachten.

Slaap is namelijk belangrijk voor ons brein om optimaal te kunnen functioneren volgens dit onderzoek. Iemand met weinig slaap is namelijk gevoeliger voor paniekaanvallen.

Als je regelmatig last hebt van paniekaanvallen in je bed, dan kun je ook mijn onderstaande meditatie doen voor het slapen gaan.

Samen de angst om niet te kunnen slapen doorbreken?

Het kan een flinke zoektocht zijn om te herstellen en als je al een tijdje zoekende bent raad ik je aan om dit pad samen met een ervaringsdeskundige te bewandelen.

Hulp krijgen van iemand die jouw klachten begrijpt kan je herstelproces flink versnellen en ook gemakkelijker maken. Mijn coachingsmethode is uniek en brengt je vaak tot de kern van jouw angst. Zodra we kern hebben ontdekt is het een kwestie van veranderingen toepassen waardoor je deze angst kunt overwinnen.

Als je wilt weten wat ik voor jou kan betekenen neem dan gerust eens contact op!

Leuk om kennis te maken!
Ik ben Nick de Waard, eigenaar van Nickdewaard.nl.

Ik help mensen met stress-, paniek- en burn-outklachten middels de Gouden Driehoek Methode.

Zelf heb ik jarenlang in een burn-out gezeten en last van angstklachten gehad. Gelukkig heb ik dankzij jarenlang veel zelfstudie, leren en vallen en opstaan kunnen herstellen. Alles wat ik geleerd heb, en nog leer, pas ik nu allemaal toe in mijn coaching en online programma's.

- Nick de Waard
Angst, stress en burn-out specialist en gediplomeerd Meditatieleraar

Veelgestelde vragen

Dit zijn de meest gestelde vragen.

Wat moet je doen als je niet kunt slapen door angst?

Het allerbelangrijkste is dat je rustig blijft. Angst bevindt zich alleen in je hoofd, daarom is het goed om een ademhalingsoefening te doen om de focus uit je hoofd naar je lichaam te begeleiden. Blijf niet zo lang je ademhaling voelen totdat de angst weer afzakt.

Hoe kom je van slaapangst af?

Om van slaapangst af te komen is het goed om allereerst te achterhalen waarom je bang bent om te slapen. Wat is er in het verleden gebeurd waardoor je nu angstig naar bed gaat? Uiteindelijk heeft alles een oorzaak, ook slaapangst. Op het moment dat we deze oorzaak kennen, weten we ook wat de oplossing is.

Bijna klaar. Vul onderstaande gegevens in en ontvang direct het e-book!

Gelukt! Je wordt nu doorgestuurd.