Angst voor de angst doorbreken in 4 stappen!

Geschreven door: Nick de Waard

Last hebben van angst voor de angst kan je leven flink belemmeren. Je kunt namelijk eerder bang zijn om leuke dingen te doen omdat je angstig wordt voor situaties in de toekomst.

Zelf heb ik hier ook veel last van gehad, maar ben inmiddels al weer een tijd ervan hersteld. In dit artikel leg ik je exact uit hoe jij ook weer de angst voor de angst kunt doorbreken.

angst voor de angst doorbreken info

Waarom is het belangrijk om angst voor de angst te doorbreken?

Angst voor de angst wordt ook wel anticipatieangst genoemd en het kan ons leven behoorlijk beperken. Het kan ervoor zorgen dat we bepaalde situaties vermijden of dat we niet volledig meer kunnen ontspannen. Daarom is het belangrijk om deze angst te doorbreken. Hieronder geef ik mijn advies waarom.

1. Het zorgt voor meer vrijheid

Wanneer je last van angst voor de angst, dan kan dit ervoor zorgen dat je bepaalde activiteiten of situaties vermijdt. Je gaat bijvoorbeeld niet meer naar feestjes omdat je bang bent dat je angst ervaart of misschien zelfs een paniekaanval. Of je durft niet meer te vliegen omdat je bang bent dat je in paniek raakt in het vliegtuig. Door deze angst te doorbreken, geef je jezelf meer vrijheid. Je kunt weer de dingen doen waar je vroeger van genoot en je hoeft niet meer beperkt te worden door je angst.

2. Het verbetert je levenskwaliteit

Als je constant bang bent voor de angst, kan dit ervoor zorgen dat je je niet meer kunt ontspannen of überhaupt kunt genieten van het leven. Je bent dan constant alert en gespannen. Dit kan ervoor zorgen dat je niet kunt slapen, minder goed kunt concentreren en dat je minder energie hebt. Door de angst voor de angst te doorbreken, verbeter je je levenskwaliteit. Je kunt weer ontspannen en genieten van de kleine dingen in het leven. Mijn advies is dat je niet te lang wacht met het doorbreken van deze angst, want dan worden de klachten steeds erger.

3. Het vermindert de kans op terugval

Waar ik zelf veel last van heb gehad was dat, toen ik een paniekaanval kreeg, ik bang was dat ik weer een nieuwe paniekaanval zou krijgen. Hierdoor ging ik de angst voor de angst ontwikkelen. Als je deze angst niet doorbreekt, is de kans groot dat je weer een paniekaanval krijgt. Door de angst voor de angst te doorbreken, verklein je de kans op terugval.

4. Het vergroot je zelfvertrouwen

Als je de angst voor de angst doorbreekt, ga je merken dat je zelfvertrouwen groeit en je onzekerheid verminderd. Dit komt omdat je iets hebt overwonnen waar je voorheen bang voor was. Dit kan ervoor zorgen dat je meer zelfvertrouwen krijgt in andere situaties. Je weet dat je in staat bent om je angst te overwinnen en dat geeft je een goed gevoel over jezelf. Mijn advies is om nooit op te geven, er is altijd een uitweg waardoor je kunt herstellen.

Ik hoop dat je overtuigd bent om aan de slag te gaan met je herstel.

angst voor de angst doorbreken samenvatting

Hoe ik de angst voor de angst heb doorbroken

Vroeger had ik vaak last van paniekaanvallen wanneer ik me in drukke plekken bevond, zoals de supermarkt. Elke keer als ik naar de supermarkt wilde gaan, was ik bang dat ik weer een angstaanval zou krijgen.

Deze angstige gedachten zorgden ervoor dat ik steeds meer gestrest en gespannen werd. Helaas werd de angst steeds sterker doordat ik me erin mee liet slepen. Soms kreeg ik zelfs een paniekaanval in bed, niet door de situatie op zich, maar door mijn angstige gedachten die ik nog niet onder controle had.

Dit soort ervaringen zorgden ervoor dat ik steeds minder vertrouwen kreeg en dacht dat ik beter niet meer naar de supermarkt kon gaan omdat ik altijd paniekaanvallen kreeg.

Uiteindelijk ben ik aan de slag gegaan met het doorbreken van dit patroon. Dit was niet gemakkelijk omdat ik heel veel overtuigingen van mezelf moest loslaten. Ook mocht ik leren hoe ik het beste kon omgaan met deze angstige gedachten. 

Wil je weten welke oefening/trucje mij heel erg heeft geholpen om de angst voor de angst te doorbreken? Bekijk dan de onderstaande video.

Onze ongecontroleerde gedachten zorgen voor angst voor de angst

Onze gedachten spelen natuurlijk de grootste rol in ons leven. Vooral mensen die last hebben van intrusies kunnen veel last hebben.

Soms komen we in angstige situaties terecht, zelfs met paniek, door ervaringen uit het leven. Wanneer we deze situaties achter ons laten, is er geen reden meer om werkelijk bang te zijn. Toch blijven we angstig omdat we angstige gedachten hebben over de mogelijkheid dat het opnieuw kan gebeuren.

Als we een ongecontroleerde geest hebben waarbij onze gedachten alle kanten op gaan, hebben angstige gedachten nog meer invloed op ons omdat we met elke gedachte meegaan.

angst illustratie

De eindeloze vragenlijst in ons hoofd zorgt voor onrust

Veel mensen met angst voor de angst hebben veel last van eindeloze vragen en gedachten zoals:

 1. Hoe moet het als ik weer een paniekaanval krijg?
 2. Wat gebeurt er als ik een auto-ongeluk krijg?
 3. Wat als ik nooit meer beter word?
 4. Hoe moet het als ik gek word?
 5. Wat als ik aan een chronische ziekte lijdt?
 6. Wat gebeurt er als ik in een gekkenhuis terecht kom?
 7. Wat gebeurt er als ik sterf?

Een ongecontroleerde mind wilt op al deze vragen antwoorden hebben en dit zorgt juist voor onrust in je hoofd.

We denken dat als we de antwoorden hebben, we weer rust kunnen ervaren.

Helaas werkt het niet op die manier. Voor elk antwoord dat we vinden, ontstaat er weer een nieuwe angstige vraag en deze vragenlijst lijkt nooit te eindigen.

Daarom ligt de oplossing niet in het beantwoorden van al je vragen, maar juist in het leren omgaan met deze angstige gedachten. Het is nuttig om een paar antwoorden te krijgen voor meer vertrouwen, maar uiteindelijk wil je de controle terugkrijgen over je geest.

angst voor de angst overwinnen quote

Angst voor de angst doorbreken in 4 stappen! 

Met mijn coaching kun je de angst voor de angst doorbreken. Vaak ligt de oorzaak dieper dan dat we denken en daardoor is professionele hulp zeer aan te raden.

Als je graag zelf aan de slag wilt met het oplossen van deze angst, dan kun je deze 4 stappen volgen:

Met de volgende stappen kun je deze angst voor de angst doorbreken:

Stap 1: Kijk de angst aan

The only way out is to go in. Het is het meest eng, maar de angst aankijken is de belangrijkste eerste stap om te zetten om de angst voor de angst te doorbreken. Vraag jezelf maar eens af:

 • Waar ben ik concreet bang voor?
 • Wat is het ergste dat er kan gebeuren?

Door jezelf dit soort vragen te stellen kan het zijn dat de angst juist weer omhoog komt, maar dat is juist goed. Door deze vragen te stellen staan we letterlijk oog-in-oog met onze angst. Nu kunnen we de angst gaan ombuigen.

angst voor de angst doorbreken

Stap 2: Waar wil je naartoe?

De tweede stap is om de angst voor de angst te doorbreken is om een duidelijk beeld te vormen waarin jij jezelf ziet zonder het hebben van deze angst. Op deze manier gaan we een positiever beeld voor de angst in de plaats zetten.

Vaak zijn we namelijk onbewust van onze gedachten, terwijl dat ook slechts beelden zijn. Je hebt een bepaalde beeld bij de angst dat je ervaart, daar kan net zo gemakkelijk een ander beeld tegenover staan.

Voorbeeld:
Stel dat je bang bent om naar de supermarkt te gaan, omdat je bang bent om gek te worden of een paniekaanval te krijgen. Je hebt vervolgens een beeld in je hoofd waarbij je helemaal in paniek door de supermarkt heen loopt. Probeer dan eens om dat beeld in een ander perspectief te zetten.

 

Stel dat je in de supermarkt loopt en je voelt je wél lekker. Hoe ziet dat eruit? Probeer zo duidelijk mogelijk te visualiseren dat het wél goed gaat. Wat doe je? Hoe voel je je op dat moment? Wat zie je?

Probeer dit beeld helder te krijgen, dan kun je door naar stap 3.

wat als het wel lukt quote

Stap 3: Herken je beperkte overtuigingen

Je hebt de angst aangekeken, je weet nu graag waar je naartoe wilt, nu is het tijd om door te pakken en je beperkte overtuigingen achter je te laten.

We hebben allemaal bepaalde overtuigingen over onszelf die ons klein houden waardoor we geen doorbraak kunnen ervaren in onze genezing en ons eigenlijk ‘lamleggen’.

Stel, je wilt je gewoon weer goed voelen in de supermarkt dan kunnen een aantal overtuigingen zijn:

 1. Maar dat lukt me toch niet
 2. Ik ben een mislukking
 3. De vorige keer ging het ook niet goed, dus nu ook niet
 4. ‘Die of die’ zei tegen mij dat het nooit meer goed komt
 5. Het is een familiekwaaltje
 6. Ik ben te zwak om dit te kunnen

Al je meegaat en gelooft in deze overtuigingen stroomt alle positieve energie, die je hebt ervaren bij de visualisatie uit stap 2, uit je lichaam en zul je uiteindelijk niet een doorbraak bereiken.

Vervolgens neemt de angst het weer over en je bent weer terug bij af.

We hebben dat zetje nodig, die positieve energie, om te durven en te doen.

4 stappen beperkte overtuigingen ombuigen infographic

Opdracht bij stap 3: je beperkte overtuigingen ombuigen (4 stappen)

Je kunt jezelf 4 vragen stellen om je beperkte overtuigingen om te buigen. Byron Katie omschrijft dit heel mooi in haar boek ‘Vier vragen die je leven veranderen’.

 1. De eerste vraag die je jezelf gaat stellen is: “Is het waar?”
  Misschien is het deels waar en deels niet. Je hebt het in ieder geval als waarheid aangenomen.
 2. De tweede vraag is: “Kun je voor 100% zeker weten dat het onder alle omstandigheden altijd waar is?”
  Misschien is het in een bepaalde situatie waar en in een bepaalde situatie niet.
 3. De derde vraag is: “Hoe voel je je hierbij?”
  Misschien past het wel helemaal niet bij jou en voelt het helemaal niet goed, maar je hebt het nu eenmaal als waarheid aangenomen.
 4. De laatste vraag is: “Wie zou je zijn zonder die overtuiging?”
  Waarschijnlijk merk je al bij jezelf: dit heb ik veel liever. Deze persoon, zonder die beperkte overtuiging, voelt veel fijner en krijg ik veel meer energie van.

Wanneer je deze opdracht gedaan heb, kun je het gaan uitproberen in je omgeving. Misschien merk je dat je in sommige situaties al een ander beeld heb over jezelf. Dit kan je vervolgens meer zelfvertrouwen geven.

vrouw met zelfvertrouwen

Stap 4: Zorg voor ontspanning (ademhaling)

Vervolgens ga jij je weer verbinden met je ademhaling. Zorg ervoor dat je ademhaling op een ontspannen manier laag in je onderbuik zit en laag in geluid en frequentie is.

Je ademhaling kun je ook zien als de beste ontspanningstool. Een ontspannen ademhaling staat namelijk gelijk aan een ontspannen mind. En iemand met een ontspannen mind kan veel betere keuzes maken, zonder angst. Ook gebeurt er neurologisch veel op het moment dat je rustig ademt. Je geeft dan letterlijk aan je brein door: de kust is veilig.

Op het moment dat je ademhaling rustig is, ga je de confronterende situatie aan (bijvoorbeeld naar de supermarkt, als je daar bang voor bent).

En vervolgens ga je zien: “Je overleeft het!”. De angst die je had was irreëel, maar dat wisten we al. En zo krijg je steeds meer en meer positieve ervaringen.

Samen de angst voor de angst doorbreken?

Ik heb de afgelopen jaren veel mensen geholpen om de angst voor de angst te doorbreken. Dit komt omdat ik zelf ook veel ervaring heb gehad met de angst voor de angst.

Ik weet dus als geen ander hoe het voelt om hier last van te hebben, daarom kan ik je ook zo goed helpen. 

Als je graag wilt weten wat ik voor je kan doen, neem dan even contact met me op dan kunnen we altijd een kennismakingsgesprek inplannen.

Veelgestelde vragen

Antwoorden op veelgestelde vragen.

Hoe doorbreek je de angst voor de angst?

Je doorbreekt de angst voor de angst voor aan de slag te gaan met de volgende 4 stappen:

 1. Kijk de angst aan
 2. Visualiseer jezelf zonder angst
 3. Buig beperkte overtuigingen om
 4. Zorg voor een ontspannen ademhaling en zet die stap

Leuk om kennis te maken!
Ik ben Nick de Waard, eigenaar van Nickdewaard.nl.

Ik help mensen met stress-, paniek- en burn-outklachten middels de Gouden Driehoek Methode.

Zelf heb ik jarenlang in een burn-out gezeten en last van angstklachten gehad. Gelukkig heb ik dankzij jarenlang veel zelfstudie, leren en vallen en opstaan kunnen herstellen. Alles wat ik geleerd heb, en nog leer, pas ik nu allemaal toe in mijn coaching en Stress & Angst Vrij Programma.

- Nick de Waard
Angst, stress en burn-out specialist en gediplomeerd Meditatieleraar

Bijna klaar. Vul onderstaande gegevens in en ontvang direct het e-book!

Gelukt! Je wordt nu doorgestuurd.