Angst voor overgeven overwinnen? Op deze manier lukt het!

Geschreven door: Nick de Waard

Heb je ooit angst gevoeld bij het idee van overgeven? Bang dat je moet overgeven in openbare ruimtes? Of zomaar uit het niets? Dit zou kunnen wijzen op emetofobie, de angst voor overgeven. Emetofobie kan je leven verstoren en leiden tot het vermijden van situaties waarin braken kan voorkomen.

Dit artikel biedt inzicht en tips om emetofobie te behandelen. Lees verder om meer te weten te komen over de oorzaken, symptomen, vicieuze cirkels en hoe je uiteindelijk de angst voor overgeven kunt overwinnen.

angst voor overgeven overwinnen info

Wat is de angst voor overgeven?

Emetofobie, ook wel bekend als angst voor overgeven, is een specifieke fobie dat wordt gekenmerkt door een (extreme) angst voor braken of het zien van anderen die overgeven.

Mensen die veel last hebben van deze angst kunnen situaties gaan vermijden zoals openbare plaatsen, sociale bijeenkomsten of het eten van bepaalde voedingsmiddelen.

Emetofobie kan ook een negatieve invloed hebben op het dagelijks leven van een persoon en kan leiden tot veel gevoelens van angst, paniek en stress. Ook kunnen mensen met emetofobie fysieke symptomen ervaren, zoals misselijkheid, duizeligheid en hartkloppingen.

Het is aan te raden om hulp te zoeken als je veel last hebt van emetofobie.

angst voor overgeven

Symptomen van angst voor overgeven

Als je last hebt van emetofobie, kun je last hebben van verschillende symptomen. Hieronder staan enkele veelvoorkomende symptomen van emetofobie:

 • Paniekaanvallen: als je last hebt van emetofobie, kun je ook last hebben van paniekaanvallen. Dit zijn plotselinge aanvallen van intense angst die gepaard gaan met lichamelijke symptomen zoals zweten, hartkloppingen en trillen. Heb je veel last van paniekaanvallen? Dan heb ik hier wat paniekaanval tips voor je.

 • Misselijkheid: mensen met emetofobie kunnen last hebben van misselijkheid. Dit kan leiden tot een vicieuze cirkel van angst voor overgeven en misselijkheid.

 • Sociale angst: ze kunnen zich zorgen maken over wat anderen van hen denken als ze zich misselijk voelen of moeten overgeven.

 • Claustrofobie en agorafobie: sommige mensen met emetofobie hebben ook last van claustrofobie en agorafobie. Ze kunnen bang zijn om in kleine ruimtes te zijn of bang zijn om openbare plaatsen te bezoeken, omdat ze bang zijn dat ze gaan overgeven.

 • Bang om te slikken: ook slikangst kan de angst om over te geven opwekken.
 • Faalangst: ze kunnen zich zorgen maken over hun prestaties op school of op het werk vanwege hun angst voor overgeven.

 • Hyperventilatie: ook kunnen mensen last hebben van hyperventilatie. Dit is een ademhalingsprobleem dat kan leiden tot duizeligheid, tintelingen en gevoelloosheid in de handen en voeten.

 • Onzekerheid en slecht zelfbeeld: ook kun je last krijgen van onzekerheid en een negatief zelfbeeld. Je kunt je zorgen maken over hoe je eruit zien of hoe jij je gedraagt in sociale situaties vanwege de angst voor overgeven.

Als je last hebt van emetofobie en deze symptomen herkent, is het belangrijk om hulp te zoeken. Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar die je kunnen helpen om je angst te overwinnen en je leven weer op de rails te krijgen.

quote over emetofobie

Ik heb ook last van de angst voor overgeven gehad, nu niet meer.

Voor een lange tijd heb ik de angst gehad om over te geven. Dit komt omdat ik een lange periode gekend heb waarin ik veel last had van angst- en paniekaanvallen. Op dagelijkse basis werd ik overvallen door angsten. Op een gegeven moment had ik zelfs de angst dat ik overal kon overgeven, zelfs in de bus of supermarkt. Misschien herken je dit wel?

Ik wist alleen niet goed hoe ik hiermee om moest gaan, dus ik probeerde er continu van weg te rennen. Maar hierdoor werd het juist erger. Doordat ik het continu niet wilde voelen, duwde ik het weg en bleef het continu aanwezig. Het sluimerde de heletijd in m’n achterhoofd.

De heledag was ik bezig met: “ik hoop niet dat ik straks weer angstig wordt en moet overgeven.” Je kunt wel stellen dat ik last van anticipatieangst had, continu bang voor angst.

Maar, je kunt alleen angsten oplossen als je het durft aan te kijken en er oké mee kunt zijn. Dit is niet gemakkelijk, dat snap ik. Maar het is wel mogelijk. Ik raad je wel aan om het niet met familie er veel over te hebben, omdat zij vaak emotioneel betrokken zijn en kunnen reageren vanuit hun emoties.

Professionele hulp raad ik je wel aan. Want angst oplossen is vrij gemakkelijk, als je weet wat je moet doen. Veel reguliere therapeuten hebben geleerd vanuit een boek en kunnen je dus maar beperkt helpen. Ik heb het zelf geleerd vanuit eigen ervaring en weet dus heel gericht hoe je deze angst kunt overwinnen.

Als je benieuwd bent wat ik voor jou hierin kan betekenen, neem dan gerust eens contact met me op. Ik kan je waarschijnlijk goed helpen.

vrouw heeft buikpijn

De cirkel van angst, trauma en emetofobie

Traumatische en angstige ervaringen spelen een grote rol bij het ontstaan van emetofobie.

Als wij bijvoorbeeld een situatie hebben meegemaakt waarin we het gevoel hebben gehad dat we moesten overgeven (of we moesten daadwerkelijk overgeven) en daar kwam vervolgens veel angst bij kijken, dan wordt dat in ons onderbewust zijn opgeslagen als een ‘onveilige situatie’.

Vervolgens kan ons onderbewustzijn bij een volgende soortgelijke situatie weer dezelfde angst omhoog halen, waardoor we het gevoel hebben dat we weer moeten overgeven. Hierdoor maken we weer een nieuwe traumatische ervaring aan.

En als je niet weet hoe je met deze angst moet omgaan, dan stapelen de traumatische ervaringen zich op. Hierdoor kun je in een soort angstcirkel terecht komen waarbij je het idee hebt dat je overal moet overgeven. Deze cirkel ziet er vaak zo uit.

emetofobie cirkel angst en trauma

En dit kan je leven flink negatief beïnvloeden.

Daarom is het verstandig om zo snel mogelijk hulp te zoeken, want de kans is groot dat je steeds meer traumatische ervaring aanmaakt als je niet weet hoe je deze cirkel kunt doorbreken.

Neem gerust contact op als je hier graag hulp bij wilt.

Emetofobie kan ook resulteren in een paniekaanval

Emetofobie kan uiteindelijk ook leiden tot paniekaanvallen omdat de angst voor overgeven bij mensen met deze aandoening enorm heftig is. Het idee van overgeven roept vaak intense angst op, en deze angst kan zich snel opbouwen, wat kan leiden tot een paniekaanval. 

Als we niet weten hoe we met deze paniekaanval om kunnen gaan, lopen we een groter risico op herhaaldelijke paniekaanvallen. Lees daarom ook eens “Wat te doen als je in paniek bent“.

vrouw heeft buikpijn

Hoe Krista is hersteld van de angst voor overgeven

Krista mailde mij dat ze een enorme angst had voor overgeven. Dit was vooral aanwezig als ze met mensen omringd was. De angst was soms zo heftig dat het zelfs kon resulteren in een paniekaanval. Ze was er zowat de hele dag mee bezig.

In ons eerste kennismakingsgesprek zijn we gelijk de diepte in gegaan. We hebben achterhaald waarom ze zo bang was en hoe ze hier het beste mee om kunt gaan. Ook hebben we gelijk een plan gemaakt om meer ontspanning te nemen. Veel stress in haar leven zorgde ervoor dat ze klachten juist erger werden.

Na verloop van tijd, en na veel innerlijke confrontaties (en tranen), begon Krista zich steeds beter te voelen. Ze merkte dat ze er een stuk ontspannender in kon staan en daardoor werden de klachten minder erg. Ze heeft geleerd dat acceptatie en ontspanning de basis is van je herstel, ongeacht je allemaal hebt meegemaakt.

Ze voelt zich inmiddels weer een stuk beter en ik ben dankbaar en blij dat ik haar hierin heb mogen ondersteunen.

herstelverhaal angst voor overgeven

Emetofobie zorgt ook voor onzekerheid

Emetofobie is een irrationele en intense angst voor overgeven of het zien van anderen overgeven. Deze angst kan leiden tot een reeks emotionele en fysieke reacties, waaronder onzekerheid vaak voorkomt. Hier zijn enkele manieren waarop emetofobie onzekerheid kan veroorzaken:

 • Onzekerheid over het eigen lichaam: mensen met emetofobie kunnen constant bezorgd zijn over signalen van misselijkheid in hun lichaam. Deze obsessie kan leiden tot onzekerheid over hun lichaamsfuncties en hen bang maken voor de mogelijkheid van overgeven.
 • Onzekerheid over voedsel en drinken: daarnaast kan het ook leiden tot strenge dieetbeperkingen, waarbij je bepaalde voedingsmiddelen of dranken gaat vermijden omdat je bang bent dat je misselijk gaat worden. Dit kan onzekerheid veroorzaken bij sociale gelegenheden of tijdens maaltijden.
 • Onzekerheid in sociale situaties: ook kan emetofobie veel onzekerheid geven om deel te nemen aan sociale activiteiten, zoals uit eten gaan, feestjes bijwonen of reizen. Je kunt je continu zorgen maken over situaties waarbij je het idee hebt dat je moet overgeven.
 • Onzekerheid over de toekomst: de constante angst voor overgeven kan leiden tot onzekerheid over de toekomst en de mogelijkheid om normaal te functioneren. Dit kan leiden tot depressieve gevoelens en het verminderen van de kwaliteit van leven. Je durft minder snel te kiezen voor wat je graag wilt.
vrouw heeft buikpijn

Zelf de angst voor overgeven overwinnen? Hier 9 tips!

Het overwinnen van emetofobie, zoals elke vorm van angst, kan een uitdagend proces zijn, maar het is zeker mogelijk. Hier zijn enkele tips die kunnen helpen bij het omgaan met en overwinnen van emetofobie:

 • Leer over emetofobie:
  Als je meer begrijpt over de aard van emetofobie, de oorzaken en mogelijke triggers, kun je beter inzicht krijgen in je eigen situatie. Dit kan je helpen om de angst rationeler te benaderen en te begrijpen dat het te overwinnen valt.
 • Identificeer en daag je negatieve gedachten uit:
  Emetofobie wordt vaak gevoed door irrationele overtuigingen en negatieve gedachten over overgeven. Je kunt zelf je gedachten identificeren die je angstig maken en hier vervolgens realistische en positievere denkpatronen tegenover zetten.
 • Blijf rustig:
  De eerstvolgende keer dat de angst omhoog komt, raak dan niet gelijk in paniek. Je wilt natuurlijk een paniekaanval voorkomen. De angst om over te geven is onschuldig al lijkt het soms van niet. Het is ‘slechts’ een gevolg van ervaringen uit het verleden, dus er is ook een oplossing. Ik heb het ook meegemaakt en met mij is het ook goed gekomen.
 • Exposure:
  Exposure is een veelgebruikte techniek bij het overwinnen van emetofobie. Dit houdt in dat je geleidelijk aan wordt blootgesteld aan situaties die angst oproepen, zoals het praten over overgeven, het zien van misselijkheid of zelfs het kijken naar video’s van mensen die overgeven. Het doel is om vervolgens je angstreactie te verminderen en te leren dat je de situaties aankunt zonder catastrofale gevolgen.
 • Meer ontspanning:
  Leer ontspanningsoefeningen zoals diepe ademhaling, progressieve spierontspanning of Autogene Training van Schultz. Deze technieken kunnen je helpen omgaan met angstige momenten en stress verminderen. Je kunt veel ontspanningstechnieken vinden op mijn YouTube kanaal.
 • Ontspannen leven:
  Zorg voor een ontspannen leven en probeer alle stressfactoren uit je leven te verwijderen. Ontdek waar jij energie van krijgt en waar je geen energie van krijgt. Hoe meer ontspannen jij bent, hoe minder last je hebt van angst. Als je hier hulp bij wilt kun je altijd een gratis kennismakingsgesprek aanvragen op mijn Ontspannen Lifestyle Coaching pagina.
  • Zorg voor je algehele gezondheid:
   Een gezonde levensstijl met voldoende slaap, regelmatige lichaamsbeweging en een uitgebalanceerd dieet kan je algemene welzijn verbeteren en je weerbaarder maken tegen angst.
  • Leer omgaan met angst:
   Angst overwinnen kun je leren. Het is niet zo moeilijk, als je de juiste hulp krijgt. Ik heb zelf veel angsten overwonnen en heb mijn beste tips uitgeschreven in dit artikel over omgaan met angst en paniek.
  • Start met meditatie:
   Meditatie is bij uitstek de beste oefening om angst te overwinnen. Regelmatige meditatie heeft er bij mij voor gezorgd dat ik rustiger werd in m’n hoofd. Hierdoor werd het gemakkelijker om met angsten om te gaan. Je kunt bijvoorbeeld mijn onderstaande meditatie doen.

  Samen emetofobie behandelen?

  Als ik je iets kan meegeven wat mij heel erg heeft geholpen: leer van iemand die deze angst zelf ook heeft overwonnen. Iemand die helemaal snapt wat het inhoudt en waar jij doorheen gaat. Emetofobie kan namelijk een diep en leerzaam proces zijn.

  Ik durf te stellen dat ik nooit mijn angsten had kunnen overwinnen zonder de hulp van iemand anders. We hebben allemaal iemand nodig om van te leren. Veel reguliere therapeuten en doktoren waren voor mij veel te vaag, ik zocht iemand die zelf ook had meegemaakt wat ik had meegemaakt.

  “Ondersteuning van iemand die soortgelijke ervaringen heeft gehad, kan het herstelproces aanzienlijk versnellen en vergemakkelijken. Deze persoon begrijpt jouw situatie volledig en kan je op een meer persoonlijke en effectieve manier bijstaan.”

  Als je graag met mij wilt spreken over jouw situatie, dan kan dat natuurlijk. Neem dan even contact op.

  Veelgestelde vragen

  Dit zijn de meest gestelde vragen.

  Wat is overgeeffobie?

  Overgeeffobie is hetzelfde als emetobie en de angst om over te geven. Je hebt de angst om iemand te zien overgeven of zelf over te geven.

  Hoe behandel je emetofobie?

  Je kunt emetofobie behandelen door aan de slag te gaan met het aanpakken van de angst. Er zijn verschillende therapievormen die je kunnen helpen. Denk aan: EMDR, Cognitieve gedragstherapie of exposure-therapie. Het belangrijkste is om direct naar de kern van je angst te gaan. Hier kan ik je ook bij helpen.

  Leuk om kennis te maken!
  Ik ben Nick de Waard, eigenaar van Nickdewaard.nl.

  Ik help mensen met stress-, paniek- en burn-outklachten middels de Gouden Driehoek Methode.

  Zelf heb ik jarenlang in een burn-out gezeten en last van angstklachten gehad. Gelukkig heb ik dankzij jarenlang veel zelfstudie, leren en vallen en opstaan kunnen herstellen. Alles wat ik geleerd heb, en nog leer, pas ik nu allemaal toe in mijn coaching en online programma's.

  - Nick de Waard
  Angst, stress en burn-out specialist en gediplomeerd Meditatieleraar

  Bijna klaar. Vul onderstaande gegevens in en ontvang direct het e-book!

  Gelukt! Je wordt nu doorgestuurd.