Angstaanvallen: zo kun je ze weer overwinnen! (+ tips)

Geschreven door: Nick de Waard
Als je regelmatig last hebt van angstaanvallen dan kan dat je leven flink negatief beïnvloeden. Je kunt het gevoel krijgen dat je wereld steeds kleiner wordt en dat je steeds minder dingen wilt en kunt doen.
Ik weet er alles van omdat ik zelf ook dagelijks last had van angstaanvallen. Gelukkig kan ik je vertellen dat het mogelijk is om hier weer van te herstellen.
In dit artikel leg ik je alles uit over angstaanvallen en hoe je deze uiteindelijk weer kunt overwinnen.
Wat zijn angstaanvallen precies?
Angstaanvallen zijn intense momenten van angst die plotseling kunnen opkomen en enkele minuten kunnen duren.
Het vervelende aan angstaanvallen is dus dat ze op elk moment omhoog kunnen komen, zelfs tijdens rustige activiteiten zoals tv kijken of slapen. Ook kunnen ze omhoog komen tijdens situaties die de angst juist oproepen, zoals in drukke openbare plaatsen, tijdens het autorijden, of tijdens het geven van presentaties.
Hoewel angstaanvallen op zichzelf niet gevaarlijk zijn, kunnen ze wel een grote negatieve impact hebben op iemands leven. Mensen die vaak angstaanvallen hebben, kunnen bijvoorbeeld bang worden om bepaalde situaties of plaatsen op te zoeken, waardoor hun levenskwaliteit kan verminderen en ze zich steeds geïsoleerden voelen.
Welke angstaanvallen symptomen horen erbij?
Als je regelmatig last hebt van angstaanvallen, dan kun je ook bang van de verschillende symptomen die erbij horen. Je kunt bijvoorbeeld de volgende symptomen ervaren:
- Hartkloppingen of een versnelde hartslag
- Zweten
- Schokken in je hoofd
- Trillen of beven
- Hyperventilatie
Andere symptomen die kunnen voorkomen tijdens een angstaanval zijn:
- Koude rillingen of juist het heel warm krijgen
- Misselijkheid en soms overgeven
- Druk of pijn op de borst
- Het gevoel hebben dat je stikt of te weinig adem krijgt
- Naar adem snakken
- Duizeligheid
- Wazig zien
- Droge mond
- Slappe benen
Ieder persoon kan weer andere symptomen ervaren. Ook kan het zo zijn dat de symptomen per keer veranderen. Het is altijd goed om je huisarts te raadplegen om uit te sluiten wat de oorzaak is van de symptomen die je ervaart. Dubbelchecken kan geen kwaad.
Heb je veel last van angst? Lees dan ook: Chronische Angst Symptomen.
Het eindeloze cirkeltje van angstaanvallen door stress en piekergedachten
Mensen die regelmatig last hebben van angstaanvallen ervaren daarnaast ook vaak een verhoogde mate van stress, met bijkomende piekergedachten of intrusies. Ze kunnen het gevoel hebben dat ze in een vicieus cirkeltje zijn gekomen, waar geen uitweg zichtbaar lijkt.
Toen ik zelf veel last had van dagelijkse angstaanvallen kon ik merken dat een verhoogde mate van stress ervoor zorgde dat angstige gedachten veel meer invloed op me hadden, dat vervolgens resulteerde in angstaanvallen.
Ik zat in het vicieuze cirkeltje dat er zo uit zag:
- Piekergedachten zorgden voor stress
- Deze stress zorgde voor angst
- En de angst zorgde voor angstaanvallen.
Vervolgens was ik bang dat ik opnieuw een angstaanval zou krijgen en was ik de hele dag bezig om mezelf veilig te stellen waardoor de stress in m’n lijf bleef en ik dus continu alert was.
Je kunt weer uit dit angstcirkeltje stappen
Als je veel stress ervaart, ben je dus gevoeliger voor angsten en ligt een angstaanval altijd op de loer als dit voor lange tijd aanhoudt. Ook kunnen eerdere angstaanvallen ervoor zorgen dat je continu alert bent. Je kunt er op een gegeven moment de hele dag mee bezig zijn en dat belemmerd natuurlijk je leven.
Het is daarom aan te raden om niet te lang te wachten. Soms kan het zo zijn dat dit cirkeltje jaren aanhoudt.
Enkele tips die goed zijn om angstaanvallen door stress te verminderen zijn:
- Het verminderen van stressfactoren in het dagelijks leven, zoals het nemen van pauzes, het stellen van grenzen en het beoefenen van ontspanningstechnieken.
- Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen bij het verminderen van stress en het verbeteren van je stemming.
- Het vermijden van cafeïne en alcohol, die de symptomen van angst kunnen verergeren.
- Het zoeken van professionele hulp kan ook een effectieve manier zijn om angstaanvallen door stress te behandelen.
Als jij graag geholpen wilt worden en je angstaanvallen wilt overwinnen, neem dan even contact met me op. Ik heb al veel mensen mogen helpen om hier weer van te herstellen.
Vechten tegen de angstaanvallen maakt het alleen maar erger
Misschien heb je het wel vaker gelezen: “je moet niet vechten tegen de angst”? Maar wat wordt hier eigenlijk mee bedoelt en hoe doe je dat eigenlijk?
Nou, om dat te begrijpen is het goed om eerst eens vast te stellen dat angstaanvallen heftig zijn. Ik weet er alles van. Soms kunnen angstaanvallen zo heftig zijn dat we kunnen stellen dat er sprake is van een paniekaanval. Het is dan natuurlijk lastig om het ‘gewoon te laten zijn’. Zo gemakkelijk is dat niet.
Zodra we onze eerste angstaanval hebben gehad willen we er alles aan doen om niet nog een angstaanval te krijgen.
Dit betekent dat we tegen elke sensatie die we voelen, waarbij onze angst getriggert wordt, onszelf gaan verzetten – want we zijn bang dat we weer een angstaanval krijgen
Het resultaat is dat we dan juist in de ‘controle-en-stress-modus’ staan en de kans op een angstaanval alleen maar groter wordt.
Waarom is het zo moeilijk om angst te accepteren?
We vinden het super moeilijk om angst te accepteren omdat we bang zijn voor de gevolgen. We voelen een sensatie en dat geeft ons angst. Vervolgens speelt er zich (onbewust) een doomscenario in onze gedachten af waardoor we schrikken en dit zo snel mogelijk willen wegstoppen.
We gaan ons dus verzetten tegen de angst en het niet accepteren. We zijn weer bang om weer angstig te worden. Dit noemen we ook wel anticipatieangst.
Maar stel: je voelt de angst, maar kunt daar helemaal oké mee zijn en het volledig kunt accepteren, dan zul je merken dat het minder wordt.
Als jij je herkent in dit bovenstaande voorbeeld, dan kan ik je hier goed bij helpen. Neem gerust eens contact op voor een vrijblijvend gesprek
Ook interessant voor jou: angst gevoel zonder reden.
Hoe kun je een acute angstaanval stoppen?
Er zijn verschillende manieren om een acute angstaanval te stoppen. Zelf heb ik veel dingen geprobeerd toen ik last had van dagelijkse angstaanvallen. Helaas is niet alles even effectief. De beste oefeningen heb ik hier voor je opgesomd:
- Ademhalingsoefeningen: probeer diep en langzaam in te ademen via je neus en langzaam uit te ademen via je mond. Concentreer je op je ademhaling om je zenuwstelsel te kalmeren. In mijn artikel over “ontspanningsoefeningen” staan een aantal goede ademhalingsoefeningen.
- De AWARE-Methode: deze methode is bedoeld voor paniekaanvallen, maar werkt ook goed om angstaanvallen te stoppen. Met deze methode doorloop je een aantal stappen die je helpen om een acute angstaanval te stoppen. Je kunt er in dit artikel alles over lezen: AWARE-Methode.
- Progressieve spierontspanning: op mijn YouTube kanaal heb ik een goede progressieve spierontspanning oefening geplaatst. Deze oefening werkt goed omdat we onze gedachtes verplaatsen vanuit de angstaanvallen naar ons lichaam.
- Meditatie: de beste oefening om angstaanvallen te stoppen is meditatie. Ik durf met zekerheid te zeggen dat ik zonder meditatie nooit was hersteld van mijn dagelijkse angstaanvallen. In de onderstaande video heb ik een meditatie gemaakt die geschikt voor mensen met dagelijkse angst.
Angstaanval medicatie
Om je alvast gerust te stellen: angstaanvallen zijn goed te behandelen zonder medicatie. Ik ben zelf ook hersteld zonder medicatie en veel van mijn cliënten redden het ook zonder.
Wel snap ik dat het soms zo heftig kan zijn dat medicatie prettig is. Belangrijk is dan wel dat je alsnog aan de slag gaat, aangezien medicatie de angst juist onderdrukt.
Uiteindelijk is het herstellen van angstaanvallen een zwaar proces waar je doorheen moet en gaat. Het kan zonder medicatie. Als jij dat wilt, dan gaat je dat lukken!
Exposure bij angstaanvallen
Een goede oefening om angstaanvallen te overwinnen is het toepassen van exposure. Dit betekent dat je geleidelijk aan je grootste angsten onder ogen gaat zien en eraan ‘blootgesteld’ wordt.
Uit eigen ervaring weet ik dat exposure niet altijd de beste manier bij het overwinnen van angst. Soms kan de spanning namelijk te groot zijn dat het juist voor extra stress en angst zorgt. Dan is het nog niet het juiste moment.
Uiteindelijk is het belangrijk dat je ontspannen bent en vanuit een ontspannen staat van zijn je stappen gaat zetten. Exposure hoeft niet direct toegepast te worden. Stap voor stap.
Lees ook: omgaan met angst en paniek.
Angstaanvallen overwinnen met deze extra tips
Eerder in dit artikel heb ik al een aantal tips benoemd om angstaanvallen te overwinnen. Hier krijg je nog een paar extra tips van me:
- Zelfcompassie: wees lief voor jezelf. Je kunt het beste accepteren dat je angstaanvallen hebt en dat dit helemaal oké is. Zelfcompassie kan je helpen om de negatieve spiraal van angst te doorbreken.
- Identificeer triggers: probeer de situaties of gedachten die angstaanvallen veroorzaken te identificeren. Wat triggert jou? Welke angst? Door deze triggers te herkennen, kun je vervolgens hier mee aan de slag gaan om ze op te lossen.
- Leer van eerdere ervaringen: reflecteer op eerdere angstaanvallen en analyseer wat wel en niet heeft geholpen om ze te beheersen.
- Zoek professionele hulp: overweeg om contact op te nemen met een therapeut of coach die gespecialiseerd is in het overwinnen van angst. Mijn advies is om aan de slag te gaan met een ervaringsdeskundige. Waarom? Omdat deze persoon zelf ook zijn angsten heeft overwonnen en weet wat wel en niet werkt.
- Regelmatige lichaamsbeweging: ook is het belangrijk om regelmatig te bewegen. Beweging zorgt er namelijk voor dat het stofje endorfine wordt aangemaakt. Je kunt ontspannen bewegen door yoga te gaan doen, fietsen, wandelen of zwemmen.
- Schrijf je gedachten op: door het opschrijven van je angstige gedachten is het voor ons mogelijk om de angsten te relativeren. Je kunt bijvoorbeeld elke avond een ‘angsten-dagboek’ bijhouden.
Mochten de bovenstaande tips niet voldoende zijn en blijven je angstaanvallen aanhouden, dan raad ik je aan om contact op te nemen. Dan is de kans groot dat intensieve begeleiding beter bij je past.
Wil je meer tips lezen? Lees dan: paniekaanval tips.
Samen jouw angstaanvallen overwinnen?
Tot slot wil ik je meegeven om dit proces samen met iemand te bewandelen. We zijn als mensen vaak goed in het relativeren van bepaalde zaken en denken dan dingen zoals “ach zo erg is het toch niet”.
Maar als je last hebt van angstaanvallen in wat voor vorm dan ook, dan is dat een probleem wat je mag oplossen. En dat is helemaal prima. Als je hulp vraagt aan een ander dan is dat niet een teken van zwakte, het is juist krachtig om voor jezelf te kiezen en een prettiger leven.
Ik heb zelf voor een lange tijd alles zelf willen doen en geen hulp gevraagd, dit was echt een hel. Toen ik me weer iets beter voelde dacht ik dat ik er wel weer was, totdat ik me een moment later weer slechter voelde. Mocht jij ook last hebben van die ups and downs, dan raad ik aan om hulp in te schakelen.
Als je wilt, neem gerust eens contact met me op voor een Gratis Kennismakingsgesprek.
Veelgestelde vragen
Dit zijn de meest gestelde vragen.
Wat moet ik doen bij een angstaanval ’s nachts?
Als je last hebt van angstaanvallen in de nacht dan is het aan te raden om voor het slapen een ontspanningsoefening te doen. Soms kan het ook zijn dat een angstaanval uiteindelijk een paniekaanval in bed wordt, maar met de juiste ontspanning voor het slapen verklein je de kans.
Wat is het verschil tussen een angstaanval en paniekaanval?
Het verschil tussen angstaanvallen en paniekaanvallen is de intensiteit van de angst. Bij paniekaanvallen is de angst vaak heftiger en intenser dan bij een paniekaanval. Bij paniekaanvallen komen vaak diverse angsten naar voren, zoals de angst voor de dood.
Kan depressie een angstaanval triggeren?
Een depressie kan een angstaanval. Dit komt omdat de depressieve gevoelens ons een verontrustend gevoel kunnen geven. We willen ons het liefste vrolijk en goed voelen, maar niks lijkt te lukken. Dit kan ons uiteindelijk angstig maken.
Leuk om kennis te maken!
Ik ben Nick de Waard, eigenaar van Nickdewaard.nl.
Ik help mensen met stress-, paniek- en burn-outklachten middels de Gouden Driehoek Methode.
Zelf heb ik jarenlang in een burn-out gezeten en last van angstklachten gehad. Gelukkig heb ik dankzij jarenlang veel zelfstudie, leren en vallen en opstaan kunnen herstellen. Alles wat ik geleerd heb, en nog leer, pas ik nu allemaal toe in mijn coaching en online programma's.
- Nick de Waard
Angst, stress en burn-out specialist en gediplomeerd Meditatieleraar