Bang voor de dood: hoe overwin je deze angst?

Geschreven door: Nick de Waard

Misschien wel de meest heftige angst die we kennen: de angst voor de dood (ook wel thanatofobie genoemd). We weten allemaal dat het leven op een gegeven moment ophoudt, maar als we aan de dood denken vinden we het maar eng en praten er liever niet over.

Maar wees gerust. Bang voor de dood zijn is iets heel normaals (ja, echt!). We worden er allemaal op een gegeven moment mee geconfronteerd. Voor sommige kan deze angst alleen zo heftig zijn, dat ze er een groot deel van de dag mee bezig zijn.

Als jij bang voor de dood bent, lees dan vooral dit artikel. Ik leg je namelijk exact uit hoe ik mijn angst voor de dood heb overwonnen, waarom je niet bang hoeft te zijn voor de dood (dit zal je verbazen), hoe de angst voor de dood ontstaat en hoe jij deze angst ook kunt overwinnen.

bang voor de dood infographic

Waarom zijn we bang voor de dood en waar komt deze angst vandaan?

We weten allemaal dat we ooit op een dag zullen overlijden. We worden geboren op deze aarde, we leven ons leven dat voor ons voorbestemd is en we leren onze levenslessen. Op een gegeven moment is het tijd om weer te gaan. We weten dat dit gebeurd, maar waarom zijn we dan bang?

De enige echte reden waarom we bang zijn voor de dood is omdat we niet weten er na de dood is. Het is voor ons onbekend terrein, dus we zijn bang.

 • Komen we in een donker gat terecht?
 • Of komen we juist in veel licht terecht?
 • Blijf ik zweven in de ruimte?
 • Waar ga ik heen als ik dood ben?
 • Heb ik pijn of zal ik stikken?
 • Verlies ik de controle?

Allemaal vragen waar we het antwoord niet op weten dat ons angstig kan maken.

Je kunt het vergelijken met een donkere kamer. Op het moment dat we in een donkere kamer staan, zijn we bang voor alles wat er in die kamer is. Maar, zodra we het licht aandoen, zien we wat er zich allemaal in de kamer bevindt en zijn we niet meer bang.

Als we dus weten wat er gebeurd tijdens ons sterfproces, dan zullen we direct minder bang zijn, want we weten wat er ons te wachten staat. Verder in dit artikel leg ik je uit wat de mensen met een bijna dood ervaring mij vertelde.

bang voor de dood

Bang om dood te gaan is bij westerse mensen meer aanwezig

Als westerse mensen kijken wij ook heel anders naar de dood dan bijvoorbeeld oosterse mensen. Westerse zijn namelijk meer bang voor de dood. Ik heb hier zelf veel over gesproken met mensen van verschillende afkomsten en zie duidelijk een verschil in visie.

Voor westerse mensen is de dood vaak een aangelegenheid van veel verdriet en verlies, maar voor oosterse mensen (bijvoorbeeld Indiërs die ik heb gesproken) wordt de dood vaak gezien als iets moois omdat ze het vanuit een heel ander standpunt bekijken.

Veel Indiërs die ik heb gesproken zien de dood als het overgaan van onze ziel naar een volgend leven, wat zij een mooi moment vinden. Dit is iets waar we in het westen nauwelijks over spreken, omdat we het hele component ‘Ziel’ nauwelijks erkennen.

Ook dit internationale onderzoek laat zien dat niet religieuze mensen meer bang voor de dood zijn dan religieuze mensen.

wist je dat over de dood?

Hoe voelt het om bang voor de dood te zijn?

De angst voor de dood is de meest heftige emotie die we kunnen ervaren. Doodsangst is heel intens en leidt vaak tot paniekaanvallen. Als je zelf veel last hebt van paniekaanvallen en je wilt daar van af, lees dan het artikel: Paniekaanvallen Stoppen.

Ook kun je de volgende symptomen ervaren als je bang voor de dood bent:

De angst voor de dood kan ook leiden tot thanatofobie, dit betekent dat je de hele dag bang bent om dood te gaan. En dat je gehele dag eigenlijk bestaat uit het ‘ontwijken van angst’.

jongen is bang voor de dood

Ben je bang voor de dood?
Deze video gaat je hier enorm bij helpen!

We zijn bang voor de dood omdat we niet weten wat er komt. Deze vrouw deelt haar bijzondere bijna-dood-ervaring en legt ons uit hoe het voelt om dood te gaan. Deze video geeft je het vertrouwen, inzicht en laat zien dat doodgaan helemaal geen eng proces is.

Ik was ook bang voor de dood, gelukkig nu niet meer

Jarenlang heb ik de angst gehad om dood te gaan. Ik heb een lange periode gehad waarin ik veel angst- en paniekaanvallen had. Dagelijks werd ik overvallen door paniekaanvallen en had op een gegeven moment zelfs de angst dat ik door m’n doucheputje heen zou spoelen en dood zou gaan (ja, bizar – ik weet het).

Ik was gewend om weg te rennen van al mijn angsten, want ik wilde ze niet voelen. Doordat ik probeerde weg te rennen en het dus te negeren werden de angsten alleen maar heftiger. Ook de angst voor de dood nam daardoor toe. Pas op het moment dat ik er over ging praten met een coach nam deze angst geleidelijk af omdat ik begreep waar het vandaan kwam.

Je kunt angst namelijk alleen oplossen als je het ook durft aan te kijken. Als je het durft om erover te praten met iemand die hier verstand van heeft (met familie raad ik het niet aan, want die zijn vaak emotioneel betrokken).

Mijn dagen bestonden voor een lange periode uit alleen maar angst. De heledag was ik bezig met: “ik hoop niet dat ik straks weer angstig word.” Je kunt wel stellen dat ik last van anticipatieangst had, continu bang voor angst.

Gelukkig heb ik al mijn angsten kunnen oplossen en help ik nu anderen mensen hiermee.

Angst oplossen is namelijk vrij gemakkelijk, als je weet wat je moet doen. Veel reguliere therapeuten hebben geleerd vanuit een boek en kunnen je dus maar beperkt helpen. Ik heb geleerd vanuit eigen ervaring en weet dus heel gericht hoe je de angst voor de dood kunt overwinnen.

Als je benieuwd bent wat ik voor jou hierin kan betekenen, neem dan gerust eens contact met me op. Ik kan je waarschijnlijk goed helpen.

ik ben mijn angst voor de dood overwonnen

Zo voelt het om dood te gaan (dit is wat bijna dood ervaringen mij vertelde)

Zelf heb ik inmiddels een aantal mensen gesproken die een bijna dood ervaring hebben gehad. Dit is vergelijkbaar met het werkelijke sterven, alleen verlaat de ziel (het bewustzijn) het lichaam niet en kun je dus alles bewust navertellen. Ook Sctientific American onderzoek gedaan naar bijna dood ervaringen.

Wat mij opviel bij deze mensen is dat al deze ervaringen bijna identiek waren. Ze gingen allemaal door dezelfde fases heen, waarbij de rode draad was dat ze het allemaal een zeer prettige ervaring vonden. Ze omschreven het als een plek van: “pure rust, liefde en licht”.

Bijzonder toch? Wij zijn bang voor de dood, terwijl mensen die dit ervaren hebben het omschrijven als iets heel fijns. Dit kunnen we misschien niet bevatten, maar ook deze onderzoeken laten zien hoe het voelt om te sterven. Het is eigenlijk helemaal niet eng.

Een vrouw vertelde mij zelfs dat ze na haar bijna dood ervaring heel veel moeite had om hier op deze aarde weer te leven. Ze vertelde mij dat ze “liever daar was dan hier, want daar was zoveel meer rust en vrede dan hier op aarde.” Gelukkig kan ze haar plek weer vinden, maar die bijna dood ervaring heeft haar veel goeds gedaan.

Ik vond dit zelf heel bijzonder en rustgevend om te horen.

In de onderstaande video kun je een waargebeurd verhaal zien van iemand die voor 20 minuten dood was verklaard. Hij geeft ook aan dat hij in een zeer vredige plek was, zonder angst en pijn.

Wat zijn de gevolgen als je bang voor de dood bent?

Als je bang voor de dood bent kun je in een vicieuze cirkel geraken. Als je namelijk nog niet geleerd hebt hoe je deze angst kunt overwinnen kun ervaren dat je leven ‘steeds kleiner wordt’.

 • Je kunt bijvoorbeeld nachten wakker liggen en niet kunnen slapen door de stress, wat er weer voor zorgt dat je erg vermoeid bent.
 • Ook kun je een negatief zelfbeeld krijgen.
 • Elke keer als je met de dood geconfronteerd wordt schiet je direct in de stress of in de paniek.
 • Je gaat situaties vermijden omdat je bang bent om weer angstig te worden.
 • Mensen in je omgeving hebben moeite om je te begrijpen waardoor je relaties achteruit gaan

Als dit voor lange periode aanhoud kun je in een soort vicieuze cirkel komen.

bang voor de dood angstcirkel

De vicieuze angstcirkel

Door steeds meer ervaringen met angst te krijgen, maak je ook steeds meer angstige associaties aan, wat weer zorgt voor meer angst, want:

 • Angst maakt nieuwe angstige associaties aan
 • Nieuwe angstige associaties maken weer nieuwe angst aan

Toen ik veel last had van angstklachten en bang voor de dood was merkte ik dat ik steeds meer angstige associaties ging aanmaken en de wereld daardoor enger werd. Als ik een paniekaanval in bed kreeg, was ik bang dat ik de volgende keer weer een paniekaanval in bed ging krijgen. Of als ik een paniekaanval in de supermarkt kreeg, was ik bang dat ik de volgende keer weer daar een paniekaanval kreeg en ging dus naar een andere supermarkt.

Zo bouwde ik steeds meer angstige associaties aan en zorgde het ervoor dat m’n hele leven begon te veranderen en steeds kleiner werd.

bang voor de dood quote

Last van veel angst? Herken het aan deze chronische angst symptomen

Hoe kun je de angst voor de dood behandelen?

Er zijn verschillende vormen die je kunnen helpen om angsten te behandelen, de meest populaire is EMDR. Zelf heb ik nooit een speciale therapie gekregen en heb het op een ‘natuurlijke’ manier kunnen oplossen. Hoe? Door te praten met een coach en inzicht te krijgen in je angsten.

Iemand die veel angsten (ook de angst voor de dood) ervaart heeft óf een traumatische ervaring meegemaakt óf ervaart teveel stress in z’n leven. Beide zijn goed op te lossen met mijn Gouden Driehoek Methode.

Ik kan je waarschijnlijk helpen om de angst voor de dood te overwinnen, omdat ik verder kijk dan de reguliere therapeuten. Er zijn al vele cliënten bij mij geweest die veel last hadden van paniekaanvallen en uiteindelijk hebben ze middels mijn hulp geleerd hoe ze deze angstklachten kunnen verminderen en zelfs doen verdwijnen.

Iris zegt bijvoorbeeld het volgende over het traject dat we aangegaan zijn:
“Ik vind het heel fijn dat ik iemand om mij heen had verzameld die snapte waarin ik vast liep. Met name de angsten (om dood te gaan) waren in mijn geval een punt van aandacht. Er is op dit gebied nog een soort taboe of onbegrip, maar tijdens de coaching ervaarde ik juist steun en was de coaching hierom heen gebouwd waardoor mijn herstel vlot verliep. Nick weet veel over mentale klachten en heeft een zeer praktische maar diepgaande benadering.”

vrouw zit rustig op bankje

Ga zelf aan de slag om de angst voor de dood te verminderen

De angst voor de dood is lastig om mee te leven. Daarom kun je ook aan de slag met de volgende tips om deze angst te verminderen.

Tip 1: alleen ons brein zorgt voor de angst (want dat wilt niet ‘dood’)

Wist je dat de angst om dood te gaan irreëel is? Dat betekent dat het geen waarheid bevat maar slechts een gedachten is. En net als elke gedachten kan het komen en gaan.

Er is ook een interessant onderzoek gedaan door neurowetenschappers Yair Dor-Ziderman. Uit dit onderzoek blijkt namelijk dat het brein er alles aan doet om niet te hoeven sterven. Het wilt de dood vermijden en is daarom bang voor de dood. Deze capaciteit van het brein is een oerinstinct dat we mee hebben gekregen bij onze geboorte.

Het interessante is dus dat wij niet bang voor de dood zijn, maar dat het alleen maar in ons brein bevindt in de vorm van een gedachten. Dat betekent dus ook dat als gedachten minder invloed op je hebben, je automatisch minder bang bent voor de dood.

En dat kun je bewerkstelligen middels de volgende tip.

vrouw zit in meditatie

Tip 2: start met meditatie en mindfulness

Mijn angst voor de dood werd minder op het moment dat ik begon met meditatie en mindfulness. Ik zat de hele dag in mijn hoofd bang te zijn over de dood, totdat ik leerde om meer in Het Nu te blijven en mijn gedachten onder controle te krijgen.

Meditatie is bij uitstek de beste oefening om weer controle te krijgen over angstige doodsangsten. Ik merk bij de meeste cliënten dat regelmatige meditatie al een groot deel van de angsten kan doen verdwijnen. Ik geef hen ook altijd gericht advies mee over welke meditatie het beste bij hen past waardoor ze stappen vooruit kunnen maken.

Als je wilt beginnen met meditatie kun je enkele meditaties doen op mijn YouTube kanaal. Of je kunt hieronder een speciale meditatie doen om paniekaanvallen te stoppen.

Tip 3: accepteer en laat los

We houden ons onbewust vast aan angstige gedachten, terwijl loslaten een belangrijk onderdeel is om te herstellen van angst. Loslaten klinkt gemakkelijker dan dat het is, maar toch is de enige manier.

Hoe kun je loslaten? Door alle gedachten over de toekomst en het verleden te negeren. Probeer om volledig in het moment te blijven. Je hoeft angstige gedachten niet weg te duwen, maar je hoeft er alleen niks mee te doen. De gedachten komen en gaan weer, net als situaties in het leven.

Merk je dat je weer bang voor de dood wordt? Adem en laat los…

Tip 4: kies wat vaker voor jezelf

Bij veel cliënten die bang voor de dood zijn zie ik een patroon terug dat ze te weinig tijd voor zichzelf inplannen. Ze zijn veel bezig met alles en iedereen om hen heen en te weinig met zichzelf. Ze rennen zichzelf voorbij en staan eigenlijk nooit stil.

Vaker voor jezelf kiezen is cruciaal om te herstellen van angstklachten. Bepaalde patronen hebben ervoor gezorgd dat je nu veel angsten ervaart, het is de bedoeling dat daar nieuwe, betere patronen voor in de plaats komen om te kunnen herstellen.

Ga eens wat vaker dingen doen waar je blij van wordt:

 • Een massage
 • Een wandeling in de natuur
 • Lekker een stuk fietsen
 • Lekker koken voor jezelf
 • Jezelf verwennen
 • Enzovoort

Geniet van het leven en doe het gewoon! Je verdient het.

vrouw heeft voor zichzelf gekozen

Tip 5: praat erover met een coach

Praten over de dood lijkt wel een taboe in onze westerse wereld. We hebben het er liever niet over, terwijl wel allemaal met dezelfde angst rondlopen. Dus er niet over te praten kunnen we situaties ook niet relativeren en begrijpen waardoor het een eigen leven gaat leiden in ons hoofd.

Door te praten over je angst voor de dood kan je het letterlijk ‘van je af praten’. Ik heb zovaak meegemaakt dat cliënten na één gesprek zich al direct veel beter en opgelucht voelen. Ik krijg vaak reacties als: “ik dacht dat ik gek werd, maar voel me nu zoveel beter”.

Dat is het wonder van praten. Gewoon in een neutrale setting praten met iemand die je aanhoort en je begrijpt kan echt wonderen doen. Neem gerust eens contact op als je wilt praten.

angst voor de dood van je af praten

Tip 6: creëer een leven waar je blij van wordt

En als laatste tip wil ik je meegeven om eens te reflecteren op je leven zoals het nu is. Je bent bang voor de dood, maar in hoeverre ben je gelukkig met je leven nu? Grote kans dat deze twee componenten invloed hebben op elkaar.

Als je lekker in je vel zit en je stroomt in het leven, dan hebben angsten minder invloed op je. Daarom begeleid ik mijn cliënten altijd op een holistische manier: dat betekent dat je een leefstijl gaat creëren waar je blij en gelukkig van wordt. Automatisch zakken de angsten voor de dood af.

Je kunt mij altijd om advies vragen!

Meer tips? Lees dan: angst overwinnen.

vrouw is niet bang voor de dood

Samen de angst voor de dood oplossen?

Tot slot wil ik je meegeven om dit traject samen met iemand te bewandelen. We zijn als mensen vaak goed in het relativeren en denken van dingen als “ach zo erg is het toch niet”.

Maar als de angst voor de dood je belemmerd in wat voor vorm dan ook, dan is het een probleem wat opgelost mag worden. En dat is prima. Hulp vragen is niet zwak, het is juist krachtig omdat je kiest voor jezelf en voor een fijner leven.

Zelf heb ik heel lang geen hulp gehad en het was echt een hel. Dan voelde ik me weer wat beter en dacht ik dat ik geen hulp nodig had, totdat ik me weer slechter voelde. Als jij ook die ups and downs ervaart dan is hulp zeer aan te raden.

Als je wilt, neem gerust eens contact met me op voor een Gratis Kennismakingsgesprek.

Leuk om kennis te maken!
Ik ben Nick de Waard, eigenaar van Nickdewaard.nl.

Ik help mensen met stress-, paniek- en burn-outklachten middels de Gouden Driehoek Methode.

Zelf heb ik jarenlang in een burn-out gezeten en last van angstklachten gehad. Gelukkig heb ik dankzij jarenlang veel zelfstudie, leren en vallen en opstaan kunnen herstellen. Alles wat ik geleerd heb, en nog leer, pas ik nu allemaal toe in mijn coaching en Stress & Angst Vrij Programma.

- Nick de Waard
Angst, stress en burn-out specialist en gediplomeerd Meditatieleraar

Bijna klaar. Vul onderstaande gegevens in en ontvang direct het e-book!

Gelukt! Je wordt nu doorgestuurd.