Benauwd door stress? Hoe ontstaat dat en hoe los je het op? (+ tips)

Geschreven door: Nick de Waard
Benauwd door stress is een stress klacht dat soms erg angstig kan zijn.
Bij benauwdheid kunnen we namelijk het gevoel hebben dat we de controle verliezen of zelfs gaan stikken. Maar, gelukkig kun je dit gevoel ook weer oplossen!
In dit artikel gaan we bespreken wat benauwdheid als gevolg van stress precies inhoudt, wat de oorzaken zijn en welke stappen je kunt zetten om dit te verminderen.

Wat is dat benauwde gevoel?
Toen ik zelf in mijn burn-out zat had ik heel veel last van een benauwd gevoel door stress, soms was dit zelfs zo erg dat ik het gevoel had te stikken. Ik weet dus heel goed waar jij doorheen gaat, het is echt geen leuk gevoel.
Als je benauwd bent kan dat een beangstigend gevoel geven. Je kunt kortademigheid voelen en soms zelfs het gevoel hebben dat je gaat stikken. Vaak gaat een benauwd gevoel gepaard met hyperventilatie. Mensen die veel last hebben van stress ervaren vaker benauwdheid.
Dit benauwde gevoel is een duidelijk signaal van het lichaam dat het op dit moment teveel stress ervaart. Je ademhaling functioneert daardoor niet goed meer. Gelukkig kun je ook weer het benauwde gevoel oplossen.

Waarom zorgt stress voor benauwdheid?
Stress zorgt ervoor dat ons lichaam in de ‘vecht-of-vlucht’ modus raakt. Dit betekent dat het zich schrap voor gevaar. Een beetje dagelijkse stress maakt niet uit, maar zodra je voor een lange tijd chronische stress ervaart kunnen er diverse klachten zoals benauwdheid ontstaan.
Als iemand voor een lange periode stress ervaart kunnen de spiertjes in onze longen zich gaan samenknijpen waardoor je een benauwd door stress gevoel kunt ervaren.
Ook kan het overmatig ademen door teveel stress ervoor zorgen dat er juist teveel zuurstof in ons bloed komt waardoor er teveel koolstofdioxide verloren gaat, ook dit kan een benauwd gevoel geven.
De meeste cliënten die benauwd zijn ervaren ook een opgejaagd gevoel, duizeligheid, gespannen spieren en vaak ook tintelingen in armen en benen.
Het is altijd verstandig om eerst naar je huisarts te gaan om te achterhalen of er geen andere oorzaak is van jouw benauwde gevoel.
Last van meer stress symptomen? Bekijk hier alle stress symptomen en ga aan de slag met je herstel.

De vicieuze cirkel van benauwd door stress en angst
Het mag duidelijk zijn dat stress de grootste oorzaak is van de benauwdheid die we voelen. Benauwd door stress kan als zeer vervelend worden ervaren en soms ook heel erg eng. De angst die we dan krijgen kan ons vervolgens weer nieuwe stress geven en deze nieuwe stress zorgt ervoor dat we ons nog benauwder gaan voelen.
Iemand die regelmatig last heeft van benauwdheid door stress kan daardoor in een vicieuze cirkel terechtkomen. Dat ziet er zo uit:
- Stress zorgt voor benauwdheid
- Benauwdheid zorgt voor angst
- En angst zorgt voor nieuwe stress
Stress geeft dus dat benauwde gevoel, maar het benauwde gevoel geeft ons ook weer angst en daardoor nieuwe stress.
Mijn persoonlijke ervaring:
Toen ik zelf veel last had van stress tijdens mijn burn-out had ik regelmatig last van een benauwd gevoel. Soms zat ik op de bank en stokte mijn ademhaling in mijn keel opeens. Ik werd toen heel erg benauwd en er kwam ook veel angst bij kijken.
Deze angst zorgde ervoor dat ik steeds minder dingen ging doen en zelfs situaties ging vermijden omdat ik bang was om weer benauwd te worden. Dit gaf vervolgens weer veel stress en daardoor bleven mijn benauwdheid-klachten aanhouden.
Als dit herkenbaar voor je is, dan is het verstandig om even contact met me op te nemen. Je kunt ook mijn onderstaande video bekijken hoe jij deze cirkel kunt doorbreken.
Benauwd door kortademigheid, adem je verkeerd door hyperventilatie?
Toen ik zelf veel last had van een benauwd gevoel door stress ging ik opzoek naar de oorzaak van dit gevoel. Ik ontdekte dat er diverse onderzoeken zijn die aantonen dat kortademigheid en hyperventilatie kunnen leiden tot een benauwd gevoel.
Veel mensen denken dat hyperventilatie gaat om het snel ademen in een papieren zakje, maar dit is niet het geval. Structureel verkeerd ademen (vaak te snel en te hoog) noemen we chronische hyperventilatie. Deze hyperventilatie kan kortademigheid veroorzaken en dit kan vervolgens het benauwde gevoel geven.
Als hyperventilatie de oorzaak is van je benauwdheid, dan is het verstandig om regelmatig ademhalingsoefeningen te gaan doen. Hoe beter je ademhaling is, hoe minder last je hebt van een benauwd gevoel.
Je kunt bijvoorbeeld mijn onderstaande ademhalingsoefening doen om beter te ademen.
Een benauwd gevoel in rust? Zo komt dat!
Wat ik vaak hoor van cliënten is dat ze benauwd door stress zijn op het moment dat ze rustig zijn, bijvoorbeeld als ze zitten op de bank. Het is heel erg normaal dat we dit in de rust ervaren.
Als we een gehaast leven hebben en veel moeten van onszelf, kunnen we soms de hele dag met van alles bezig zijn. We kunnen veel piekeren en altijd druk zijn. We zijn ons dan niet meer bewust van de signalen van ons lichaam (zoals benauwdheid) of negeren deze signalen.
Zodra we vervolgens even stilstaan, verplaatst ons bewustzijn zich weer naar ons lichaam en beginnen we in ene alles te voelen wat er altijd al was, maar waar we ons nog niet bewust van waren.
Zo werkt het ook met benauwdheid in de rust: we worden ons pas bewust van de benauwdheid om het moment dat we even niets meer aan het doen zijn. Alles komt dan omhoog waar we ons nog niet volledig bewust van waren.
Het is verstandig om je leefstijl aan te passen als je wilt herstellen van je benauwdheid. Meer rust is noodzakelijk om te kunnen herstellen van benauwdheid door stress.

Benauwd gevoel in je keel kan ook een paniekaanval veroorzaken
Een benauwd gevoel in je keel is absoluut niet leuk om te ervaren en soms ook eng. Veel mensen die regelmatig last hebben van dit gevoel ervaren vaak ook onzekerheid en angst, omdat ze niet weten wat er gebeurt.
Soms kunnen we zo bang worden van dat benauwde gevoel dat we beginnen te piekeren. Er komen angstige gedachten omhoog zoals de angst om dood te gaan. Als deze piekergedachten voor een lange tijd aanhouden kan dit uiteindelijk resulteren in een paniekaanval.
Ik kan je alvast meegeven: als stress de oorzaak is van je benauwdheid, dan hoef jij je geen zorgen te maken dat er iets ernstigs aan de hand is. Zelf heb ik er namelijk ook veel last van gehad en ben er weer van hersteld.
Uiteindelijk gaat het erom dat je verandering gaat aanbrengen in de vorm van meer ontspanning en jouw stresstriggers en angsten oplost.
Blijf je toch last houden van paniekaanvallen? Lees dan dit artikel: Paniekaanvallen Stoppen.

Zo kun je benauwd door stress zelf weer oplossen
Als je benauwd door stress bent kun je de volgende tips opvolgen:
- Huisarts:
Het is verstandig om eerst naar je huisarts te gaan om te achterhalen wat de oorzaak is van je klachten. Als blijkt dat stress de oorzaak is, dan kun je vervolgens gericht aan de slag gaan. - Blijf altijd rustig
Zodra je weer last krijgt van een benauwd gevoel, probeer dan niet in paniek te raken. Je gaat niet stikken en alles komt weer goed. Hoe rustiger jij blijft, hoe sneller het gevoel weer afzakt. - Doe wat vaker ontspanningsoefeningen:
Als benauwdheid het gevolg van stress is, dan is het aan te raden om vaker aan de slag te gaan met ontspanningsoefeningen. Uiteindelijk willen we natuurlijk leven met meer ontspanning, wij moeten daar alleen zelf moeite voor doen om dit te kunnen bewerkstelligen. - Ga voor een ontspannen leven:
Als je benauwd door stress bent komt dat niet zomaar uit de lucht vallen, dat betekent dat het altijd een oorzaak heeft. Als stress de oorzaak is van die benauwde gevoelens, dan wil je er natuurlijk voor zorgen dat je de oorzaak hiervan wegneemt. Vaak kan stress-coaching je goed helpen om van je klachten af te komen. - Blijf regelmatig bewegen:
Door regelmatig te bewegen kun je ook de benauwdheid door stress oplossen. Soms kan het bewegen een beetje spannend zijn omdat je misschien bang bent dat het niet goed gaat. Het is niet nodig om intensief te sporten; een stuk wandelen kan al enorm helpen. - Start met meditatie en ga mediteren:
Benauwd door stress? Dan is meditatie de beste oefening om stress te verminderen, waardoor de benauwdheid in je borst kan afnemen. Toen ik zelf in een burn-out zat en veel stress ervoer, begon ik dagelijks te mediteren. Het heeft me enorm geholpen en sindsdien ben ik er nooit meer mee gestopt. Mijn klachten van benauwdheid namen hierdoor af. Je kunt bijvoorbeeld de onderstaande meditatie doen.
Benauwd door stress en hulp nodig?
Als je benauwd door stress bent, kan het moeilijk zijn om hiermee om te gaan en je dagelijkse taken uit te voeren.
Het is heel normaal om hulp te zoeken bij het behandelen van deze symptomen. Het kan je bijvoorbeeld helpen om beter te begrijpen waarom je benauwdheid ervaart en hoe je deze symptomen kunt verminderen en zelfs van kunt herstellen.
Door te leren van iemand die dit pad al bewandeld heeft kun je veel sneller weer genieten van het leven. Aarzel niet om hulp te vragen bij het omgaan met benauwdheid door stress.
Veelgestelde vragen
Dit zijn de meest gestelde vragen.
Is benauwdheid erg?
In principe is benauwdheid niet erg, maar het is wel belangrijk om aan de slag te gaan met deze klacht. Benauwdheid is namelijk een hele duidelijk signaal van ons lichaam dat we te ver gaan, daarom wil je zo snel mogelijk aanpassingen aanbrengen.
Wat te doen bij benauwdheid door stress?
Probeer altijd rustig te blijven. Je kunt bijvoorbeeld je handen op je buik leggen en ademen. Hoe rustiger jij blijft, hoe sneller de benauwdheid weer kan afzakken. Rust is de basis van je herstel.
Wat is het verschil tussen benauwdheid en kortademigheid?
Bij kortademigheid ervaren een plotseling gevoel van adem tekort. Terwijl benauwdheid ontstaat na een langere periode van veel stress.
Leuk om kennis te maken!
Ik ben Nick de Waard, eigenaar van Nickdewaard.nl.
Ik help mensen met stress-, paniek- en burn-outklachten middels de Gouden Driehoek Methode.
Zelf heb ik jarenlang in een burn-out gezeten en last van angstklachten gehad. Gelukkig heb ik dankzij jarenlang veel zelfstudie, leren en vallen en opstaan kunnen herstellen. Alles wat ik geleerd heb, en nog leer, pas ik nu allemaal toe in mijn online programma's.
- Nick de Waard
Angst, stress en burn-out specialist en gediplomeerd Meditatieleraar