Buikpijn door stress? Ontdek hier de oorzaken + oplossing!

Geschreven door: Nick de Waard

Heb je ooit buikpijn gehad en je afgevraagd of het door stress kwam? Nou, je bent niet de enige. Buikpijn door stress is een veelvoorkomend probleem en kan een negatieve invloed hebben op je dagelijkse leven.

Het is belangrijk om te begrijpen wat buikpijn door stress veroorzaakt en hoe je het kunt voorkomen en behandelen.

In dit artikel leg ik je alles uit over het ontstaat van buikpijn als gevolg van stress en hoe je dit kunt verminderen en oplossen.

buikpijn door stress infographic

Kun je buikpijn door stress krijgen?

Ja, buikpijn door stress is een reële reactie van het lichaam die bij sommige mensen kan voorkomen. Stress kan zowel fysieke als emotionele reacties in ons lichaam veroorzaken, en de buikregio is een gebied waar deze reacties vaak tot uiting kunnen komen.

Stress activeert namelijk het sympathische zenuwstelsel, wat kan leiden tot veranderingen in de bloedtoevoer naar de spijsverteringsorganen en tot verstoring van normale spijsverteringsprocessen. Dit kan vervolgens weer resulteren in symptomen zoals buikkrampen, pijn, een opgeblazen gevoel en veranderingen in stoelgangpatronen.

Mensen met prikkelbare darm syndroom (IBS) en andere functionele gastro-intestinale aandoeningen zijn erg vatbaar voor het ontwikkelen van maagpijn door stress. Deze aandoeningen worden vaak verergerd door psychologische factoren, waaronder stress en angst. Als je hier gevoelig voor bent, dan raad ik je aan om stressfactoren te verminderen in je leven.

buikpijn door stress

Komt jouw buikpijn voort uit stress? Ontdek het met de Gratis Stress Test!

Stress is voor veel mensen tegenwoordig een grote oorzaak van de buikpijn die ze ervaren. Maar is dit bij jou ook het geval? Dat kun je nu super gemakkelijk ontdekken met mijn Gratis Stress Test.

Klik op de onderstaande knop en ontdek of stress de oorzaak is van jouw maagpijn.

Welke buikpijn door stress symptomen zijn er?

Buikpijn als gevolg van stress gaat gepaard met verschillende symptomen die variëren van mild tot ernstig. Enkele veelvoorkomende symptomen die geassocieerd kunnen worden met buikpijn door stress zijn:

 • Buikkrampen: scherpe, stekende of krampende pijn in de buik kan optreden, vaak geconcentreerd rond de navel of in de onderbuik.
 • Opgeblazen gevoel: een gevoel van uitzetting of volheid in de buik, soms vergezeld van winderigheid.
 • Veranderingen in stoelgangpatronen: stress kan ook diarree, constipatie of afwisseling tussen beide veroorzaken.
 • Maagzuur: verhoogde stress kan het maagzuurniveau beïnvloeden, wat kan leiden tot brandend maagzuur of zure oprispingen.
 • Verlies van eetlust of overeten: sommige mensen kunnen hun eetlust verliezen als gevolg van stress, terwijl anderen juist de neiging hebben om overmatig te eten.
 • Algemene spanning en spierpijn: stress kan leiden tot verhoogde spierspanning in ons hele lichaam, inclusief de buikregio, wat kan bijdragen aan pijn en ongemak ervaren.
 • Hoofdpijn: hoofdpijn, waaronder spanningshoofdpijn, kan gepaard gaan met buikpijn als gevolg van stress.
 • Vermoeidheid: chronische stress kan vermoeidheid veroorzaken, wat op zijn beurt kan bijdragen dat we een algemeen gevoel van malaise en buikongemak.
 • Globusgevoel: dit is het gevoel van een brok in je keel, dat soms kan optreden als een fysieke manifestatie van stress en spanning.

Ieder persoon ervaart weer andere symptomen. Als je regelmatig last hebt van maagpijn of buikpijn, dan raad ik je aan om eerst naar een arts te gaan om uit te sluiten wat de oorzaak is. Grote kans dat stress de oorzaak is, maar het is altijd goed om even te ‘dubbel-checken’.

buikpijn door stress quote

Doorbreek de vicieuze cirkel van buikpijn en stress

Het verband tussen buikpijn en stress kan een vicieuze cirkel vormen die onze algehele gezondheid (en humeur) beïnvloedt. Deze vicieuze cirkel ziet er vaak zo uit:

 • Stress zorgt voor buikpijn en maagpijn
 • De buikpijn zorgt voor nog meer stress
 • En deze stress zorgt weer voor meer pijn

Om deze vicieuze cirkel te kunnen doorbreken, is het van belang om de juiste strategieën te implementeren die zowel de fysieke als mentale aspecten aanpakken. Verderop in dit artikel geef ik je goede oefeningen en tips die hierin ondersteunend zijn.

Ook ik heb in deze vicieuze cirkel gezeten

Toen ik tijdens mijn burn-out veel last had van buikpijn, omdat ik veel stress had, kwam ik ook in de bovenstaande cirkel terecht. De maagpijn was soms echt ondragelijk. Het deed soms zelfs zoveel pijn dat ik moeite had om te lopen.

Je kunt je misschien wel voorstellen wat voor impact dat op mijn leven had. Ik kon steeds minder dingen doen, omdat ik last had van pijn in mijn buik. Ik heb zelfs op een punt gestaan dat ik enorm aan het afvallen was omdat ik niet meer kon eten.

Uiteindelijk heb ik, door bepaalde stress- en angstfactoren aan te pakken meer ontspanning in mijn leven kunnen implementeren waardoor de spanning steeds meer afnam. Later in dit artikel leg ik je uit wat ik gedaan heb en hoe jij dat ook kunt bereiken.

vrouw heeft buikpijn

Hoe buikpijn door stress te verminderen

Buikpijn door stress kan erg vervelend zijn. Gelukkig zijn er verschillende manieren om deze pijn te verminderen. Hieronder vind je een aantal tips die je kunnen helpen.

 • Ontspanningsoefeningen: probeer ademhalingsoefeningen en mindfulness om je gedachten los te laten en tot rust te komen. Dit zorgt voor meer ontspanning in je lichaam waardoor de buikpijn kan afnemen.

 • Beweging: maak een wandeling, doe aan yoga of andere vormen van lichaamsbeweging om endorfines vrij te maken en je stressniveau te verlagen.

 • Voeding: eet vezelrijke voeding, drink voldoende water en vermijd stressvolle situaties tijdens het eten. Dit zorgt ervoor dat je spijsvertering minder belastend is, wat goed is voor je buikpijn.

 • Praten: deel je gevoelens met vrienden of familie om emotionele spanning te verminderen.

 • Progressieve spierontspanning: Leer technieken om bewust spanning in je spieren los te laten. Je kunt bijvoorbeeld de Autogene Training van Schultz doen.

 • Tijd voor jezelf: Neem regelmatig tijd voor activiteiten die je ontspannen en gelukkig maken. Dit zorgt voor extra ontspanning in je leven.

 • Stressdagboek: Houd een stressdagboek bij. Hierin kun je bijhouden wat de oorzaak is van je stress en buikpijn. Door dit bij te houden, kun je patronen ontdekken en hierop inspelen.

 • Meditatie: Oefen meditatie om je geest te kalmeren en stress te verminderen. Je kunt veel meditaties doen op mijn YouTube kanaal.

Extra oefening om maagpijn door stress te verminderen!

Wist je dat er een oefening is om op een natuurlijke manier stress te ontladen waardoor je buikpijn kan afnemen?

Dat laat ik je zien in de onderstaande video. Deze oefening is al door meer dan 18.000 mensen gedaan en wordt als zeer positief ervaren. Deze oefening werkt ook goed voor als je veel last hebt van buikpijn als gevolg van stress.

Wat kunnen de gevolgen zijn van buikpijn?

Buikpijn veroorzaakt door stress, vaak aangeduid als functionele buikpijn of stress-gerelateerde buikpijn, kan verschillende gevolgen hebben voor zowel je fysieke als mentale welzijn. Hier zijn enkele mogelijke gevolgen:

 • Fysiek ongemak: buikpijn zelf is al oncomfortabel en kan variëren van een mild ongemak tot hevige pijn. Dit kan je dagelijkse activiteiten en kwaliteit van leven aanzienlijk beïnvloeden.
 • Spijsverteringsproblemen: stress kan de werking van je spijsvertering beïnvloeden, wat kan leiden tot problemen zoals opgeblazen gevoel, constipatie, diarree en maagklachten.
 • Slaapstoornissen: omdat stress je slaap kan verstoren, kan buikpijn door stress er ook voor zorgen dat je niet kunt slapen, waardoor je vermoeidheid en prikkelbaarheid kunt ervaren.
 • Veranderingen in eetlust: stress en buikklachten kunnen je eetlust beïnvloeden, wat kan leiden tot gewichtsveranderingen, ongezonde voedingskeuzes en misselijkheid door stress.
 • Lichamelijke spanning: stress kan leiden tot spierspanning in je buikstreek en andere delen van je lichaam, wat kan bijdragen aan pijn en ongemak.
 • Verergering van andere aandoeningen: als je al bestaande maag-darmproblemen hebt, zoals prikkelbare darmsyndroom (PDS), kan stress deze symptomen verergeren.
 • Verstoring van hormonen: chronische stress kan hormonale veranderingen veroorzaken die onze spijsvertering en andere lichaamsprocessen beïnvloeden.
 • Angst en depressie: aanhoudende buikpijn door stress kan leiden tot angst en depressieve symptomen. De constante pijn en ongemak kunnen je mentale welzijn ernstig aantasten.
 • Verlies van productiviteit: buikpijn en de bijbehorende symptomen kunnen je concentratie en productiviteit verminderen, wat je dagelijkse activiteiten en werk kan beïnvloeden.
 • Sociale isolatie: de constante buikklachten en ongemakken kunnen ervoor zorgen dat je sociale activiteiten vermijdt, wat kan leiden tot isolatie en verminderde kwaliteit van leven.
 • Cyclus van stress: buikpijn door stress kan een vicieuze cyclus veroorzaken waarbij stress de buikpijn verergert, en de buikpijn op zijn beurt de stress verhoogt.
 • Negatieve impact op relaties: de fysieke en emotionele gevolgen van buikpijn door stress kunnen invloed hebben op je relaties met familie, vrienden en collega’s. Je hebt misschien de behoefte om ze minder te zien.

Ik raad je ook om jouw buikklachten heel serieus te nemen. Ga aan de slag met een stress coach om erger te voorkomen. Pak je leven weer terug en laat al die buikpijn je leven niet beïnvloeden. Verder in dit artikel leg ik je uit wat je kunt doen.

druk op de borst door stress quote

Ga direct aan de slag om jouw buikpijn door stress te verminderen!

Buikpijn kan een hele vervelende klacht waar je natuurlijk zo snel mogelijk weer van wilt herstellen. Mocht stress de oorzaak zijn van jouw klachten, dan zit je hier op de goede plek.

Ik heb namelijk een Online Programma ontwikkelt waarbij je zelf aan de slag kunt gaan met het verminderen van stress. Ben je iemand die liever intensief aan de slag gaat? Dan past mijn coaching beter bij jou. Middels mijn eigen methode heb ik al vele mensen geholpen om van stressklachten te herstellen, ook buikpijn.

Ik ben er voor je om je te helpen. Neem gerust eens contact met me op voor een vrijblijvend gesprek.

Veelgestelde vragen

Dit zijn de meest gestelde vragen.

Hoe lang mag je buikpijn hebben?

Er staat geen vaste tijd voor hoelang je buikpijn mag hebben. Wel raad ik je aan om na 3/4 dagen even contact op te nemen met je huisarts om te achterhalen wat de oorzaak is.

Hoe voelt buikpijn door stress?

Buikpijn door stress kan zich uiten als een strak, knijpend of ongemakkelijk gevoel in je buikstreek. Het kan variëren van mild tot intens en gaat vaak gepaard met een opgeblazen gevoel en mogelijk veranderingen in de stoelgang. 

 

 

Leuk om kennis te maken!
Ik ben Nick de Waard, eigenaar van Nickdewaard.nl.

Ik help mensen met stress-, paniek- en burn-outklachten middels de Gouden Driehoek Methode.

Zelf heb ik jarenlang in een burn-out gezeten en last van angstklachten gehad. Gelukkig heb ik dankzij jarenlang veel zelfstudie, leren en vallen en opstaan kunnen herstellen. Alles wat ik geleerd heb, en nog leer, pas ik nu allemaal toe in mijn coaching en Stress & Angst Vrij Programma.

- Nick de Waard
Angst, stress en burn-out specialist en gediplomeerd Meditatieleraar

Bijna klaar. Vul onderstaande gegevens in en ontvang direct het e-book!

Gelukt! Je wordt nu doorgestuurd.