Burn-out herkennen: hoe herken je een burn-out?

Geschreven door: Nick de Waard

Misschien loop je rond met een raar gevoel, ben je druk in je hoofd en merk je al geruime tijd (vage) klachten op. Dan zou het goed kunnen zijn dat je met een burn-out loopt, of in het beginstadium van een burn-out zit.

Maar, hoe kun je een burn-out herkennen? Dat leg ik je in deze blogpost uit.

Zo herken je de eerste signalen van een burn-out

Een burn-out herkennen kan al in een vroeg stadium. Een burn-out is namelijk het gevolg van te lang teveel stress ervaren. Als je lichaam en mind geen kans krijgen om te herstellen van stress en spanning, dan ontstaan de eerste (kleine) fysieke en mentale klachten. Je gaat dan de eerste fysieke en mentale spanningsklachten ervaren. Deze klachten zijn nog vrij mild, maar als we niet naar deze klachten luisteren en actie ondernemen, worden deze klachten steeds groter en pijnlijker.

Voorbeelden van eerste stressklachten:

Er zijn twee vormen van klachten die we kunnen ervaren: fysieke en mentale klachten. De onderstaande voorbeelden zijn de meestvoorkomende klachten die mensen ervaren:

Fysieke klachten: Mentale klachten:
Milde hoofdpijn Moeite met concentreren
Buikklachten Moe zijn
Rug- en nekklachten Duizelig
Jeukbultjes Je zit teveel in je hoofd

Herken jij jezelf in één van de bovenstaande klachten, dan kun je al in een vrouw stadium van een burn-out zitten. Ik adviseer je om de bovenstaande klachten heel serieus te nemen. Doe je er niks mee en ga je door, dan is de kans groot dat de klachten erger en erger worden.

burn out herkennen

Burn-out herkennen: niet luisteren naar de eerste signalen

Als we de eerste signalen negeren van ons lichaam en mind, dan gaan we er aan gewend raken. Uit onderzoek blijkt dat 88% van de mensen in Nederland stress ervaren. Dagelijks veel stress ervaren is voor ons zo normaal, dat we niet beseffen dat het abnormaal is. En dus gaan we door en luisteren we niet naar de signalen.

Doordat we dagelijkse stress zo normaal vinden, beseffen we ons niet dat de eerste klachten die we ervaren serieuze klachten zijn waar we naar moeten luisteren, anders wordt het alleen maar erger. Maar vaak zien we het zelf niet in, daarom wil ik je erop attenderen: als je stress ervaart, luister naar je lichaam en neem meer rust.

Zo herken je een burn-out: de burn-out symptomen

Als je niet luistert naar je lichaam en je gaat te lang door, dan gaat het lichaam steeds duidelijkere en pijnlijkere signalen afvuren. In de volgende opsomming ga ik de meest voorkomende fysieke en mentale burn-out symptomen met je delen.

Fysieke klachten: Mentale klachten:
Veel hoofdpijn Slecht concentratievermogen
Slechte stoelgang Slecht slapen
Rug- en nekklachten Oorsuizen
Tinteling in je handen Angst
Wazig zicht Opgejaagd gevoel
Minder reukvermogen Paniekaanvallen
Veel zweten Wantrouwen
Bijnieruitputting Kort lontje
Wallen onder je ogen Huilbuien

Als jij je herkent in een aantal van de bovenstaande punten dan is het verstandig om direct actiestappen te ondernemen. De kans is groot dat je in een burn-out zit, of tegen een burn-out aanhangt.

Uit eigen ervaring weet ik dat alleen professionele hulp je hier bij kan helpen. Hoe langer je wacht, hoe langer je burn-out duurt.

Herken je burn-out, doe de Gratis Burn-Out Test

Twijfel je nog of jij in een burn-out zit? Of wil je graag weten in welk stadium jij zit? De Gratis Burn-Out Test gaat je hier bij helpen. Na het invullen van deze test is het direct duidelijk hoever jij erin zit en je krijgt ook advies van me mee op basis van jouw score.

Ik herken dat ik een burn-out heb: wat nu?

Herken jij dat je een burn-out heb? Dan zijn er twee dingen belangrijk om te doen.

1. Acceptatie

Als jij herkent dat je een burn-out heb is het allereerst belangrijk dat je accepteert dat je een burn-out heb. Veel mensen blijven tóch doorgaan, terwijl ze er helemaal doorheen zitten. Ze willen het niet toegeven en zien het als falen en zwakheid.

Het is een grote kracht en een mega moedige stap om toe te geven dat je een burn-out heb. Niet altijd makkelijk, dat snap ik, maar wel noodzakelijk.

2. Laat je coachen in dit proces

De grootste fout die ik zelf heb gemaakt is dat ik te lang geen hulp zocht. Te lang dacht ik dat ik het zelf wel kon, maar dat maakte de weg om te herstellen van mijn burn-out alleen maar langer. Een coach in dit proces maakt de route naar herstel een stuk gemakkelijker.

Er zijn verschillende soorten coaches, ik onderscheid ze grofweg in twee types:

  1. Theorie coaches
  2. Ervaringsdeskundige coaches

Theorie coaches voelde ik niks voor. Deze coaches kom je vaak tegen als je via de reguliere route je pad gaat bewandelen. Je voelt dat deze coaches veel geleerd hebben, maar dat ze zelf niet weten waar je doorheen gaat als je een burn-out heb. Ze hebben er zelf geen ervaring mee, daardoor heb je het gevoel dat ze je niet 100% begrijpen.

Met ervaringsdeskundige coaches kwam ik veel verder. Deze coaches snappen helemaal waar je doorheen gaat en ze kunnen je veel beter aanvoelen in dit proces. Ze komen vaak met praktische tips en kunnen je vaak dieper begeleiden.

burn out herkennen handen in het haar

Wil je hulp bij het herstellen van je burn-out?

Ik heb zelf ook een burn-out meegemaakt, dus ik zie mezelf dan ook als ervaringsdeskundige burn-out coach.

Ik kan en wil je graag begeleiden in dit proces. Als je eens een vrijblijvend gesprek wilt, kun je natuurlijk altijd contact opnemen. Ik neem graag tijd voor je vrij. Als je wilt, kan het morgen al.

Leuk om kennis te maken!
Ik ben Nick de Waard, eigenaar van Nickdewaard.nl.

Ik begeleid mensen met stress-, paniek- en burn-outklachten middels de Gouden Driehoek Methode.

Zelf heb ik jarenlang in een burn-out gezeten en last van angstklachten gehad. Gelukkig heb ik dankzij jarenlang veel zelfstudie, leren en vallen en opstaan kunnen herstellen. Alles wat ik geleerd heb, en nog leer, pas ik nu allemaal toe in mijn coaching.

- Nick de Waard
Angst, stress en burn-out specialist en gediplomeerd Meditatieleraar

Bijna klaar. Vul onderstaande gegevens in en ontvang direct het e-book!

Gelukt! Je wordt nu doorgestuurd.