Chronisch hyperventileren: Oorzaken, Symptomen en Oplossing

Geschreven door: Nick de Waard
Chronisch hyperventileren hebben we vaak niet direct door. Dus ik kan me goed voorstellen dat jij je afvraagt of je last hebt van chronische hyperventilatie.
Doordat de klachten vaak vaag zijn kan het even een zoektocht zijn naar wat goed voor je is, wat niet goed voor je is en wat goed helpt.
Je bent hier in ieder geval op de goede plek! Want in dit artikel leg ik je namelijk alles uit over chronische hyperventilatie en hoe je dit kunt oplossen.

Wat is chronisch hyperventileren?
Veel mensen ademen tegenwoordig op een verkeerde manier. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 10-15% van de mensen last heeft van chronische hyperventilatie.
Bij chronisch hyperventileren kun je spreken van een structureel verkeerd ademhalingspatroon. De ademhaling gaat dan continu te snel waardoor de zuurtegraad in je bloed negatief wordt beïnvloed.
Je kunt dan vervolgens last krijgen van verschillende klachten als gevolg van deze ademhaling. Deze klachten behandelen we verder in dit artikel.
Wanneer is er sprake van chronische hyperventilatie?
Hyperventileren betekent dat je voor een lange periode te snel ademt.
Dit leidt namelijk tot een tekort aan koolstofdioxide in je bloed en dit kan vervolgens leiden tot verschillende klachten zoals: hoofdpijn, duizeligheid, druk op de borst, spierpijn en mentale vermoeidheid.
Er is sprake van chronische hyperventilatie als je voor een langere periode verkeerd ademt door teveel stress en je klachten blijft houden, ook als je probeert om je ademhaling aan te passen.
Bij een normale ademhaling adem je ongeveer 6 tot 9 keer per minuut in en uit.
Bij chronisch hyperventileren adem je ongeveer 10 tot soms wel 20 keer per minuut zonder dat je een fysieke inspanning levert.

Chronisch hyperventileren als gevolg van stress?
Uit diverse onderzoeken blijkt dat stress de grootste oorzaak van chronisch hyperventileren is. Hoe komt dat?
Stress zorgt ervoor dat ons lichaam in de ‘vecht-of-vlucht’ modus gaat. Het zet zich schrap voor gevaar. Dit betekent dat onze bloeddruk stijgt, ons hart sneller gaat pompen en dat onze ademhaling ook sneller gaat.
Als iemand voor een lange tijd veel stress ervaart, kan deze persoon zich een snelle ademhaling aanleren en raakt het lichaam eraan gewend. Mocht dit het geval zijn dan kun je spreken van chronische hyperventilatie door stress.
Gelukkig kun je chronische hyperventilatie weer oplossen! Ik heb zelf ook voor een lange tijd gehyperventileerd.

Ook ik had last van chronische hyperventilatie.
Voor een lange tijd was ik mij niet bewust dat ik last had van chronische hyperventilatie.
Vlak voordat ik in mijn burn-out belanden merkte ik namelijk al verschillende subtiele signalen van mijn lichaam op dat wilde aangeven dat ik ‘misschien’ te hard en te snel ging in het leven.
Toen was ik me nog niet zo bewust van deze signalen, maar ik merkte al wel dat ik last kreeg van de volgende symptomen:
- Tintelingen in m’n armen en benen
- Druk op m’n borst
- Duizeligheid en zweverig hoofd
- Verwardheid door stress
- Opgejaagd gevoel
- Last van m’n spieren
- En vaak een droge mond
- Spierpijn door stress
Voor een lange tijd wist ik niet waar deze symptomen vandaan kwamen, maar uiteindelijk werd ik mij er bewust van dat ik teveel stress ervaarde en daardoor chronisch hyperventileerde.
Mijn lichaam was verzuurd door de hyperventilatie en daardoor kreeg ik last van allerlei vage klachten. Het was dus tijd dat ik met mezelf aan de slag ging en voor een beter leven ging.
Gelukkig zijn al deze klachten weer over en kan ik nu weer vrijuit leven. Er is dus een uitweg!
Mijn advies is dan ook: als je last hebt van klachten dan is de kans groot dat je chronisch hyperventileert. Het is raadzaam om iemand te zoeken die snapt en voelt waar jij doorheen gaat en die weet wat nodig is.
Dit maakt het herstelproces gemakkelijker en sneller.

De cirkel van: chronisch hyperventileren, stress en angst
Wist je dat in een vicieuze cirkel kunt komen als je dagelijks last hebt van angst, stress en chronisch hyperventileren? Dit komt namelijk door het volgende:
- Stress zorgt voor chronische hyperventilatie
- Chronische hyperventilatie zorgt voor nieuwe klachten
- Nieuwe klachten zorgt voor angst
- En angst zorgt weer voor nieuwe stress
En het cirkeltje is weer rond.
Zelf heb ik veel last gehad van dit patroon en zie dit patroon ook terug bij veel cliënten.
Ik wilde me op een gegeven moment natuurlijk weer beter voelen, maar doordat ik zo bang was voor veel klachten van mijn lichaam – die kwamen door het hyperventileren – kreeg ik angst. En deze angst zorgde ervoor dat ik weer nieuwe stress kreeg.
Ook merkte ik dat ik daardoor steeds minder wilde ondernemen omdat ik bang was dat ik weer last kreeg van angst. Ik ging me steeds meer afsluiten van de buitenwereld en kwam moeilijker tot rust.
Mocht dit nou herkenbaar zijn voor je en wil je hier graag van af? Neem dan even contact met me op. Ik snap dat het even spannend kan zijn, maar ik kan je hier echt bij helpen, omdat ik precies weet wat je voelt.

Wat zijn alle chronische hyperventilatie symptomen?
Chronisch hyperventileren kan vele vervelende klachten met zich meebrengen. Het is dan ook een flinke waslijst dat gelinkt kan worden aan het hyperventileren. Daarom heb ik ze even onderverdeeld per lichaamsdeel.
Chronische hyperventilatie klachten in en rondom je hoofd:
- Paniekaanvallen door teveel stress
- Duizeligheid
- Een wattenhoofd
- Slecht concentratievermogen
- Mentaal oververmoeid
- Hoofdpijn
- Oorsuizen
- Depersonalisatie
- Derealisatie door stress
- Pijn in je kaken
Chronische hyperventilatie klachten rondom je buik en borst:
- Misselijkheid
- Of niet kunnen eten door de stress
- Pijn in je onderrug
- Een druk op je borst
- En natuurlijk ademhalingsproblemen
- Diarree door stress
- Een opgeblazen gevoel
- Spastische darm
Chronische hyperventilatie klachten rondom je huid en spieren:
- Spiertrillingen
- Slap gevoel in je spieren
- Tintelingen op je huid
- Eczeem
- Jeukbultjes
- Koude of klamme handen
- Verlamde spieren
- Vaak een koud gevoel
Chronische hyperventilatie op mentaal en emotioneel vlak:
- Niet lekker in je vel zitten
- Een leeg gevoel
- Vermoeidheid
- Onzekerheid
- Je kunt moeilijk uit je woorden komen
- Een algeheel opgejaagd gevoel
- Slecht kunnen slapen
- Of gewoon helemaal niet kunnen slapen
- Depressieve klachten
- Prikkelbaar
Zoals je ziet: het is een hele lijst en ze zijn allemaal te linken aan chronisch hyperventileren door teveel stress.

Gevolgen van chronisch hyperventileren
Het is belangrijk dat je zo snel mogelijk aan de slag gaat als je last hebt van een aantal symptomen die eerder genoemd zijn.
Chronische hyperventilatie is namelijk iets wat er vaak een beetje in sluipt en daardoor kunnen we ons geleidelijk slechter voelen zónder dat we hier heel bewust van zijn.
De gevolgen kunnen zijn dat jij je steeds slechter en slechter gaat voelen. De klachten worden erger en het begint steeds meer je leven te beïnvloeden.
Toen ik zelf last had van chronische hyperventilatie was ik veel te laat met het ondernemen van verandering. Daarom wil ik jou adviseren om niet dezelfde fout als mij te maken.

Chronisch hyperventileren oefeningen
Er zijn een aantal oefeningen die je kunt doen om het chronische hyperventileren wat meer onder controle te krijgen. Let op: doe deze oefeningen meerdere keren per dag.
1. Ademhalingsmeditatie
Een goede oefening is om een ademhalingsmeditatie te doen als je last hebt van chronische hyperventilatie. In deze meditatie ga je heel bewust je ademhaling vertragen en terugbrengen naar de meest natuurlijk staat van zijn.
Je kunt mijn onderstaande ademhalingsmeditatie doen als je dat prettig vindt.
2. Hyperventilatie oefening voor op kantoor
Ben je vaak druk met je werk en wil je graag voor op kantoor een oefening doen dat helpt om je ademhaling weer rustig te krijgen? Dan kun je de onderstaande oefening doen speciaal voor op kantoor.
3. Stress ontladen oefening
Wist je dat er een hele effectieve manier is om stress te ontladen en daarmee je hyperventilatie klachten te verminderen? Deze oefening wordt veel gebruik bij mensen die vaak last hebben van acute stress en het werkt ook perfect voor mensen die chronisch hyperventileren.
Chronisch hyperventileren samen oplossen?
Soms kan het een zoektocht zijn om te ontdekken wat wél werkt om je chronische hyperventilatie op te lossen. Veel mensen die contact met mij opnemen hebben namelijk een lange route achter de rug, maar toch nog last houden.
Uiteindelijk is het belangrijk dat je naar de kern en oorzaak gaat van je klachten. Chronische hyperventilatie is een gevolg van situaties en patronen uit het verleden. Pas als we ontdekken wat ervoor zorgt dat we stress ervaren (dus hyperventilatie) kunnen we onszelf gaan genezen.
Dus als je graag hulp wilt, neem dan even contact op. Het kan een beetje spannend zijn, dat snap ik. Ik zal je binnen 24 uur een antwoord geven, beloofd!
Veelgestelde vragen:
Dit zijn de meest gestelde vragen.
Wat is het verschil tussen chronisch hyperventileren en acute hyperventilatie?
Het verschil tussen acute hyperventilatie en chronische hyperventilatie is dat je tijdens acute hyperventilatie vaak last hebt van paniek en angst waardoor je snel ademt, dit voelt meer als een aanval (zoals het ademen in een zakje). Bij chronisch hyperventileren heb je meer last van sluimerende klachten die voortkomen uit structureel verkeerd ademen.
Zijn hartkloppingen normaal bij chronische hyperventilatie?
Ja. Veel cliënten die last hebben van chronische hyperventilatie ervaren vaak ook hartkloppingen. Het is een gevolg van teveel en te snel ademen waardoor je hart ook harder moet werken. Je kunt vervolgens hartkloppingen ervaren.
Ik heb last van chronische hyperventilatie en ben duizelig, is dit normaal?
Ja, het is heel normaal dat je duizelig wordt van chronische hyperventilatie. Dit komt omdat je hoger en sneller ademt waardoor de ademhaling groter is dan de lichamelijke behoefte en daardoor kun je duizeligheid ervaren.
Komt een benauwd gevoel door hyperventilatie?
Een benauwd gevoel kan zeker komen door hyperventilatie. Het is goed om met de juiste ademhalingsoefeningen aan de slag te gaan om dit te verminderen.
Leuk om kennis te maken!
Ik ben Nick de Waard, eigenaar van Nickdewaard.nl.
Ik help mensen met stress-, paniek- en burn-outklachten middels de Gouden Driehoek Methode.
Zelf heb ik jarenlang in een burn-out gezeten en last van angstklachten gehad. Gelukkig heb ik dankzij jarenlang veel zelfstudie, leren en vallen en opstaan kunnen herstellen. Alles wat ik geleerd heb, en nog leer, pas ik nu allemaal toe in mijn coaching en online programma's.
- Nick de Waard
Angst, stress en burn-out specialist en gediplomeerd Meditatieleraar