Selecteer een pagina

Derealisatie door stress: wat als de wereld vervreemd aanvoelt?

Geschreven door: Nick de Waard

Voel jij je weleens vervreemd van de wereld? Dat alles een soort droom lijkt en je in een bubbel zit? Dan is de kans groot dat je last hebt van derealisatie.

De derealisatie door stress is een veelvoorkomend symptoom bij mensen die veel angst en stress ervaren. Het kan als zeer angstig worden ervaren en gaat vaak gepaard met allerlei gedachten.

In dit artikel leg ik je uit wat derealisatie is en hoe je hier weer van kunt herstellen. Ook vertel ik je mijn ervaring en krijg je een aantal tips mee.

derealisatie door stress info

Wat is derealisatie door stress

Derealisatie is een psychische klacht waarbij iemand het gevoel heeft dat de wereld om hem heen niet echt is. Het kan worden beschreven als een gevoel van vervreemding van de werkelijkheid. Derealisatie kan optreden als gevolg van verschillende oorzaken, waaronder stress een grote oorzaak is.

Stress kan leiden tot derealisatie door de manier waarop het je waarneming beïnvloedt. Wanneer iemand gestrest is, kan zijn waarneming van de wereld om hem heen veranderen. Dit kan leiden tot gevoelens van onwerkelijkheid en vervreemding. Veel mensen ervaren dit als een angstige ervaring.

Derealisatie door stress kan ook worden geassocieerd met depersonalisatie, waarbij iemand het gevoel heeft dat hij niet echt is of dat zijn lichaam niet echt is. 

Het is goed om te weten dat derealisatie door stress meestal tijdelijk is en dus ook weer kan verdwijnen zodra de stressvolle ervaring voorbij is. Maar omdat het voor veel mensen enorm angstig is, blijven de klachten langer aan.

derealisatie door stress

Oorzaken van derealisatie

Derealisatie is een psychische aandoening die kan ontstaan door verschillende oorzaken. In deze sectie worden de belangrijkste oorzaken van derealisatie besproken.

Trauma

Trauma en stress zijn de meest voorkomende oorzaken van derealisatie. Mensen die een traumatische gebeurtenis hebben meegemaakt kunnen last krijgen van derealisatie. Dit komt omdat de traumatische gebeurtenis dusdanig heftig is, dat de bijkomende angst de derealisatieklachten vervolgens in stand houden.

Stress

Ook langdurige stress kan derealisatie veroorzaken. Bijvoorbeeld bij mensen die een stressvolle baan hebben of in een moeilijke thuissituatie zitten. Chronische stress kan er namelijk voor zorgen dat je brein overbelast raakt, waardoor bepaalde functies niet goed meer functioneren en je dus een andere waarneming van de wereld krijgt. Ervaar jij dagelijks stress? Lees dan: chronische stress verminderen.

Invloed van drugs en alcohol

Het gebruik van drugs en alcohol kan ook leiden tot derealisatie. Bij sommige drugs, zoals wiet en LSD, kan derealisatie zelfs een bekend bijeffect zijn. Ook bij overmatig alcoholgebruik kan derealisatie optreden. Mocht dit het geval zijn, dan raad ik je aan om eerst even naar je huisarts te gaan.

Angst

Ook angst kan een oorzaak zijn voor derealisatie. Als iemand veel angst ervaart, dan kan dit zeer belastend zijn voor je hersenen waardoor je continu in een ‘vecht-en-vlucht’ modus staat. Vooral mensen die bang voor de dood zijn kunnen last hebben van derealisatie. Ze blijven nadenken over de angsten die ze voelen en daardoor blijven de klachten aanhouden.

Mentale oververmoeidheid

Mentaal oververmoeidheid zijn kan ook een oorzaak zijn van derealisatie. Bijvoorbeeld bij mensen die te weinig slaap krijgen of een burn-out hebben. Een brein dat vermoeid is kan moeilijk informatie verwerken waardoor je een vertekenend beeld krijgt van de werkelijkheid en je dus vervreemd voelen.

Heb je regelmatig last van angstklachten en wil je hier graag mee om leren gaan? Lees dan: Omgaan met angst en paniek.

derealisatie door stress quote

Mijn ervaringen met derealisatie door stress

Naast het feit dat sommigen van mijn cliënten derealisatie ervaren, ben ik ook nauw betrokken geweest bij het derealisatie/depersonalisatie herstel proces van mijn vrouw. Voor 4 jaar had zij last van derealisatie en kon nergens geschikte hulp vinden.

Ik weet dus exact wat derealisatie is en wat je ervaart, omdat ik letterlijke elke dag het proces heb bewandeld samen met mijn vrouw. Je voelt je vervreemd van de wereld en het lijkt alsof je in een soort bubbel leeft.

Ook had mijn vrouw veel last van zware gedachten zoals: “wat is het doel van dit leven”, “wat is er na de dood”, “waarom leef ik?”. Al deze gedachten maakte het angstig en gaven nog meer stress waardoor de klachten in stand bleven.

Uiteindelijk heb ik haar goed kunnen helpen in het herstel proces en heeft ze inmiddels 5 jaar geen last meer van DP/DR. Middels deze ervaring heb ik natuurlijk veel geleerd over deze vervelende aandoening en al deze kennis pas ik nu ook toe in mijn coaching en online programma

Bij de reguliere gezondheidszorg kwam ze niet verder, maar middels de gesprekken die we hadden kwam ze toch elke dag weer een stapje vooruit. Je kunt dus wel herstellen van derealisatie door stress, laat je niet gek maken als mensen zeggen dat het niet kan.

zweten door stress quote

De vicieuze cirkel van derealisatie door stress en angst

Stress is dus een grote oorzaak van derealisatie. Zodra we veel stress ervaren en daar geen ontspanning tegenover zetten, kunnen onze klachten ophopen. Soms kunnen we in een vicieuze cirkel raken waar we niet uit lijken te komen.

Als je veel last hebt van derealisatie dan kan dit voor extra angst zorgen en ook voor extra stress. Dat ziet er vaak zo uit:

  • Derealisatie zorgt voor angst
  • Deze angst zorgt vervolgens voor stress
  • En deze stress en angst zorgen voor meer derealisatie

vicieuze cirkel van derealisatie door stress en angst

Het lijkt er dan op alsof je in een vicieuze cirkel zit waar geen eind aan lijkt te komen. Hierdoor durf je waarschijnlijk steeds minder te doen en blijft de angst in stand.

Uiteindelijk is het wel mogelijk om deze vicieuze cirkel te doorbreken. Het belangrijkste is dat je weer leert vertrouwen in jezelf, de wereld en het leven. Je bent niet gek en dat wat jij ervaart is namelijk volstrekt normaal. Wel is het belangrijk om aan de slag te gaan met deze klachten.

Als je graag hulp wilt in dit proces, neem dan even contact met me op.

zweten door stress quote

Derealisatie symptomen

Derealisatie symptomen kunnen variëren van persoon tot persoon, maar er zijn enkele veel voorkomende symptomen:

  • Gevoel van vervreemding van de omgeving
  • Gevoel van loskoppeling van de eigen gedachten en emoties
  • Verlies van gevoel van eigen identiteit
  • Gevoel van onwerkelijkheid van de eigen lichaamsdelen
  • Gevoel van afstand tot anderen
  • Verminderd vermogen om emoties te voelen
  • Verhoogde angstgevoelens en paniekaanvallen door stress
  • Opgejaagd gevoel en vermoeidheid
  • Veranderingen in het waarnemen van de omgeving, zoals vervorming van beelden of geluiden
  • Veranderingen in het denken, zoals moeite met concentratie of het gevoel hebben dat de tijd vertraagt of versnelt

Deze symptomen kunnen erg beangstigend zijn voor mensen die ze ervaren, en kunnen leiden tot een verhoogd gevoel van angst en stress. Het is goed om te begrijpen dat deze symptomen vaak tijdelijk zijn als je voldoende ontspanning voor jezelf creëert. 

Je mind is overbelast en daardoor heb je last van derealisatie. Ontspanning is belangrijk om je hersenactiviteit te verminderen.

Heb je veel last van paniekaanvallen? Lees dan: Paniekaanvallen stoppen

mijn advies over chronische angst

Wat zijn de gevolgen van derealisatie door stress?

Als je last hebt van derealisatie als gevolg van stress, dan kan dat flinke impact hebben op je leven. Ik heb een aantal van de meest voorkomende gevolgen op een rijtje gezet:

  • Emotionele impact: derealisatie kan leiden tot gevoelens van angst, verwardheid en onzekerheid. Je kunt angstiger door het leven gaan en staat minder stevig in je schoenen. 
  • Concentratie- en geheugenproblemen: mensen met derealisatie kunnen moeite hebben met concentreren, zich focussen op taken en informatie verwerken. Daarnaast kun je sneller dingen vergeten en is het moeilijk om details te onthouden. 
  • Sociale en relationele problemen: daarnaast kunnen de vervreemde gevoelens je sociale interacties verslechten. Je kunt misschien moeite hebben om je te verbinden met iemand en een relatie opbouwen. 
  • Verminderde kwaliteit van leven: derealisatie kan ook de algehele kwaliteit van je leven verminderen. De kleinste dingen in het leven kunnen de grootste moeite kosten. Dit kan leiden tot frustratie en hopeloosheid. 

Het is belangrijk dat je leert accepteren dat het nu even niet gaat zoals jij dat wilt. Je zit in een zware fase van het leven en daar moet je (helaas) doorheen. De gevolgen zijn niet leuk van derealisatie, maar als de gehele situatie al wat meer kunt accepteren (wat moeilijk is), dan is het allemaal wat dragelijker. 

jongen zweet door teveel stress

Last van derealisatie omdat je in een burn-out zit?

Uit onderzoek van Patrick Prinz en Martina de Zwaan blijkt dat veel mensen die last hebben van derealisatie ook in een burn-out kunnen zitten. Dit komt omdat het omgaan met angst heel veel energie vraagt en dat kan ons opbranden.

Wil jij ontdekken of je ook in een burn-out zit? Dan kun je mijn gratis burn-out test doen. Klik op de onderstaande knop en vul het formulier in. Je krijgt direct de uitslag.

Wat is de relatie tussen een paniekaanval en derealisatie?

Als we in een paniekaanval geraken dan is ons sympathische zenuwstelsel in een staat van overactiviteit, dit leidt vervolgens tot een ‘vecht-of-vlucht’-reactie. Ons lichaam zorgt voor deze reactie, omdat het ons lichaam voorbereid op een mogelijk bedreiging.

De overactiviteit van ons sympathische zenuwstelsel kan ervoor zorgen dat informatieverwerking lastiger is. Hierdoor kun je tijdens een paniekaanval last krijgen van derealisatie door stress. Hier kun je vervolgens van schrikken en als je deze angst moeilijk kunt loslaten en veel stress blijft houden, dan kunnen de derealisatie klachten aanblijven.

Wees je er bewust van dat een paniekaanval uit het niets altijd een oorzaak heeft en nooit zomaar uit de lucht komt vallen. Het is belangrijk om hier bewust van te zijn zodat je de oorzaak kunt aanpakken.

jongen zweet door teveel stress

Derealisatie tips

Derealisatie is een aandoening die vaak voorkomt bij mensen die veel stress ervaren. Het kan een zeer vervelende ervaring zijn die moeilijk te begrijpen is. Hieronder volgen enkele tips om met derealisatie om te gaan.

Derealisatie accepteren

Het is belangrijk om te erkennen dat derealisatie een echte aandoening is die veel mensen treft, namelijk 23% van de bevolking. Door het te accepteren als een deel van je leven, kun je beginnen met het vinden van manieren om ermee om te gaan. Ook zal acceptatie de enige manier zijn om meer ontspanning te krijgen in je leven. Vechten en vluchten maken de klachten juist erger en blijft je lichaam in de stressmodus staan.

Slaap en rust

Een goede nachtrust is belangrijk om stress te verminderen en derealisatie te voorkomen. Zorg voor een regelmatig slaapschema en probeer voldoende rust te nemen. Dit kan helpen om de intensiteit van derealisatie te verminderen. Je brein is namelijk oververmoeid en daarom is het goed om zoveel mogelijk rust te vinden.

Relaties en sociale ondersteuning

Praat erover met mensen. Als jij je elke keer beter voordoet dan dat jij je voelt, dan zul je nooit authentiek zijn naar jezelf en je klachten. Dit geeft stress. Daarom wil je altijd open en eerlijk zijn. Dit is in het begin even spannend, maar uiteindelijk zal het als een bevrijding voelen dat je geen ‘geheim’ meer met je meedraagt. 

Aarden en ontspanningsoefeningen

Aarden en ontspanningsoefeningen kunnen ook helpen om derealisatie te verminderen. Dit kan inhouden dat je je bewust wordt van je omgeving en jezelf op een rustige manier verbindt met de wereld om je heen. Andere oefeningen zoals meditatie en yoga kunnen ook nuttig zijn. Je kunt bijvoorbeeld mijn onderstaande meditatie doen, of een meditatie op mijn YouTube kanaal.

Derealisatie door stress samen verhelpen?

Ik weet exact hoe jij je voelt, omdat ik 4 jaar lang samen heb gewoond met iemand die last van derealisatie had. Het is absoluut geen pretje en de angstige gedachtes erbij maken het soms heftig. Ik snap het. Ik kan je wel adviseren om dit pad samen met iemand te bewandelen.

Grote kans dat je vertrouwen mist in je proces en dat je niet goed begrijpt wat er allemaal gebeurt. Daarom adviseer ik je om hulp te vragen aan iemand die jou weer het vertrouwen kan geven en jou de weg kan wijzen naar herstel.

Benieuwd wat ik voor je kan doen? Neem dan even contact op via de onderstaande knop.

Veelgestelde vragen

Dit zijn de meest gestelde vragen.

Hoe kom je uit een derealisatie?

Acceptatie is de allereerste stap in je herstelproces. Als je vanuit controle en spanning zo snel mogelijk uit derealisatie wilt komen, dan blijven de klachten in stand. Eerst terug naar ontspanning, dan kun je van derealisatie herstellen.

Is derealisatie erg?

De klachten van derealisatie kunnen sommige mensen als erg ervaren en anderen niet. Het is maar net hoe je er zelf in staat. Het is een normaal fenomeen van je brein als het niet goed meer informatie kan verwerken.

Hoe weet je of je derealisatie hebt?

Dit kun je weten door de wereld waar te nemen zoals het nu is. Voelt het vervreemd aan en merk je dat je moeilijk kunt voelen? Dan is de kans groot dat je derealisatie hebt.

Leuk om kennis te maken!
Ik ben Nick de Waard, eigenaar van Nickdewaard.nl.

Ik help mensen met stress-, paniek- en burn-outklachten middels de Gouden Driehoek Methode.

Zelf heb ik jarenlang in een burn-out gezeten en last van angstklachten gehad. Gelukkig heb ik dankzij jarenlang veel zelfstudie, leren en vallen en opstaan kunnen herstellen. Alles wat ik geleerd heb, en nog leer, pas ik nu allemaal toe in mijn online programma's.

- Nick de Waard
Angst, stress en burn-out specialist en gediplomeerd Meditatieleraar

Bijna klaar. Vul onderstaande gegevens in en ontvang direct het e-book!

Gelukt! Je wordt nu doorgestuurd.