Diarree door stress: oorzaken, oplossing en behandeling

Geschreven door: Nick de Waard

Heb je ooit last gehad van diarree en je vraag jij je af of stress de oorzaak kan zijn? Dan kan ik je alvast vertellen: diarree door stress komt vaak voor.

Stress kan namelijk leiden tot diarree door de manier waarop het ons lichaam beïnvloedt. Wanneer je gestrest bent, kan je zenuwstelsel signalen naar je darmen sturen die de spijsvertering verstoren. Dit kan leiden tot diarree, buikpijn en andere spijsverteringsproblemen.

Gelukkig zijn er manieren om diarree door stress te voorkomen en te behandelen. Je kunt deze oplossingen vinden in dit artikel.

diarree door stress info

Wat is diarree door stress?

Diarree door stress is een veelvoorkomend probleem dat ook veroorzaakt kan worden door stress. Het is een klacht waarbij de darmen van slag raken en de ontlasting dun en waterig wordt. Het kan gepaard gaan met buikpijn door stress, krampen en een opgeblazen gevoel.

Zelf heb ik hier ook veel last van gehad toen ik in mijn burn-out zat en veel stress ervaarde. Het is dus volledig normaal als je dit ervaart.

Stress kan een invloed hebben op de werking van het spijsverteringsstelsel. Wanneer je gestrest bent, produceert je lichaam namelijk hormonen die de spijsvertering vertragen. Dit kan leiden tot constipatie of diarree.

Diarree door stress kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals:

 • Angst en depressie
 • Emotionele stress
 • Spanning en zorgen
 • Veranderingen in je dagelijkse routine

Als je last hebt van diarree door stress, dan is het belangrijk om de onderliggende oorzaak aan te pakken. Die behandelen we verder in dit artikel. Dit kan dus betekenen dat je je stressniveau moet verlagen door middel van ontspanningsoefeningen, meditatie of andere stressverlagende activiteiten.

Als je last blijft houden van diarree door stress, dan adviseer ik je om contact op te nemen met je huisarts om uit te sluiten waar het vandaan komt.

diaree door stress

Hoe ontstaat diarree door stress?

Diarree door stress is een veel voorkomend probleem. Het kan ontstaan door verschillende factoren die te maken hebben met stress. Hieronder lees je hoe diarree door stress ontstaat.

1. Verhoogde activiteit van het zenuwstelsel

Wanneer je stress ervaart, reageert je zenuwstelsel hierop door de activiteit te verhogen. Dit kan vervolgens leiden tot een verhoogde hartslag, snellere ademhaling en verhoogde bloeddruk. Maar, ons zenuwstelsel kan natuurlijk ook de activiteit van de darmen verstoren, wat vervolgens kan leiden tot diarree. Veel mensen met een overprikkeld zenuwstelsel ervaren daarom ook vaak diarree klachten.

2. Veranderingen in hormoonspiegels

Stress kan ook leiden tot veranderingen in de hormoonspiegels in je lichaam. Cortisol is zo’n hormoon dat wordt geproduceerd als reactie op stress. Een verhoogde cortisolspiegel kan de spijsvertering verstoren en leiden tot diarree.

3. Veranderingen in eetpatroon

Stress kan ook leiden tot veranderingen in je eetpatroon. Sommige mensen gaan meer eten als reactie op stress, terwijl anderen juist minder eten. Bovendien kan stress ervoor zorgen dat je meer cafeïne of alcohol consumeert, wat vervolgens je darmen kan irriteren en diarree kan veroorzaken.

4. Verstoord slaappatroon

Stress kan ook leiden tot veranderingen in je slaappatroon. Sommige mensen slapen meer als reactie op stress, terwijl anderen juist niet kunnen slapen. Een verstoord slaappatroon kan onze spijsvertering verstoren en leiden tot diarree. 

5. Verhoogde gevoeligheid van de darmen

Stress kan de darmen ook gevoeliger maken voor bepaald soort voedsel. Dit kan vervolgens weer leiden tot diarree als reactie op dit voedsel of drinken die normaal gesproken geen problemen voor je zijn.

Het is belangrijk dat je herkent waar de oorzaak van jouw klachten liggen. Zo kun je namelijk direct opzoek naar de oplossing.

Mijn advies is dat je niet te lang wacht met het aanpakken van je klachten. Zo kun je erger voorkomen. Onderaan dit artikel kun je enkele tips vinden om diarree door stress te verhelpen.

Heb je meer last van stress symptomen? Ontdek aan welke symptomen je stress kunt herkennen in dit artikel: Stress Symptomen.

quote over diarree door stress

Komt jouw diarree voort uit stress? Ontdek het met de Gratis Stress Test!

Stress is voor veel mensen tegenwoordig een grote oorzaak van de diarree die ze ervaren. Maar is dit bij jou ook het geval? Dat kun je nu super gemakkelijk ontdekken met mijn Gratis Stress Test.

Klik op de onderstaande knop en ontdek of stress de oorzaak is van jouw diarree-klachten.

Waarom diarree ook angst kan veroorzaken

Wist je dat er een sterke verbinding is tussen je darmen en je brein? Dit wordt ook wel de hersen-darm-as genoemd. Deze verbinding zorgt ervoor dat jouw emoties en stressniveaus invloed kunnen hebben op je darmen en ook andersom.

Dit betekent dus ook dat er een relatie is tussen angst en diarree. Wanneer we angstig zijn, kan ons lichaam reageren door het vrijgeven van stresshormonen zoals adrenaline en cortisol. Deze hormonen kunnen de spijsvertering vertragen en de beweging van voedsel door het spijsverteringsstelsel versnellen, wat kan leiden tot diarree.

Aan de andere kant kan diarree ook de hersen-darm-as beïnvloeden en angst veroorzaken. Het microbioom (dit is de verzameling van micro-organismen die in onze darmen leven) kunnen ook een belangrijke rol spelen bij het ontwikkelen van angst en andere emoties. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat een onbalans in het microbioom kan leiden tot veranderingen in de hersenchemie en het gedrag, waaronder angst en depressie.

Gezonde darmen kunnen er dus aan bijdragen dat je minder last hebt van angsten! In de onderstaande video kun je meer leren over het verband tussen je brein en darmen.

Symptomen van diarree als gevolg van stress

Als je last hebt van diarree door stress, dan zijn er verschillende symptomen waaraan je dit kunt herkennen. Hieronder bespreken we de belangrijkste symptomen:

 • Waterige ontlasting: de meest voorkomende symptoom van diarree door stress is natuurlijk de waterige ontlasting. Hierdoor moet je ook vaker naar de wc.

 • Buikkrampen: veel mensen die last hebben van diarree hebben vaak ook last van buikkrampen. Je kunt vooral kramp krijgen in je onderbuik.

 • Misselijkheid: ook kan diarree als gevolg van stress misselijkheid met zich meebrengen. Soms kan dit ook gepaard kan met de angst voor overgeven.

 • Vermoeidheid: als je langdurig last hebt van diarree dan kan dit ook leiden tot mentale vermoeidheid. Dit komt omdat je lichaam veel energie en vocht verliest doordat je vaker naar het toilet moet.

 • Hoofdpijn: sommige mensen krijgen ook hoofdpijn door stress als ze last hebben van diarree. Dit kan komen doordat ze te weinig drinken en teveel vocht verliezen.

Als je last hebt van diarree en in een stressvolle periode zit dan wil je hier natuurlijk zo snel mogelijk wat aan doen. In het volgende deel van dit artikel bespreken we hoe we diarree door stress kunnen behandelen. 

Ervaar je stress in je leven? Doe dan deze oefening!

Diarree als gevolg van stress heeft dus een oorzaak: stress. Oké, logisch!

Maar wist je al dat er een hele simpele, maar super effectie methode is om je stress te ontladen? Je kunt dit namelijk doen door je lichaam te trillen.

Zelf doe ik deze oefening nog elke dag, omdat het mij helpt om de stress van de dag los te laten. Deze oefening werkt ook heel goed als je dagelijks stress ervaart.

Behandeling van diarree door stress (7 tips)

Als je last hebt van diarree door stress, zijn er verschillende manieren om dit te behandelen en te voorkomen. Zelf heb ik een aantal tips toegepast die mij goed hielpen en mijn cliënten ook. Hieronder vind je deze tips:

1. Verhoog je vochtinname

Bij diarree verlies je veel vocht uit je ontlasting. Het is daarom belangrijk om voldoende vocht binnen te krijgen om uitdroging te voorkomen. Drink regelmatig water, thee of bouillon om je vochtgehalte op peil te houden.

2. Eet vezelrijk voedsel

Vezels zorgen voor een gezonde spijsvertering en kunnen helpen bij het verminderen van diarreeklachten. Het is verstandig om vezelrijk voedsel te eten zoals: volkorenbrood, groenten en fruit. 

3. Gebruik diarreeremmers indien nodig

Als je heel veel last hebt van waterige ontlasting, dan kun je ook diarreeremmers gebruiken zoals loperamide. Gebruik deze medicijnen niet te vaak en alleen op advies van je huisarts.

4. Vermijd stressvolle situaties

Stress is een belangrijke oorzaak van diarree, daarom is het goed om stressvolle situatie zoveel mogelijk te vermijden. 

5. Neem voldoende rust en slaap

Door voldoende te slapen en te rusten krijg je lichaam de ruimte om zich te herstellen. Stress zorgt voor de disbalans, dan is het belangrijk om daar voldoende ontspanning en slaap tegenover te zetten.

6. Probeer meer ontspanningsoefeningen

Regelmatig een ontspanningsoefening doen kan ervoor zorgen dat je lichaam weer meer in balans raakt. Je kunt bijvoorbeeld starten met meditatie. Je kunt enkele meditaties vinden op mijn YouTube kanaal.

7. Zoek hulp van een coach of professional

Als je toch last blijft houden van stress en diarree, dan adviseer ik je om contact op te nemen met een coach of professional. Deze persoon kan je helpen om weer te herstellen van je klachten.

behandeling van diarree door stress samenvatting

Af en toe diarree hebben is niet erg

Ons lichaam heeft namelijk het vermogen om schadelijke stoffen uit te scheiden. Als wij bijvoorbeeld een virus hebben opgepikt of een bacterie dat niet gezond voor ons is, dan kan ons lichaam dit uit ons lichaam verwijderen. 

Deze schadelijke stoffen worden verwijderd via onze ontlasting. Dit wilt het namelijk zo snel mogelijk doen en daarom krijg je diarree. Hoe eerder het uit je lichaam is, hoe beter.

Daarom is het niet erg dat we af en toe diarree hebben, dit kan namelijk betekenen dat ons lichaam bezig is om het gezond te houden.

Mijn advies is om niet direct in de stress te schieten als je last hebt van diarree, het kan namelijk een reactie zijn van het lichaam om ons gezond te houden.

geheugenverlies door stress

Hoe kun je diarree door stress verhelpen?

Diarree door stress kan erg vervelend zijn en soms zelfs langdurig aanhouden. Daarom wil je natuurlijk niet weer in zo’n situatie komen. Gelukkig kun je een aantal dingen doen om de kans op diarree als gevolg van stress te verkleinen. 

1. Verminder stress

Natuurlijk is de meest voor de hand optie om stress te verminderen. Als je last hebt van chronische stress dan is het goed om dit artikel over chronische stress verminderen te lezen. Je kunt stress verminderen door bijvoorbeeld de volgende dingen te doen:

 • Meer ontspanningsoefeningen zoals yoga, meditatie of ademhalingsoefeningen.
 • Zorg voor voldoende slaap en rust.
 • Maak tijd vrij voor leuke activiteiten die je ontspannen en rustig maken.
 • Praat met vrienden, familie of een professional over je stress. Soms kan het delen van je stressklachten al helpen om je beter te voelen waardoor de stress niet verhoogd.

2. Eet gezond

Om diarree te voorkomen is het verstandig om gezond voedsel te eten. Voldoende groenten en fruit gaan je helpen om je stoelgang te verbeteren. Sla ongezond voedsel zoals chips en snoep over. Veel ongezond voedsel kan namelijk stress voor je verteringsstelsel zijn.

3. Beweeg regelmatig

Regelmatig bewegen gaat je helpen om stress te verminderen en de spijsvertering te verbeteren. Mijn advies is om minstens een half uur per dag te wandelen. 

4. Vermijd alcohol en cafeïne

Alcohol en cafeïne kunnen de darmen irriteren en diarree veroorzaken. Ik raad je echt aan om dit te minderen, het gaat je heel erg helpen.

5. Neem tijdig rust

Als je merkt dat je stressniveau te hoog wordt, neem dan optijd rust. Je kunt bijvoorbeeld een dagje vrij plannen of even minder werken. Hoe beter jij naar je lichaam luistert, hoe beter je diarree kunt voorkomen. 

samenvattend

Heb je veel last van stress en diarree? Ik kan je helpen.

Het is niet een super charmant onderwerp om over te praten, maar diarree kan een flinke impact hebben op je leven. Je kunt situaties gaan vermijden en je voelt misschien niet meer zo zelfverzekerd om alles te kunnen doen.

Gelukkig kan ik je helpen om de stress- en angstklachten aan te pakken die gepaard gaan met jouw diarreeklachten. Middels mijn online 1-op-1 coaching kunnen we een plan maken hoe jij hier weer van kunt herstellen.

Benieuwd wat ik voor je kan doen? Neem dan even contact op via de onderstaande knop.

Veelgestelde vragen

Dit zijn de meest gestelde vragen.

Hoe snel krijg je diarree na stress?

De snelheid waarmee diarree optreedt na een stressvolle periode varieert van persoon tot persoon. Sommige mensen kunnen binnen enkele minuten na een stressvolle gebeurtenis diarree krijgen, terwijl het bij anderen enkele uren of dagen kan duren. Mijn advies is dat je het goed in de gaten houdt.

Kan diarree psychisch zijn?

Ja, diarree kan zeker psychisch zijn. Er zijn vele onderzoeken die dit aantonen. Stress, angst en andere psychologische factoren kunnen namelijk onze darmen beïnvloeden en leiden tot diarree.

Hoe voelt stress op de darmen?

Veel cliënten van me ervaren stress op de darmen met de volgende symptomen: buikpijn, krampen, winderigheid en waterige ontlasting. 

Leuk om kennis te maken!
Ik ben Nick de Waard, eigenaar van Nickdewaard.nl.

Ik help mensen met stress-, paniek- en burn-outklachten middels de Gouden Driehoek Methode.

Zelf heb ik jarenlang in een burn-out gezeten en last van angstklachten gehad. Gelukkig heb ik dankzij jarenlang veel zelfstudie, leren en vallen en opstaan kunnen herstellen. Alles wat ik geleerd heb, en nog leer, pas ik nu allemaal toe in mijn coaching en Stress & Angst Vrij Programma.

- Nick de Waard
Angst, stress en burn-out specialist en gediplomeerd Meditatieleraar

Bijna klaar. Vul onderstaande gegevens in en ontvang direct het e-book!

Gelukt! Je wordt nu doorgestuurd.