Extreme paniekaanvallen? Zo krijg weer rust in je hoofd

Geschreven door: Nick de Waard

Heb je last van extreme paniekaanvallen? Dan wil je hier natuurlijk zo snel mogelijk van herstellen. 

Ik weet als geen ander hoe het voelt om last te hebben van die vervelend paniekaanvallen. Zelf heb ik voor een aantal jaar last gehad, dus ik weet precies hoe jij je voelt.

In dit artikel leg ik je alles uit over extreme paniekaanvallen en hoe je hier weer van kunt herstellen.

extreme paniekaanvallen info

Wat betekent het als je een extreme paniekaanval hebt?

Nou, stel je voor dat je gewoon je dagelijkse ding doet en plotseling voel je stress en spanning opbouwen in je lichaam. Het wordt zo intens dat je het gevoel krijgt dat je het niet meer aankunt, alsof je lichaam en geest gewoonweg niet meer meewerken. En dan, bam! Daar is het – die overweldigende paniek die je gedachten overneemt en je het gevoel geeft dat je in een soort overlevingsmodus terechtkomt.

Een extreme paniekaanval is dus eigenlijk gewoon een enorme klomp van angst en stress dat zich opstapelt en plotseling een climax bereikt. Het voelt als een emotionele achtbaan die je niet kunt stoppen. Na zo’n aanval ben je meestal helemaal uitgeput en voel je je behoorlijk geschrokken.

En dan komen die vervelende gedachten achteraf, zoals: “Oh nee, ik hoop echt dat ik dit niet nog een keer doormaak, en als ik dat wel doe, laat het dan alsjeblieft niet erger zijn dan dit.” en zo ontstaat vervolgens de angst voor de angst (oftewel: anticipatieangst)

Last van chronische angst? Herken het aan deze chronische angst symptomen

extreme paniekaanvallen

De vicieuze cirkel van extreme paniekaanvallen, angst en stress

Mensen die last hebben van extreme paniekaanvallen, hebben vaak last van een vicieuze cirkel van paniekaanvallen, angst en stress. Deze cirkel kan erg moeilijk te doorbreken zijn en kan leiden tot een verminderde kwaliteit van leven.

 • Langdurige stress zorgt ervoor dat de spanning in ons lichaam opbouwt.
 • Deze stress en spanning zorgt ervoor dat we vatbaarder zijn voor angst.
 • En als dit voor een lange tijd aanhoudt kunnen we uiteindelijk last krijgen van extreme paniekaanvallen.
 • En deze paniekaanvallen zorgen vervolgens weer voor nieuwe spanning en stress en begint het cirkeltje weer opnieuw.

Je kunt dan in een soort vicieuze cirkel geraken. Dat ziet er vaak zo uit:

vicieuze cirkel extreme paniekaanvallen angst en stress

Voor een lange tijd heb ik zelf ook in de bovenstaande vicieuze paniekcirkel geleefd. Ik had bijna dagelijks last van paniekaanvallen. Het enige wat bij mij hielp was om uit deze vicieuze cirkel te stappen. 

Doorbreek deze vicieuze cirkel om te herstellen

De bovenstaande vicieuze cirkel kan soms wel maanden tot jaren aanhouden, zonder dat je resultaat boekt. Ik heb al veel mensen mogen helpen die hier al jaren last van hadden. Gelukkig is het wel weer mogelijk om dit te doorbreken.

Om extreme paniekaanvallen te overwinnen, is het cruciaal om uit deze vicieuze cirkel te stappen. Er zijn verschillende manieren om hiermee aan de slag te gaan, zoals therapie, coaching of bijvoorbeeld het gebruik van mijn online Stress & Angst Vrij Programma.

Benieuwd naar mijn aanpak? In de onderstaande ga ik dieper in op het ontstaan van extreme paniekaanvallen (en stress) en hoe je uit deze cirkel kunt stappen.

De extreme paniekaanvallen symptomen

Wanneer je last hebt van extreme paniekaanvallen, kun je verschillende symptomen ervaren. Deze symptomen kunnen zowel lichamelijk als geestelijk zijn. Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende symptomen:

Lichamelijke symptomen

Geestelijke symptomen

 • Angst of paniek
 • Gevoel van controleverlies
 • Depersonalisatie (het gevoel hebben dat je buiten jezelf treedt)
 • Derealistatie (het gevoel hebben dat de omgeving onwerkelijk of vreemd is)
 • Concentratieproblemen
 • Verwardheid

Het is belangrijk om te weten dat niet iedereen alle symptomen hoeft te ervaren bij een paniekaanval. Ook kunnen de symptomen per persoon verschillen in intensiteit en duur. Raadpleeg altijd een arts als je last hebt van paniekaanvallen.

Ontdek alle symptomen op deze pagina: Paniekaanval Symptomen.

vrouw is vrij van hypochondrie

Wat kunnen de gevolgen van extreme paniekaanvallen zijn?

Extreme paniekaanvallen kunnen een grote impact op je leven hebben. Ik weet er alles van omdat ik zelf ook lang last heb gehad. Hieronder heb ik een aantal gevolgen verwerkt van paniekaanvallen. Deze gevolgen heb ik zelf ook ervaren.

 • Je voelt je helemaal uitgeput: na een paniekaanval voel je je alsof alle energie uit je lichaam is gezogen. Het is niet alleen fysiek, maar het lijkt alsof je mentaal bent uitgeput.
 • Je vermijdt bepaalde situaties: herken je dat gevoel dat je bepaalde plaatsen of activiteiten vermijdt omdat je bang bent voor een nieuwe aanval? Ik heb dat ook meegemaakt. Het kan echt je sociale leven en dagelijkse routines beïnvloeden.
 • Het kan eenzaam worden: soms voel je je zo gevangen door die angst dat je jezelf terugtrekt. Het voelt alsof niemand echt begrijpt wat je doormaakt, en dat kan eenzaam zijn.
 • Het kan je humeur beïnvloeden: na een aanval voelde ik me vaak somber. Het was alsof die intense emoties me echt naar beneden haalden en het moeilijk maakten om weer op te staan.
 • Je begint te denken dat het nooit zal veranderen: geloof me, ik heb die gedachte ook gehad. Soms voelt het alsof deze cyclus van paniekaanvallen nooit zal eindigen, en dat kan echt ontmoedigend zijn.

Het goede nieuws is dat er manieren zijn om ermee om te gaan en ermee te leven. Coaching, steun van vrienden en familie, en zelfs online programma’s kunnen allemaal helpen. Ik weet dat het moeilijk is, maar met de juiste hulp komt het allemaal weer goed. 

Extreme paniekaanvallen overwinnen? Start dan met mijn online programma!

Goed nieuws! Jij kunt weer jouw extreme paniekaanvallen weer overwinnen. Zelf heb ik heel veel paniekaanvallen gehad en heeft het mij ongeveer 6 jaar geduurd voordat ik ontdekte wat werkt en wat niet werkt.

Deze kennis om paniek te overwinnen deel ik in mijn succesvolle Stress & Angst Vrij Programma. Dus als je graag stappen wilt zetten in je herstel, dan raad ik je aan om daar eens naar te kijken.

9 Tips om extreme paniekaanvallen te verminderen

Paniekaanvallen overwinnen kan een zwaar proces zijn. Het kan zijn dat mensen jarenlang last blijven houden van die paniek gevoelens. Gelukkig kun je vandaag al stappen zetten. 

Ik heb hier alvast een aantal tips voor je opgesomd in samenwerking met Nicole Washington, DO, MPH.

 1. Diepe ademhalingsoefeningen: probeer diep adem te halen vanuit je buik. Dit kan helpen om je lichaam te kalmeren en de intensiteit van de paniek te verminderen. Je kunt hier mijn ademhalingsoefening doen.
 2. Regulariseer je slaappatroon: voldoende slaap krijgen kan je lichaam helpen om beter om te gaan met stress en kan de frequentie van paniekaanvallen verminderen. Slaap je slecht? Lees dan niet kunnen slapen door stress.
 3. Vermijd stimulerende middelen: cafeïne, alcohol en nicotine kunnen de symptomen van paniekaanvallen verergeren. Probeer ze te vermijden of te beperken.
 4. Lichaamsbeweging: regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om stress te verminderen en endorfines vrij te maken, wat je humeur kan verbeteren en angst kan verminderen.
 5. Zoek sociale steun: praat met vrienden, familie of een therapeut over wat je doormaakt. Het delen van je ervaringen kan een enorme opluchting zijn en kan je helpen om te gaan met de paniekaanvallen.
 6. Gebruik ontspanningstechnieken: probeer progressieve spierontspanning, visualisatie of andere ontspanningsoefeningen om je lichaam en geest te kalmeren tijdens een paniekaanval.
 7. Houd een dagboek bij: schrijf je gedachten en gevoelens op tijdens en na een paniekaanval. Dit kan helpen om patronen te identificeren en triggers te herkennen die je aanvallen veroorzaken.
 8. Wees geduldig en mild voor jezelf: het kan tijd kosten om paniekaanvallen te overwinnen. Wees vriendelijk voor jezelf en weet dat je niet alleen bent in deze strijd. Geef jezelf de ruimte om te groeien en te herstellen.
 9. Mindfulness en meditatie: leer technieken voor mindfulness en meditatie om in het moment te blijven en je geest tot rust te brengen wanneer de paniek toeslaat. Je kunt bijvoorbeeld mijn onderstaande meditatie doen.

Nog meer tips? Lees dan: Paniekaanval Tips.

Samen extreme paniekaanvallen overwinnen?

Ik begrijp dat je behoefte hebt aan begeleiding bij het overwinnen van extreme paniekaanvallen. Voor sommige mensen kan die intensieve begeleiding beter zijn dan anderen.

Als je geïnteresseerd bent in de mogelijkheden voor coaching, nodig ik je uit om contact met me op te nemen.

Je kunt ook alvast een kijkje nemen op mijn coachingspagina om een idee te krijgen van mijn aanpak en werkwijze bij het omgaan met extreme paniekaanvallen.

Veelgestelde vragen

Dit zijn de meest gestelde vragen.

Kan je gek worden van een paniekaanval?

Nee, in de meeste gevallen kan je niet “gek” worden van een paniekaanval. Paniekaanvallen zijn intense episodes van angst en stress, maar ze zijn geen teken van gekte of een verlies van mentale vermogens. Hoewel ze zeer angstaanjagend kunnen zijn, zijn ze meestal van voorbijgaande aard en hebben ze geen blijvende gevolgen voor de mentale gezondheid.

Zijn extreme paniekaanvallen gevaarlijk?

Hoewel extreme paniekaanvallen zeer verontrustend en slopend kunnen zijn, zijn ze over het algemeen niet fysiek gevaarlijk. Ze kunnen echter leiden tot symptomen zoals kortademigheid, snelle hartslag en duizeligheid, die soms verward kunnen worden met tekenen van een medisch noodgeval. 

Leuk om kennis te maken!
Ik ben Nick de Waard, eigenaar van Nickdewaard.nl.

Ik help mensen met stress-, paniek- en burn-outklachten middels de Gouden Driehoek Methode.

Zelf heb ik jarenlang in een burn-out gezeten en last van angstklachten gehad. Gelukkig heb ik dankzij jarenlang veel zelfstudie, leren en vallen en opstaan kunnen herstellen. Alles wat ik geleerd heb, en nog leer, pas ik nu allemaal toe in mijn coaching en Stress & Angst Vrij Programma.

- Nick de Waard
Angst, stress en burn-out specialist en gediplomeerd Meditatieleraar

Bijna klaar. Vul onderstaande gegevens in en ontvang direct het e-book!

Gelukt! Je wordt nu doorgestuurd.