Flauwvallen door stress: hoe kan ik hier van herstellen? (+ tips)

Geschreven door: Nick de Waard

Flauwvallen door stress kan een zeer enge stressklacht zijn waar je natuurlijk zo snel mogelijk een oplossing voor wilt. Iemand die (bijna) is flauwgevallen kan hier een traumatische ervaring aan overhouden. 

Zelf ben ik ook een keer flauwgevallen als gevolg van angst en stress en heb daarna voor een lange tijd de angst gehad om weer flauw te vallen.

In dit artikel leg ik je alles uit over flauwvallen door stress en hoe je hier weer van kunt herstellen.

flauwvallen door stress info

Wat is flauwvallen door stress precies?

Toen ik zelf veel last had van stress en in mijn burn-out zat had ik vaak het gevoel dat ik moest flauwvallen door stress. Ik weet dus heel goed hoe het voelt, het is zelfs erg eng.

Flauwvallen betekent dat er een plotseling verlies van bewustzijn is als gevolg van een heftige reactie van het autonome zenuwstelsel door stress. Dit komt omdat het parasympathische zenuwstelsel plotseling in actie komt. Hierdoor zullen je hartslag en bloeddruk snel dalen waardoor je kunt flauwvallen.

Flauwvallen door stress is over het algemeen niet direct levensgevaarlijk, maar het kan soms wel wijzen op een onderliggende aandoening. Daarom is het altijd belangrijk om eerst naar je huisarts te gaan om te achterhalen wat de oorzaak is van het flauwvallen.

flauwvallen door stress

Symptomen van flauwvallen door stress

Flauwvallen door stress kan gepaard gaan met verschillende symptomen. Ik heb hier een lijst van symptomen die vaak optreden voordat iemand flauwvalt.

  • Duizeligheid: je kunt duizelig worden en licht in je hoofd voordat je flauwvalt. Als je vaker last hebt van duizelingen, lees dan dit artikel: duizelig door stress.
  • Wazig zicht: ook kan je zicht wazig worden of zelfs zwart voordat voordat je flauwvalt.
  • Misselijkheid: daarnaast kunnen sommige mensen ook misselijk door stress worden voordat ze flauwvallen.
  • Bleke huid: doordat er minder bloedtoevoer is naar je hoofd kan je huid ook bleek worden in je gezicht.
  • Zweten: ook kun je flink gaan zweten vlak voordat je flauwvalt.
  • Angst: vaak worden mensen (heel erg) angstig voordat ze flauwvallen.
  • Verwardheid: iemand kan zich verward voelen of gedesoriënteerd.
  • Ademhalingsproblemen door stress: bij stress kan de ademhaling van iemand versnellen of oppervlakkiger worden, wat flauwvallen kan veroorzaken.

Voor ieder persoon zijn er andere symptomen. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld alleen last hebben van duizeligheid. Het is belangrijk om de symptomen te herkennen zodat je het eerder aan voelt komen.

man heeft last van flauwvallen door stress

Oorzaken flauwvallen als gevolg van stress

Flauwvallen als gevolg van stress kan verschillende oorzaken hebben. Hieronder heb ik een aantal oorzaken opgesomd:

  • Lage bloeddruk: stress kan leiden tot een verlaagde bloeddruk. Dit zorgt ervoor dat er onvoldoende bloedtoevoer naar de hersenen gaat waardoor je vervolgens kunt flauwvallen.
  • Uitdroging: als we veel stress ervaren kan ons lichaam uitdrogen als we niet voldoende drinken. De uitdroging kan vervolgens ervoor zorgen dat we kunnen flauwvallen. Probeer daarom voldoende te drinken.
  • Hypoglykemie: een laag bloedsuikergehalte kan worden veroorzaakt door stress en dit kan vervolgens leiden tot flauwvallen.
  • Hartproblemen: stress kan ook leiden tot hartproblemen wat flauwvallen kan veroorzaken.
  • Hyperventilatie: ook chronische hyperventilatie door stress kan flauwvallen veroorzaken omdat het leidt tot een daling van het kooldioxidegehalte in het bloed. Dit zorgt ervoor dat de bloedvaten vernauwen en de bloedstroom naar de hersenen vermindert.
  • Posttraumatische stressstoornis (PTSS): PTSS kan flauwvallen veroorzaken als reactie op een trauma of stressvolle gebeurtenis.

Heb je veel last van stress? Lees dan: chronische stress verminderen

vrouw ademt weer vrij

De vicieuze cirkel van flauwvallen, stress en angst

Stress is dus een grote oorzaak van flauwvallen. Het flauwvallen door stress is natuurlijk zeer vervelend, maar kan ook erg eng zijn. De angst dat je mogelijk weer gaat flauwvallen geeft ons weer nieuwe stress en dat zorgt ervoor dat we nog maar last krijgen van het flauwvallen.

Iemand die regelmatig flauwvalt (of het gevoel heeft om flauw te vallen) kan daardoor in een soort vicieuze cirkel terechtkomen. Dat ziet er vaak zo uit:

  • Stress zorgt voor flauwvallen
  • Het idee om weer flauw te vallen zorgt voor angst
  • En de angst zorgt weer voor nieuwe stress

vicieuze cirkel van flauwvallen stress en angst

Stress zorgt dus voor flauwvallen, maar het flauwvallen geeft ons ook weer angst en daardoor nieuwe stress.

Mijn eigen ervaring:

Toen ik in mijn burn-out zat had ik vaak het gevoel dat ik ging flauwvallen. Het is zelfs een keer gebeurd dat ik ook daadwerkelijk ben flauwgevallen omdat ik teveel prikkels tot me kreeg en mezelf pushte om door te gaan. Deze ervaring maakte veel indruk op me en werd ook bang dat ik weer ging flauwvallen.

 

Deze angst zorgde ervoor dat ik steeds meer situaties ging vermijden omdat ik bang was dat ik weer ging flauwvallen. Dit gaf juist meer stress waardoor de angst om flauw te vallen bleef. En zo zat ik vast in het vicieuze cirkeltje. Gelukkig ben ik hier weer van hersteld en dit kan jou ook lukken.

Als dit herkenbaar voor je is, dan is het goed om even contact op te nemen. Je kunt ook mijn onderstaande video bekijken hoe jij deze cirkel weer kunt doorbreken.

De angst voor flauwvallen overwinnen in 4 stappen

Als iemand een keer is flauwgevallen, of het gevoel had om flauw te vallen, dan kan dat een traumatische ervaring zijn. Die persoon is zo erg geschrokken dat er een angst is ontstaan om weer flauw te vallen. Dit noemen we anticipatieangst.

Natuurlijk zijn er een aantal stappen die je helpen om de angst voor flauwvallen te overwinnen. Ik heb er 4 voor je opgesomd:

  • Snap waar het flauwvallen vandaan komt: door meer te weten te komen over wat er gebeurt tijdens het flauwvallen kan de angst al afnemen. Je snapt dan namelijk wat er gebeurt en je kunt er dus ook eerder op anticiperen.
  • Accepteer de angst: vaak vinden we de angst dusdanig eng dat we het liever niet aankijken en het vooral niet willen voelen. Maar het punt is: de angst is er, dat is een feit. Het is aan ons hoe we reageren op de angst. Gaan we in verzet? Dan zal de angst voor flauwvallen toenemen. Accepteren we de angst? Dan zal het afnemen. Dit kan een lastig proces zijn waar enige hulp je goed bij kan helpen.
  • Stel jezelf bloot aan de angst: misschien ben je een keer (bijna) flauwgevallen in de metro, dan wil je natuurlijk liever niet weer de metro in omdat je bang bent om weer flauw te vallen. Maar door dit soort spannende situaties uit de weg te gaan kun je nooit de angst voor flauwvallen overwinnen. Door jezelf regelmatig bloot te stellen aan spannende situaties kun je positieve ervaringen opdoen waardoor de angst minder wordt.
  • Praat erover met vrienden, familie of een coach: door alleen al je verhaal te delen kun je al direct een hele lading van de angst wegnemen. Ik raad je echt aan om het niet meer voor jezelf te houden maar te delen met mensen.

Het is goed om te snappen dat het overwinnen van de angst om flauw te vallen inspanning en tijd kost, maar het is zeker mogelijk!

ontspannen in een hangmat

Tips om flauwvallen door stress te voorkomen?

Flauwvallen door stress kan erg vervelend en eng zijn. Hier zijn enkele tips om flauwvallen door stress te voorkomen:

  • Ademhalingsoefeningen: door diep en langzaam te ademen kun je jouw hartslag vertragen waardoor je flauwvallen kunt voorkomen.
  • Drink voldoende water: uitdroging kan namelijk leiden tot flauwvallen. Probeer daarom voldoende water te drinken tijdens stressvolle situaties.
  • Start met ontspanningstechnieken: je kunt verschillende ontspanningsoefeningen doen om de stress te verminderen. Denk aan: yoga, tekenen, wandelen, licht sporten, puzzelen, etc.
  • Stress ontladen: je kunt ook middels het trillen van je lichaam stress ontladen. Wil je weten hoe? Check dan mijn video over stress ontladen op YouTube.
  • Eet voldoende en regelmatig: een lage bloedsuiker spiegel kan flauwvallen veroorzaken, daarom is het verstandig om op regelmatige tijden te eten om je bloedsuikerspiegel op peil te houden.
  • Rust en slaap voldoende: ons lichaam kan zich weer opladen en herstellen tijdens slaap- en rustperiodes. Probeer daarom om voldoende te slapen en te rusten.
  • Beweging: door regelmatig te bewegen kun je stress in je lichaam verminderen en het helpt om je bloedcirculatie te verbeteren. Een half uur per dag bewegen kan al een verschil maken.
  • Meditatie: door regelmatig te mediteren kun je op een ontspannen manier stress in je lichaam verminderen. Meditatie zorgt er namelijk voor dat stressvolle gedachten minder invloed op ons hebben. Je kunt bijvoorbeeld mijn onderstaande meditatie doen.

Het is verstandig om hulp te zoeken als het flauwvallen door stress blijft aanhouden. Het kan goed zijn dat er een andere onderliggende oorzaak is, probeer dit altijd eerst even te bespreken met je huisarts.

Hulp nodig bij het herstellen van flauwvallen als gevolg van stress?

Als je vaak last hebt van flauwvallen door stress, dan begrijp ik goed dat je hier graag hulp bij wilt. Stress is een grote oorzaak voor het flauwvallen, wat erg vervelend kan zijn en je dagelijks leven flink kan belemmeren. Als stresscoach kan ik je hier goed bij helpen als stress de oorzaak is.

Het vinden van meer ontspanning kan voor veel mensen een flinke uitdaging zijn, daarom is het aan te raden om hulp te zoeken. Een regelmatig gesprek met een coach kan je de juiste inzichten geven waardoor je tot nieuwe kennis en doorbraken komt in je herstelproces.

Samen kunnen we werken aan het verminderen van stress en het creëren van meer balans in je leven, zodat flauwvallen door stress tot het verleden behoren. Je kunt altijd contact opnemen!

Veelgestelde vragen

Dit zijn de meest gestelde vragen.

Kun je flauwvallen door stress?

Zeker. Diverse onderzoeken laten zien dat stress een belangrijke oorzaak kan zijn waardoor we flauwvallen.

Kun je flauwvallen door angst?

Ook angst kan ervoor zorgen dat we flauwvallen. Een plotselingen vlaag van angst en paniek kan ervoor zorgen dat we buiten bewustzijn raken. 

Leuk om kennis te maken!
Ik ben Nick de Waard, eigenaar van Nickdewaard.nl.

Ik begeleid mensen met stress-, paniek- en burn-outklachten middels de Gouden Driehoek Methode.

Zelf heb ik jarenlang in een burn-out gezeten en last van angstklachten gehad. Gelukkig heb ik dankzij jarenlang veel zelfstudie, leren en vallen en opstaan kunnen herstellen. Alles wat ik geleerd heb, en nog leer, pas ik nu allemaal toe in mijn coaching.

- Nick de Waard
Angst, stress en burn-out specialist en gediplomeerd Meditatieleraar

Bijna klaar. Vul onderstaande gegevens in en ontvang direct het e-book!

Gelukt! Je wordt nu doorgestuurd.