Gegeneraliseerde Angststoornis (piekerstoornis) overwinnen

Geschreven door: Nick de Waard

Een gegeneraliseerde angststoornis (GAS) heeft een flinke impact op je leven. De constante angst om te worden overweldigd door diverse zorgen kan je gedachten de hele dag bezighouden. Je kunt voortdurend het gevoel hebben dat je iets moet doen om maar niet te worden overmand door angst.

Voor lange tijd heb ik ook last gehad van een gegeneraliseerde angststoornis, dus ik weet als geen ander hoe vervelend dat is.

Gelukkig kun je gegeneraliseerde angststoornis overwinnen! In dit artikel leg ik je er alles over uit!

gegeneraliseerde angststoornis overwinnen

Wat is gegeneraliseerde angststoornis?

Gegeneraliseerde angststoornis is een psychische aandoening waarbij iemand langer dan 6 maanden zich voortdurend zorgen maakt over zijn of haar algehele welzijn.

Gegeneraliseerde angststoornis wordt ook wel piekerstoornis genoemd. Het is een vorm die valt onder de obsessief-compulsieve en verwante stoornissen. Mensen met gegeneraliseerde angststoornis hebben vaak last van obsessieve gedachten en dwangmatige handelingen die gericht zijn op het beheersen van hun zorgen.

Gelukkig kun je wel weer een gegeneraliseerde angststoornis overwinnen. Er ligt namelijk altijd een diepere oorzaak over waarom we continu angstig worden. Als we deze oorzaak aanpakken, is herstellen mogelijk.

Wel adviseer ik je altijd om eerst je huisarts te raadplegen.

sociale angst overwinnen

Last van chronische angst? Herken het aan deze chronische angst symptomen

De vicieuze cirkel van een gegeneraliseerde angststoornis overwinnen

Mensen die lijden aan gegeneraliseerde angststoornis, hebben vaak last van een vicieuze cirkel van piekeren, angst en stress. Deze cirkel kan erg moeilijk te doorbreken zijn en kan ervoor zorgen dat je er de heledag mee bezig bent.

 • Deze vicieuze cirkel begint vaak met onschuldige zorgen, zoals twijfel, overdenking, of bezorgdheid.
 • Vervolgens ga je je meer zorgen maken over deze gedachten en al snel denk je er iets heftigs aan de hand is met je.
 • Deze gedachten zorgt vervolgens voor nog meer angst en stress, wat weer leidt tot nog meer mentale onrust.

Je kunt dan in een vicieuze cirkel raken en dat ziet er vaak zo uit:

gegeneraliseerde angststoornis cirkel

Uit ervaring in de praktijk zie ik dat deze bovenstaande cirkel voor mensen soms wel jaren kan aanhouden, zonder dat ze resultaat boeken in het doorbreken ervan. Zelf heb ik ook jarenlang in deze cirkel gezeten.

Doorbreek deze vicieuze cirkel

Gelukkig kun je met mijn hulp deze cirkel weer doorbreken. Er ligt altijd een oorzaak onder en daardoor ook een oplossing.

Want, als je gegeneraliseerde angststoornis wilt overwinnen, dan is het belangrijk om deze vicieuze cirkel te doorbreken. Er zijn verschillende mogelijkheden om aan de slag te gaan. Denk bijvoorbeeld aan: therapie, een coach of bijvoorbeeld mijn online Stress & Angst Vrij Programma.

Ik adviseer je wel om niet te lang te wachten en vandaag al een volgende stap te zetten. Een gegeneraliseerde angststoornis overwinnen is gewoon mogelijk. 

Gegeneraliseerd angststoornis symptomen

Vraag jij je af of je last van gegeneraliseerde angststoornis hebt? Of misschien iemand in je omgeving? Gegeneraliseerde angststoornis kun je herkennen aan diverse symptomen. Hieronder staan enkele veelvoorkomende symptomen van gegeneraliseerde angststoornis, in samenwerking met Debra Rose Wilson, Ph.D.:

 1. Constante zorgen en angsten over alledaagse dingen, zoals werk, gezondheid, geld, relaties, en de toekomst, zelfs wanneer er geen directe aanleiding voor is.
 2. Overmatig piekeren en moeite hebben met het loslaten van zorgen, zelfs als deze irrationeel of ongegrond lijken.
 3. Fysieke symptomen zoals spierspanning, rusteloosheid of opgejaagd gevoel, prikkelbaarheid, slaapproblemen en concentratieproblemen als gevolg van chronische angst.
 4. Vermijden van bepaalde activiteiten of situaties uit angst voor mogelijke gevaren of rampscenario’s, zelfs als deze angst onrealistisch is.
 5. Zich moeilijk kunnen ontspannen of genieten van momenten van rust vanwege aanhoudende zorgen en angst gevoelens zonder reden.
 6. Moeite hebben met het nemen van beslissingen vanwege angst voor negatieve uitkomsten, zelfs bij alledaagse keuzes.
 7. Fysieke klachten zoals hoofdpijn, maagklachten, of ademhalingsproblemen zonder duidelijke medische oorzaak, die mogelijk gerelateerd zijn aan de aanhoudende stress en spanning veroorzaakt door de angststoornis.

De bovenstaande symptomen kunnen variëren van persoon tot persoon. Maar dit zijn wel de meestvoorkomende symptomen bij mensen met een gegeneraliseerde angststoornis.  

vrouw met gegeneraliseerde angststoornis

Gegeneraliseerde angststoornis voorbeelden

Vanuit mijn werk als coach heb ik al diverse mensen geholpen met gegeneraliseerde angststoornissen (en piekerstoornissen). Maar, waar kun je dat nu aan herkennen? Hieronder heb ik 3 voorbeelden die je helderheid geven:

 1. Anna, die lijdt aan gegeneraliseerde angststoornis, vindt het moeilijk om zich te concentreren op haar werk. Ze piekert voortdurend over mogelijke fouten die ze zou kunnen maken, zelfs bij routinetaken. Haar angstige gedachten over de toekomst belemmeren haar vermogen om productief te zijn en zorgen ervoor dat ze constant gestrest en gespannen is op het werk.
 2. Tim heeft last van gegeneraliseerde angststoornis en vermijdt sociale bijeenkomsten. Hij is voortdurend bezorgd over wat anderen van hem denken en vreest dat hij belachelijk gemaakt zal worden. Zelfs het idee om naar een feestje te gaan of een praatje te maken met collega’s op het werk veroorzaakt hem zoveel angst dat hij zich liever terugtrekt en alleen blijft.
 3. Sarah ervaart fysieke symptomen van gegeneraliseerde angststoornis, zoals spierspanning en slaapproblemen. Ze wordt ’s nachts vaak wakker van angstige gedachten over haar financiële situatie en de gezondheid van haar familie. De constante zorgen houden haar uitgeput en gespannen, wat haar vermogen om overdag goed te functioneren beïnvloedt.\
 4. Emily, die worstelt met gegeneraliseerde angststoornis, voelt zich voortdurend gespannen en bezorgd, zelfs zonder een duidelijke reden. Ze piekert constant over verschillende aspecten van haar leven, zoals haar gezondheid, financiën en relaties. Deze overmatige zorgen maken het moeilijk voor haar om te ontspannen en genieten van dagelijkse activiteiten. Ze voelt zich vaak uitgeput en overweldigd door haar angstige gedachten, wat haar dagelijks functioneren beïnvloedt.

De bovenstaande voorbeelden benadrukken hoe gegeneraliseerde angststoornis het dagelijks leven van mensen kan beïnvloeden.

man met gegeneraliseerde angststoornis

Wat zijn de gevolgen van gegeneraliseerde angststoornis?

Gegeneraliseerde angststoornis kan een flinke impact op je leven hebben. Hieronder staan enkele van de meest voorkomende gevolgen:

 • Verhoogde angst en stress: gegeneraliseerde angststoornis kan leiden tot een verhoogd gevoel van angst en stress. Dit komt omdat we ons voortdurend zorgen maken over van alles en nog wat.
 • Sociale isolatie: mensen met gegeneraliseerde angststoornis vermijden vaak sociale situaties omdat ze bang zijn om overweldigd te worden door angst of omdat ze zich zorgen maken over hun mentale gezondheid.
 • Financiële problemen: gegeneraliseerde angststoornis kan ook leiden tot financiële problemen omdat mensen vaak veel geld uitgeven aan therapieën, supplementen en behandelingen die ze eigenlijk niet nodig hebben.
 • Onnodige mentale procedures: mensen met gegeneraliseerde angststoornis ondergaan vaak onnodige mentale procedures, zoals evaluaties en tests, die niet nodig zijn.
 • Verlies van kwaliteit van leven: gegeneraliseerde angststoornis kan leiden tot een verlies van kwaliteit van leven. Dit kan vervolgens ook leiden tot depressie.

Je hoeft niet bang te zijn dat al deze gevolgen voor jou ook gaan uitkomen. Je kunt namelijk een gegeneraliseerde angststoornis overwinnen als je aan de slag gaat met de juiste hulp.

Zelf gegeneraliseerde angststoornis overwinnen? Start dan met mijn online programma! 

Goed nieuws! Jij kunt gegeneraliseerde angststoornis overwinnen. Zelf heb ik (heel) veel soorten stress en angst in mijn leven gekend en heeft het mij ongeveer 6 jaar geduurd voordat ik ontdekte wat werkt en wat niet werkt.

Deze kennis om stress en angsten te overwinnen deel ik in mijn succesvolle Stress & Angst Vrij Programma. Dus als je graag stappen wilt zetten in je herstel, dan raad ik je aan om daar eens naar te kijken.

gegeneraliseerde angststoornis quote

10 Tips voor een gegeneraliseerde angststoornis

Hier zijn 10 tips die nuttig kunnen zijn voor als je last hebt van een gegeneraliseerde angststoornis:

 1. Zoek professionele hulp: dit is gelijk mijn beste tip. Raadpleeg een ervaren therapeut, coach of psychiater die ervaring heeft met het behandelen van angststoornissen. Zij kunnen je helpen om effectieve behandelingsstrategieën te identificeren en te implementeren.
 2. Leer ontspanningstechnieken: oefen dagelijks ontspanningsoefeningen zoals diepe ademhaling, progressieve spierontspanning, meditatie of yoga. Deze technieken kunnen helpen om spanning en angst te verminderen. Op mijn YouTube kanaal staan veel ontspanningstechnieken.
 3. Beperk cafeïne- en alcoholinname: cafeïne en alcohol kunnen angst verergeren, dit komt omdat deze voedingsmiddelen zorgen voor de afgifte van adrenaline. Dus beperk het gebruik ervan, vooral als je merkt dat ze jouw angstniveaus verhogen.
 4. Blijf actief: regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om stress te verminderen en je stemming te verbeteren. Probeer regelmatig te wandelen, joggen, zwemmen of een andere vorm van lichaamsbeweging die je leuk vindt.
 5. Schrijf je zorgen op: houd een dagboek bij waarin u uw angsten en zorgen kunt opschrijven. Dit kan helpen om jouw gedachten te ordenen en te identificeren welke gedachten irrationeel zijn.
 6. Blijf in het hier en nu: leer mindfulness-technieken die je helpen om in het moment te blijven en je te concentreren op wat er op dit moment gebeurt, in plaats van te piekeren over toekomstige gebeurtenissen.
 7. Onderhoud gezonde relaties: zoek steun bij vrienden en familie en praat openlijk over jouw gevoelens en zorgen. Een sterk sociaal netwerk kan een belangrijke bron van steun zijn tijdens moeilijke tijden.
 8. Wees geduldig: het herstellen van gegeneraliseerde angststoornis kan tijd kosten, dus wees geduldig met jezelf en geef jezelf de tijd om te herstellen. 
 9. Medicatie: een tijdelijke oplossing kan ook zijn om medicatie te gebruiken. Overleg dit altijd eerst met je huisarts en ga naar goede websites zoals apotheek.nl

Het is belangrijk om te onthouden dat wat voor de ene persoon werkt, mogelijk niet voor de andere persoon werkt, dus probeer verschillende strategieën uit en ontdek wat het beste voor jou werkt.

Samen jouw gegeneraliseerde angststoornis overwinnen?

Ik kan me ook goed voorstellen als je liever hulp krijgt in jouw proces. Dat is natuurlijk ook een optie.

Indien je nieuwsgierig bent naar de mogelijkheden voor coaching, nodig ik je uit om contact met me op te nemen.

Voor een voorproefje van mijn aanpak en werkwijze betreffende gegeneraliseerde angststoornis, kun je een kijkje nemen op mijn coachingspagina.

Veelgestelde vragen

Dit zijn de meest gestelde vragen.

Wat is de oorzaak van gegeneraliseerde angststoornis?

Genetica, biologische factoren zoals chemische onevenwichtigheden in de hersenen, persoonlijkheidstrekken zoals perfectionisme en levenservaringen zoals traumatische gebeurtenissen dragen allemaal bij aan het ontstaan van GAS. Omgevingsfactoren, zoals opvoeding en sociale steun, kunnen ook een rol spelen bij het vergroten van het risico op het ontwikkelen van GAS.

Zijn een gegeneraliseerde angststoornis en piekerstoornis hetzelfde?

Ja, een gegeneraliseerde angstoornis en piekerstoornis kunnen op dezelfde manier behandeld worden.

Hoe herken je een gegeneraliseerde angststoornis?

Een gegeneraliseerde angststoornis is iemand die voortdurend bezorgd is over van alles en nog wat. Een professionele beoordeling is nodig om een gegeneraliseerde angststoornis vast te stellen.

Is gegeneraliseerde angststoornis gevaarlijk?

Gegeneraliseerde angststoornis is over het algemeen niet gevaarlijk, maar zodra iemand waanideeën krijgt over zijn of haar mentale gezondheid kan deze persoon tot gevaarlijke handelingen in staat zijn. Daarom is het altijd goed om professionele hulp in te schakelen.

Leuk om kennis te maken!
Ik ben Nick de Waard, eigenaar van Nickdewaard.nl.

Ik help mensen met stress-, paniek- en burn-outklachten middels de Gouden Driehoek Methode.

Zelf heb ik jarenlang in een burn-out gezeten en last van angstklachten gehad. Gelukkig heb ik dankzij jarenlang veel zelfstudie, leren en vallen en opstaan kunnen herstellen. Alles wat ik geleerd heb, en nog leer, pas ik nu allemaal toe in mijn coaching en Stress & Angst Vrij Programma.

- Nick de Waard
Angst, stress en burn-out specialist en gediplomeerd Meditatieleraar

Bijna klaar. Vul onderstaande gegevens in en ontvang direct het e-book!

Gelukt! Je wordt nu doorgestuurd.