Geheugenverlies door stress: zo los je vergeetachtigheid op!

Geschreven door: Nick de Waard

Geheugenverlies door stress is een stressklacht waar veel van mijn cliënten last van hebben. Variërend van milde klachten tot zware klachten.

Als we last hebben van vergeetachtigheid en niet meer goed informatie kunnen onthouden dan kan dat ons ook een onzeker gevoel geven.

Als je veel last hebt van geheugenverlies en je ervaart veel stress, lees dan dit artikel waarin ik je alles uitlegt en ook uitleg hoe jij hiervan kunt herstellen.

geheugenverlies door stress info

Hoe ontstaat geheugenverlies door stress?

Stress kan een flinke invloed hebben op onze hersenen en met name ons geheugensysteem. Er kunnen verschillende aspecten bijdragen aan geheugenverlies. Ik heb er een aantal uitgewerkt:

  • 1. Stresshormonen en hun effect op de hippocampus:
    Stresshormonen (cortisol) spelen een belangrijk rol in het ontstaan van geheugenverlies. Dit komt omdat de hippocampus veel cortisolreceptoren bevat. Als de hippocampus langdurig veel stress ervaart kan dit een schadelijk effect hebben waardoor je een vermindering van celgroei krijgt en dit kan vervolgens leiden tot geheugenverlies door stress.
  • 2. Stress beïnvloedt de neurotransmitters:
    Daarnaast beïnvloedt stress ook de communicatie tussen neuronen in de hersenen. Neurotransmitters zoals dopamine en serotonine zijn verantwoordelijk voor het reguleren van cognitieve functies, zoals het geheugen. Als we teveel stress ervaren kunnen deze neurotransmitters uit balans raken en dit kan leiden tot geheugenverlies.
  •  3. Verandering in de structuur van onze hersenen door chronische stress:
    Chronische stress kan ervoor zorgen dat de structuur in onze hersenen veranderd. Er is namelijk onderzoek gedaan en het blijkt dat stress ervoor zorgt dat onze hersenen krimpen. Hierdoor kunnen er verschillende cognitieve klachten ontstaan zoals geheugenverlies.

Heb je meer last van stress symptomen? Ontdek aan welke symptomen je stress kunt herkennen in dit artikel: Stress Symptomen.

geheugenverlies door stress

Geheugenverlies door stress symptomen

Als je geheugenverlies als gevolg van stress ervaart dan horen hier een aantal symptomen bij. Wil je weten welke? Ik heb ze voor je opgesomd.

  • Vergeten van recente gebeurtenissen: je kunt moeite hebben om recente gebeurtenissen te onthouden zoals bepaalde afspraken, namen van mensen of dingen die je gedaan, besproken of geleerd hebt. 
  • Moeite om je te concentreren: je kunt last hebben om je focus erbij te houden en nieuwe informatie onthouden is ook moeilijk.
  • Vervormde herinneringen: sommige cliënten van me hebben ook moeite om gebeurtenissen te zien zoals ze daadwerkelijk waren. Soms ervaren ze ook verwardheid door stress.
  • Moeite met het ophalen van feitelijke informatie: daarnaast kun je ook last hebben van het onthouden van feitelijke informatie zoals je eigen verjaardag of de naam van je kind. 
  • Vertraagde informatieverwerking: de snelheid waarmee informatie wordt verwerkt is flink vertraagd. Daarom kan het soms even duren voordat je met een antwoord komt. 
  • Verwarring en desoriëntatie: in veel gevallen kun je ook last krijgen van desoriëntatie en verwarring. Je kunt dan moeite hebben met het plaatsen van je omgeving, de tijd of zelfs je eigen identiteit.

Als jij je herkent in een paar van de bovenstaande symptomen dan is het verstandig om hier mee aan de slag te gaan. Het is aan te raden om allereerst naar je huisarts te gaan om te achterhalen wat de oorzaak is van je geheugenverlies. 

Ik heb een complete online gids geschreven over stress. Wil je dit lezen? Ga dan naar: Wat is stress?

geheugenverlies door stress

Geheugenverlies kan een vicieuze stress- en angstcirkel creëren

Geheugenverlies kan ook angst triggeren. Dit komt omdat vergeetachtigheid ons een gevoel van onzekerheid kan geven. We hebben dan namelijk het gevoel de controle over ons geheugen te verliezen. En dat is angstig.

Deze onzekerheid kan vervolgens extra angst veroorzaken en daardoor kunnen we in een soort vicieuze cirkel terechtkomen, die ziet er als volgt uit:

geheugenverlies stress en angst cirkel

In de praktijk ziet deze cirkel er dan zo uit:

  • Als we ons geheugen verliezen, kunnen we het gevoel hebben dat we de controle verliezen en niet weten wat we moeten doen.
  • Dit geeft ons vervolgens angst en paniek, vooral in stressvolle situaties.
  • Deze angst en paniek veroorzaken op hun beurt weer meer stress, wat leidt tot meer geheugenverlies.

Persoonlijke ervaring:
Toen ik zelf veel stress had tijdens mijn 8-jaar durende burn-out, had ik regelmatig last van geheugenverlies door stress. Mijn vergeetachtigheid belemmerde mijn leven op de belangrijke punten.

 

Ik vergat afspraken voor mijn werk, ik vergat afspraken met vrienden, ik raakte mijn huissleutels kwijt, ik wist niet meer waar mijn fiets stond en ik kon op een gegeven moment echt moeite hebben om mijn eigen naar op te noemen.

 

Door deze vergeetachtigheid kreeg ik steeds meer stress omdat ik niet meer vrij kon leven en continu dingen vergat. Ik vond dit super beangstigend omdat ik bang was mezelf te verliezen.

 

Gelukkig ben ik hier weer van hersteld door mijn stressproblemen aan te pakken en stap voor stap te werken aan de oplossing. 

Als je last hebt van geheugenverlies als gevolg van stress, is het belangrijk om hier goed naar te luisteren en deze klachten serieus te nemen. Het is namelijk een signaal van het lichaam dat het over zijn grenzen gaat.

In de onderstaande video leg ik nog meer uit over het doorbreken van deze vicieuze cirkel.

Wat zijn de gevolgen van geheugenverlies door stress?

Geheugenverlies als gevolg van stress kan verschillende negatieve effecten hebben op je dagelijks leven. Enkele belangrijke gevolgen zijn:

  • Beperkingen in het dagelijks functioneren: geheugenverlies kan leiden tot problemen bij het onthouden van belangrijke informatie. Denk aan: het onthouden van afspraken, deadlines, taken en andere informatie. Dat kan een flinke impact hebben op je leven omdat je niet volledig meer kan leven, want je bent vergeetachtig.
  • Verminderde levenskwaliteit: wat ik vaak terugzie bij cliënten is dat ze door de vergeetachtigheid gefrustreerd raken, stress ervaren en soms ook een negatief zelfbeeld krijgen. Geheugenverlies kan de levenskwaliteit flink verminderen en kan een deuk in je zelfvertrouwen geven. Soms kan geheugenverlies zelfs angstig zijn omdat je niet meer vertrouwd op je eigen brein.
  • Problemen bij het leren en academische prestaties: voor studenten kan geheugenverlies door stress ook veel problemen met zich meebrengen. Als je als student veel vergeet kan dit problemen opleveren voor bepaalde proefwerken of werkstukken en dat kan vervolgens weer een negatieve invloed hebben op je vervolg carrière. 
  • Verlies van sociale verbindingen: tot slot kan geheugenverlies ook negatieve gevolgen hebben voor je sociale leven. Je onthoudt veel minder over de andere persoon en maakt daardoor minder makkelijk contact. Misschien ken je het wel dat als je vergeetachtig bent en je iemand op straat ziet maar niet tot de naam kunt komen? Dat is een duidelijk gevolg van geheugenverlies door stress. 

De bovenstaande punten wil je heel serieus nemen als je last hebt van geheugenverlies door stress. Twijfel daarom niet en neem gerust contact op als je wilt herstellen.

Heb je veel last van stress? Lees dan: chronische stress verminderen

spierpijn door stress verhelpen

Ben je vergeetachtig doordat je in een burn-out zit?

Een veel voorkomende klacht van mensen die in een burn-out zitten is dat ze last hebben van geheugenverlies. Dit komt omdat chronische stress ons brein negatief kan beïnvloeden, waardoor bepaalde cognitieve functies niet goed meer functioneren en verschillende symptomen kunnen optreden.

Geheugenverlies in een burn-out is dus een veelvoorkomend verschijnsel, omdat het brein langdurig onder hoge druk heeft gestaan en overbelast is geraakt.

Het is essentieel om naar je lichaam te luisteren, niet morgen, maar nu. Er is een grote kans dat jij je in een vroeg stadium van een burn-out bevindt (surmenage) of al verder gevorderd bent in je burn-out.

Tips om geheugenverlies door stress te verhelpen

Geheugenverlies als gevolg van stress is super vervelend, maar gelukkig kun je dit weer verhelpen met een aantal goede tips.

  • Stressmanagement: probeer effectief om te gaan met stress. Door regelmatig even niks te doen kan jouw stresslevel weer zakken. Ook is het goed om je stressoren te herkennen en aan te pakken, dit zorgt er uiteindelijk voor dat je geheugenverlies kunt verminderen.
  • Slaap: een goede nachtrust is essentieel voor een gezond geheugen. Door jezelf een regelmatig en gezond slaappatroon aan te leren kan jouw brein optimaal herstellen tijdens het slapen en dit zorgt ervoor dat jouw vergeetachtigheid minder wordt. Ben jij geen goede slaper? Lees dan het artikel: Niet kunnen slapen door stress.
  • Gezonde levensstijl: daarnaast is een gezonde leefstijl super belangrijk voor een gezond brein. Voldoende vitaminen en gezond voedsel hebben allemaal een positief effect op je brein. Daarnaast zorgt regelmatige voor een betere bloedtoevoer naar je hersenen. 
  • Mentale stimulatie: zorg ervoor dat je brein niet lui wordt en geef het regelmatig wat mentale uitdagingen zoals puzzels, boeken en rustige spelletjes. Het is belangrijk om hierin niet over je grenzen heen te gaan.
  • Organisatie en planning: een belangrijke oorzaak van geheugenverlies door stress is dat we moeite hebben om al onze taken te plannen. Hierdoor krijgen we het druk en ervaren we stress. Daarom is het verstandig om to-do-lijstjes te maken en een agenda bij te houden om je geheugen te ondersteunen.
  • Vermijd multitasking: probeer je te focussen op één taak tegelijk en schakel niet te snel tussen verschillende taken. Doe het rustig aan, het hoeft allemaal niet snel af. 
  • Start met meditatie: tot slot is meditatie enorm belangrijk om geheugenverlies als gevolg van stress te verminderen. Meditatie is namelijk de beste oefening om je brein weer rust te geven. Alle informatie en prikkels moeten verwerkt worden en meditatie is de beste oefening om dat te verwerken. Je kunt bijvoorbeeld mijn onderstaande meditatie doen of meer meditaties ontdekken op mijn YouTube kanaal.

Hulp nodig om geheugenverlies door stress op te lossen?

Geheugenverlies doordat je veel stress ervaart is erg vervelend. Ik weet precies hoe jij je voelt, want ik heb het zelf ook ervaren. Het kan je dagelijks leven enorm verslechteren en daarom wil je natuurlijk dat dit zo snel mogelijk wordt opgelost. Gelukkig kan ik je hierbij helpen!

Als stress- en angstcoach weet ik meestal na het eerste intake al wat jij kunt doen om je vergeetachtigheid te verhelpen. Middels de juiste inzichten, gesprekken en verschillende technieken kun jij vervolgens stap voor stap herstellen van deze klachten.

Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen? Neem dan gerust contact met me op voor advies en ondersteuning bij het verlichten van je geheugenverlies door stress.

Veelgestelde vragen

Dit zijn de meest gestelde vragen.

Is geheugenverlies na veel stress permanent?

Geheugenverlies door stress is meestal tijdelijk en verbetert zodra je stresslevel afneemt. Ons brein heeft namelijk de mogelijkheid om zichzelf te herstellen. Het is wel belangrijk om de nodige stress te verminderen en de juiste technieken toe te passen om het herstelproces te versnellen.

Hoe kan ik geheugenverlies door stress voorkomen?

Je kunt dit voorkomen door effectief aan de slag te gaan met stressmanagement. Dit gaat om het achterhalen en aanpakken van stressbonnen en het toepassen van de nodige technieken zoals ontspanningsoefeningen, regelmatig bewegen, een gezonde leefstijl en voldoende slaap.

Wanneer moet ik professionele hulp zoeken voor geheugenverlies?

In de meeste gevallen verdwijnt geheugenverlies vanzelf naarmate je stresslevel afneemt. Maar het kan ook zijn dat het voor een langere tijd aanhoudt, dan is het verstandig om professionele hulp te zoeken voor een passende behandeling.

Leuk om kennis te maken!
Ik ben Nick de Waard, eigenaar van Nickdewaard.nl.

Ik begeleid mensen met stress-, paniek- en burn-outklachten middels de Gouden Driehoek Methode.

Zelf heb ik jarenlang in een burn-out gezeten en last van angstklachten gehad. Gelukkig heb ik dankzij jarenlang veel zelfstudie, leren en vallen en opstaan kunnen herstellen. Alles wat ik geleerd heb, en nog leer, pas ik nu allemaal toe in mijn coaching.

- Nick de Waard
Angst, stress en burn-out specialist en gediplomeerd Meditatieleraar

Bijna klaar. Vul onderstaande gegevens in en ontvang direct het e-book!

Gelukt! Je wordt nu doorgestuurd.