De Gouden Driehoek Methode uitgelegd

Ontwikkelt door: Nick de Waard
Herstellen van stressklachten, een burn-out of paniekaanvallen is relatief gemakkelijk, als je weet wat je moet doen én waar de sleutel ligt.

In de loop der jaren heb ik namelijk een rode draad ontdekt bij mensen die (absoluut) niet lekker in hun vel zitten. En op basis van deze ontdekkingen, en de vele (coach)gesprekken, heb ik de effectieve Gouden Driehoek Methode ontwikkelt.

In deze blog leg ik je alles uit over de Gouden Driehoek methode en hoe het jou kan helpen om van je paniekaanvallen af te komen.

De Gouden Driehoek Methode

De Gouden Driehoek uitgelegd

Bij het herstellen is het van belang dat je aan de slag gaat met de 3 meest belangrijke leefstijl thema’s. Ik noem deze methode de “Gouden Driehoek Methode”:

  • Zelfrealisatie: Je gaat jezelf ontdekken, wie je werkelijk bent en wat bij jou past. Grote kans dat je nu de dingen doet die helemaal niet bij je passen (maar daar misschien nog niet bewust van bent). Zodra jij de werkelijk jij ontdekt kun je de keuzes maken die het leven weer doen stromen waardoor de stress- en angstklachten automatisch weer afnemen.
  • Energie & Patronen: Van negatieve energie, naar positieve energie. Je gaat ontdekken welke gewoontes en patronen jouw energie leegslurpen. Dit kunnen denkpatronen zijn (bijv. angst en twijfel gedachten) of fysieke handelingen (bijv. over je grenzen gaan).
  • Meditatie en mindfulness: Middels dit thema leer je om stil te staan en te stoppen met vechten. Hoe harder jij je best doet om alles te controleren, hoe minder snel je zult herstellen. Je leert ook om stil te staan en weer je gevoel te voelen. Ik noem dit ook wel: thuiskomen bij jezelf.

Als we aan de slag gaan met al deze drie componenten, dan zet je grote stappen om te herstellen en is de kans op een terugval zeer klein omdat je lessen leert die je de rest van je leven meeneemt.

Deze methode pakt de kern van je stressklachten aan, waardoor je sneller kunt herstellen en de kans op een terugval enorm klein is. Door alleen de stress-symptomen aan te pakken kom je namelijk niet veel verder.

thema 1 zelfrealisatie

Thema 1: Zelfrealisatie

Zelfrealisatie is de drijfveer van ons leven. Onze grootste behoefte naar geluk en ontspanning komt namelijk voort uit zelfrealisatie. Maar wat is dat eigenlijk: zelfrealisatie?

1.1 Wat betekent zelfrealisatie?

Zelfrealisatie zou je als volgt kunnen omschrijven:

“Doen wat je roeping is door werkelijk jezelf te zijn. Het leven vanuit je hart en je diepste Zijn. Het je realiseren wie of wat je werkelijk bent en wat je jouw missie is. Het leven vanuit je Ware Zelf.”

1.2 Waar gaat het bij zelfrealisatie om?

Bij zelfrealisatie gaat het erom dat je zo volledig mogelijk jezelf bent en daarnaar leeft. We zouden onszelf kunnen omschrijven aan de hand van de volgende punten:

Hoe sta je in het leven? Waar word je enthousiast van?
Wat is voor jou écht belangrijk? Waar krijg je energie van?
Hoe reageer je op verlies? Waar word je moe van?
Waar ben je van overtuigd? Welke visie heb je?
Waar ga jij van stralen en wat doet jou de tijd vergeten? Waar ligt jouw passie?
Waar word je boos van? Hoe kijk jij naar de wereld en wat vind jij?
Waar word je boos van? Waar voel je liefde voor?
Wie of wat past bij jou? Wat houdt je tegen (trauma’s uit het verleden)?

Deze bovenstaande punten geven een goed beeld van de vragen waar het om draait bij zelfrealisatie.

Paniekaanvallen stoppen quote

1.3 Waarom heeft zelfrealisatie invloed op mijn stressklachten?

Iemand die niet authentiek leeft en dus niet leeft naar de juiste antwoorden op de bovenstaande punten, zal stress ervaren in z’n leven. Dit kan variëren van veel stress, tot weinig.

Je ervaart stress omdat je iets doet of vindt, wat eigenlijk niet bij je past. Je bent daardoor in conflict en over je eigen grenzen aan het gaan en staat niet gegrond in het leven. Want: iemand die nergens voor staat, valt overal voor.

We hebben van nature allemaal de natuurlijke drang om gelukkig en ontspannen te zijn, maar dit kunnen we alleen ervaren als we echt onszelf zijn en daarnaar leven.

Wanneer we steeds meer gaan leven vanuit deze ware kern, zullen we gaan ontdekken dat het leven als een soort van ‘Flow’ kan aanvoelen waarin automatisch veel ontspanning aanwezig is.

Daarom is zelfrealisatie enorm belangrijk voor als je wilt herstellen van de stressklachten waar je nu last van hebt.

paniekaanvallen stoppen je hart volgen

1.4 Waarom hebben we moeite met zelfrealisatie?

Ieder van ons wordt op een unieke manier opgevoed en gevormd dat vaak niet authentiek is aan wie we werkelijk zijn. Onze ouders geven ons dingen mee tijdens onze opvoeding, we leren op school, de maatschappij, onze vrienden vragen wat van ons en het land waarin we wonen hebben allemaal invloed op ons doen en laten.

Daarnaast kunnen we ook trauma’s oplopen uit het verleden die we nog niet verwerkt hebben.

We worden dus op een bepaalde manier geconditioneerd en gevormd door ons verleden waardoor we een identiteit ontwikkelen dat helemaal niet in lijn is met wie we werkelijk zijn. Op dat moment mist er dus zelfrealisatie en ervaren we (veel of weinig) stress wat uiteindelijk zelfs kan leiden tot een burn-out.

1.5 Hoe kun je jezelf realiseren?

Bij zelfrealisatie draait het dus grofweg om het achterhalen en verwezenlijken van:

  1. Jouw passie
  2. Jouw dromen
  3. Jouw idealen
  4. Jouw belevingswereld
  5. Jouw behoefte aan zingeving
  6. Jouw behoefte aan betekenisvol bezig zijn

Om tot deze antwoorden te komen én om ze vervolgens te verwezenlijken zijn er ook een aantal componenten die je moet loslaten:

  1. Het oordeel van anderen over jou
  2. Het oordeel over jezelf van jezelf
  3. Slechte behoefte en patronen
  4. Belemmerende overtuigingen
  5. Trauma’s uit het verleden

Zoals je leest: is het een heel mooi proces.

Voor de ene persoon gaat dit sneller, dan de ander. Eigenlijk staat er geen vaste tijd voor. Ik heb cliënten gehad die dit proces binnen twee maanden doorlopen, maar ook cliënten gehad die er een jaar over deden.

Eigenlijk maakt de tijd ook niet uit, want ik kan je wel met 100% zekerheid zeggen: dit is het mooiste proces van je leven.

Dus wees (hoe gek het ook klinkt) dankbaar dat je stressklachten ervaart, want het biedt je de mogelijkheid om een leven te gaan creëren waarin jij Flow, geluk en ontspanning kan ervaren door jezelf te realiseren.

thema voeding

Thema 2: Energie & Patronen

Een tweede belangrijke onderdeel dat ervoor zorgt dat je kunt herstellen van je burn-out, stress of paniekaanvallen is: Energie & Patronen.

Bij dit thema gaat het erom dat we er achter komen wat ons energie geeft en wat niet. Hierbij gaat het vooral om alles wat je tot je neemt. Alle prikkels, informatie en voedsel spelen allemaal een rol bij hoe jij je uiteindelijk voelt. Het leven kan ons energie geven, maar ook ons energie nemen. Het is dus noodzakelijk om te ontdekken wat je energie geeft en waar jouw energielek zit.

Het is belangrijk dat wat wij tot ons nemen, dat dat ons energie geeft. De juiste dingen doen waar we energie van krijgen brengt ons namelijk omhoog en niet naar beneden. Het geeft ons rust en geen stress en onrust.

Iemand die veel stress ervaart neemt de verkeerde dingen tot zich en doet dingen die juist zorgen voor stress. We willen juist de dingen tot ons nemen die energie geven.

paniekaanvallen stoppen door voeding

2.1 Minder informatie en prikkels tot je nemen geeft rust

We leven in een tijdperk waarin er veel informatie beschikbaar is. We kunnen het zo gek niet bedenken, of het staat op het internet. Je kunt de meest heftige en gruwelijke verhalen lezen en het zijn dan ook juist die verhalen dat de aandacht van onze mind trekt.

Teveel informatie en prikkels zorgen voor stress in ons lichaam en we moeten onszelf dan ook trainen om niet teveel (heftige) info meer tot ons te nemen. Zeker als we last hebben van paniekaanvallen is het al snel teveel. Een heftig bericht of afbeelding kan je al gauw een paniekaanval of veel stress geven. Je wilt ontdekken wat bij jou past of wat nu nog teveel voor je is.

We willen juist dat onze mind weer wat rustiger wordt, daar gaat minder informatie en prikkels absoluut bij helpen.

paniekaanval tips wie je werkelijk bent

2.2 Wat geeft energie en wat vreet energie?

Alles wat we doen kan ons energie geven of juist ons energie nemen. Vaak zijn we er niet bewust van, totdat we erop gaan letten en ontdekken dat we eigenlijk heel veel dingen doen die ons geen energie geven.

Maar als je langdurig wilt herstellen en de kans op een terugval wilt verkleinen is het cruciaal om te ontdekken wat jou energie geeft en wat jouw energie neemt. Uiteindelijk wil je zoveel mogelijk dingen die energie vreten verwijderen uit je leven.

Natuurlijk zijn er soms situaties waar je niet omheen kunt, dat is ook niet erg. Uiteindelijk draait het om de balans. Maar bij al mijn cliënten zie ik dat deze balans nog niet gevonden is en ze daarom veel stressklachten ervaren.

paniekaanval tips wie je werkelijk bent

2.3 Welke destructieve patronen zit ik in vast?

Wij mensen zijn gewoontedieren. Dit komt omdat wij een Mind hebben dat van vaste patronen houdt. Dat wat het kent, doet het graag. Dat wat het niet kent, wilt het liever niet doen. Dit betekent ook dat wij in zoveel positieve patronen kunnen zitten, als in negatieve patronen.

Wat ik bij veel cliënten zie is dat de burn-out, paniekaanvallen of stressklachten die ze nu ervaren altijd het gevolg is van een (lange) periode van veel stress waarin ze teveel in de verkeerde patronen zaten. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Te lang werk doen dat niet bij je past
  • Onbewust te weinig tijd nemen voor jezelf om op adem te komen
  • Teveel klaar staan voor een ander (en te weinig voor zichzelf)
  • Zichzelf vaak de schuld geven
  • Teveel ‘moeten’ en te weinig ‘willen’
  • Teveel over eigen grenzen gaan
  • Te hard gaan zonder pauzes
  • Handelen vanuit onverwerkte, pijnlijke ervaringen (o.a. trauma’s)
  • Negatief praten over zichzelf
  • Enzovoorts…

Doordat we te lang vast zitten in patronen die niet goed zijn voor ons, voelen we ons langzamerhand steeds slechter worden. Dit hebben we vaak niet in één keer door, maar pas als we echt last hebben van stressklachten beginnen we op te merken dat het niet meer langer zo kan.

Het ontdekken van dit soort patronen brengt je naar de kern van je stressklachten. Een spiegel (in de vorm van een coach) gaat dit proces versnellen.

meditatie en mindfulness

Thema 3: Meditatie en Mindfulness

Het laatste belangrijke punt uit de Gouden Driehoek voor het herstellen van stressklachten is om meditatie en mindfulness toe te voegen aan je leven. 

Veel van mijn cliënten mediteren inmiddels bijna elke dag en zouden niet meer zonder willen. Ik heb ze middels mijn kennis over meditatie de meerwaarde van regelmatig mediteren kunnen laten inzien.

Annelies omschrijft het als: “Het grootste cadeau, dat nog gratis is ook! Ik mediteer elke avond voor het slapen en daardoor word ik veel meer uitgerust wakker.”

Meditatie en mindfulness zijn bij uitstek dé (dagelijkse) beoefening dat ervoor zorgt dat jij weer meer kunt ontspannen én de kans op een terugval flink verkleinen.

paniekaanvallen stoppen door meditatie

3.1 Waarom werkt meditatie en mindfulness zo goed tegen stressklachten?

Als we veel stress hebben, paniekaanvallen of in een burn-out zitten, dan hebben we een verwilderde mind.

Iemand met een ontspannen mind, ervaart ontspanning. Terwijl iemand met een verwilderde mind, veel stress ervaart. Er wordt ook wel gezegd: “Hell on earth is a mind on fire”. Daarom willen we onze mind weer tot rust brengen. 

De beste oefening om dit te doen is door direct naar de kern te gaan: meditatie. Met meditatie train jij letterlijk om uit je gedachten en in het moment te blijven.

Ik hoor van veel studenten die ik begeleid in meditatie dat ze meditatie moeilijk vinden en dat het niet lukt. Klopt! Dat is ook lastig, omdat onze mind verwilderd is. Maar de enige manier om het weer meer tot rust te brengen, is om nieuwe, rustigere patronen in je mind aan te maken.

Onze mind is gewend om altijd uit te waaieren en veel prikkels te willen, maar dat heeft ons uiteindelijk tot dit punt gebracht waarin we ons nu niet lekker voelen. Daarom is het tijd dat we de gewoonte ombuigen naar een rustigere gewoonte, door: meditatie.

Hoe meer je mediteert, hoe gemakkelijker het wordt en hoe meer rust je kunt ervaren waardoor jouw paniekaanvallen stoppen.

Hell on earth quote

3.2 Leer weer luisteren naar je gevoel

Meditatie en mindfulness zorgt er ook voor dat je weer contact kunt maken met je gevoel. Daar zal ik je ook bij helpen.

Stressklachten ontstaan op het moment dat we niet meer in contact staan met ons gevoel. We maken verkeerde beslissingen op basis van angsten en twijfels vanuit de mind. Als we leren om weer wat meer te leven vanuit ‘de flow’ zul je ontdekken dat je leven lichter wordt (en eigenlijk altijd al zo had kunnen zijn).

Bij al mijn cliënten is dit toch wel het mooiste proces dat ze doorgaan, terug naar je gevoel.

Mijn cliënt Jody omschrijft het als “thuiskomen bij jezelf”. Ik vind dat een hele mooie bewoording waar ik het volledig mee eens ben.

3.3 Je groeit in bewustzijn door meditatie

Naast dat meditatie voor direct meer ontspanning zorgt is een ander bijkomend voordeel dat je bewustzijn groeit.

Met een groeiend bewustzijn wordt bedoeld dat jij je bewust wordt van meer dingen, dit zijn dingen die je voorheen niet opmerkte. Dit gaat om innerlijke dingen (patronen, gedachten en handelingen in jezelf) maar ook uiterlijke dingen (situaties en mensen die wel of juist niet goed voor je zijn).

Doordat je groeit in je bewustzijn kun je steeds sneller aanvoelen wat je nodig hebt.

In mijn coaching probeer ik er altijd voor te zorgen dat je mij als jouw coach straks niet meer nodig hebt. Daarom leer ik je altijd, middels een groeiend bewustzijn, hoe je weet welke dingen je moet doen die goed zijn voor je.

paniekaanval coach nick de waard

Lees de ervaringen van anderen

De Gouden Driehoek Methode heb ik in de loop der jaren ontwikkelt en er zijn al vele cliënten die hier mooie resultaten mee hebben behaald die ze de rest van hun leven meenemen. Als je wilt, kun je hier de ervaringen van anderen lezen.

Zelf aan de slag met jouw stressklachten?

Als je graag zelf aan de slag wilt met je stressklachten, neem dan even contact op via onderstaande knop. Ik neem binnen één dag contact met je op! 

Bijna klaar. Vul onderstaande gegevens in en ontvang direct het e-book!

Gelukt! Je wordt nu doorgestuurd.