Hartkloppingen door stress: hoe kom ik van mijn hartkloppingen af? (Oplossing + tips)

Geschreven door: Nick de Waard
Heb je weleens het gevoel dat je hartslag in je keel zit of heel hard in je borst klopt en ervaar jij op dit moment een gestrest leven? Dan heb je waarschijnlijk last van hartkloppingen door stress.
Veel mensen vinden hartkloppingen eng en kunnen hier erg van schrikken. Soms zelfs zo erg dat een paniekaanval het gevolg is.
Heb jij last van hartkloppingen als gevolg van stress? Lees dan vooral dit artikel, want ik leg je stap voor stap uit hoe het ontstaat en hoe je er weer van af kunt komen.

Wanneer krijgen we last van hartkloppingen door stress?
Hartkloppingen is een veelgehoorde stressklacht dat ons plotseling kan overvallen. Vaak worden we bewust van onze hartkloppingen om het moment dat we een lange periode veel stress hebben ervaren.
Op het moment dat we stress ervaren en alsmaar doorgaan en geen tijd nemen om te ontspannen en de stress te ontladen, kunnen we op een gegeven moment last krijgen van hartkloppingen door stress. Je hartkloppingen zijn dan ook een duidelijk signaal van je lichaam dat het tijd wordt om op de rem te trappen.
Daarnaast kunnen hartkloppingen ook andere oorzaken hebben, het is dan altijd goed om eerst even naar de huisarts te gaan om te achterhalen wat de oorzaak is.

Welke hartkloppingen symptomen zijn er?
Er zijn een aantal symptomen die kenmerkend zijn voor hartkloppingen. Ieder persoon ervaart weer andere symptomen, maar dit zijn de meestvoorkomende:
- Je voelt duidelijk je eigen hart kloppen
- Je hartslag is onregelmatig, klopt snel en hevig
- Sommige voelen hun hartslag in hun keel, anderen in hun hals of oren
- Bijna iedereen maakt zich zorgen over deze verschijnselen
Mocht jij de bovenstaande symptomen ervaren? Neem dan gerust even contact op, ik kan je hier goed bij helpen.

Waarom zorgt stress voor hartkloppingen?
Hartkloppingen zijn een logisch gevolg van stress. Dit kunnen we het beste uitleggen aan de hand van het volgende stappenplan waarin stress zorgt voor hartkloppingen:
- Op het moment dat we stress ervaren staat ons lichaam in de fight-or-flight-modus.
- Dit betekent dat ons lichaam denkt dat het in gevaar is en geeft daarom signalen af aan het brein (de sympathicus) om ons veilig te stellen.
- Vervolgens gaat ons lichaam in de overlevingsmodus waardoor je hartslag sneller gaat en de pompkracht van je hart neemt ook toe, net als je bloeddruk en ademsnelheid.
- Doordat ons hart krachtiger pompt kunnen we ons hart beter voelen.
- Dit is vervolgens het moment dat we last krijgen van: hartkloppingen.
In situaties dat we echt gevaar lopen is het handig dat ons hart sneller en krachtiger gaat pompen, maar de meeste van ons ervaren in het dagelijks leven niet continu gevaar. Het is de stress dat zorgt voor deze hartkloppingen.

Hartkloppingen door stress is een vicieuze cirkel die je kunt doorbreken
Stress is dus een grote oorzaak van onze hartkloppingen. Zodra we veel stress ervaren en daar geen ontspanning tegenover zetten kunnen de stressklachten zich ophopen. Soms kunnen we in een vicieuze cirkel raken waar we niet uit lijken te komen.
Toen ik zelf last had van hartkloppingen tijdens mijn burn-out merkte ik heel sterk dat mijn hartkloppingen voor extra stress zorgde, dit komt omdat:
- Hartkloppingen zorgen voor angst en stress
- En angst en stress zorgen weer voor hartkloppingen
Ik merkte dat, hoe meer last ik had van hartkloppingen, hoe angstiger en gestrester ik werd. Het leek alsof ik in een soort vicieuze cirkel zat waarbij ik geen uitweg zocht. Dit zorgde er vervolgens voor dat ik steeds minder durfde te doen vanwege de klachten.
Soms voelde ik tijdens het sporten, of als ik in de rust was mijn hart bonzen en werd overvallen door angst.
Uiteindelijk is het mogelijk om deze vicieuze cirkel te doorbreken waarbij het belangrijkste is om het vertrouwen in je lichaam weer terug te krijgen. DIt is een proces waar we samen mee aan de slag kunnen gaan. Neem dan gerust even contact op.

Zijn hartkloppingen als gevolg van stress gevaarlijk?
Als hartkloppingen door stress ontstaan is het niet zo gevaarlijk. Maar het is wel belangrijk dat je deze signalen serieus neemt om erger te voorkomen. Het is belangrijk om zo snel mogelijk meer ontspanning te vinden.
Het is belangrijk dat we zuinig zijn op ons hart. Daarom wil je zo min mogelijk stress ervaren (een beetje is natuurlijk niet erg). Want net als elk ander orgaan is het niet gezond dat het continu hard aan het werk is. Als het te lang hard werkt, gaat het op een gegeven moment gebreken vertonen.
Kortom: luister naar dit signaal om erger te voorkomen. Ga altijd eerst naar je huisarts en zorg voor meer ontspanning.

Waarom voel ik hartkloppingen in rust?
Als we hartkloppingen voelen tijdens rust dan kan ons dat zomaar overvallen. Als de oorzaak stress is, dan is het heel logisch te verklaren dat we deze hartkloppingen voelen als we in de rust zijn.
Hartkloppingen in rust kunnen namelijk ontstaan op het moment dat we na een lange, stressvolle dag even stilzitten. Op dat moment verplaatst ons bewustzijn zich naar het huidige moment en worden we ons in ene bewust van wat er allemaal in ons lichaam gaande is. Op dat moment voelen we de hartkloppingen, maar de kans is heel groot dat die er altijd al waren, maar we niet opgemerkt of genegeerd hebben
Dit kan een beangstigend gevoel geven, maar uiteindelijk is het een duidelijk signaal van je lichaam. Het is dan ook goed om hier naar te luisteren om erger te voorkomen
Waarom voel ik ‘s nachts hartkloppingen in bed?
Het antwoord hierop is eigenlijk hetzelfde als het antwoord als hierboven. Als we door de dag heen heel druk zijn, veel stress ervaren en nooit stilstaan stapelt de stress zich op.
Zodra we ‘s nachts in bed liggen worden we ons bewust van alles dat in ons lichaam aanwezig is en worden we geconfronteerd met de stress in ons lichaam. Grote kans dat we dan ook de hartkloppingen in bed voelen.
Het is een signaal van het lichaam dat het tijd is om op de rem te trappen. Als je doet wat je deed, dan krijg je wat je kreeg. Wil je vrijer en relaxter leven? Dan is het verstandig om even contact op te nemen.

Welke factoren versterken mijn hartkloppingen door stress?
Als stress de oorzaak is van je hartkloppingen dan is het goed om bewust te zijn van welke factoren jij last hebt. De volgende factoren kunnen namelijk jouw stress en hartkloppingen versterken:
- Ademhalingsproblemen door stress
- Veel cafeïne (koffie en energydrink) drinken
- Paniekaanvallen
- De angst om dood te gaan
- Roken en drugs
- Een opgejaagd gevoel
- Slecht slapen door teveel stress
- Last van hormonen (vooral bij vrouwen)
- Last van schuldgevoelens
Er zijn, naast de bovenstaande factoren, nog tal van andere stressfactoren waar we last van kunnen krijgen. Maar om te kunnen herstellen van hartkloppingen door stress is het belangrijk om deze stressfactoren aan te pakken.

Ik heb last van hartkloppingen: zit ik in een burn-out?
Een burn-out is vaak niet het eerste waar we aan denken als we last hebben van hartkloppingen, maar toch is dit een veel voorkomende symptoom van een burn-out.
Hartkloppingen door stress laten ons zien dat we te hard gaan. Soms kan het zelfs zo zijn dat we in een burn-out zitten. Een burn-out hebben we vaak niet direct door, want een burn-out sluipt er langzaam een beetje in. Pas als we echt niet meer verder kunnen ondernemen we pas actie.
Het is goed om voor jezelf te checken of de hartkloppingen komen omdat je in een burn-out zit. Je kunt dit achterhalen door mijn Gratis Burn-Out Test in te vullen.

Herken je burn-out, doe de Gratis Burn-Out Test
Twijfel je nog of jij in een burn-out zit? Of wil je graag weten in welk stadium jij zit?
De Gratis Burn-Out Test gaat je hier bij helpen. Na het invullen van deze test is het direct duidelijk hoever jij erin zit en je krijgt ook advies van me mee op basis van jouw score.
Hartkloppingen door stress samen oplossen?
Ik kan me goed voorstellen dat herstel van stressklachten zoals hartkloppingen een zoektocht is. Zelf heb ik hier ook last van gehad dus ik weet hoe eng het kan zijn.
Maar als stress de oorzaak is, dan is het goed om niet lang te wachten en zo snel mogelijk aan de slag te gaan om meer ontspanning in je leven te integreren. Uit eigen ervaring weet ik dat dit proces beter en gemakkelijker gaat als je het samen doet met een coach.
Uiteindelijk is er niets belangrijker in dit leven dan je gezondheid en stress is dan ook de grootste reden dat we klachten ervaren.
Als jij graag aan de slag wilt en wilt gaan voor een relaxter en fijner leven, neem dan gerust even contact met me op. Ik kan je hierbij helpen.

Tips om zelf je hartkloppingen te stoppen
Wil je graag hartkloppingen als gevolg van stress stoppen? Dan kun je dat op diverse manier doen. Je vindt hieronder een aantal goede tips.
Tip 1: Verminder stress
De oorzaak aanpakken van je hartkloppingen door stress is het allerbelangrijkste om te doen. Ga voor jezelf maar eens na:
- Wat zorgt ervoor dat jij op dit moment stress ervaart in het leven?
- Is het je baan?
- Zorgen om geld?
- Een persoon?
- Andere redenen?
Het is belangrijk om veranderingen door te voeren in je leefstijl om te kunnen herstellen van hartkloppingen.
Als je de oorzaak eenmaal hebt ontdekt kun jij jezelf de volgende vraag stellen:
- Wat heb ik nodig om stress te verminderen?
Ga dit vervolgens ook doen!

Tip 2: Begin met stress ontladen
Stress kan zich opstapelen in ons lichaam, het gevolg van deze opgebouwde stress kunnen hartkloppingen zijn.
Gelukkig kan ons lichaam op een natuurlijke manier stress ontladen. Daar is namelijk een hele goede oefening voor. Zelf doe ik deze oefening nog elke dag om de stress van de dag te ontladen. Is ook helemaal niet moeilijk.
Wil je weten hoe? Bekijk dan de onderstaande video. Daarin leg ik het stap voor stap uit.
Tip 3: Lucht je hart wat vaker
Veel mensen die last hebben van hartkloppingen zijn erg goed in het opkroppen van emoties. Alle emoties die we ervaren willen erkent worden. Zodra we emoties proberen weg te stoppen, kroppen we het alleen maar op en gaan we in de loop van tijd de stress ervan ervaren.
We sluiten ons soms liever af voor de buitenwereld en houden onze emoties liever voor onszelf omdat we anderen er niet mee willen belasten. Probeer toch te vertellen waar je mee bezig bent en wat je voelt. Het is zo belangrijk om ontspannen te kunnen leven.
Door juist te delen en te vertellen wat je voelt, gun je anderen ook de kans om jou te helpen en te begrijpen. Dit kan spannend zijn en je kunt je misschien onzeker voelen, maar voor het herstel van hartkloppingen is het cruciaal om je emoties te erkennen en te uiten.

Tip 4: Doe regelmatig oefeningen om te ontspannen
Het beoefenen van ontspanningsoefeningen is cruciaal om meer ontspanning in je leven te creëren. Hoe meer ontspannen je bent hoe minder last je hebt van hartkloppingen door stress.
Je zou bijvoorbeeld een ademhalingsoefening kunnen doen waarin je ontspannen door je buik probeert te ademen. Of je kunt de onderstaande ademhalingsmeditatie doen, werkt ook prima!
Tip 5: Blijf dagelijks bewegen (het liefst buiten)
Hartkloppingen als gevolg van stress kunnen best eng zijn, daarom kunnen we de neiging krijgen om liever thuis ‘veilig’ op de bank te zitten. Maar dit werkt juist averechts.
Er zijn gelukkig al zoveel onderzoeken die kunnen aantonen dat regelmatig bewegen in de buitenlucht goed helpt tegen het verminderen van stress en hartkloppingen. Dit komt omdat beweging ervoor zorgt dat je opgebouwde stress kunt loslaten.
Elke dag minimaal een half uur bewegen kan al een positief effect hebben. Zet het in je agenda als belangrijkste prioriteit!
Tip 6: Laat je begeleiden in dit proces
Mocht je toch last blijven houden van paniekaanvallen door stress, dan is het verstandig om aan de slag te gaan met een coach of therapeut die jou hierbij kan helpen.
Ik kan je aanraden om aan de slag te gaan met iemand die zelf ook jouw klachten heeft ervaren en iemand die veel weet over stress.
Je zou bijvoorbeeld eens kunnen kijken naar de coach ervaringen van mijn cliënten.
Leuk om kennis te maken!
Ik ben Nick de Waard, eigenaar van Nickdewaard.nl.
Ik help mensen met stress-, paniek- en burn-outklachten middels de Gouden Driehoek Methode.
Zelf heb ik jarenlang in een burn-out gezeten en last van angstklachten gehad. Gelukkig heb ik dankzij jarenlang veel zelfstudie, leren en vallen en opstaan kunnen herstellen. Alles wat ik geleerd heb, en nog leer, pas ik nu allemaal toe in mijn coaching en online programma's.
- Nick de Waard
Angst, stress en burn-out specialist en gediplomeerd Meditatieleraar
Veelgestelde vragen
Dit zijn de meest gestelde vragen.
Wat te doen bij hartkloppingen door stress?
Neem deze signalen van je lichaam heel serieus. Ga allereerst naar je huisarts en zorg voor meer ontspanning in je leven. Hartkloppingen zijn een duidelijk signaal dat het tijd is om op de rem te trappen. Je gaat op dit moment te hard.
Kan stress op je hart slaan?
Ja, net als elke andere orgaan is ook je hart gevoelig voor stress. Bij veel spanning en stress gaan organen minder goed functioneren en raken overbelast. Dit geldt ook voor je hart. Als we de eerste hartkloppingen negeren en doorgaan, kunnen we klachten steeds erger worden.