Je gevoel: hoe ga je uit je hoofd naar je gevoel?

Geschreven door: Nick de Waard

Misschien heb je het wel eens gehoord: “Luister naar je gevoel.” Maar hoe doe je dat dan precies? Hoe weet je wat je gevoel zegt en hoe kun je ernaar luisteren?

Je gevoel wordt ook wel intuïtie genoemd en is in ieder van ons aanwezig. Soms is het verschil tussen gevoel en emotie nog lastig te onderscheiden, maar beslissingen maken op basis van je intuïtie zijn vaak de beste beslissingen die je kunt maken.

Ik merk in mijn werk als coach dat de grootste uitdagingen zijn dat cliënten moeite hebben om te luisteren naar hun gevoel.

Wat is het verschil tussen je gevoel (intuïtie) en emotie?

Veel mensen verwarren hun gevoel met een emotie en dat is ook logisch, want soms lijkt het heel erg op elkaar. Alleen als je het ziet en ervaren heb, snap je dat er een verschil is tussen emotie en gevoel. Kijk maar eens naar de onderstaande verschillen:

Je gevoel (intuïtie) Je emotie
Een rustige onderstroom die altijd aanwezig is Tijdelijke opwelling van vreugde, verdriet, angst of een andere emotie
Vaak lastig onder woorden te brengen Makkelijker te benoemen
Voelt rustig, bevrijdend en liefdevol Veroorzaakt vaker spanning, stress en onrust
Subtiel en heel zacht Hard en soms overweldigend
Het doet langer pijn als je er niet naar luistert Als je er niet naar luistert waait het vaak wel over
Is onafhankelijk en komt van binnenuit Is afhankelijk van je gedachten, overtuigingen en externe situaties
Diep van binnen weet je het Je twijfelt of het de juiste keuze is
Komt vanuit je Ware Kern (Ziel) Komt vanuit je verstand

 Zoals je ziet is het héél subtiel om het verschil tussen je gevoel en je emotie te ervaren. Uiteindelijk is het een oefening en training om het verschil te kunnen voelen. Maar hoe stiller je wordt, hoe gemakkelijker je de stem van je intuïtie kunt horen.

je gevoel

Praktische voorbeelden van je gevoel tegenover je emotie

  • Je emotie zegt dat het beter is om deze baan te nemen, want dat is beter voor je carrière. Maar diep van binnen voel je dat dit niet is wat je werkelijk wilt.
  • Je emotie zegt dat ontslag nemen grote risico’s met zich meebrengt. Maar je gevoel zegt dat je veel vrijer en gelukkig bent als je zou kiezen voor iets anders.
  • Je emotie zegt dat deze relatie goed bij je past, omdat het helemaal voldoet aan het perfecte plaatje. Maar je gevoel zegt dat het beter is om deze relatie niet aan te gaan.

Soms is het gewoon beter om te luisteren naar je gevoel, ook al snap je verstand niet waarom je die keuze maakt.

Waar komt je intuïtieve gevoel vandaan?

Als we gaan ontdekken waar onze intuïtie vandaan komt dan kunnen we dat moeilijk onder woorden brengen. Er zijn wel wetenschappers die beweren dat je intuïtie vanuit je onderbewustzijn komt, maar ik heb daar een andere visie op. Ik denk dat intuïtie veel verder gaat dan ons onderbewustzijn. Ik denk namelijk dat er véél meer achter schuilt.

Je intuïtie is de stem van je ziel dat met jou communiceert via de mind.

Het is letterlijk je Ziel die met jou probeert te communiceren middels je gevoel. Het is alleen zo dat je ziel geen stem heeft en daardoor de mind gebruikt om je een diep gevoel van binnen te geven. En dat noemen we vervolgens intuïtie.

Je intuïtieve gevoel komt dus uit een heel diep bewustzijn en maakt het daardoor ook zo krachtig, maar soms onduidelijk. Soms kunnen we beslissingen maken in het leven waar we geen woorden aan kunnen geven, behalve: “Het voelt gewoon goed!”. Dit komt omdat sommige beslissingen veel verder reiken dan de wereld van woord en taal waarin wij communiceren. Vaak komt het uit iets veel dieper en wijzer.

luisteren naar je gevoel

Is luisteren naar je gevoel moeilijk?

Als je pas net begint te ontdekken wat je gevoel is, kan het lastig zijn om ernaar te luisteren. Je voelt dat je graag verandering wilt, maar toch doe je het niet. Het gebeurt dan dat dit fijne gevoel wordt overschreeuwd door 1001 gedachten, angsten en onzekerheden.

Voorbeeld: je wilt een nieuwe baan. Je overlegt dit met je vrienden en ouders en vervolgens komen zij met hun angsten: “Zou je dat nou wel doen?!”, “Je hebt toch financiële zekerheid nodig?!” en “Je lijkt wel gek, je verdient toch veel geld?!”, enzovoort.

Vervolgens, omdat je nog niet getraind bent om te luisteren naar je gevoel, word je onzeker en besluit je uiteindelijk om het niet te doen. Je vindt het dus nog te moeilijk om je gevoel te vertrouwen en ernaar te luisteren.

Maar als je steeds vaker de keuze gaat maken om wél naar je gevoel te luisteren, bouw je meer vertrouwen op en wordt het ook steeds gemakkelijker om je intuïtie te volgen.

Wat gebeurt er als je naar je gevoel luistert?

Als je naar je gevoel luistert, zit je áltijd goed.

Ik durf dat met 100% zekerheid te zeggen omdat ik in mijn coachgesprekken en eigen ervaring steeds terugkrijg dat de mooiste wendingen komen als we op ons gevoel en intuïtie afgaan.
Niemand kan ons vertellen wat wij moeten doen, want jij bent de enige die weet wat goed voor jou is. Alleen jij kan een keuze maken waar je gelukkig van wordt.

Iedereen kan tegen je zeggen dat je het beter niet kunt doen, of dat je misschien een andere keuze moet maken, maar jij weet dat het anders mag. Je intuïtie vertelt je dat het goed is. Vertrouw daar maar op.

Allemaal zijn we verbonden met deze intuïtie en diep in je hart weet je wat je voor jou de juiste keuze is. Ga daar dan voor! Neem niet genoegen met een zesje, ga voor die negen of tien!

Als je luistert naar je gevoel, dan blijf je trouw aan jezelf en dat is het allerbelangrijkste in het leven.

Je kunt beter kiezen voor je hart en voluit leven, dan een beslissing nemen waar je eigenlijk niet helemaal achterstaat.

Je mag best een gedurfde stap zetten, wat anderen ook zeggen. Neem maar dat beetje risico, wat is het ergste dat er kan gebeuren?

het voelt goed

Wat gebeurt er als je niet luistert naar je gevoel?

Dit is vaak heel pijnlijk.

Achteraf zul je dan zeggen: “Zie je, ik wist het! Had ik het nou maar gedaan en naar m’n gevoel geluisterd…”, maar dan is het al te laat. Gelukkig kun je wel leren van deze momenten en de volgende keer kiezen om wél naar je gevoel te luisteren.

Als we te vaak en te lang niet naar ons gevoel luisteren, gaan we stress ervaren. Dit komt omdat we continu niet ons eigen unieke pad bewandelen, maar het pad van onze gedachten. Van nature hebben we namelijk allemaal een zielspad te bewandelen en op basis van je intuïtie kun je aanvoelen welke volgende stap je mag zetten.

Doe je dit niet? Dan voel je van binnen weerstand, je voelt dat het niet klopt. En als je vervolgens daar niet naar luistert ervaar je weer meer stress. Het is als een vicieuze cirkel waar je steeds meer onrust gaat ervaren wat uiteindelijk kan leiden tot een burn-out. Daarom wil je luisteren naar je gevoel en altijd je intuïtie volgen. Gewoon om je weer beter te voelen.

Hoe leer je luisteren naar je gevoel?

Je kunt jezelf trainen om beter te worden in het luisteren naar je intuïtie. Ik geef je een aantal technieken mee die je kunt toepassen zodat je gevoel sterker wordt.

1. Begin met mediteren

Je intuïtie is een zacht stemmetje dat continu naar je fluistert. De mind is een stereoset dat deze zachte stem overschaduw met z’n harde geluid van gedachten, angsten en onzekerheden. Het is dan ook een training om te luisteren naar het fluisterende stemmetje van je gevoel. Begin daarom eens met meditatie. Tijdens meditatie trainen we onszelf om te blijven in het moment en proberen we de stilte te ervaren die in ieder van ons aanwezig is. Mediteren is niet altijd leuk, maar wel dé oefening om je intuïtie te versterken.

2. Wees spontaan

Spontaniteit is een grote kracht. Spontaniteit komt voort uit een gedachteloze mind. We denken er niet over na, maar doen het gewoon. Daarom heeft spontaniteit ook veel weg van intuïtie, omdat intuïtie ook niet bezig is met wat anderen vinden – ze doet gewoon. Probeer daarom eens om het kind in jezelf naar boven te halen. Doe eens iets spontaans en laat het leven weer door je heen stromen door gewoon lekker spontaan te zijn.

3. Hak sneller de knoop door

Als mensen hebben we de neiging om altijd de voors en tegens tegen elkaar op te wegen. We kunnen eindeloos piekeren over allerlei keuzes. Iemand die intuïtief is, denkt een paar seconden na en gaat vervolgens doen. We zien wel wat de uitkomst is. Je weet wel wat goed voor je is, dus hak die knoop en ga ervoor! Train jezelf om die gedurfde stappen te zetten.

Hulp nodig om intuïtief beter te worden?

In mijn coaching is dé rode draad om weer te luisteren naar je gevoel. Zelf heb ik op jonge leeftijd al mogen leren wat het inhoudt om puur intuïtief te leven en ik vind het dan ook dankbaar om te zien dat het bij vele anderen ook zo werkt.

Dus als je eens een vrijblijvend gesprek wilt over hoe jij intuïtief beter kunt worden en je meer naar je gevoel wilt luisteren, neem dan gerust contact met me op!

Ik help je met alle liefde verder.

Leuk om kennis te maken!
Ik ben Nick de Waard, eigenaar van Nickdewaard.nl.

Ik help mensen met stress-, paniek- en burn-outklachten middels de Gouden Driehoek Methode.

Zelf heb ik jarenlang in een burn-out gezeten en last van angstklachten gehad. Gelukkig heb ik dankzij jarenlang veel zelfstudie, leren en vallen en opstaan kunnen herstellen. Alles wat ik geleerd heb, en nog leer, pas ik nu allemaal toe in mijn coaching en Stress & Angst Vrij Programma.

- Nick de Waard
Angst, stress en burn-out specialist en gediplomeerd Meditatieleraar

Bijna klaar. Vul onderstaande gegevens in en ontvang direct het e-book!

Gelukt! Je wordt nu doorgestuurd.