Hoe lang duurt een burn-out?

Geschreven door: Nick de Waard
Het hebben van een burn-out is pittig. Je voelt je waarschijnlijk moe, snel overprikkeld, letterlijk opgebrand en misschien heb je ook last van bijbehorende angstklachten. Een burn-out is dus vervelend proces. Maar wees gerust: je bent niet de enige. Veel mensen zitten tegenwoordig in een burn-out, ik heb er zelf ook een gehad. Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 6 werknemers in een burn-out zit. Gelukkig is er een uitweg, hoe diep je ook in de put zit.
Maar hoe gek het ook klinkt: aan een burn-out zitten ook veel positieve dingen, die we vaak alleen achteraf kunnen snappen. Een burn-out biedt ons namelijk de mogelijkheid om te leren. Om te leren wie we zijn, waar onze grenzen liggen, waar we gelukkig van worden en welke personen bij ons passen. Een burn-out biedt ons dus de mogelijkheid om onszelf te ontdekken en te ontwikkelen.
Het herstel van een burn-out verschilt per individu. Voor sommige duurt het herstel een jaar, voor anderen duurt het herstel korter en voor sommige duurt het langer dan een jaar. Het is wel zo dat hoe sneller je een burn-out aanpakt, hoe sneller het herstel. Dan kan het zo zijn dat je je na enkele maanden weer wat beter voelt.
Natuurlijk wil je zo snel mogelijk weer van je burn-out af, maar ik kan je alvast vertellen: het is niet na een week weer voorbij. En dat geeft ook helemaal niet. Want je mag de tijd nemen om er vanaf te komen. Hoe langer jij de tijd neemt, hoe groter de kans is dat de burn-out niet weer terugkomt. Hoe sneller jij leert, hoe sneller je van je burn-out af kan komen.
Een snel herstel van een burn-out verloopt in 4 fases:
- De eerste fase: accepteren dat je een burn-out hebt;
- De tweede fase: snappen waarom jij een burn-out heb gekregen;
- De derde fase: ontdekken wat voor jou de oplossing is om er weer vanaf te komen;
- De vierde fase: meer mindful worden met meditatie;
Ik ga je per fase uitleggen wat ik ermee bedoel en hoe je het beste deze fase kunt doorlopen zodat je antwoord krijgt op de vraag: hoe lang duurt een burn-out?

De eerste fase van een burn-out herstel: acceptatie
De eerste fase van het herstel tijdens een burn-out is een fase die we vaak niet snappen of proberen over te slaan waardoor ons herstel veel langer duurt. We willen namelijk helemaal geen burn-out, dus wat doen we: we gaan in verzet. We gaan de signalen van ons lichaam negeren, gaan gewoon door met ons leven en proberen het niet te voelen. We gaan gewoon door met keihard werken, met het zorgen voor anderen en te weinig voor onszelf en we stappen niet uit de sneltrein. Maar het feit is: we hebben een burn-out.
Hoe langer wij in verzet gaan, hoe langer wij ontkennen en tegen onszelf zeggen dat we geen burn-out hebben, hoe langer ons herstelt duurt. Daarom is acceptatie zo belangrijk.
Wat houdt het accepteren van een burn-out in?
Het accepteren van een burn-out is gemakkelijker dan we denken, er is alleen (veel) moed voor nodig. En daarom kun je een burn-out nu, terwijl je dit leest, accepteren. Omarm jezelf, voel eens heel diep in jezelf hoe jij je op dit moment in je leven voelt. Ben je écht gelukkig? Heb je veel energie? Voel jij je écht helemaal top? Heb je het gevoel dat je de wereld aan kan?
Als jij diep van binnen weet dat je niet lekker in je vel zit en dat je overspannen of in een burn-out zit, maak dan nu de keuze om te accepteren dat je een burn-out heb en wees lief voor jezelf. Je hoeft jezelf niet groter voor te doen, je mag ‘zwak’ zijn. Het komt vanzelf weer goed. Je hoeft je niet te schamen, want hoe sneller jij het accepteert; hoe sneller je er weer bovenop komt.
De tweede fase van een burn-out herstel: snappen
Als jij geaccepteerd heb dat je in een burn-out zit heb je een hele moeilijke eerste stap gezet, dus wees daar trots op. You did it!
Vervolgens komt de tweede fase: snappen hoe je aan een burn-out bent gekomen. Deze fase noem ik ook wel de ontdekkingsfase. In deze fase ga je heel bewust na wat in jouw leven stress geeft en wat jou energie geeft.
Daar heb ik een goede oefening voor genaamd “Minder Stress Meer Energie”.
Oefening: “Minder Stress, Meer Energie”
In deze oefening ga je ontdekken en snappen waar jouw stress (en dus je burn-out) vandaan komt. Volg de volgende stappen:
- Neem even de tijd om deze oefening te doen (15 min.)
- Pak een A4-velletje en maak op dit velletje twee kolommen
- Bovenaan de linkerkolom schrijf je: dingen/personen die mij stress geven
- Bovenaan de rechterkolom schrijf je: dingen/personen die mij energie geven
- Adem nu een keer diep in en uit. En schrijf alles op wat tot je komt. Je hoeft er niet over na te denken. Schrijf alles op. Het kunnen personen zijn, activiteiten, situaties. Alles mag je opschrijven.
Als je vervolgens klaar bent heb je nu een duidelijk overzicht van wat stress geeft in je leven en wat je energie geeft. Vervolgens is het de taak om minder te gaan doen van wat stress geeft en meer te gaan doen van wat energie geeft.

De derde fase van een burn-out herstel: de oplossing
Deze fase is een fase die heel natuurlijk overvloeit vanuit de tweede fase. In deze fase ga je namelijk de stappen zetten om dingen te gaan doen die je energie geven en minder dingen gaat doen die je stress geven.
Je hebt een burn-out dus je batterij is leeg. Je bent moe. Daarom is het belangrijk om weer dingen te gaan doen waar je energie van krijgt. Een burn-out betekent niet dat je de hele dag op de bank moet liggen. Het is ook goed om weer dingen te gaan doen waar jij je goed bij voelt. Stap voor stap. Voel voor jezelf wat goed voelt en wat niet goed voelt.
Het zetten van deze stappen kan soms lastig zijn. Daarom kan ik je aanraden om samen met een coach deze stappen te doorlopen omdat deze persoon je kan motiveren om het te gaan doen. Soms kan die steun in dit proces heel prettig zijn. Als je er eens over wilt met mij bijvoorbeeld kun je altijd contact met me opnemen.
De vierde fase van een burn-out herstel: meditatie
Soms kan het zo zijn dat als we hersteld zijn van een burn-out, dat we ons oude patroon weer oppakken en weer terugvallen in een stressvol leven. Mocht dit zo zijn dan kan ik je aanraden om ontspanningsoefeningen te gaan doen. En er is één ontspanningsoefening die ons langdurige ontspanning kan geven en dat is: Meditatie.
Dankzij meditatie leren we namelijk om niet mee te hoeven gaan in die eindeloze stroom aan gedachten. Meditatie geeft ons de mogelijkheid om te blijven in het Hier en Nu en helpt ons om niet meer (of minder) te piekeren waardoor we meer ontspannen kunnen zijn. Het zorgt er ook voor dat we ons veel bewuster worden van die dingen die goed voor ons zijn en de dingen die niet goed voor ons zijn waardoor we gemakkelijker de juiste keuze kunnen maken.
Daarom vind ik dat iedereen zou moeten mediteren, omdat het ons zoveel rust kan geven en nog veel meer. We hebben meditatie nodig omdat we tegenwoordig zoveel prikkels op ons af krijgen en geen tijd hebben om dit allemaal te verwerken.
Een half uur mediteren per week kan al een wereld van verschil geven. Zo krachtig is mediteren.
Starten met de Gratis Meditatie 4-Daagse
Wil je graag starten met meditatie? Dan kun je meedoen aan mijn Gratis Meditatie 4-Daagse. Op deze laagdrempelige manier kun jij de komende 4 dagen aan de slag met meditatie. Helemaal gratis en kost je niks!
Je kunt je hier aanmelden en direct starten met mediteren.
Mediteren kan op het begin best lastig zijn, maar dat is ook waarom we willen mediteren: omdat stil zitten moeilijk is. We willen graag minder piekeren en minder stress ervaren, dan is daar training voor nodig. En die training heet dan ook: meditatie.
In de beginfase van meditatie kan het lastig zijn om te focussen, maar ik kan je verzekeren dat het gemakkelijker wordt. Het volhouden van meditatie is ook gemakkelijker als je weet waarom je mediteert. Zonder motivatie zullen we snel weer stoppen. Dus als je geïnteresseerd bent, verdiep je erin en probeer te achterhalen waarom je graag wilt mediteren.
Dus: hoe lang duurt een burn-out?
Dat ligt geheel aan jou. Als je alle bovenstaande stappen goed (eventueel met begeleiding van een expert) doorloopt, is de kans heel groot dat je sneller hersteld bent van je burn-out, dan dat je deze stappen niet doorloopt.
Ik begrijp het dat je proces niet gemakkelijk is, daarom kan ik je echt aanraden om hier hulp bij te vragen. Het maakt het herstelproces zoveel gemakkelijker. Je hoeft je niet te schamen, want je bent echt niet de enige. Als je de behoefte voelt om hier eens met mij over te praten. Neem dan gerust contact met me op. Ik neem graag de tijd voor je.
Leuk om kennis te maken!
Ik ben Nick de Waard, eigenaar van Nickdewaard.nl.
Ik begeleid mensen met stress-, paniek- en burn-outklachten middels de Gouden Driehoek Methode.
Zelf heb ik jarenlang in een burn-out gezeten en last van angstklachten gehad. Gelukkig heb ik dankzij jarenlang veel zelfstudie, leren en vallen en opstaan kunnen herstellen. Alles wat ik geleerd heb, en nog leer, pas ik nu allemaal toe in mijn coaching.
- Nick de Waard
Angst, stress en burn-out specialist en gediplomeerd Meditatieleraar