Hoge bloeddruk door stress: zo kun je het verlagen!

Geschreven door: Nick de Waard

Wist je dat stress een grote oorzaak is van je hoge bloeddruk? Een hoge bloeddruk door stress komt namelijk regelmatig voor.

Toen ik in mijn burn-out zat had ik ook regelmatig een te hoge bloeddruk omdat ik veel stress en angst ervaarde. 

Gelukkig kun je weer een lage bloeddruk krijgen als je aan de slag gaat. In dit artikel leg ik uit hoe je dit kunt doen!

hoge bloeddruk door stress info

Kun je een hoge bloeddruk door stress krijgen?

Stress kan een belangrijke oorzaak zijn van een te hoge bloeddruk. In feite kan het ervoor zorgen dat de bloeddruk tijdelijk stijgt. Dit komt doordat stress ervoor zorgt dat het lichaam het hormoon adrenaline aanmaakt, wat de hartslag en de bloeddruk verhoogt.

Langdurige stress kan ook nog ergere gevolgen hebben voor de bloeddruk. Het kan leiden tot een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, beroertes en andere gezondheidsproblemen, aldus de Hartstichting.

Het wordt sterk aangeraden om chronische stress te verminderen om de bloeddruk te verlagen en de gezondheid te verbeteren. In dit artikel leg ik je uit wat je daaraan kunt doen.

Als je denkt dat stress een invloed heeft op jouw bloeddruk, is het belangrijk om eerst je arts te raadplegen. Zij kunnen jou helpen bij het vinden van de juiste behandeling om je bloeddruk onder controle te houden en je gezondheid te verbeteren.

hoge bloeddruk door stress

Komt jouw hoge bloeddruk door stress? Ontdek het met de Gratis Stress Test!

Stress is voor veel mensen tegenwoordig een grote oorzaak van de hoge bloeddruk waar ze last van hebben. Maar is dit bij jou ook het geval? Dat kun je nu super gemakkelijk ontdekken met mijn Gratis Stress Test.

Klik op de onderstaande knop en ontdek of stress de oorzaak is van jouw hoge bloeddruk.

Wanneer heb je een te hoge bloeddruk?

De bloeddruk wordt gemeten in millimeters kwikdruk (mmHg) en bestaat uit twee getallen: de systolische bloeddruk en de diastolische bloeddruk. Een normale bloeddruk is ongeveer 120/80 mmHg. Wanneer de bloeddruk hoger is dan 140/90 mmHg, spreken we van een te hoge bloeddruk.

Als je een te hoge bloeddruk hebt, is het belangrijk om stappen te nemen om deze te verlagen. Dit kan onder andere door het aanpassen van je levensstijl, zoals het verminderen van stress, het volgen van een gezond dieet en het regelmatig bewegen. In sommige gevallen kan medicatie nodig zijn om de bloeddruk te verlagen.

Ik adviseer je om hier zo snel mogelijk mee te starten. Dit komt omdat je hart natuurlijk een belangrijk orgaan is die belangrijke functies heeft.

vrouw meet bloeddruk op

Wat zijn de gevolgen van een hoge bloeddruk door stress?

Dit is het minder leuke onderdeel van dit artikel, de gevolgen. Wanneer we langdurig onderhevig zijn aan stress, kan dit leiden tot een hoge bloeddruk, aldus cardioloog Eurlings, L.W.M.. Dit kan op zijn beurt weer leiden tot verschillende gezondheidsproblemen.

In deze sectie zullen we enkele van de gevolgen van een hoge bloeddruk door stress bespreken.

  • Ten eerste kan een hoge bloeddruk door stress leiden tot hart- en vaatziekten, zoals een beroerte of een hartaanval. Dit komt doordat de hoge bloeddruk de bloedvaten beschadigt en het hart extra belast. Het is daarom belangrijk om een hoge bloeddruk op tijd te behandelen om deze risico’s te verminderen.
  • Daarnaast kan een hoge bloeddruk ook leiden tot nierschade. De nieren spelen een belangrijke rol bij het reguleren van de bloeddruk in ons lichaam. Wanneer de bloeddruk te hoog is, kunnen de nieren beschadigd raken en kan dit kan vervolgens leiden tot nierfalen.
  • Een hoge bloeddruk door stress kan ook leiden tot problemen met de ogen, zoals verlies van gezichtsvermogen of blindheid. Dit komt doordat de hoge bloeddruk de bloedvaten in de ogen beschadigt.
  • Ook kan een hoge bloeddruk zorgen voor diverse klachten zoals: hartkloppingen, doof gevoel in je gezicht, duizeligheid, vermoeidheid, hoofdpijn, misselijkheid en pijn of druk op de borst.
  • Tot slot kan een hoge bloeddruk ook leiden tot problemen met de bloedvaten in de hersenen. Dit kan leiden tot geheugenproblemen, concentratieproblemen en zelfs dementie.

Schrik niet, deze gevolgen zijn niet direct van toepassing en zijn vaak lange termijn gevolgen. Maar, het is wel verstandig om zo snel mogelijk aan de slag te gaan en je stressleven te verlagen om deze gevolgen te vermijden.

hoge bloeddruk door stress quote

Ga zelf aan de slag en verminder een hoge bloeddruk door stress

Je kunt vandaag al stappen ondernemen om actief te werken aan het verlagen van je te hoge bloeddruk als gevolg van stress, en ik sta klaar om je daarbij te ondersteunen.

Ik heb speciaal voor mensen die kampen met een hoge bloeddruk als gevolg van stress het Stress & Angst Vrij Programma ontwikkeld. Dit programma is ontworpen om je te begeleiden bij het identificeren van de oorzaken van je klachten en om vervolgens concrete stappen te zetten om deze aan te pakken.

Dit op maat gemaakte programma is voortgekomen uit mijn eigen ervaringen en mijn acht jaar durende reis naar herstel na een burn-out. Gedurende mijn eigen herstelproces heb ik waardevolle ondersteuning gekregen van coaches, therapeuten en psychologen, en heb ik verschillende benaderingen uitgetest.

Met deze uitgebreide ervaringen heb ik mijn eigen effectieve methode ontwikkeld, die al meer dan 500 mensen heeft geholpen om succesvol te herstellen. Als jij er klaar voor bent om verdere stappen te zetten in je herstel, dan is dit programma de juiste volgende stap voor jou.

hoge bloeddruk

Welke tips helpen bij het verminderen van stress voor een lagere bloeddruk?

Het is volgens mij nu wel duidelijk: stress is een belangrijke factor voor het ontwikkelen van hoge bloeddruk. Gelukkig zijn er verschillende manieren om stress te verminderen en daarmee de bloeddruk weer te verlagen. Hieronder vindt je enkele tips die kunnen helpen:

  • Ontspanningsoefeningen: er zijn verschillende ontspanningsoefeningen die kunnen helpen bij het verminderen van stress, zoals yoga, meditatie en diepe ademhalingsoefeningen. Deze oefeningen kunnen helpen om de bloeddruk te verlagen en de algehele gezondheid te verbeteren.

  • Regelmatige lichaamsbeweging: ook regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om stress te verminderen en de bloeddruk te verlagen. Je hoeft je niet helemaal in het zweet te werken. Het is aanbevolen om minstens 30 minuten per dag matige lichaamsbeweging te doen, zoals wandelen, fietsen of zwemmen. 

  • Gezonde voeding: een gezonde voeding kan ook bijdragen aan het verminderen van stress en het verlagen van de bloeddruk. Het is aanbevolen om veel groenten, fruit, volkoren granen, magere eiwitten en gezonde vetten te eten. Vermijd voedingsmiddelen die veel zout, suiker en verzadigde vetten bevatten.

  • Sociale steun: het hebben van sociale steun kan ook helpen bij het verminderen van stress en het verlagen van de bloeddruk. Praat met vrienden en familie over je stress en zoek steun bij hen.

  • Voldoende slaap: voldoende slaap is ook belangrijk voor het verminderen van stress en het verlagen van de bloeddruk. Probeer minstens 7-8 uur per nacht te slapen en zorg voor een rustige slaapomgeving. Slaap je niet goed? Lees dan niet kunnen slapen door stress.

Met deze tips kun je uiteindelijk weer je bloeddruk verlagen. Wel is het belangrijk om deze tips regelmatig en structureel toe te passen voor het beste effect.

En als je wilt weten wat je kunt doen om op lange termijn te herstellen van je stressklachten (zoals een hoge bloeddruk) bekijk dan mijn onderstaande video.

Of heb je liever behoefte aan intensieve ondersteuning?

Als je te hoog in je stress zit en daardoor een hoge bloeddruk hebt, dan snap ik het als je daar liever intensieve hulp bij wilt.

Stress verminderen in een leven kan een lastig proces zijn, maar gelukkig ben ik er om je te helpen.

Middels mijn 1-op-1 coaching kan ik je goed helpen. Wil je graag meer weten? Neem dan even contact op!

Veelgestelde vragen

Dit zijn de meest gestelde vragen.

Is een hoge bloeddruk door stress gevaarlijk?

Als je voor een lange tijd een hoge bloeddruk hebt, dan kan dat wel gevaarlijk zijn aldus cardioloog Widdershoven, J.W.M.G.. Daarom is het goed om zo snel mogelijk aan de slag te gaan met meer ontspanning.

Kan angst ook een hoge bloeddruk veroorzaken?

Ja, angst kan zeker zorgen voor een hogere bloeddruk. Dit komt omdat angst ervoor zorgt dat we stress ervaren en dit zorgt voor een (tijdelijk) verhoogde bloeddruk.

Leuk om kennis te maken!
Ik ben Nick de Waard, eigenaar van Nickdewaard.nl.

Ik help mensen met stress-, paniek- en burn-outklachten middels de Gouden Driehoek Methode.

Zelf heb ik jarenlang in een burn-out gezeten en last van angstklachten gehad. Gelukkig heb ik dankzij jarenlang veel zelfstudie, leren en vallen en opstaan kunnen herstellen. Alles wat ik geleerd heb, en nog leer, pas ik nu allemaal toe in mijn coaching en online programma's.

- Nick de Waard
Angst, stress en burn-out specialist en gediplomeerd Meditatieleraar

Bijna klaar. Vul onderstaande gegevens in en ontvang direct het e-book!

Gelukt! Je wordt nu doorgestuurd.