Hoofdpijn door stress: hoe kom ik weer van mijn hoofdpijn af? (oplossing + tips)

Geschreven door: Nick de Waard
Heb je weleens dat gevoel dat je hoofd wel uit elkaar kan knallen? Dat je zoveel hoofdpijn hebt dat het bijna wel lijkt op heftige migraine? Het lijkt wel een zeurende pijn dat niet weg lijkt te gaan. Hoofdpijn is geen pretje, ik weet er namelijk alles van.
Voor een lange periode heb ik veel last gehad van hoofdpijn door stress. Ik ervaarde voor een zeer lange periode namelijk veel stress waardoor uiteindelijk ook de hoofdpijn door stress is ontstaan.
Ik ga je in deze blogpost uitleggen hoe deze hoofdpijn ontstaat en hoe je hier weer van af kunt komen.

Wat is het hebben van hoofdpijn eigenlijk?
Als je last van hoofdpijn hebt betekent dit dat je een (soms zeer heftige) pijn in je hoofd ervaart.
Soms kun je pijn ervaren in je voorhoofd. Maar ik krijg ook vaak terug dat mensen hoofdpijn ervaren bij hun slapen. Terwijl anderen het vooral ervaren middenin hun hoofd. De vormen van hoofdpijn zijn oneindig, maar dat maakt het niet minder prettig.
Uit onderzoek van Rolf Fronczek voor Quest blijkt dat ongeveer 12% van de mensen regelmatig last heeft van heftige hoofdpijn. Dat is ongeveer 1 op de 9 mensen.
Als je dus last van hoofdpijn hebt, je bent niet de enige.

Wat zijn de hoofdpijn door stress symptomen?
Als je last hebt van hoofdpijn kun je de volgende pijnlijke sensaties ervaren:
- Pijn aan beide kanten van je hoofd of rondom je hoofd.
- Het voelt drukkend of juist knellend aan.
- Gevoel dat je een strakke band om je hoofd hebt.
- Je spieren kunnen gevoelig zijn rondom je hoofd, zoals je nek en schouders.
- Last van schokjes in je hoofd.
- Je kunt last hebben van fel licht of geluid.
- Je kunt misselijkheid ervaren tijdens hoofdpijn
Dit zijn de meest voorkomende symptomen. Iedere situatie is uniek, dus als jij andere sensaties ervaart is het goed om dit serieus te nemen.

Hoe ontstaat jouw hoofdpijn door stress?
Als je last van hoofdpijn door stress hebt, dan is de oorzaak natuurlijk: stress. Dit klinkt waarschijnlijk erg logisch. Maar waarom zorgt stress er dan voor dat ik hoofdpijn krijg?
Dat heeft alles te maken met het volgende:
Ons brein kan maar een bepaalt aantal prikkels per dag verwerken. Iemand die veel stress ervaart neemt ook veel prikkels tot zich. Uiteindelijk geven deze prikkels dusdanig veel informatie af naar de hersenen, dat het ‘overloaded’ en gestrest raakt. Het kan daardoor niet goed meer functioneren en krijg je klachten. Het gevolg: hoofdpijn.
Teveel prikkels voor je brein is dus een belangrijke oorzaak van hoofdpijn door stress. Laat me dat nog eens verder uitleggen.

Waarom krijg ik hoofdpijn als ik teveel stress ervaar?
Zoals ik net ook al aangaf: je brein kan maar een beperkt aantal prikkels per dag verwerken. Dit zijn er heel veel, maar tegenwoordig zijn we zo hard aan het gaan met alles dat we doen, dat we totaal niet meer leven vanuit het ritme van de natuur en continu over ons grens heen gaan.
Dit onderzoek van Manfred Garhammer laat zien dat het juist averechts werkt om keihard door te gaan. Je wordt er niet gelukkiger van.
“Stel je maar eens een machine voor, dat op volle toeren draait, als deze machine maar doorgaat en doorgaat en niet tot stilstand komt zal het op een gegeven moment gebreken vertonen en kapotgaan. Zo werkt het ook met ons. Als wij maar doorgaan zonder rust te nemen, krijgen wij op een gegeven moment ook klachten, zoals hoofdpijn.”
Als je op dit moment last hebt van hoofdpijn én stress ervaart in je leven, dan is het voor 99% zeker dat deze dingen invloed op elkaar hebben.
Je wilt deze signalen dus heel serieus nemen voordat je in een vicieuze cirkel komt waarin hoofdpijn en stress elkaar versterken.

Hoofdpijn en stress versterken elkaar
Iemand die hoofdpijn en stress ervaart kan in een soort vicieuze cirkel zitten. Ik heb hier zelf heel erg last van gehad, want:
- Hoofdpijn geeft ons stress
- En stress geeft ons hoofdpijn
Stress kan dus je hoofdpijn versterken, maar je hoofdpijn kan ook je stress versterken.
Persoonlijk voorbeeld:
Zelf heb ik heel lang in een periode gezeten waarbij ik heel duidelijk kon merken dat ik gestrest raakte van hoofdpijn.
De pijn deed soms zo zeer, dat ik daar vervolgens weer stress van kreeg. Het leek een beetje op een vicieuze cirkel, waar geen einde aan leek te komen.
Soms had ik lange periodes van hoofdpijn waarbij ik weer stress kreeg omdat ik bang was dat de hoofdpijn nooit over zou gaan.
Doordat ik steeds meer hoofdpijn ervaarde, ging ik ook steeds minder doen omdat ik bang was dat ik weer hoofdpijn ging krijgen.
Misschien herken jij je wel in deze situatie? Mocht dit het geval zijn, dan is het goed om contact met me op te nemen. Ik kan je helpen om van deze klachten af te komen.

Wat zijn de gevolgen van hoofdpijn door stress?
De meeste cliënten die bij mij komen hebben ook last van hoofdpijn. Van milde pijn tot heftige pijn. Maar bij allemaal is de hoofdpijn onschuldig. Dat betekent dat ze niet in levensgevaar zijn, al voelt het soms misschien van wel.
Wel kan hoofdpijn een aantal gevolgen met zich meebrengen die niet altijd even leuk kunnen zijn.
Zelf heb ik de volgende dingen ervaren en zie veel overeenkomsten ook terug bij mijn cliënten:
- Geen puf meer om te sporten
- Ziek melden op het werk
- Heel moe zijn
- De angst voor flauwvallen door stress
- Vertrouwen verliezen in je lichaam en jezelf
- De hele dag bezig zijn met de hoofdpijn “straks krijg ik weer hoofdpijn”
- In de nacht liggen piekeren over de hoofdpijn
- Bepaalde sociale situaties vermijden
Als jij je herkent in de een paar van de bovenstaande punten dan is het goed om hiermee aan de slag te gaan. Soms is de oplossing gemakkelijker dan je denkt. Neem gerust contact op als je dat wilt!
Ervaar je veel hoofdpijn door stress? Doe dan deze oefening!
Hoofdpijn door stress heeft natuurlijk als oorzaak: stress. Dat is logisch!
Gelukkig is er een hele simpele, maar super effectieve methode om stress los te laten. Je kunt namelijk gemakkelijk en snel je stress ontladen en beter voelen door de onderstaande oefening.
Deze oefening werkt ook als je chronische stress ervaart.
Het effect van hoofdpijn op paniekaanvallen
Hoofdpijn ervaren brengt de nodige extra stress met zich mee. Je ervaart pijn en als deze pijn lang aanhoudt kunnen we bang zijn om de controle te verliezen.
We denken dat de hoofdpijn nooit meer overgaat en gedachten schieten alle kanten op. Soms kunnen we daardoor zo verdwaald raken in ons hoofd, dat de hoofdpijn uiteindelijk resulteert in een paniekaanval.
Als je weleens last heb gehad van een paniekaanval, dan ben je het waarschijnlijk wel met me eens dat het echt een vreselijke ervaring is. Je bent volledig overrompeld met angst en je kunt niet logisch nadenken. Paniek is een heftige ervaring dat je totaal uitgeput kan maken.
Dokter Carolyn Fisher, PhD omschrijft een paniekaanval als een: “stressreactie dat veroorzaakt wordt door het vrijkomen van hormonen die ons er vervolgens toe aanzetten om te vechten of te vluchten.”
Tijdens een paniekaanval komt er zoveel stress vrij, dat dit vervolgens weer kan leiden tot meer hoofdpijn. En meer hoofdpijn leidt weer tot meer stress. Enzovoorts, enzovoorts… Neem je klachten daarom heel serieus om erger te voorkomen.

Hoofdpijn door stress: zit je in een burn-out?
Een veelgehoorde klacht van cliënten die in een burn-out zitten is dat ze last hebben van hoofdpijn. Een burn-out sluipt er vaak een beetje in, zonder dat je het direct door hebt. Doordat onze hersenen tijdens een burn-out overbelast zijn, hebben ze rust nodig. Net als bij het hebben van hoofdpijn.
Hoofdpijn vanwege stress tijdens een burn-out is dus heel gewoon, omdat je brein alle signalen niet goed meer kan verwerken. Mensen die in een burn-out zitten kunnen bij de minste prikkels al direct hoofdpijn ervaren. Het is als een emmer dat helemaal vol zit: elke druppel zorgt dat het overstroomt (hoofdpijn).
Als dit bij jou ook het geval is, dan wil je direct actie ondernemen. Het is tijd dat je op de pauzeknop drukt. Niet morgen, maar nu.
Als je deze signalen namelijk negeert en ‘gewoon’ doorgaat, dan wordt het alleen maar erger en duurt je burn-out alleen maar langer. Je wilt voortijdig je burn-out herkennen.
Herken je burn-out, doe de Gratis Burn-Out Test
Heb je het idee dat je misschien in een burn-out zit? Of ben je benieuwd in welk stadium je zit?
De Gratis Burn-Out Test gaat je hier duidelijkheid over geven. Het is volledig anoniem. Na het invullen van deze test is het direct duidelijk hoever jij erin zit en je krijgt ook advies van me mee op basis van jouw score.

Hoofdpijn door het verkeerd ademen
Voor een lange periode heb ik last gehad van het verkeerd ademen, ook wel: hyperventilatie.
Als we denken aan hyperventilatie denken we vaak aan het in paniek zijn en snel ademen in een papieren zakje, maar hyperventilatie is meer dan dat. Iemand die namelijk hyperventileert is iemand die structureel verkeerd ademt.
Het verkeerd ademen komt heel veel voor bij mensen die last van stress hebben. Als we stress ervaren hebben we het gevoel dat we ‘extra hard’ moeten werken omdat we denken dat er ‘gevaar’ is. Daardoor gaat automatisch onze ademhaling zich versnellen.
Maar door het verkeerd ademen, krijg je een onbalans in je lichaam. Dit geeft je hoofdpijn, maar kan ook duizeligheid, spierpijn of een opgejaagd gevoel geven. Op het moment dat je de ademhaling weer rustiger weet te krijgen, is de kans zeer groot dat je hoofdpijn ook afneemt.

Oefening om rustiger te ademen
Vaak hebben we het zelf niet door dat we verkeerd ademenen, maar pas als we een ademhalingsoefening doen beseffen we dat we te snel ademen. Een goede oefening om weer bewuster te ademen is om de volgende ademhalingsoefening te doen die ik heb gemaakt:
Zelf je hoofdpijn door stress verhelpen?
Als je graag zelf aan de slag gaat om je hoofdpijn door stress op te lossen. Heb ik hier een aantal tips voor je:
- Ga altijd eerst naar een huisarts om te achterhalen of het misschien een fysieke oorzaak heeft. Grote kans dat je huisarts je vervolgens doorverwijst naar een KNO-arts. Zij kunnen je vervolgens goed analyseren waar je hoofdpijn vandaan komt.
- Drink voldoende water: soms kan de oplossing zo simpel zijn als het meer drinken van water. Vooral de mensen die vaak last hebben van diarree door stress drinken soms te weinig water waardoor ze hoofdpijn krijgen.
- Blijf rustig: hoofdpijn is pijnlijk, ik weet het. Het kan soms zelfs voor onrust in je hoofd zorgen Maar probeer altijd rustig te blijven. Je kunt elke keer dat je hoofdpijn voelt rustig naar je buik ademen, om te ervaren dat het daarna weer afzakt. Hoe meer je tegen de hoofdpijn verzet, hoe pijnlijker het wordt.
- Doe wat ontspanningsoefeningen: meer ontspanning gaat ervoor zorgen dat je hoofdpijn afneemt. Probeer daarom voor jezelf meer ontspannen moment in te plannen.
- Zorg dat je een ontspannen lifestyle hebt en dat je alle stressfactoren uit je leven verwijderd. Ga juist voor de dingen waar je blij van wordt en energie van krijgt. Het is tijd dat je voor jezelf gaat kiezen, want dit gaat je absoluut helpen om van je hoofdpijn af te komen. Als je hier graag hulp bij wilt kun je altijd een gratis kennismakingsgesprek aanvragen op mijn coachingspagina.
Blijf je lichaam bewegen: tijdens het bewegen kan ons lichaam afvalstoffen afvoeren. Probeer daarom te blijven bewegen, het liefst zo mindful als mogelijk is. - Leer mediteren. Als ik heel eerlijk bent, denk ik niet dat ik van mijn hoofdpijn door stress af ben gekomen zonder meditatie. Dagelijks mediteren zorgt ervoor dat ik ontspannen ankerpunten in m’n leven heb waar ik mijn balans vandaan haal. Als je een aantal fijne meditatie wilt doen kan ik je mijn top 5 meditaties aanraden. Of ga naar mijn YouTube kanaal.

Samen je hoofdpijn door stress verhelpen?
Als ik je iets van advies mag meegeven, wat mij in ieder geval heel erg heeft geholpen: bewandel dit pad met iemand die snapt waar jij doorheen gaat.
Ik durf te zeggen dat ik zonder de hulp van iemand, die écht wist wat ik door had gemaakt, nooit zo snel had kunnen herstellen.
Veel reguliere doktoren en therapeuten waren voor mij veel te vaag. Ze kwamen met vage tips en hadden ook nog eens lange wachtrijen. Ik was opzoek naar iemand die zelf had meegemaakt wat ik had meegemaakt.
Hulp krijgen van iemand die jouw klachten zelf ook veel hoofdpijn door stress heeft meegemaakt maakt het herstelproces veel sneller en gemakkelijker, omdat deze persoon je helemaal begrijpt.
Je kunt natuurlijk altijd contact met me opnemen als je dat wilt. Ik kan je goed helpen bij dit gesprek. Vraag gerust een eerste Gratis Kennismakingsgesprek aan. Dit gesprek is gratis en verloopt via Skype. Als je wilt, neem dan hier contact op.
Leuk om kennis te maken!
Ik ben Nick de Waard, eigenaar van Nickdewaard.nl.
Ik help mensen met stress-, paniek- en burn-outklachten middels de Gouden Driehoek Methode.
Zelf heb ik jarenlang in een burn-out gezeten en last van angstklachten gehad. Gelukkig heb ik dankzij jarenlang veel zelfstudie, leren en vallen en opstaan kunnen herstellen. Alles wat ik geleerd heb, en nog leer, pas ik nu allemaal toe in mijn coaching en online programma's.
- Nick de Waard
Angst, stress en burn-out specialist en gediplomeerd Meditatieleraar
Veelgestelde vragen
Dit zijn de meest gestelde vragen.
Hoe voelt hoofdpijn door stress?
Hoofdpijn door stress voelt aan als een zeurende pijn rondom je hoofd. Je kunt het als beste omschrijven als een strakke band dat om je hoofd zit en sterk wordt aangetrokken. Veel mensen ervaren pijn rondom hun slapen, anderen hebben last in hun voorhoofd en weer anderen voelen pijn in hun achterhoofd. Er zijn veel verschillende vormen van spanningshoofdpijn.
Wat kun je doen tegen stress hoofdpijn?
Alles heeft een oorzaak, dus ook hoofdpijn door stress. Het beste is om allereerst te achterhalen waardoor deze hoofdpijn ontstaat. Je wilt naar de kern van het probleem zodat je ook direct de oplossing kunt vinden. Als je graag hulp wilt om te achterhalen waar jouw hoofdpijn vandaan komt, raad ik je aan om aan de slag te gaan met de Gouden Driehoek Methode.
Kan hoofdpijn psychisch zijn?
Ja en nee. Hoofdpijn is reëels: je ervaart daadwerkelijk pijn. Vaak is de oorzaak wel psychisch omdat we veel te veel prikkels tot ons nemen waardoor het brein dit niet meer kan verwerken. Je kunt hoofdpijn jezelf niet ‘aandenken’ ofzo.