Hypochondrie overwinnen? Ontdek hier hoe dit lukt (+ tips)

Geschreven door: Nick de Waard

Hypochondrie kan je leven flink belemmeren. De angst om ziek te worden kun je de hele dag mee bezig zijn. Je kunt continu het gevoel hebben dat je iets met doen om maar niet ziek te worden.

Leven met hypochondrie kan dus veel stress en angst geven, daarom wil je daar natuurlijk zo snel mogelijk van herstellen.

Gelukkig kun je hypochondrie overwinnen! In dit artikel leg ik je er alles over uit!

hypochondrie overwinnen info

Wat is hypochondrie?

Hypochondrie is een psychische aandoening waarbij iemand zich voortdurend zorgen maakt over zijn of haar gezondheid. Als je last hebt van hypochondrie, dan kun je angstig worden van het idee om ziek te zijn of ziek te worden. Dit kan leiden tot veel angst en stress.

Hypochondrie wordt ook wel ziekteangststoornis genoemd. Het is een vorm van angststoornis die valt onder de obsessief-compulsieve en verwante stoornissen. Mensen met hypochondrie hebben vaak last van obsessieve gedachten en dwangmatige handelingen die gericht zijn op het controleren van hun gezondheid.

Gelukkig kun je hypochondrie overwinnen. Er ligt namelijk altijd een diepere oorzaak over waarom de angst om ziek te worden überhaupt is ontstaan. Als we deze oorzaak aanpakken, is herstellen mogelijk.

Last van chronische angst? Herken het aan deze chronische angst symptomen

vrouw heeft hypochondrie overwonnen

De vicieuze cirkel van hypochondrie, angst en stress

Mensen die lijden aan hypochondrie, hebben vaak last van een vicieuze cirkel van hypochondrie, angst en stress. Deze cirkel kan erg moeilijk te doorbreken zijn en kan leiden tot een verminderde kwaliteit van leven.

 • Hypochondrie begint vaak met een onschuldige lichamelijke klacht, zoals hoofdpijn, druk op de borst, tintelingen of maagpijn (of een ander stress symptoom).
 • De persoon gaat zich vervolgens zorgen maken over deze klacht en denkt al snel dat het een symptoom is van een ernstige ziekte.
 • Dit leidt tot meer angst en stress, wat op zijn beurt weer kan leiden tot meer lichamelijke klachten.

Je kunt dan in een soort vicieuze cirkel geraken. Dat ziet er vaak zo uit:

vicieuze cirkel van hypochondrie en stress

De angst en stress die gepaard gaan met hypochondrie kunnen erg intens zijn. Als je last hebt van hypochondrie kun je namelijk obsessief bezig zijn met je gezondheid en constant zoeken naar bevestiging dat er niets aan de hand is.

Doorbreek deze vicieuze cirkel

De bovenstaande vicieuze cirkel kan soms wel maanden tot jaren aanhouden, zonder dat je resultaat boekt. Ik heb al veel mensen gesproken en geholpen die hier al jaren last van hadden. Gelukkig is het wel weer mogelijk om dit te doorbreken.

Als je hypochondrie wilt overwinnen, dan is het belangrijk om deze vicieuze cirkel te doorbreken. Er zijn verschillende mogelijkheden om aan de slag te gaan. Denk bijvoorbeeld aan: therapie, een coach of bijvoorbeeld mijn online Stress & Angst Vrij Programma.

Wacht niet te lang en zet vandaag die volgende stap. Hypochondrie overwinnen is gewoon mogelijk.

slikangst

Herken de hypochondrie symptomen

Vraag jij je af of je last van hypochondrie hebt? Of misschien iemand in je omgeving? Hypochondrie kun je herkennen aan diverse symptomen. Hieronder staan enkele veelvoorkomende symptomen van hypochondrie:

 • Overmatig zoeken naar informatie over ziektes en gezondheid op internet, in boeken of bij medische professionals.
 • Voortdurend controleren van het eigen lichaam op tekenen van ziekte, zoals knobbeltjes, bultjes of verkleuringen.
 • Zichzelf overtuigen dat kleine symptomen, zoals hoofdpijn of vermoeidheid, tekenen zijn van een ernstige ziekte.
 • Regelmatig bezoeken van artsen of ziekenhuizen voor onderzoeken of tests, zelfs als er geen medische noodzaak is.
 • Voortdurend praten over ziekte en gezondheid met anderen, en proberen hen ervan te overtuigen dat ze ook ziek zijn.

Kort samengevat zijn mensen met hypochondrie continu bezig om zichzelf te checken op ziektes. Ze zijn er eigenlijk het grootste gedeelte van de dag mee bezig. Als jij je herkent in de bovenstaande symptomen, neem dan even contact op. Ik kan je hier namelijk goed bij helpen, want ik behandel regelmatig mensen die last hebben van hypochondrie.

Zelf hypochondrie overwinnen? Start dan met mijn online programma!

Goed nieuws! Jij kunt hypochondrie overwinnen. Zelf heb ik (heel) veel soorten angst in mijn leven gekend en heeft het mij ongeveer 6 jaar geduurd voordat ik ontdekte wat werkt en wat niet werkt.

Deze kennis om angsten te overwinnen deel ik in mijn succesvolle Stress & Angst Vrij Programma. Dus als je graag stappen wilt zetten in je herstel, dan raad ik je aan om daar eens naar te kijken.

vrouw is vrij van hypochondrie

Wat zijn de gevolgen van hypochondrie?

Hypochondrie kan een flinke impact op je leven hebben. Hieronder staan enkele van de meest voorkomende gevolgen:

 • Verhoogde angst en stress: hypochondrie kan leiden tot een verhoogd gevoel van angst en stress. Dit komt omdat ze voortdurend bezorgd zijn over hun gezondheid en zich zorgen maken over mogelijke ziektes of aandoeningen.
 • Sociale isolatie: mensen met hypochondrie vermijden vaak sociale situaties omdat ze bang zijn om besmet te raken met een ziekte of omdat ze zich zorgen maken over hun gezondheid. Dit kan vervolgens leiden tot sociale isolatie en een gebrek aan sociale ondersteuning.
 • Financiële problemen: hypochondrie kan ook leiden tot financiële problemen omdat mensen vaak veel geld uitgeven aan medische tests en behandelingen die ze eigenlijk niet nodig hebben.
 • Onnodige medische procedures: mensen met hypochondrie ondergaan vaak onnodige medische procedures, zoals scans en tests, die niet nodig zijn.
 • Verlies van kwaliteit van leven: hypochondrie kan leiden tot een verlies van kwaliteit van leven omdat mensen voortdurend bezorgd zijn over hun gezondheid en zich zorgen maken over mogelijke ziektes of aandoeningen.

Natuurlijk wil jij je zo snel mogelijk weer goed voelen als je last van hypochondrie hebt. Continu bang zijn om ziek te worden is natuurlijk geen fijn leven. Onderneem daarom zo snel mogelijk actie.

Merk je dat je het moeilijk vindt om al die angsten los te laten? Check dan even de onderstaande video. Daar ga ik dieper in op hoe het wél lukt.

10 Tips om hypochondrie te overwinnen

Hypochondrie overwinnen is niet makkelijk. Het kan zijn dat mensen jarenlang last blijven houden van al die vervelende angsten. Gelukkig kun je vandaag al stappen zetten.

Hier zijn 10 tips om hypochondrie te overwinnen:

 1. Praat met een professional: dit is direct de belangrijkste tip die ik je wil meegeven. Een psycholoog of therapeut kan je helpen om je angsten te begrijpen en te overwinnen.
 2. Vermijd het zoeken naar medische informatie op internet: het zoeken naar medische informatie op internet kan leiden tot meer angst en stress. Hiermee voedt je elke keer de angst. Probeer het zoeken naar medische informatie te beperken en raadpleeg alleen betrouwbare bronnen zoals thuisarts.nl.
 3. Houd een dagboek bij: het bijhouden van een dagboek kan helpen om je angsten en zorgen te begrijpen en te verminderen, dat blijkt uit dit onderzoek. Schrijf je angsten en zorgen op en probeer ze te relativeren.
 4. Blijf actief: blijf actief en doe dingen die je leuk vindt. Dit kan helpen om je gedachten af te leiden van je angsten en zorgen.
 5. Vermijd alcohol en drugs: alcohol en drugs kunnen je angsten en zorgen verergeren volgens alcoholinfo.nl. Probeer deze middelen dus te vermijden.
 6. Leer ontspanningstechnieken: ontspanningsoefeningen zoals yoga, meditatie en ademhalingsoefeningen kunnen helpen om je angst en stress te verminderen.
 7. Zoek steun bij vrienden en familie: praat met vrienden en familie over je angsten en zorgen. Zij kunnen je steunen en helpen om je angsten te overwinnen.
 8. Wees realistisch: probeer realistisch te zijn over je gezondheid. Bedenk dat de meeste klachten vanzelf overgaan en dat de kans op een ernstige ziekte vaak klein is. 
 9. Stel grenzen: stel grenzen aan je zorgen en angsten. Probeer niet te veel tijd en energie te besteden aan je gezondheid.
 10. Leer omgaan met angst en paniek: er zijn tal van mogelijkheden om te leren omgaan met angst en paniek. 
 11. Begin met mediteren: om je hoofd wat rustiger te krijgen is meditatie één van de beste oefeningen om op regelmatige basis te gaan doen. In de onderstaande video kun je een meditatie doen. Ik heb nog meer meditaties staan op mijn YouTube kanaal.

Samen jouw hypochondrie overwinnen?

Ook begrijp ik dat het verlangen om gecoacht te worden in het proces van het overwinnen van hypochondrie heel reëel is voor jou. Dat is natuurlijk ook een optie.

Indien je nieuwsgierig bent naar de mogelijkheden voor coaching, nodig ik je uit om contact met me op te nemen.

Voor een voorproefje van mijn aanpak en werkwijze betreffende hypochondrie, kun je een kijkje nemen op mijn coachingspagina.

Veelgestelde vragen

Dit zijn de meest gestelde vragen.

Wat is de oorzaak van hypochondrie?

De oorzaak van hypochondrie is voor iedereen anders. Wat ik vaak zie in de praktijk is dat mensen hypochondrie ontwikkelen naarmate ze meer stress ervaren. De meeste mensen die bang zijn om ziek te worden ervaren ook een verhoogde mate van stress. Dus een belangrijke oorzaak van hypochondrie is een verhoogd stresslevel.

Hoe herken je een hypochonder?

Een hypochonder is iemand die voortdurend bezorgd is over het hebben van ernstige ziekten, zelfs bij minimale symptomen. Ze interpreteren kleine gezondheidsklachten als tekenen van ernstige aandoeningen en zoeken vaak herhaaldelijk medisch advies, ondanks geruststellende resultaten. Een professionele beoordeling is nodig om een hypochondrische stoornis vast te stellen.

Is hypochondrie gevaarlijk?

Hypochondrie is over het algemeen niet gevaarlijk, maar zodra iemand waanideeën krijgt over zijn of haar gezondheid kan deze persoon tot gevaarlijke handelingen in staat zijn. Daarom is het altijd goed om professionele hulp in te schakelen.

Leuk om kennis te maken!
Ik ben Nick de Waard, eigenaar van Nickdewaard.nl.

Ik help mensen met stress-, paniek- en burn-outklachten middels de Gouden Driehoek Methode.

Zelf heb ik jarenlang in een burn-out gezeten en last van angstklachten gehad. Gelukkig heb ik dankzij jarenlang veel zelfstudie, leren en vallen en opstaan kunnen herstellen. Alles wat ik geleerd heb, en nog leer, pas ik nu allemaal toe in mijn coaching en Stress & Angst Vrij Programma.

- Nick de Waard
Angst, stress en burn-out specialist en gediplomeerd Meditatieleraar

Bijna klaar. Vul onderstaande gegevens in en ontvang direct het e-book!

Gelukt! Je wordt nu doorgestuurd.