Een introvert persoon: dit zijn de 8 kenmerken en 8 kwaliteiten

Geschreven door: Nick de Waard

Ben jij niet graag op de voorgrond? Verdwijn je liever naar de achtergrond als je in grote groepen bent? Ben je iemand die niet graag het gesprek begint? Dan is de kans groot dat je een introvert persoon bent.

Introverte mensen zijn vaak rustig en bedachtzaam. Ze houden er niet van om uit te sloven voor de bühne, maar zijn vaak erg goed in wat ze stilletjes doen. Een introvert persoon krijgt dan ook vaak te horen dat ze wat vaker zichzelf mogen laten zien, maar liever doen ze gewoon hun ding op de achtergrond.

En dat is hun grootste kracht.

Ik ben zelf ook een introvert persoon en af en toe ook extravert. In deze blogpost ga ik je 9 kenmerken uitleggen en welke 8 kwaliteiten een introvert persoon heeft en hoe jij deze het beste kunt inzetten.

Kenmerken en kwaliteiten van een introvert

Het verschil tussen introvert en extravert

Introverten verschillen op veel vlakken met extraverten. Ze gaan allebei anders om met prikkels, het krijgen van ideeën, communicatie, het maken van keuzes, en sociale omgang met anderen.

“Over het algemeen worden extraverten beter begrepen dan introverten in onze maatschappij. Hierdoor voelen introverten zich vaak onbegrepen en raar.”

Introverten worden door extraverten vaak gezien als saai, traag, te passief en niet sociaal. Dit maakt introverten personen onzeker en voelen ze zich vaak onbegrepen als ze in een extraverte omgeving zijn.

Het grootste probleem is dat veel introverten zich gaan aanpassen om geen kritiek te hoeven ontvangen. Ze gaan veel harder dan dat ze willen en kunnen, ze gaan dingen doen die niet bij hun passen, ze nemen nauwelijks tijd meer voor zichzelf en gaan impulsieve keuzes maken.

Op deze manier beseffen introverte personen niet dat ze gewoon op hun eigen manier heel goed zijn in wat ze doen en dat ze uitmuntende kwaliteiten hebben, die extraverten niet hebben. Ze mogen alleen nog leren om deze kwaliteiten te omarmen en in te zetten.

introvert persoon

Welke 8 kenmerken heeft een introvert persoon?

Er zijn over het algemeen 8 kenmerken die een introvert persoon kenmerkt.

1. Loyaal zijn

Je betekent veel voor een introvert persoon als deze persoon veel aandacht en tijd in je steekt. De meeste introverte personen houden niet van grote vriendengroepen en zitten liever met een paar mensen. De personen die in hun leven zijn, zijn dan ook belangrijk voor ze. Ze zijn heel zorgvuldig met het uitkiezen van hun vrienden.

2. Ze houden niet van iedereen

Introverte mensen zijn bedachtzaam en voelen vaak heel goed aan welke mensen echt zijn en welke niet. Een introvert persoon houd van de goede dingen in anderen, maar prikt zo door iemand heen als deze persoon een nep showtje opvoert. Ze hebben vaak geen zin om aan deze mensen nog meer aandacht te besteden. Ze zijn dan liever alleen en zijn heel selectief in de mensen om hen heen.

3. Ze hebben meer tijd voor zichzelf nodig

De meeste introverte mensen nemen veel in zich op. Ze staan heel erg open en kunnen vaak ook de energie van anderen aanvoelen. Dit kost hen veel energie en maakt hen soms heel moe daardoor hebben ze ook vaker de tijd nodig om weer even op te laden, dit doen ze het liefst alleen in stilte.

Soms kunnen extraverten een oordeel hebben dat introverte personen saai zijn. Maar dit is helemaal niet het geval. Ze hechten meer waarde aan goede gesprekken dan oppervlakkige gesprekken. Ze houden gewoon niet van gesprekken die nergens over gaan, voor hen is het prettig als er een bepaalde diepgang in zit. Daarom kunnen introverte personen zich vaak terugtrekken in een gezelschap om zich weer op te laden.

4. Onverwachts bezoek, liever niet

Als je op bezoek wilt bij een introvert persoon is het netjes om eerst even te vragen of het goed uitkomt. Introverte personen zijn heel erg gesteld op hun ‘alleen-tijd’ en hebben daardoor liever niet zomaar onverwachts bezoek. Ze besteden hun tijd liever aan de dingen die voor hen belangrijk zijn. Ze hebben ook meer tijd nodig om op te laden, dus daarom hebben ze liever niet teveel en onverwachts bezoek.

dit is een introvert persoon op het strand

5. Verveling? Nee hoor.

Ken je die persoon die liever rustig in een hoekje zit dan zich mengt in de menigte? Dat is een introverte persoon. Soms lijkt het alsof deze personen zich vervelen, maar dat is niet zo. Ze genieten gewoon van hun eigen stilte momentje.

6. Ze houden liever niet van feestjes

Een introvert persoon zou altijd liever een strandwandeling verkiezen boven een avondje kroeg. Een introvert persoon kan genieten van de stille natuur en kan daar weer volledig van opladen. Een avondje kroeg kost vaak te veel energie en is te oppervlakkig voor deze persoon. Dus als je graag iets leuks wilt doen met een introvert persoon? Vraag die persoon dan om een boswandeling.

7. Ze zijn rustiger dan anderen

Introverte personen hebben vaak een zachtere energie dan extraverte personen. Ze zijn vaak rustig en kalm en kunnen de mooiste dingen zien in de kleine dingen van het leven.

8. Ik ben niet chagrijnig hoor

Introverte personen kunnen soms heel dromerig en chagrijnig overkomen, maar dat is niet het geval. Ze zijn soms verdwaald in hun gedachten en daardoor lijkt het alsof ze niet meer geïnteresseerd zijn. Ze hebben wat vaker de tijd nodig om situaties te overdenken en innerlijk te reflecteren op situaties.

introverte personen aan het relaxen in het park

Welke kwaliteiten heeft een introvert persoon?

Introverte personen hebben veel kwaliteiten die ze kunnen inzetten op hun werk of in het sociale leven. Ik heb er een aantal voor je opgesomd.

1. Beter in 1-op-1 gesprekken

Doordat een introvert persoon goed is in luisteren, zijn ze ook beter in het voeren van 1-op-1 gesprekken dan in groepsgesprekken. Dat heeft er vaak mee te maken dat een introvert niet houdt van oppervlakkige gesprekken. Ze praten liever over zaken met diepgang.

Daarnaast is het zo dat tijdens groepsgesprekken er weinig tijd is om inhoudelijk te reageren op de ander. Introverten hebben de tijd nodig om te verwerken en om vervolgens met feedback te komen. En dat is in een groepsgesprek lastiger dan 1-op-1.

“Als introvert hoef je dus niet direct te zijn, want dat is gewoon niet jouw kwaliteit en dat is helemaal prima. Jij bent weer beter in andere dingen.”

2. Beter in schrijven

Als introvert heb je tijd nodig om situaties en woorden te overdenken, daarom ben je iemand die liever schrijft. Je komt het beste tot je recht als je de tijd hebt om na te denken over wat je wilt zeggen. Tijdens het schrijven kun je heel goed de tijd nemen en voelen wat je wilt vertellen.

3. Reflecteren

Introverte mensen denken vaak eerst goed na voordat ze zich uitspreken. Ze kunnen rustiger reflecteren en komen daarna goed beslagen ten ijs. Je kunt introverte mensen beter even de tijd geven zodat ze hun vervolgens kwaliteiten kunnen benutten.

“Als jij als introvert persoon graag wilt uitblinken op je werk is vaak één goed doordacht idee al voldoende om een grote bijdrage te leveren aan een project. Ken je kwaliteiten, neem de tijd en pak je moment met een goed doordacht idee.”

introvert persoon leest

4. Wijsheid vanuit stilte

Het wil niet zeggen dat de mensen die veel praten slimmer zijn. Praten is niet de bron van wijsheid, stilte is dat. De meest succesvolle ondernemers zoals Steve Jobs en Elon Musk zijn allebei introverte personen die graag vanuit stilte hun ding doen (en deden).

Steve Jobs was iemand die niet graag op de voorgrond stond en Elon Musk is dat ook. Allebei zijn ze ontzettend slim, maar schreeuwen dat niet van de daken.

5. Focus

Introverte personen kunnen vaak een enorm goede focus hebben. Geef ze een opdracht en ze bijten zich er in vast. Ze kunnen goed en rustig analyseren en onderzoeken om vervolgens met een oplossing te komen. Doordat ze een goed concentratievermogen hebben komen ze vaak met effectieve oplossingen.

6. Kalm en rustig

Kalm en rustig zijn is een enorm sterke eigenschap. Als er dingen dreigen mis te gaan kan een introvert als een rots in de branding zijn. Waar iedereen in paniek schiet, kan een introvert zaken vaak beter overzien en komen tot een goede oplossing. Ze kunnen vanuit hun gevoel beter aanvoelen wat er in dit soort situaties nodig is.

introvert persoon in bed schrijven

7. Creativiteit

Omdat wij als introverten graag tijd met onszelf doorbrengen kunnen creatieve ideeën gemakkelijker door ons heen stromen. We zijn dan ook goed in creatieve taken zoals het maken van muziek, schrijven, tekenen of creatieve ideeën uitwerken.

Als je dit graag verder wilt ontwikkelen als introvert kan ik je aanraden om te starten met meditatie. Meditatie is bewustzijnsverruimend en kan je toegang geven tot oneindige ideeën.

“Creatieve ideeën ontstaan vaak vanuit stilte. Als introvert mag je dus die stilte opzoeken, want dat is een grote kracht van jou.”

8. Inlevingsvermogen

Wij kunnen ons vaak goed inleven in een ander. Doordat we goed zijn in het luisteren, kunnen we goed horen en inbeelden waar een andere persoon doorheen gaat. Als introvert persoon ben jij vaak het eerste aanspreekpunt voor je vrienden, of op het werk. Jouw kracht is om te luisteren en empathie voor de ander op te brengen. We zijn niet bang voor zware emoties van een ander en kunnen daardoor als een baken van rust anderen dienen.

Jezelf verder ontwikkelen als introvert persoon?

De meeste cliënten die bij mij komen zijn introvert. Ze lopen vast in de huidige maatschappij en hebben het idee dat ze overal aan mee moeten doen. Ze gaan daardoor dingen doen waar ze stress van ervaren, omdat het niet bij hen past. Soms gaan ze zo lang door dat ze uiteindelijk belanden in een burn-out.

“Als introvert persoon heb je veel kwaliteiten die de maatschappij op dit moment keihard nodig heeft.”

Maar wil jij ontdekken hoe jij als introvert persoon de beste versie van jezelf kunt worden? Wil je graag betekenisvol bezig zijn en dingen doen waar jij je helemaal goed bij voelt? Dan kan ik je daar bij helpen!

Ik heb deze route ook zelf bewandeld. Het is eerst belangrijk om jezelf helemaal te ontdekken. In onze huidige maatschappij is het niet makkelijk om introvert te zijn omdat het lijkt dat wie het hardste schreeuwt alles krijgt.

Maar hoe ga je daar mee om? Hun kun jij toch het verschil maken terwijl je introvert bent?
Daar help ik je graag verder mee. Je kunt altijd contact met me opnemen. Het eerste kennismakingsgesprek is altijd gratis en kan morgen al.

Leuk om kennis te maken!
Ik ben Nick de Waard, eigenaar van Nickdewaard.nl.

Ik help mensen met stress-, paniek- en burn-outklachten middels de Gouden Driehoek Methode.

Zelf heb ik jarenlang in een burn-out gezeten en last van angstklachten gehad. Gelukkig heb ik dankzij jarenlang veel zelfstudie, leren en vallen en opstaan kunnen herstellen. Alles wat ik geleerd heb, en nog leer, pas ik nu allemaal toe in mijn coaching en online programma's.

- Nick de Waard
Angst, stress en burn-out specialist en gediplomeerd Meditatieleraar

Bijna klaar. Vul onderstaande gegevens in en ontvang direct het e-book!

Gelukt! Je wordt nu doorgestuurd.