Intrusies stoppen: hoe doe je dat? Tips + oefeningen

Geschreven door: Nick de Waard
Intrusies kunnen als zeer eng en vervelend worden ervaren. Als je continu last hebt van bizarre gedachten dan kun je daar enorm van schrikken.
Ik heb zelf ook veel last gehad van intrusies, dus ik weet exact hoe het voelt.
In dit artikel leg ik je uit wat je kunt doen om intrusies te stoppen. Je krijgt tips en oefeningen om mee aan de slag te gaan.

Wat zijn intrusies?
Intrusies zijn ongewenste, storende gedachten, beelden, of herinneringen die onvrijwillig en ongevraagd in het bewustzijn van een persoon opkomen.
Deze intrusieve gedachten kunnen zich herhalen en kunnen variëren van alledaagse zorgen tot meer verontrustende of angstaanjagende inhoud. Ze kunnen tijdelijk zijn of langer aanhouden, en het kan moeilijk zijn voor de persoon om ze te beheersen of te negeren.
Het is goed om te begrijpen dat intrusies onschulding zijn en dat iedereen weleens vervelende gedachten kan ervaren. Wel kan het als zeer vervelend worden ervaren als iemand voor langere tijd deze gedachtes heeft.
Gelukkig is daar een oplossing voor, daar gaan we in dit artikel verder op in.

Soorten Intrusies
Volgens onderzoek van de GGZ blijkt dat 88% van de mensen weleens last heeft van intrusies. Zij hebben dan last van de volgende soorten:
- Dwanggedachten: deze komen regelmatig terug en vaak angstig van aard. Ze kunnen betrekking hebben op geweld, bang voor de dood en andere willekeurige gedachten.
- Obsessies: deze zijn ook herhaaldelijk en kunnen betrekking hebben op verschillende onderwerpen zoals ziekte of veiligheid
- Traumatische herinneringen: deze kunnen zich voordoen als flashbacks of herinneringen aan een traumatische gebeurtenis uit het verleden.
- Impulsen: deze zijn ongewenste handelingen die iemand kan hebben, zoals het idee om iemand te kwetsen of om jezelf iets aan te doen.
Oorzaken van Intrusies
Er zijn verschillende factoren die intrusies kunnen veroorzaken of verergeren. Enkele van deze factoren zijn:
- Stress: stressvolle situaties kunnen intrusies veroorzaken of verergeren.
- Dwanggedachten: iemand die al dwanggedachten heeft, kan gevoeliger zijn voor het ontwikkelen van andere soorten intrusies.
- Angst en paniek: als we veel angst ervaren in ons leven dan kunnen de intrusies ook erger zijn. Vooral mensen die paniekaanvallen uit het niets ervaren, hebben vaak last van intrusies.
- Trauma: traumatische gebeurtenissen kunnen intrusies veroorzaken of verergeren, vooral als deze gebeurtenissen onverwacht of ernstig zijn.
- Indrukken en prikkels: sommige mensen ervaren intrusies als gevolg van heftige indrukken en prikkels die ze op hebben gedaan. Veel mensen met een overprikkeld zenuwstel kunnen last krijgen van intrusies.
Het begrijpen van intrusies is een belangrijke stap in het voorkomen en behandelen ervan. Het is belangrijk om te weten dat intrusies vaak voorkomen en dat er genoeg manier zijn om ze te verminderen.
Heb je regelmatig last van angstklachten en wil je hier graag mee om leren gaan? Lees dan: Omgaan met angst en paniek.

Ook ik kon mijn dagelijkse intrusies stoppen
Voor lange tijd heb ik dagelijks last gehad van intrusies toen ik verschillende chronische angst symptomen had. Ik schrok van sommige gedachtes waardoor ik veel angst ervaarde.
Ik stond een keer op het station te wachten en toen kwam er een gedachten omhoog om voor de trein te springen. Diep van binnen wist ik wel dat ik dat nooit zou doen, maar ik schrok er zo erg van dat ik naar huis ben gegaan. De dagen daarna durfde ik niet meer met de trein.
Zo heb ik veel vaker van dit soort intrusies gehad, waarin ik dacht dat ik mezelf iets zou aandoen. Ook had ik veel angstige gedachten over de wereld en was ik bang voor de dood.
Uiteindelijk heb ik geleerd dat intrusies gewoon maar gedachtes zijn. Zodra wij het geen aandacht meer geven, verdwijnen ze vanzelf. Maar ik snap ook heel goed dat sommige gedachtes zo eng zijn, dat je daar van schrikt.
Uiteindelijk kun je intrusies stoppen en soms is hier hulp bij nodig. Mij is het gelukt en dan kan het jou ook lukken. Je bent niet gek en dat wordt je ook niet, maar het is wel goed om hulp te vragen om sneller te kunnen herstellen. Je kunt altijd contact met me opnemen.

Meest voorkomende intrusies
Veelvoorkomende intrusies kunnen verschillende vormen aannemen. Hier zijn enkele voorbeelden van ongewenste gedachten en angstige gedachten die kunnen optreden:
Ongewenste gedachten:
- Beelden van een dierbare die een ongeluk overkomt, ondanks dat je diegene aardig vindt.
- Zorgen over een goede vriend of familielid die een ernstige ziekte krijgt of overlijdt.
- In ene super boos zijn op iemand.
- Gedachten over kleine schimmeldeeltjes die je ziek kunnen maken.
- Angstige gedachten over ongelukken of pech tijdens een vakantie.
- Intrusieve beelden van gewelddadige handelingen tijdens seksuele situaties.
- Onnatuurlijke seksuele gedachten.
- Overwegingen om iets dramatisch te doen, zoals het beroven van een winkel.
Angstige gedachten over impulsieve acties:
- De vrees om tegen iemand te schreeuwen of te schelden.
- Overwegingen om opzettelijk een auto-ongeluk te veroorzaken.
- Gedachten over gewelddadige aanvallen en moord op anderen.
- Onwenselijke gedachten over het aanranden van iemand.
- De angst om iemand fysiek te slaan.
- De zorg om ongepaste dingen te zeggen of verkeerde handelingen uit te voeren op het verkeerde moment.
- Angstige gedachten over het plegen van geweld tegen kinderen, vooral kleine kinderen.
- Intrusies over het voor iemand uit de wachtrij duwen.
- De vrees om op de treinsporen te springen wanneer een trein nadert.
Als je last hebt van intrusies zul jij je waarschijnlijk wel herkennen in een aantal van deze voorbeelden. Wees niet bang, het zijn slechts gedachtes en je kunt hier goed mee leren omgaan. Bijvoorbeeld in mijn Stress & Angst Vrij Programma.

Geen paniek, het zijn slechts intrusies
Mensen kunnen zichzelf soms flink zorgen maken als ze te maken hebben met intrusies in hun gedachten. Het is dan ook goed om te weten dat intrusieve gedachten iets menselijks zijn en dat je je geen zorgen hoeft te maken. Waarom niet? Dat heb ik voor je opgesomd:
- Normale menselijke ervaring: intrusieve gedachten zijn een normaal onderdeel van het menselijk denkproces. Bijna iedereen heeft wel eens ongewenste of storende gedachten gehad. Het is belangrijk om te onthouden dat deze gedachten niet de waarheid zijn, omdat je acties altijd anders zijn.
- Onvrijwillige aard: intrusies zijn onvrijwillig en komen zonder bewuste intentie op. Het feit dat deze gedachten ongewenst zijn, laat zien dat ze niet overeenstemmen met wat iemand echt wil of nastreeft.
- Emotionele reactie: intrusieve gedachten kunnen sterkere emoties opwekken, zoals angst, schuldgevoel of afschuw. Deze emoties kunnen de intrusies juist versterken, maar het is belangrijk om te onthouden dat het slechts gedachten zijn en geen indicatie zijn van onze werkelijke intenties.
- Behandelbaarheid: ook kun je leren omgaan met intrusies. Als je niet weet wat je moet doen tijdens deze gedachten, dan kan het je overvallen. Gelukkig zijn intrusies behandelbaar. Ik heb al veel mensen geholpen die hier last van hebben.
- Je bent niet de enige: en uiteraard ben je niet de enige. Heel veel mensen hebben hier last van. Maak je dus geen zorgen, maar ga wel aan de slag.
Kortom, het hebben van intrusieve gedachten is geen reden tot ernstige zorg. Wel is het goed om te begrijpen dat we allemaal weleens last hebben van intrusies. Maar er zit een groot verschil tussen onze handelingen en onze gedachtes.

Intrusies stoppen met deze tips en oefeningen
Intrusies kunnen een flinke uitdaging zijn om mee om te gaan. Het kan moeilijk zijn om te weten wat je kunt doen zodra er ongewenste gedachten, beelden of emoties omhoog komen. Hier zijn enkele zelfzorgtechnieken die kunnen helpen.
Zelfzorgtechnieken en tips
Er zijn verschillende zelfzorgtechnieken en tips die intrusies stoppen. Hier zijn enkele suggesties:
- Ademhalingsoefeningen: door diep adem te halen en langzaam uit te ademen, kan iemand zichzelf kalmeren en ontspannen. Je kunt op YouTube mijn ademhalingsoefening doen.
- Mindfulness: door je te concentreren op het huidige moment, kan iemand zijn of haar geest tot rust brengen en zich minder zorgen maken over intrusies.
- Fysieke activiteit: beweging kan helpen bij het verminderen van stress en angst, wat vervolgens kan helpen bij het verminderen van intrusies.
- Creatieve uitlaatkleppen: door tekenen, schrijven of muziek maken, kan iemand zijn of haar geest afleiden van intrusies en zich richten op iets positiefs.
- Praat met een vertrouwde vriend of familielid: het delen van gevoelens en gedachten kan helpen bij het verminderen van stress en het vinden van oplossingen. Soms kan het delen van je verhaal en voldoende zijn om minder angstig door het leven te gaan.
- Zoek professionele hulp: een therapeut kan helpen bij het ontwikkelen van copingstrategieën en het verminderen van intrusies. Je kunt altijd contact met mij opnemen als je dat wilt.
- Meditatie: uit onderzoek van Kimberly Snyder blijkt dat meditatie goed helpt om intrusies te stoppen. Ik heb mij ook veel verdiept in meditatie en het heeft mij ook enorm geholpen om van mijn intrusies af te komen. Je kunt bijvoorbeeld mijn onderstaande meditatie doen.
Wat zijn de gevolgen van intrusieve gedachten?
Het hebben van intrusies kan verschillende flinke nadelige gevolgen hebben, afhankelijk van de ernst van de intrusies, de frequentie waarmee ze voorkomen en hoe iemand ermee omgaat. Hier zijn enkele mogelijke gevolgen van het hebben van intrusies:
- Paniekaanvallen: intrusieve gedachten kunnen veel angst en stress veroorzaken. De ongewenste en verontrustende aard van deze gedachten kan mensen bang maken en hen het gevoel geven dat ze de controle over hun gedachten verliezen. Dit kan uiteindelijk ook leiden tot paniekaanvallen. Heb jij veel last van paniekaanvallen? Lees dan Paniekaanvallen Stoppen.
- Depressie: aanhoudende intrusies kunnen leiden tot gevoelens van hopeloosheid en machteloosheid. Als dit voor een lange tijd aanhoudt kun je ook last krijgen van een depressie.
- Verstoord dagelijks ritme: intrusieve gedachten kunnen het dagelijks functioneren negatief beïnvloeden. Je kunt niet meer genieten van het moment omdat je continu last hebt van die bizarre gedachtes.
- Schuldgevoel en schaamte: mensen kunnen zich schuldig voelen en zich schamen voor de inhoud van hun intrusieve gedachten, zelfs als ze beseffen dat deze gedachten ongewenst zijn en helemaal niet bij hun passen.
- Sociale isolatie: intrusies kunnen leiden tot vermijdingsgedrag, waarbij mensen situaties of mensen vermijden die de intrusies kunnen triggeren. Dit kan leiden tot sociale isolatie en het beperken van het sociale leven. Hier heb ik zelf veel last van gehad.
- Slaapproblemen: Ongewenste gedachten kunnen vooral ’s nachts opkomen en het slapen bemoeilijken. Dit kan ervoor zorgen dat je niet kunt slapen.
- Negatief zelfbeeld: Mensen kunnen hun intrusieve gedachten interpreteren als een teken van zwakte of ‘gekte’, wat kan leiden tot een negatief zelfbeeld en verminderd zelfvertrouwen.
Iedereen ervaart intrusies op een andere manier. Probeer zoveel mogelijk je leven te blijven leven. Het zijn slechts gedachtes. Hoe minder aandacht jij ze geeft, hoe gemakkelijker het voor je wordt.

Samen jouw intrusies stoppen?
Ik kan me goed voorstellen dat je af en toe een beetje hopeloos wordt van al die bizarre gedachtes. Gelukkig kan je vertellen dat er een oplossing voor is. Het is niet erg als je het niet alleen lukt, we hebben allemaal hulp nodig.
Middels mijn online programma’s kan ik je helpen om van je intrusies af te komen. Je kunt altijd even contact opnemen om te vragen wat het beste bij jou past.
Schaam je niet om contact op te nemen, want ik krijg veel mailtjes van mensen die hier last van hebben.
Veelgestelde vragen
Dit zijn de meest gestelde vragen.
Hoe herken je een intrusie?
Een intrusie kan worden herkend als een ongewenste en onvrijwillige gedachte, beeld, impuls of gevoel dat zich opdringt in iemands mind. Vaak vinden we dit verontrustend of verstorend van aard en niet overeenkomend met iemands ware intenties of waarden.
Zijn intrusies gevaarlijk?
Nee, intrusies zijn niet gevaarlijk. Ons daadwerkelijke handelen is vaak anders dan de intrusie zelf. Je mag op jezelf vertrouwen dat jij altijd de controle zal blijven houden over je eigen handelingen.
Leuk om kennis te maken!
Ik ben Nick de Waard, eigenaar van Nickdewaard.nl.
Ik help mensen met stress-, paniek- en burn-outklachten middels de Gouden Driehoek Methode.
Zelf heb ik jarenlang in een burn-out gezeten en last van angstklachten gehad. Gelukkig heb ik dankzij jarenlang veel zelfstudie, leren en vallen en opstaan kunnen herstellen. Alles wat ik geleerd heb, en nog leer, pas ik nu allemaal toe in mijn online programma's.
- Nick de Waard
Angst, stress en burn-out specialist en gediplomeerd Meditatieleraar