Jeuk bultjes door stress? Zo kwam ik ervan af.

Geschreven door: Nick de Waard

Heb je last van jeukende bultjes op je lichaam? Dan is de oorzaak waarschijnlijk dat het door stress komt. Althans, zo was het bij mij wel het geval. Ik ga je in deze blog uitleggen hoe ik er vanaf ben gekomen en hoe dit voor jou ook (waarschijnlijk) het geval gaat zijn.

We grijpen vaak naar lotions en andere zalfjes om huidproblemen te behandelen, maar dat is slechts een pleister op een wond dat maar tijdelijk werkt. We moeten naar de kern van het probleem, om het te kunnen oplossen. En de kern van huidproblemen, ligt altijd onder je huid. Lees je mee?

Hoe ontstaan jeuk bultjes in combinatie met stress?

Om te snappen waar de jeuk bultjes vandaag komen is het goed om in grove lijnen te snappen wat er gebeurt met ons lichaam als we stress ervaren, want dan kunnen we direct de link zien met onze jeuk bultjes. Ik ga je uitleggen wat ik geleerd heb en hoe het voor mij heeft gewerkt.

Zodra we stress ervaren wordt er adrenaline door ons lichaam heen gepompt. Adrenaline zorgt voor een verhoogde oplettendheid, het verhoogd je bloeddruk en versnelt je hartslag. Opzich is er niks mis met adrenaline, maar alleen als we het ook daadwerkelijk nodig hebben. Stel dat we acuut worden aangevallen door een leeuw, dan is adrenaline heel functioneel, want dankzij de adrenaline kunnen we sneller wegrennen en ons veilig stellen. Adrenaline neemt ons lichaam over en neemt weer af zodra we veilig zijn.

Je lever is belangrijk voor je huid

Zodra er adrenaline door ons lichaam heen wordt gepompt, gaan alle organen ook automatisch in de ‘overlevingsmodus’. Dit betekent dat de functionele taken blijven bestaan, zoals je hart, dat blijft pompen. Maar je darmen en andere organen functioneren minder goed omdat ze ook in de overlevingsmodus staan. Net zoals je lever. Het is namelijk je lever die een belangrijke rol speelt in het herstellen van je huidproblemen zoals jeuk bultjes.

De lever is namelijk een belangrijk orgaan voor onze spijsvertering, want deze orgaan zorgt ervoor dat alle giftige en toxische stoffen uit ons lichaam verdwijnen. ​Een lever dat uit balans is door teveel stress, kan niet goed z’n werk doen en zal er dus voor zorgen dat niet alle giftige stoffen je lichaam verlaten. Vervolgens zullen deze toxische stoffen zich ophopen en dat kunnen we vervolgens zien aan ons huid in de vorm van puistjes, jeuk bultjes en een droge huid.

Uit internationaal onderzoek blijkt dat wanneer een lever uit balans is, de huidproblemen toenemen.

Hoe behandel je jeuk bultjes door stress?

We kunnen de jeuk bultjes door stress op twee manieren behandelen: we kunnen de oorzaak aanpakken, of het gevolg. De oorzaak aanpakken zorgt ervoor dat ze voorgoed zullen verdwijnen, terwijl het gevolg aanpakken zorgt dat ze blijven.

De bultjes zijn er namelijk niet zomaar, want de jeuk bultjes hebben een oorzaak: stress. Ze zijn het gevolg van teveel stress en een niet goed functionerende lever. De oplossing ligt dus niet in meer huidcrème kopen (gevolg aanpakken), maar in het verminderen van stress in je leven (oorzaak aanpakken). Deze oplossing scheelt ook weer flink voor je portemonnee!

Mijn oplossingen voor die vervelende jeuk bultjes door stress

Ik had vroeger ook veel last van jeuk bultjes en een droge huid. Ik heb veel huidcrème geprobeerd, maar niets hielp voor langdurig resultaat. Telkens kwamen de huidproblemen weer terug. Uiteindelijk merkte ik dat de problemen geleidelijk afnemen toen ik minder stress ervaarde in mijn leven.

Om minder stress te ervaren is het goed om eerste eens duidelijk te hebben waar je stress vandaan komt. Daar heb ik een goede opdracht voor die mij heeft geholpen.

Opdracht: minder stress ervaren

Ik ga je nu een opdracht uitleggen die goed inzicht kan geven in welke dingen jou stress geven. Volg het stappenplan en doe maar mee:

  1. Pak pen en papier
  2. Adem in en uit
  3. Schrijf 10 dingen op die jou stress geven of waar je onrustig van wordt.
  4. Dit kunnen personen zijn, situaties, gebeurtenissen of gedachten.
  5. Klaar? Dan heb je nu 10 dingen opgeschreven die jou stress geven.
  6. Je kunt nu (met hulp) stap voor stap aan deze dingen gaan werken

Mediteren voor minder stress

Naast de vorige opdracht is het ook goed om te starten met mediteren. Meditatie heeft mij heel erg geholpen voor meer rust in mijn lichaam en daardoor het afnemen van die jeuk bultjes. Ik mediteer nu elke dag omdat meditatie voor mij echt dat balanspunt biedt in mijn drukke leven. Zonder meditatie zou ik veel meer stress ervaren.

Daarnaast laat wetenschappelijk onderzoek ook zien dat meditatie heel goed is voor het afnemen van stress. Je organen kunnen daardoor beter functioneren en je slaapt ook lekkerder als je bijvoorbeeld gaat mediteren in bed voor het slapen. Kortom: meditatie is goed voor zo’n beetje alles!

Als je opzoek bent naar goede meditaties, kun je mijn persoonlijke top 5 begeleide meditaties eens proberen.

Ik kan je helpen

Hopelijk is het duidelijk dat jouw jeuk bultjes door stress komen en de oplossing is dan ook: een meer ontspannen leven met minder stress. Het kan erg lastig zijn om je leven plotseling om te gooien en minder stress te ervaren. Dat snap ik. Mijn ervaring leert dan ook dat het gemakkelijker is om het samen met iemand te doen.

“Ik vond het erg fijn om door iemand begeleid te worden die deze route al eens bewandeld had. Iemand die me écht begreep. En dus niet iemand die zomaar wat geleerd had uit een boek. Een ervaringsdeskundige die verder kijkt dan alleen medicijnen.”

Ik kan zo’n persoon zijn voor jou. Ik kan jou coachen naar een meer ontspannen leven met minder stress én minder jeuk bultjes. Ik heb de route al eens bewandeld en sta jou graag te woord om je te helpen. Je kunt altijd contact met me opnemen voor een gratis gesprek!

Leuk om kennis te maken!
Ik ben Nick de Waard, eigenaar van Nickdewaard.nl.

Ik help mensen met stress-, paniek- en burn-outklachten middels de Gouden Driehoek Methode.

Zelf heb ik jarenlang in een burn-out gezeten en last van angstklachten gehad. Gelukkig heb ik dankzij jarenlang veel zelfstudie, leren en vallen en opstaan kunnen herstellen. Alles wat ik geleerd heb, en nog leer, pas ik nu allemaal toe in mijn coaching en online programma's.

- Nick de Waard
Angst, stress en burn-out specialist en gediplomeerd Meditatieleraar

Bijna klaar. Vul onderstaande gegevens in en ontvang direct het e-book!

Gelukt! Je wordt nu doorgestuurd.