Koude rillingen door stress? Oorzaak + oplossing

Geschreven door: Nick de Waard

Koude rillingen zijn een veelvoorkomende symptoom van mensen die teveel stress ervaren. Maar ook angst kan een belangrijke trigger zijn van deze rillingen.

Als je hier last van hebt, dan snap ik dat je natuurlijk graag weer wilt herstellen. Dat kan.

In dit artikel leg ik je uit wat de mogelijke oorzaken zijn van de koude rillingen en hoe je dit weer kunt oplossen.

koude rillingen door stress intro

Kun je koude rillingen krijgen door stress?

Ja, als je last hebt van stress, kun je soms koude rillingen krijgen. Koude rillingen zijn een symptoom van je lichaam dat probeert om warmte te behouden. Stress kan ervoor zorgen dat je lichaamstemperatuur daalt, wat leidt tot koude rillingen.

Hoe ontstaan koude rillingen door stress?

Als je stress hebt, reageert je lichaam door zich klaar te maken om te vechten of te vluchten. Dit heet de vecht-of-vluchtreactie. Het gebeurt bij ons automatisch en je hoeft er niet over na te denken.

Je lichaam maakt dan een stofje aan dat adrenaline heet. Adrenaline zorgt ervoor dat je lichaam snel kan reageren. Adrenaline laat je hart sneller kloppen, zorgt dat je sneller ademt (dit noemen we ook wel hyperventilatie) en stuurt meer bloed naar je spieren. Dit kan er vervolgens voor zorgen dat je het koud krijgt of gaat rillen, omdat er minder bloed naar je huid gaat.

Je lichaam doet dit om belangrijke organen te beschermen en je spieren klaar te maken voor actie.

Daarom zijn koude rillingen een bekend stress symptoom. Wel adviseer ik je om eerst altijd naar je huisarts te gaan om te onderzoeken wat de oorzaak is.

Komen jouw koude rillingen door stress? Ontdek het met de Gratis Stress Test!

Stress is voor veel mensen tegenwoordig een grote oorzaak van de koude rillingen die ze hebben. Maar hoe zit jij in je stresslevel? Dat kun je nu super gemakkelijk ontdekken met mijn Gratis Stress Test.

Klik op de onderstaande knop en ontdek hoe hoog jouw stresswaarden zijn.

koude rillingen door stress

Wat is de invloed van angst op koude rillingen?

Angst kan ook een van de oorzaken zijn van koude rillingen. Angst is namelijk een natuurlijke reactie van het lichaam op stressvolle situaties. Wanneer we angstig zijn, produceert ons lichaam (net als bij stress) adrenaline (epinefrine) en cortisol. Deze hormonen leiden tot een verhoogde hartslag, ademhaling en bloeddruk. Dit kan vervolgens leiden tot koude rillingen.

Wanneer de ‘vecht-en vlucht’ reactie in ons lichaam wordt geactiveerd door angst, vernauwen de bloedvaten in de huid en wordt er minder bloed naar de oppervlakte van de huid gebracht. Dit kan vervolgens leiden tot het gevoel van koude rillingen.

Het is goed om te weten dat koude rillingen niet altijd de angst als oorzaak hebben. Er zijn ook andere oorzaken zoals infecties, koorts en medicijnen. Daarom adviseer ik altijd om eerst naar je huisarts te gaan.

koude rillingen als gevolg van stress quote

Direct stappen zetten om de koude rillingen als gevolg van stress te verminderen?

Je kunt vandaag al beginnen met het verminderen van stress om je koude rillingen aan te pakken, en ik ben hier om je daarbij te helpen.

Als stresscoach heb ik het Stress & Angst Vrij Programma speciaal ontwikkeld voor mensen die last hebben van koude rillingen door stress. Dit programma helpt je de oorzaken van je stress te achterhalen en biedt vervolgens concrete stappen aan om deze klachten te verhelpen.

Dit programma is gebaseerd op mijn eigen ervaringen en mijn acht jaar lange herstelreis na een burn-out. Tijdens mijn herstel kreeg ik waardevolle ondersteuning van coaches, therapeuten en psychologen en probeerde ik veel verschillende therapieën en methodes uit.

Met deze uitgebreide ervaring heb ik een effectieve methode ontwikkeld die al meer dan 500 mensen succesvol heeft geholpen te herstellen. Als je klaar bent om verder te werken aan je herstel, is dit programma de juiste volgende stap voor jou.

In de onderstaande video leg ik uit hoe je te werk gaat in dit programma!

Welke tips zijn er om koude rillingen te verminderen als gevolg van stress?

Als je last hebt van koude rillingen als gevolg van stress, zijn er verschillende tips die je kunt toepassen om de symptomen te verminderen. Hieronder heb ik een aantal goede tips voor je op een rijtje gezet:

1. Ademhalingsoefeningen

Door diep en langzaam adem te halen, kun je je lichaam helpen ontspannen en koude rillingen verminderen. Probeer rustig in te ademen door je neus en langzaam uit te ademen door je mond. Herhaal deze oefening een aantal keer totdat je je rustiger voelt. Of je kunt deze ademhalingsoefening doen.

2. Ontspanningsoefeningen

Ontspanningsoefeningen zoals yoga, meditatie of progressieve spierontspanning kunnen helpen om stress te verminderen en koude rillingen te verminderen. Probeer dagelijks een paar minuten te besteden aan een ontspanningsoefening die bij je past.

3. Warm blijven

Koude rillingen kunnen verergeren als je het koud hebt. Zorg er daarom voor dat je warm blijft door warme kleding te dragen en jezelf te bedekken met een deken als je het koud hebt.

4. Voldoende rust en slaap

Voldoende rust en slaap zijn essentieel voor een gezond lichaam en een gezonde geest. Probeer daarom voldoende te slapen en neem regelmatig pauzes om te ontspannen en jezelf op te laden. Slaap je slecht? Lees dan: niet kunnen slapen door stress.

5. Vermijd stressvolle situaties

Als je weet dat bepaalde situaties stressvol voor je zijn, probeer deze situaties dan te vermijden of te verminderen. Bijvoorbeeld door prioriteiten te stellen en taken te delegeren. Je hoeft niet alles te vermijden, maar probeer de balans erin te houden.

6. Meditatie

Ook adviseer ik je om regelmatig te mediteren. Meditatie helpt je namelijk om meer in het moment te blijven en helpt je ook om te ontspannen. Je kunt verschillende meditaties doen op mijn YouTube kanaal. Of de onderstaande meditatie doen.

Door deze tips toe te passen, kun je koude rillingen verminderen als gevolg van stress en jezelf helpen ontspannen.

Liever coaching om te herstellen van je klachten?

Koude rillingen kunnen een duidelijk signaal van je lichaam zijn dat je op dit moment teveel stress ervaart. Je zit waarschijnlijk hoog in je stress en mijn advies is om dit zo snel mogelijk aan te pakken, om erger te voorkomen.

Gelukkig kan ik je middels mijn coaching goed helpen om hier weer van te herstellen. Neem gerust contact op als je benieuwd bent wat ik voor je kan doen!

Veelgestelde vragen

Dit zijn de meest gestelde vragen.

Waarom heb ik last van koude rillingen?

De meeste mensen die bij mij komen hebben last van koude rillingen omdat ze heel hoog in hun stress zitten. Maar er kunnen ook andere oorzaken zijn zoals infecties, medicatie of koorts.

Leuk om kennis te maken!
Ik ben Nick de Waard, eigenaar van Nickdewaard.nl.

Ik help mensen met stress-, paniek- en burn-outklachten middels de Gouden Driehoek Methode.

Zelf heb ik jarenlang in een burn-out gezeten en last van angstklachten gehad. Gelukkig heb ik dankzij jarenlang veel zelfstudie, leren en vallen en opstaan kunnen herstellen. Alles wat ik geleerd heb, en nog leer, pas ik nu allemaal toe in mijn coaching en Stress & Angst Vrij Programma.

- Nick de Waard
Angst, stress en burn-out specialist en gediplomeerd Meditatieleraar

Bijna klaar. Vul onderstaande gegevens in en ontvang direct het e-book!

Gelukt! Je wordt nu doorgestuurd.