Een leeg gevoel: hoe krijg ik weer een vervuld leven? (Oplossing + tips)

Geschreven door: Nick de Waard

Een leeg gevoel van binnen is iets wat we allemaal op den duur wel eens meemaken. Je voelt dat je iets mist, het leven klopt op dit moment niet. Je voelt dat je ergens niet op je plek bent en dat het leven nog niet stroomt. Je kunt nergens echt enthousiast van worden.

Cliënten die ik begeleid ervaren geregeld een leeg gevoel. Het is namelijk niet verkeerd om je leeg te voelen. Dit laat ons namelijk zien dat we mogen groeien en mogen gaan voor verandering.

In dit artikel leg ik je alles uit over dit lege gevoel en hoe je dit vervolgens kunt oplossen.

leeg gevoel infographic

Wat betekent een leeg gevoel?

Zelf heb ik voor een hele lange periode me heel leeg gevoeld. Veel dingen die ik deed gaven me geen voldoening meer. Ik was omringd met mensen waar ik geen inspiratie van kreeg en deed werk wat niet bij mij paste. Mijn leven was niet in lijn met wie ik ben.

Als ik aan mijn cliënten vraag om het gevoel van leegte te omschrijven, komen meestal de volgende antwoorden naar boven:

 • Vermoeidheid
 • Niet geaard voelen
 • Geen toekomst voor je zien
 • Zinloosheid
 • Geen betekenis voelen in je leven
 • Alles is moeizaam en zwaar
 • Gevoelloosheid

Uiteindelijk ervaart iedereen innerlijke leegte op een andere manier. Elke omschrijving klopt, als dat voor jou zo voelt.

een leeg gevoel

Hoe ontstaat een leeg gevoel?

Er is niet één duidelijk oorzaak waardoor jij je leeg voelt er kunnen namelijk verschillende factoren een rol spelen. Dit lege gevoel laat ons sowieso zien dat we veranderingen mogen doorvoeren naar meer vervulling in ons leven.

Volgens onderzoek van Steven Gans, MD zijn dit de meest voorkomende oorzaken:

 • Je bent doodop en heel moe, je zit er doorheen.
 • Jouw dromen zijn in duigen gevallen en ziet geen toekomst meer voor je
 • Je bent gedesillusioneerd en snapt even niks meer van het leven
 • Je bent teleurgesteld of gekwetst door iemand die dicht bij je staat
 • Je bent het contact met jezelf verloren
 • Je hebt meer gegeven dan je hebt ontvangen
 • Je zoekt teveel prikkels
 • Het leven is je overvallen met iets dat je niet had verwacht
 • Je verwachtingen van het leven waren heel anders dan dat het nu is

Gelukkig heeft het lege gevoel een oorzaak, dat betekent namelijk dat er ook een oplossing is. Het goede nieuws is dus: er is een uitweg. Jij kunt je weer beter voelen! Ik heb dit namelijk al zo vaak meegemaakt met mijn cliënten, dan lukt het jou ook.

een leeg gevoel quote

Wat zijn de gevolgen van innerlijke leegte?

Als we voor een lange tijd innerlijke leegte voelen en van alles doen dat niet helpt, dan kan dat na verloop van tijd bepaalde gevolgen met zich meebrengen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • We worden emotieloos
 • We hebben nergens meer interesse in
 • We kunnen cynisch worden tegenover het leven
 • We raken ongeïnspireerd
 • Mentale oververmoeidheid
 • We krijgen depressieve klachten en paniekaanvallen
 • Anderen krijgen juist een opgejaagd gevoel en willen deze leegte opvullen met nieuwe (slechte) prikkels
 • Uiteindelijk kan het zelfs leiden tot een burn-out.

Al deze gevolgen hoeven gelukkig niet te ontstaan als we weten hoe we dat lege gevoel kunnen ombuigen naar vervulling. Daar vertel ik in dit artikel meer over.

vrouw is niet gelukkig

Wat heb jij op dit moment het hardst nodig?

Zodra je weet wat je nodig hebt en welke behoefte nog niet vervuld zijn kun je de juiste stappen zetten om dat lege gevoel te vervullen.

Maar de vraag is dan natuurlijk: wat heb jij op dit moment het hardst nodig? Dit is voor iedereen weer anders. Er zijn wel 5 hoofdthema’s die het vaakst terugkomen.

1. Ik mis liefde in het leven

Liefde is iets fundamenteels. Als we bepaalde spirituele stromingen bestuderen, dan zien we dat liefde de essentie is van wie we zijn. Daarom is liefde een absolute basisbehoefte van ons als mens.

Het gaat bij liefde om de waardering en erkenning voor wie je bent, het gevoel hebben dat je ertoe doet, de liefde voelen voor wie jij als persoon bent. Maar het gaat ook om liefde voor jezelf en luisteren naar je intuïtie en je gevoel volgen.

Liefde is namelijk de basis van alles. Zonder liefde hebben we een leeg gevoel, missen we de verbinding met de mensen om ons heen, voelen we ons alleen en kunnen we onszelf gaan verwaarlozen.

vicieuze cirkel van hartkloppingen door stress

2. Wat is mijn roeping?

We kunnen een leeg gevoel ervaren als we voor een lange tijd bepaalde dingen doen die eigenlijk helemaal niet bij ons als persoon passen. Ieder van ons heeft namelijk zijn eigen talenten, kwaliteiten en vaardigheden en het is onze geboorterecht om deze eigenschappen uit te dragen in de wereld.

Het uitdragen en aan de slag gaan met je kwaliteiten en talenten noemen we een roeping. Mijn roeping is om mensen te helpen die vastlopen in het leven. Als ik hier mee aan de slag ga voel ik alles stromen.

Jij hebt ook een roeping. Dit hoeft niet iets groots te zijn, want het zit ‘m juist in de kleine dingen van het leven. Het gaat er namelijk om dat jij enthousiast, geïnspireerd en blij wordt van de dagelijkse bezigheden. Uiteindelijk gaat het er niet om wat je doet, maar of het bij je past.

Als je hulp wilt om jouw roeping te ontdekken, neem dan gerust contact.

je roeping quote

3. Ik heb behoefte aan (nieuw) contact

Een andere basisbehoefte die we hebben is het hebben van menselijk contact. We zijn sociale wezens die graag verbinding maken met elkaar. Als we geen verbinding meer voelen met mensen om ons heen kunnen we een leeg gevoel ervaren.

Er kunnen bepaalde dingen in je leven veranderd zijn waardoor er een aantal sociale verbindingen weg zijn gevallen. Je voelt je daardoor alleen en hebt behoefte aan nieuw contact.

Het kan ook zo zijn dat jij als persoon bent veranderd en dat daardoor de huidige personen om je heen niet meer bij je passen.

Niet iedereen vindt het gemakkelijk om nieuw contact te maken. Zeker introverte personen hebben hier meer moeite mee.

man is niet blij

4. Ik mis een doel in het leven

Het leven kan erg leeg voelen als we niet weten waarvoor we leven. Alles wat we doen doen kan als tijdverspilling aanvoelen. Je hebt een leeg gevoel omdat je niet weet waarvoor je alles doet.

Het missen van een doel komt vaker voor dan je denkt:

 • Als ouder zijnde kun jij je volledig storten op het opvoeden van een kind, maar zodra ze het huis uit zijn is het een stuk stiller en leger.
 • Of je hebt je volledig gefocust op je baan, totdat je wordt ontslagen of met pensioen gaat.
 • Of je relatie raakt van de een op andere dag over.
 • Of je hebt je hele leven lang veel te hard gewerkt en nu voel je dat je de verbinding met jezelf mist.

Er kunnen verschillende oorzaken zijn dat je een doel in het leven mist. Doelen zijn belangrijk omdat ze ons richting en focus geven. Door jezelf te ontwikkelen en je doelen na te jagen wordt het leven leuker.

man en vrouw lezen boek

5. Je bent jezelf kwijt geraakt

Door alle drukte van het leven kunnen we in een grote chaos belanden. Je gaat van hot naar her en je gedachten vliegen alle kanten op. Je hebt moeite om je gevoel te omschrijven en mist verbinding met jezelf.

Als we onszelf kwijtraken voelen we geen verbinding meer met ons hart, ziel en intuïtie. We zijn zoekende naar houvast, maar niets lijkt te helpen.

Jezelf kwijtraken is vaak een gevolg een lange periode met veel stress. Een goede vraag is dan ook: wanneer was het moment dat ik mezelf ben kwijtgeraakt?

Probeer de oorzaak te achterhalen, dan zie je ook meteen de oplossing om jezelf weer terug te vinden.

meisje met leeg gevoel

Weten wie je bent is de basis van een vervuld leven

De meeste mensen die een leeg gevoel ervaren hebben moeite om zichzelf te omschrijven. Ze weten eigenlijk niet zo goed wat ze willen, wie ze zijn en wat ze nodig hebben. Door het gebrek aan dit soort zelfkennis is het heel moeilijk om de juiste keuzes te maken die bij ons passen en waar we vervuld van raken

Het ontdekken wie je bent, wat je wilt en wat je nodig hebt om je vervuld te voelen noemen we zelfrealisatie. Dit zelfrealisatie-proces is niet voor niets een groot onderdeel van mijn coachingsmethode. Dit komt omdat, het niet weten wie je bent, vaak leidt tot veel stress, een leeg gevoel en soms zelf tot een burn-out.

Zelfrealisatie is namelijk een proces van jezelf ontdekken. Het gaat om het ontwikkelen van jezelf naar wie je werkelijk bent. Je bewust worden van je kwaliteiten en valkuilen. Het herkennen en erkennen van je emoties en gedachten. Het gaat om het luisteren naar je gevoel, wat jou blij maakt.

Uiteindelijk gaat het er niet om wat je doet, maar of het bij je past. Dit lijkt misschien gemakkelijk, maar als we al jarenlang iets doen wat niet bij ons past, dan is de kans groot je even geen idee hebt waar je moet zoeken.

Gelukkig heb ik dit proces al heel vaak met diverse cliënten bewandeld, allemaal met een positief resultaat. Als je dus benieuwd bent of ik jou ook kan helpen, neem dan even contact op.

man heeft een leeg gevoel aan het strand

Onderdruk een leeg gevoel niet, maar praat er over

Gevoel wilt gevoeld worden en emoties willen erkent worden.

Door dingen uit te spreken en te benoemen zoals jij ze voelt kan veel heling geven. Het staan voor wat je voelt is namelijk een belangrijk proces om meer vervulling te voelen.

Vele van ons zijn vrij hard opgevoed, waarbij erkenning voor het gevoel misschien niet gewoonlijk was. We hebben op die manier bepaalde patronen aangemaakt die ons nu niet meer dienen. Deze patronen mogen we ombuigen en loslaten, want ze zorgen voor een leeg gevoel.

Het is niet makkelijk om uit oude patronen te stappen, omdat het zo ‘normaal’ is geworden.

Dus wees lief voor jezelf en geef jezelf de tijd om het anders te doen. Het helpt om hierover te praten met een coach of therapeut, die kan je snel inzicht geven in deze patronen en hoe om te buigen.

vrouw is eenzaam

Tips om van een leeg gevoel af te komen

Er zijn een aantal handige en praktische tips die je kunt toepassen om van het lege gevoel af te komen.

 1. Erken je gevoelens
  Jij voelt je zoals jij je voelt. Dat is helemaal oké. Heb daar begrip voor en druk het niet weg. Door je gevoelens toe te laten kan het geheeld worden. Het kan even oncomfortabel zijn, maar het zakt vanzelf af als jij het volledig toelaat.
 2. Kijk de leegte aan
  Het gevoel van leegte kan ons iets leren. Door dit gevoel toe te laten en aan te kijken kunnen we ontdekken wat er op dit moment mist in ons leven. Dit kan soms pijnlijk en oncomfortabel aanvoelen, maar het is de enige route naar meer vervulling.
 3. Wees lief voor jezelf
  Soms kunnen we onszelf straffen doordat we ons leeg voelen. Maar dit helpt helemaal niet. Door juist lief te zijn voor jezelf en de situatie waar je nu in zit krijg je ontspanning en dit helpt je om van het lege gevoel af te komen en weer te verbinden met jezelf.
 4. Houd een dagboek bij
  Veel cliënten van me houden een dagboek bij waarin ze dagelijks opschrijven wat ze gevoeld hebben. Dit werkt heel goed om de dag te verwerken en weer verbinding te voelen met jezelf.
 5. Zoek geen afleiding meer
  Een leeg gevoel is oncomfortabel dat we liever niet voelen. Dus wat doen we? We zoeken afleiding om het gevoel te onderdrukken en te verdoven. Dit gaat ons absoluut niet helpen. De enige route om te bewandelen is om recht door het lege gevoel heen te gaan.
 6. Los oude trauma’s op
  Heftige ervaringen uit het verleden kunnen ons in de huidige situatie nog steeds blokkeren van de levensstroom. We kunnen op slot zitten en onszelf tegenhouden doordat we in het verleden heftige situaties hebben meegemaakt. Het oplossen van oude trauma’s gaat je helpen om van het lege gevoel af te komen.
 7. Start met meditatie
  Meditatie is een belangrijk onderdeel van mijn coachingsmethode. Door meditatie te beoefenen kunnen wij weer verbinding maken met ons hart en luisteren naar ons gevoel. Regelmatig stilstaan en even niks doen zorgt automatisch voor meer kalmte en vervulling. Je kunt bijvoorbeeld mijn top 5 meditaties doen of naar mijn YouTube Kanaal.

Leuk om kennis te maken!
Ik ben Nick de Waard, eigenaar van Nickdewaard.nl.

Ik help mensen met stress-, paniek- en burn-outklachten middels de Gouden Driehoek Methode.

Zelf heb ik jarenlang in een burn-out gezeten en last van angstklachten gehad. Gelukkig heb ik dankzij jarenlang veel zelfstudie, leren en vallen en opstaan kunnen herstellen. Alles wat ik geleerd heb, en nog leer, pas ik nu allemaal toe in mijn coaching en Stress & Angst Vrij Programma.

- Nick de Waard
Angst, stress en burn-out specialist en gediplomeerd Meditatieleraar

Veelgestelde vragen

Dit zijn de meest gestelde vragen.

Wat betekent het als je een leeg gevoel hebt van binnen?

Dit betekent dat je iets mist in je leven. Het klopt niet. Je bent nog niet in lijn met wie je graag wilt zijn en het leven geeft je op dit moment ook nog geen vervulling. Dan kunt je innerlijke leegte ervaren.

Wat moet je doen als je leegte voelt?

Allereerst is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Waarom voel jij je leeg? Wat mis je? Wat is de oorzaak van deze leegte? Zodra je de oorzaak weet, dan kun je aan de slag gaan met de oplossing. Soms kan enige hulp bij het ontdekken van de oorzaak erg raadzaam zijn.

Bijna klaar. Vul onderstaande gegevens in en ontvang direct het e-book!

Gelukt! Je wordt nu doorgestuurd.