Herstel van Stressklachten Deel 3: Meditatie & Mindfulness

Ontwikkelt door: Nick de Waard

Herstellen van stressklachten, een burn-out of paniekaanvallen is relatief gemakkelijk, als je weet wat je moet doen én waar de sleutel ligt.

In de loop der jaren heb ik namelijk een rode draad ontdekt bij mensen die (absoluut) niet lekker in hun vel zitten. En op basis van deze ontdekkingen, en de vele (coach)gesprekken, heb ik de effectieve Gouden Driehoek Methode ontwikkelt.

De Gouden Driehoek Methode is een methode dat bestaat uit 3 onderdelen. Al deze drie onderdelen zijn essentieel om te herstellen van stressklachten.

In dit artikel leg ik je deel 3 uit: Meditatie & Mindfulness

Thema 3

De Gouden Driehoek uitgelegd

We zitten niet lekker in ons vel omdat we voor een lange tijd teveel stress ervaren. Dit komt omdat we de verkeerde keuzes maken en in destructieve patronen zitten waar we veel stress van ervaren.

We leven op dit moment een leven dat niet in balans is en niet bij ons past. Daarom is verandering in je leefstijl noodzakelijk.

Wanneer we een gelukkig en ontspannen leven willen, dan zijn Zelfrealisatie, Energie en Mindfulness de belangrijkste thema’s om mee aan de slag. Dit zijn namelijk de grote thema’s die nog niet in balans zijn als we veel stress, paniekaanvallen of een burn-out ervaren.

  • Zelfrealisatie is belangrijk omdat het ons een gevoel van ‘Flow’, geluk en ontspanning kan geven als we helemaal een authentiek leven leiden dat bij ons past.
  • De juiste Energie is belangrijk omdat we een lichter leven willen. Je gaat ontdekken wat energie geeft en wat voor jou een energielek is. Als we zware en heftige info tot ons nemen, kan ons dat stress geven en ‘naar beneden halen’. Net als de patronen waar we in zitten ons energie kunnen geven of juist energie wegslurpen.
  • Daarnaast zijn meditatie en mindfulness heel belangrijk voor ons. Iemand die paniekaanvallen ervaart heeft een verwilderde Mind dat gekalmeerd mag worden. Er is geen betere oefening dan meditatie en mindfulness om die Mind weer rustiger te krijgen.

Als we aan de slag gaan met al deze drie componenten, dan zet je grote stappen om te herstellen en is de kans op een terugval zeer klein omdat je lessen leert die je de rest van je leven meeneemt.

Deze methode pakt de kern van je stressklachten aan, waardoor je sneller kunt herstellen en de kans op een terugval enorm klein is. Door alleen de stress-symptomen aan te pakken kom je namelijk niet veel verder.

meditatie en mindfulness

Thema 3: Meditatie en Mindfulness

Het laatste belangrijke punt uit de Gouden Driehoek voor het herstellen van stressklachten is om meditatie en mindfulness toe te voegen aan je leven. Veel van mijn cliënten mediteren inmiddels bijna elke dag en zouden niet meer zonder willen. Ik heb ze middels mijn kennis over meditatie de meerwaarde van regelmatig mediteren kunnen laten inzien.
Annelies omschrijft het als: “Het grootste cadeau, dat nog gratis is ook! Ik mediteer elke avond voor het slapen en daardoor word ik veel meer uitgerust wakker.”
Meditatie en mindfulness zijn bij uitstek dé (dagelijkse) beoefening dat ervoor zorgt dat jij weer meer kunt ontspannen én de kans op een terugval flink verkleinen.
paniekaanvallen stoppen door meditatie

3.1 Waarom werkt meditatie en mindfulness zo goed tegen stressklachten?

Als we veel stress hebben, paniekaanvallen of in een burn-out zitten, dan hebben we een verwilderde mind.

Iemand met een ontspannen mind, ervaart ontspanning. Terwijl iemand met een verwilderde mind, veel stress ervaart. Er wordt ook wel gezegd: “Hell on earth is a mind on fire”. Daarom willen we onze mind weer tot rust brengen. 

De beste oefening om dit te doen is door direct naar de kern te gaan: meditatie. Met meditatie train jij letterlijk om uit je gedachten en in het moment te blijven.

Ik hoor van veel studenten die ik begeleid in meditatie dat ze meditatie moeilijk vinden en dat het niet lukt. Klopt! Dat is ook lastig, omdat onze mind verwilderd is. Maar de enige manier om het weer meer tot rust te brengen, is om nieuwe, rustigere patronen in je mind aan te maken.

Onze mind is gewend om altijd uit te waaieren en veel prikkels te willen, maar dat heeft ons uiteindelijk tot dit punt gebracht waarin we ons nu niet lekker voelen. Daarom is het tijd dat we de gewoonte ombuigen naar een rustigere gewoonte, door: meditatie.

Hoe meer je mediteert, hoe gemakkelijker het wordt en hoe meer rust je kunt ervaren waardoor jouw stressklachten ook afnemen.

Hell on earth quote

3.2 Leer weer luisteren naar je gevoel

Meditatie en mindfulness zorgt er ook voor dat je weer contact kunt maken met je gevoel. Daar zal ik je ook bij helpen.

Stressklachten ontstaan op het moment dat we niet meer in contact staan met ons gevoel. We maken verkeerde beslissingen op basis van angsten en twijfels vanuit de mind. Als we leren om weer wat meer te leven vanuit ‘de flow’ zul je ontdekken dat je leven lichter wordt (en eigenlijk altijd al zo had kunnen zijn).

Bij al mijn cliënten is dit toch wel het mooiste proces dat ze doorgaan, terug naar je gevoel.

Mijn cliënt Jody omschrijft het als “thuiskomen bij jezelf”. Ik vind dat een hele mooie bewoording waar ik het volledig mee eens ben.

3.3 Je groeit in bewustzijn door meditatie

Naast dat meditatie voor direct meer ontspanning zorgt is een ander bijkomend voordeel dat je bewustzijn groeit.

Met een groeiend bewustzijn wordt bedoeld dat jij je bewust wordt van meer dingen, dit zijn dingen die je voorheen niet opmerkte. Dit gaat om innerlijke dingen (patronen, gedachten en handelingen in jezelf) maar ook uiterlijke dingen (situaties en mensen die wel of juist niet goed voor je zijn).

Doordat je groeit in je bewustzijn kun je steeds sneller aanvoelen wat je nodig hebt.

In mijn coaching probeer ik er altijd voor te zorgen dat je mij als jouw coach straks niet meer nodig hebt. Daarom leer ik je altijd, middels een groeiend bewustzijn, hoe je weet welke dingen je moet doen die goed zijn voor je.

paniekaanval coach nick de waard

Ontdek de andere delen van de Gouden Driehoek Methode

  1. Zelfrealisatie
  2. Energie
  3. Meditatie & Mindfulness

Herstel van stressklachten met mijn Online Training!

Als je graag zelf aan de slag wilt met je stressklachten en de Gouden Driehoek Methode. Dan past mijn Online Stress Training goed bij jou.

Deze training is uniek en vind je nergens anders op het internet. Het is ontwikkelt op basis van eigen ervaring en ervaring van cliënten. Praktisch en diepgaand en direct naar de oorzaak van je stressklachten.

Lees de ervaringen van anderen

De Gouden Driehoek Methode heb ik in de loop der jaren ontwikkelt en er zijn al vele cliënten die hier mooie resultaten mee hebben behaald die ze de rest van hun leven meenemen. Als je wilt, kun je hier de ervaringen van anderen lezen.

 

Bijna klaar. Vul onderstaande gegevens in en ontvang direct het e-book!

Gelukt! Je wordt nu doorgestuurd.