Dit zijn de meest extreme gevolgen van stress! + tips

Geschreven door: Nick de Waard

In de hedendaagse wereld vol uitdagingen en verantwoordelijkheden is stress een groot onderdeel van ons leven geworden.

Hoewel een gezonde dosis stress ons kan helpen om te presteren en alert te blijven, kan aanhoudende en overmatige stress verwoestend zijn voor zowel onze fysieke als mentale gezondheid.

In dit artikel gaan we dieper in op de negatieve kant van stress, waarbij we de schijnwerpers richten op de meest extreme gevolgen van stress die we kunnen ervaren.

de meest extreme gevolgen van stress info

Waarom kan stress veel extreme gevolgen teweegbrengen?

Stress kan de meeste extreme gevolgen teweeg brengen omdat het een reeks van fysieke, psychologische en gedragsveranderingen in gang zet. Langdurige stress is heel slecht voor je mentale en fysieke gezondheid.

De vrijkoming van stresshormonen, zoals cortisol en adrenaline, leidt tot verhoogde hartslag, bloeddruk en ontstekingsreacties, wat op lange termijn kan resulteren in ernstige gezondheidsproblemen. Daarnaast heeft stress aanzienlijke invloed op de mentale gezondheid, met een verhoogd risico op aandoeningen zoals angst en depressie.

Bovendien kan stress leiden tot conflicten in relaties en ongezonde gedragingen, zoals overmatig eten en verslavingen, wat de problemen verder verergert. Het begrijpen en effectief beheren van stress is essentieel om deze extreme gevolgen te minimaliseren.

Daarom is het belangrijk om zo snel mogelijk aan de slag te gaan als je last hebt van chronische stressIk adviseer je om eerst altijd even naar je huisarts te gaan.

meest extreme gevolgen van stress

Wat zijn de meest extreme gevolgen van stress?

De gevolgen van stress zijn op te delen in drie gebieden: fysiologische gevolgen, psychologische gevolgen, gedragsmatige gevolgen.

1. Fysiologische gevolgen van extreme stress:

De meeste extreme gevolgen van stress kunnen op fysiologische gebied de volgende gevolgen zijn:

 • Hartproblemen: langdurige stress kan leiden tot hoge bloeddruk door stress, verhoogde hartslag en een groter risico op hartaandoeningen.
 • Maag-darmproblemen: stress kan ook leiden tot maagzweren, prikkelbare darmsyndroom (IBS), en andere spijsverteringsproblemen.
 • Immuunsysteemverzwakking: chronische stress kan het immuunsysteem verzwakken, waardoor het moeilijker wordt voor het lichaam om infecties te bestrijden. Je zult merken dat je dan snel ziek bent.
 • Slapeloosheid: stress kan leiden tot ernstige slaapproblemen, wat op zijn beurt de fysiologische gezondheid kan aantasten.
 • Burn-out: je bent volledig opgebrand en je kunt alleen nog maar op de bank liggen. Een burn-out is waar veel mensen last van hebben tegenwoordig. Wil je ontdekken of je in een burn-out zit? Lees dan dit artikel over burn-out herkennen.

Zelf heb ik van de bovenstaande punten veel last gehad van slapeloosheid en immuunsysteemverzwakking. Ik heb lange periode’s heel slecht geslapen en was ook snel ziek. Dit was in de periode toen ik in mijn burn-out zat. 

angst voor overgeven

2. Psychologische gevolgen van extreme stress:

Ook op psychologisch gebied kunnen er extreme gevolgen van stress ontstaan. Dit zijn de volgende gevolgen:

 • Angststoornissen: langdurige stress kan leiden tot ernstige angststoornissen zoals gegeneraliseerde angststoornis (GAS) of posttraumatische stressstoornis (PTSS).
 • Depressie: stress kan ook bijdragen aan de ontwikkeling van depressie of zeer sombere gedachten.
 • Paniekaanvallen: sommige mensen ervaren paniekaanvallen als gevolg van extreme stress, wat gepaard gaat met intense angst en fysieke symptomen zoals hartkloppingen en kortademigheid. Heb je regelmatig last van paniekaanvallen en wil je tips? Lees dan het artikel: “Paniekaanvallen tips“.
 • Suïcidale gedachten: in extreme gevallen kan stress suïcidale gedachten of gedrag veroorzaken.

Van de bovenstaande punten heb ik zelf veel last gehad van een angststoornis, depressie en paniekaanvallen. Ook heb ik intrusies gehad waarbij ik suïcidale gedachten had. 

Veel mensen die bij mij komen voor coaching hebben last van deze psychologische gevolgen van stress. Gelukkig kun je alles weer oplossen en hiervan herstellen.

meest extreme gevolgen van stress quote

3. Gedragsmatige gevolgen van extreme stress:

Ook in ons gedrag kunnen ook de meest extreme gevolgen van stress zichtbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Verslavingen: mensen kunnen hun toevlucht nemen tot alcohol of drugs, als een manier om met extreme stress om te gaan.
 • Sociale isolatie: stress kan leiden tot terugtrekking uit sociale activiteiten en isolatie van vrienden en familie.
 • Verminderde productiviteit: stress ook kan de cognitieve functie aantasten en leiden tot verminderde productiviteit op het werk of in andere aspecten van het leven.
 • Problemen met relaties: relaties kunnen lijden onder stress, wat kan resulteren in conflicten, scheidingen en verbroken vriendschappen.

Veel cliënten die ik begeleid hebben vaak last van sociale isolatie en een vermindering in productiviteit. Daarnaast ervaren de meeste mensen ook frictie in hun relatie. Stress kan ons namelijk een opgejaagd gevoel geven waardoor we een kort lontje krijgen. De kleinste dingen kunnen dan al snel teveel worden.

Ik raad je aan om met een stress coach aan de slag te gaan om erger te voorkomen.

vrouw heeft buikpijn

Voorkom de meest extreme gevolgen van stress met deze tips

Het vermijden van langdurige stress en het effectief beheren ervan zijn cruciaal voor het behouden van een goede gezondheid en welzijn. Ik ga je een aantal goede tips meegeven die jou kunnen helpen om stress te beheersen om ergere klachten te voorkomen. 

Stresspreventie

Het voorkomen van stress begint met het identificeren van stressbronnen en het nemen van preventieve maatregelen, zoals:

 • Tijdmanagement: het plannen van activiteiten en het stellen van realistische doelen kan helpen om overweldiging te voorkomen.
 • Grenzen stellen: leer ook om ‘nee’ te zeggen wanneer nodig en stel grenzen om overmatige verplichtingen te voorkomen.
 • Gezonde levensstijl: een gebalanceerd dieet, regelmatige lichaamsbeweging en voldoende slaap dragen ook bij aan stresspreventie.
 • Stressveroorzakers verminderen: ook is het heel erg belangrijk om de kern van je klachten te identificeren. Ga daarom aan de slag met het achterhalen van de stressveroorzakers en probeer deze om te buigen naar ontspanning.

Stressbeheersingstechnieken

Verschillende technieken kunnen effectief zijn om stress te verminderen en beheersen:

 • Lichaamsbeweging: regelmatige fysieke activiteit stimuleert namelijk de afgifte van endorfines, wat een positieve invloed heeft op stemming en je stressniveau.
 • Ademhalingsoefeningen: diepe ademhalingstechnieken kunnen helpen om de fysiologische reacties op stress te kalmeren. Op mijn YouTube kanaal heb ik een aantal ademhalingsoefeningen staan.
 • Ontspanningstechnieken: methoden zoals progressieve spierontspanning en yoga kunnen spanning verminderen en ontspanning bevorderen. Hier vind je meer ontspanningsoefeningen
 • Mindfulness en meditatie: ik durf te stellen dat ik zonder meditatie nooit hersteld was van mijn klachten. Dagelijkse meditatie kan echt de beste ondersteuning zijn om je hoofd rustig te krijgen. Via de onderstaande video kun je een goede meditatie doen.

Hulp nodig bij het verhelpen van stress?

Als je last hebt van stress dan adviseer ik je om zo snel mogelijk aan de slag te gaan met het verhelpen van de klachten die daaruit voortkomen. Hoe langer je wacht, hoe erger de klachten worden. Hulp krijgen maakt je herstelproces gemakkelijker en sneller.

Ik durf te stellen dat ik nooit was hersteld van de extreme gevolgen van stress als ik niet de hulp had gezocht die ik nodig had. Ik heb zelf veel geprobeerd, maar achteraf was hulp krijgen van iemand die écht snapt waar ik doorheen ga de beste keuze geweest.

Ik kan je in ieder geval helpen middels mijn online programma’s of mijn coaching. Als je twijfelt welke keuze het beste bij jou past, neem dan even contact met me op.

Veelgestelde vragen

Dit zijn de meest gestelde vragen.

Kan stress je lichaam kapot maken?

Ja stress kan je lichaam kapot maken. Er zijn heel veel onderzoeken die aantonen dat stress tegenwoordig de nummer één oorzaak is van heel veel klachten en ziektes.

Leuk om kennis te maken!
Ik ben Nick de Waard, eigenaar van Nickdewaard.nl.

Ik help mensen met stress-, paniek- en burn-outklachten middels de Gouden Driehoek Methode.

Zelf heb ik jarenlang in een burn-out gezeten en last van angstklachten gehad. Gelukkig heb ik dankzij jarenlang veel zelfstudie, leren en vallen en opstaan kunnen herstellen. Alles wat ik geleerd heb, en nog leer, pas ik nu allemaal toe in mijn coaching en online programma's.

- Nick de Waard
Angst, stress en burn-out specialist en gediplomeerd Meditatieleraar

Bijna klaar. Vul onderstaande gegevens in en ontvang direct het e-book!

Gelukt! Je wordt nu doorgestuurd.