Mentaal sterker worden: hoe word ik mentaal sterker? (Stappenplan + tips)

Geschreven door: Nick de Waard

Als je mentaal sterk bent dan sta je volledig in je kracht. Je hebt veel energie, ervaart minder stress en je durft je dromen na te jagen.

Doordat je mentaal sterk bent, kun je veel beter omgaan met je gedachten, gevoelens en emoties. Je merkt dat het leven lekker loopt en je maakt je niet zoveel zorgen (om wat anderen vinden).

Wil je ook mentaal sterker worden? Lees dan vooral dit artikel waarin je alles ontdekt over hoe jij mentaal sterker kunt worden. Ik heb dit artikel geschreven op basis van mijn jaren aan coaching en ervaring met cliënten.

mentaal sterker worden infographic

Waarom is mentaal sterker worden belangrijk?

Als het gaat om gezondheid is het algemeen bekend dat we ons lichaam gezond moeten houden. We eten gezond, slapen voldoende en zorgen voor regelmatige beweging. Maar er is nog iets wat minstens zo belangrijk is om gezond te houden en dat is je: mentale gezondheid.

Werken aan je mentale gezondheid is belangrijker dan ooit. Want in 2021 heeft ongeveer 15% van de Nederlandse bevolking last gehad van mentale problemen (bron: CBS). Dat is bijna 1 op de 6 mensen.

Tegenwoordig komt er in onze maatschappij zoveel op ons af:

 • De ene crisis na de andere
 • Middels de nieuwskanalen krijgen we het meest vreselijke nieuws voorgeschoteld
 • De sociale druk van het moeten presteren
 • En dan heb ik het ook nog niet over de vele prikkels die we dagelijks moeten verwerken.

Al deze factoren (en nog veel meer) zorgen voor stress en maken ons mentaal zwak.

mentaal sterker worden info

Hoe is het om mentaal sterk te zijn?

Mentaal sterk zijn kan op verschillende manieren beschreven worden. Ik zou het graag als volgt willen omschrijven: “Iemand die mentaal sterk is ervaart balans, heeft vertrouwen en zelfvertrouwen én leeft in de flow van het leven met weinig innerlijke weerstand.”

Als je graag wilt weten hoe het voelt om mentaal sterk te zijn, dan wil je zeker de onderstaande punten even lezen.

Je kunt mentale kracht herkennen aan de volgende punten:

1. Je bent in balans met je emoties

Je bent niet zo snel uit het veld geslagen of boos. Gaan dingen even niet zoals je graag wilt? Prima, dan laat je het lekker los. Je weet dat het later toch wel weer goed komt en je gaat vrolijk verder met andere dingen. Je bent niet meer afhankelijk van al die dingen buiten jezelf.

2. Je leert van je fouten

Mentaal sterke mensen leren van hun fouten. Heb jij een fout gemaakt? Iets verkeerds gezegd of gedaan? Kan gebeuren! Je leert ervan en gaat weer door. Je blijft niet uren malen over wat je gedaan hebt of gezegd. Je weet dat fouten maken menselijk is en dat je door het maken van fouten kunt leren om beter te worden.

mentaal sterker worden

3. Je loopt niet weg van je angsten

Je vermijdt geen situaties omdat je ze eng vindt. Nee, je kijkt de situatie recht in z’n ogen aan en gaat de uitdaging aan. Mentaal sterke mensen gaan graag uitdagingen aan omdat ze een betere versie van zichzelf willen worden.

4. Je hebt geen moeite met verandering

Mentaal sterke mensen weten dat de enige zekerheid in dit leven ‘verandering’ is en dat geeft hen vertrouwen. Gebeuren er dingen onverwachts in je leven? Dan ga je daar op de best mogelijke manier mee om. Je blijft vertrouwen houden en weet dat het goed komt, als je rustig blijft.

5. Je weet wie je bent en wat je wilt zijn

Als je mentaal sterk bent dan ben je volledig tevreden met wie je bent. Je bent authentiek, je kent jezelf, je plus- en minpunten en je kwaliteiten. Ook weet je dat je graag een nog betere versie van jezelf wilt zijn en je bent daardoor niet vies van een beetje zelfreflectie.

weet wie je bent quote

6. Je ziet moeilijke situaties als uitdagingen

Voor mentaal sterke mensen bestaat het leven niet uit problemen, maar uitdagingen die we kunnen overwinnen.

7. Je staat weer op na een (diepe) val

Als je mentaal sterk bent dan sta je altijd weer op nadat je gevallen bent. Je gaat niet bij de pakken neerzitten met zelfmedelijden. Nee, je staat weer op, je leert ervan en gaat weer door.

8. Je maakt je niet druk om wat anderen vinden

Je trekt je eigen plan omdat het goed voelt voor jou. Sommige mensen zullen je supporten, anderen niet. Het is allemaal prima. Jij doet wat voor jou goed voelt, dat is het belangrijkste.

9. Je bent dankbaar

Je ziet de overvloed van het leven, waardoor je meer overvloed zult aantrekken. Je bent dankbaar voor alles wat er is en wat er nog gaat komen.

dankbaarheid mentaal sterk quote

Wat ervaar je als je mentaal nog niet sterk bent?

Twijfel je of je al mentaal sterk bent? Aan de onderstaande symptomen kun je herkennen dat je mentaal nog niet in balans bent. We maken onderscheid tussen fysieke symptomen en mentale symptomen.

Fysieke symptomen

De volgende fysieke symptomen kun je ervaren als je mentaal nog niet sterk bent:

 • We zijn snel uitgeput
  Eigenlijk ervaren nooit echt veel energie. We zijn veel moe en ons lichaam voelt ook zwak aan.
 • We slapen slecht
  Voor het slapen (maar ook overdag) kunnen we piekeren over van alles en nog wat. We slapen ook slecht en zelfs na een lange nacht kunnen we nog moe zijn.
 • Gebrek aan eetlust
  We krijgen af en toe geen hap door ons keel. We hebben gewoon geen zin om te eten door de stress.
 • We hebben regelmatig pijn in ons hoofd
  Hoofdpijn is iets wat we zo nu en dan ervaren. Een stekende en zeurende pijn in ons hoofd laat zien dat we mentaal nog niet sterk (genoeg) zijn.
 • We zijn regelmatig misselijk
  We hebben af en toe het gevoel dat we moet braken. Soms kunnen we zo misselijk zijn doordat we (veel) stress ervaren.
 • We ervaren duizeligheid door stress
  Soms lijkt het allemaal zoveel te worden dat we ook duizelig worden.

Dit zijn de meest voorkomende fysieke symptomen die je ervaart als je mentaal nog niet sterk bent.

geen eetlust en paniekaanval

Mentale symptomen

Dan zijn er natuurlijk ook mentale symptomen die laten zien dat je mentaal nog niet sterk bent. Brunilda Nazario, MD heeft hier onderzoek naar gedaan en kwam op de volgende mentale symptomen:

 • Last van angstklachten
  Paniekaanvallen en angstklachten zijn ons niet onbekend als we mentaal nog niet sterk zijn. We ervaren ze op regelmatige basis, of af en toe.
 • Ongezonde gedachten over jezelf
  We hebben zelfmedelijden. Vinden onszelf niet goed genoeg. Zien onszelf vaak als slachtoffer en hebben een negatief zelfbeeld.
 • Druk maken over wat anderen vinden
  We kunnen ons druk maken over wat anderen van ons vinden. We kunnen nog uren piekeren over wat een ander tegen ons gezegd heeft.
 • We maken ons continu zorgen over wat er in de wereld gebeurd
  In plaats van dat we de situatie accepteren zoals het is, gaan we in (innerlijk) conflict en proberen we continu op de hoogte te blijven van alle verschrikkelijke dingen die er in de wereld gebeuren.
 • Kort lontje
  We zijn snel geïrriteerd. Er hoeft maar iets kleins te gebeuren of we schieten al uit ons slof.
 • Gehaast gevoel
  We hebben moeite om te ontspannen en ervaren een opgejaagd gevoel.
 • We maken ons zorgen over veel dingen
  Er ontbreekt vertrouwen. We hebben moeite om dingen en personen los te laten, omdat we het gevoel hebben dat wij alles moeten controleren. We moeten ‘alle ballen hoog houden’ van onszelf.

De bovenstaande punten zijn de meest voorkomende punten voor als je mentaal nog niet sterk bent. Herken jij je in de boven punten en wil je graag werken aan een betere mentale gezondheid? Neem dan gerust eens contact op.

mentaal sterker quote

Hoe kun je mentaal sterker worden met de hulp van een coach?

Mentaal sterker worden gaat niet van de één op andere dag. Het is niet dat je vandaag beslist om mentaal sterker te worden, dat je dat morgen al bent. Maar dat geeft ook niet, want het is een mooi proces.

Mentaal sterker worden is namelijk een levens veranderlijk proces. De keuzes die we gemaakt hebben in het verleden en de patronen waarin we leven hebben uiteindelijk ertoe geleid dat we nu in deze situatie zitten. We voelen namelijk dat we nu nog niet mentaal sterk zijn, dat is dus een gevolg van ons verleden.

 

Om mentaal weer sterker te worden is het dus cruciaal om te ontdekken waarom jij nu nog niet mentaal in balans bent. Alles heeft namelijk oorzaak en een kern.

 

En om te achterhalen waar de oorzaak ligt bij jou, is het aan te raden om hulp in te schakelen van een professional. Iemand die je een spiegel voor kan houden en van een afstand jouw patronen en keuzes kan bekijken. Dit zorgt er ook voor dat je groei veel sneller gaat en ook leuker wordt.

Als je wilt, kun je natuurlijk altijd een Gratis Kennismakingsgesprek met mij aanvragen. Veel van mijn huidige cliënten hebben tijdens dit eerste Kennismakingsgesprek al mooie inzichten gekregen en zijn daardoor doorgegaan.

mentaal sterker worden met hulp

Hoe kun je mentaal sterker worden door zelf aan de slag te gaan?

Natuurlijk kun je zelf ook aan de slag om mentaal sterker te worden. Ik heb een aantal tips voor je op en rijtje gezet.

1. Besteed je energie niet aan het klagen

Met klagen komen we geen stap verder. Met actie wel. Natuurlijk kun je even je hart luchten bij vrienden, familie of collega’s waar jij je vertrouwd bij voelt. Maar waak ervoor dat je er niet in blijft hangen. Door te klagen krijg je het idee dat je niets aan de situatie kan doen, terwijl er bijna altijd een oplossing is als je actiestappen zet.

2. Stel duidelijke grenzen

Als jij niet duidelijk weet waar je voor staat en dat ook niet uitdraagt, is de kans groot dat mensen over jouw grenzen heen gaan. Wanneer iemand energie uit je slurpt, mag je gerust aangeven dat het nu even niet de tijd is. Door op een gezonde manier je grenzen aan te geven, zorg je ervoor dat jouw energie bij jezelf blijft en je het niet constant weggeeft aan een ander. Dit zorgt ervoor dat je mentaal sterker wordt.

een quote over grenzen stellen

3. Laat anderen niet jouw emoties dicteren

Probeer altijd bij je eigen gevoel te blijven. Als jij je voelt zoals jij je voelt, dan is dat zo. Als anderen slecht over jou spreken, laat dat bij hen. Zorg ervoor dat dit geen invloed op jou heeft. Zo houd je het heft in eigen handen en laat je niemand jouw emoties dicteren.

4. Laat los en ga door

Zijn er dingen in het verleden gebeurd waar je van baalt? Dat kan gebeuren. Om mentaal sterker te worden is het belangrijk dat je het verleden gaat loslaten. Deze tijd is geweest. Je hoeft het verleden niet te vergeten, je mag het voor altijd met je meedragen, maar zorg ervoor dat het geen last wordt voor het heden.

5. Ontdek je kernwaarden

Het is zo belangrijk om jezelf te kennen. Wie ben je en waar sta je voor? Wat vind je leuk en wat niet? Jezelf ontdekken is een onderdeel van zelfrealisatie. Om mentaal sterker te worden is het cruciaal om te ontdekken wie je werkelijk bent. Iemand die nergens voor staat, valt overal voor. Zelfrealisatie is dan ook een groot component binnen mijn Gouden Driehoek Coaching Methode.

kernwaarden

6. Vergeef de ander

Vergeven doe je niet voor de ander, maar voor jezelf. Boos zijn op iemand doet jou meer kwaad, dan die andere persoon. Dit komt omdat jij je kostbare energie verdoet aan het piekeren over wat een ander jou heeft aangedaan. Dit slurpt alle energie uit je. Vergeven betekent niet dat jij goedkeurt wat de ander heeft gedaan. Het betekent alleen dat jij de boosheid jegens deze persoon loslaat.

7. Wees geen slachtoffer, maar een oplosser

Het heeft geen enkele zin om slachtoffer te worden van het leven. Je komt er helaas geen stap mee verder. Gebeuren er dingen die je liever niet had gehad? Probeer er dan positief mee om te gaan en te zoeken naar een oplossing. Neem de kracht terug over je gedachten en probeer naar een positieve oplossing te zoeken.

8. Geef je geluk niet uit handen

Wanneer jouw geluk afhankelijk is van een ander, dan is de kans groot dat je een pleaser wordt. Het feit is dat niet iedereen jou aardig vindt, maar dat hoeft ook niet. Het belangrijkste is dat jij jezelf aardig vindt, dat is het enige waar het om draait.

jezelf aardig vinden om mentaal sterker worden

9. Durf keuzes te maken

Zit iets je niet lekker? Loop je al een tijdje tegen een keuze aan, maar durf je het niet? Je wordt mentaal sterker als je ‘bold-moves’ durft te maken. Dit zijn keuzes waarvan je voelt dat het nodig is, maar waar veel moed bij komt kijken. Te lang gaan we door met iets, terwijl we weten dat we beter voor iets anders kunnen kiezen. Durf deze stap te zetten en vertrouw erop dat het leven je opvangt.

10. Start met meditatie

Om mentaal sterker te worden kan ik je adviseren om te starten met meditatie. Door regelmatig te mediteren krijg je weer grip op je gedachten en kun je vanuit een stiller bewustzijn betere keuzes maken.

Regelmatige meditatie heeft mij heel veel meer mentale rust gebracht. Je kunt een meditatie doen op mijn YouTube kanaal, of via onderstaande video.

11. Download Snel Stress Herstel ebook

Als je op een duurzame manier wilt herstellen van je misselijkheid, dan raad ik je aan om mijn ebook “Snel Stress Herstel” te downloaden.

In dit ebook leg ik je op een praktische manier uit hoe je middels mijn Gouden Driehoek Methode weer op een holistische manier kunt herstellen van je stressklachten, waardoor de kans op een terugval veel kleiner is.

Zoals ik al wel vaker in dit artikel heb gezegd: het gaat erom dat je naar de kern gaat van je stressklachten. Het is zeer aan te raden om dit samen met een professional te doen die snapt waar jouw problemen vandaan komen. Dit zorgt ervoor dat de kans op herstel sneller en beter verloopt.

Als je wilt, neem gerust eens contact met me op.

snel stress herstel download

Samen werken aan jouw mentale kracht?

Mentaal sterker worden is misschien wel één van de mooiste processen in dit leven. Door dit proces te bewandelen ga je namelijk veel nieuwe dingen leren over jezelf die je krachtiger en weerbaarder maken in dit leven.

En als ik je een advies mag geven: bewandel dit pad samen met een coach of therapeut. Waarom? Omdat je sneller groeit en het proces minder zwaar wordt omdat er altijd iemand is waar jij mee kunt sparren.

Ik heb veel cliënten bij me gehad die mentaal niet in balans waren, daardoor ervaarde ze veel stress. Maar de ruimte meerderheid gaf aan dat ze dit innerlijke leerproces niet hadden willen missen. Ze voelen zich nu sterker en beter dan ooit. Je kunt een aantal verhalen hier lezen.

Als je wilt, neem gerust een vrijblijvend contact op en vertel me gerust waar je mee loopt. Wie weet kan ik je helpen en kunnen we een mooi traject aangaan. Wat jij wilt. Ik sta je graag te woord.

Leuk om kennis te maken!
Ik ben Nick de Waard, eigenaar van Nickdewaard.nl.

Ik help mensen met stress-, paniek- en burn-outklachten middels de Gouden Driehoek Methode.

Zelf heb ik jarenlang in een burn-out gezeten en last van angstklachten gehad. Gelukkig heb ik dankzij jarenlang veel zelfstudie, leren en vallen en opstaan kunnen herstellen. Alles wat ik geleerd heb, en nog leer, pas ik nu allemaal toe in mijn coaching en Stress & Angst Vrij Programma.

- Nick de Waard
Angst, stress en burn-out specialist en gediplomeerd Meditatieleraar

Veelgestelde vragen

Dit zijn de meest gestelde vragen.

Wat maakt je mentaal sterker?

Zelfrealisatie, vallen en opstaan, leren van je fouten, meditatie en nog veel meer zaken maken je mentaal sterker. Door de uitdagingen aan te gaan in dit leven kun je leren en mentaal sterker worden. Ga je angsten niet uit de weg, maar ga ze met vol vertrouwen tegemoet en leer jezelf ontdekken.

Hoe kom je weer in je eigen kracht?

Door altijd uit te gaan van je eigen gevoel. Jij voelt voor jezelf het beste wat je nodig hebt, daar mag je op vertrouwen. Als je afhankelijk bent van de mening van een ander, geef je jouw kracht uit handen. Pas als je voor jezelf durft te beslissen, vanuit je gevoel, ga je de kracht in jezelf ontdekken.

Bijna klaar. Vul onderstaande gegevens in en ontvang direct het e-book!

Gelukt! Je wordt nu doorgestuurd.