Misselijk door stress: hoe ontstaat het en hoe los je het weer op? (oplossing + tips)

Geschreven door: Nick de Waard

Misselijk zijn door teveel stress is een vervelende klacht die ik regelmatig terug hoor bij mijn cliënten. Misselijkheid kan soms ook een beangstigend gevoel geven omdat je het idee hebt dat je elk moment kunt overgeven, wat je natuurlijk liever niet wilt.

Zeker als je in een ruimte bent waar veel mensen zijn en je plotseling misselijk wordt kan dit soms zelfs leiden tot een paniekaanval. Ik heb zelf ook veel misselijkheid door stress ervaren, dus ik weet precies hoe jij je voelt.

Als je nu misselijk bent door stress, lees dan dit artikel en ontdek hoe je dit kunt oplossen. Neem ook de klachten heel serieus om erger te voorkomen.

Misselijk door stress infographic

Hoe ontstaat misselijkheid door stress?

Op het moment dat je misselijk wordt door stress, dan is dat een heel duidelijk signaal van je lichaam. Je bent (voor een lange tijd) over je grens gegaan en je ervaart nu teveel stress.

Stress blokkeert namelijk bepaalde functies van het lichaam. Zo heeft stress invloed op je hormonen, hartslag, spieren en spijsvertering. Zodra onze spijsvertering voor een lange tijd niet goed meer functioneert, gaan we automatisch last krijgen van misselijkheid.

Een beetje stress kunnen we per dag wel handelen, maar zodra we chronische stress ervaren kan er een constant gevoel van misselijkheid optreden met soms zelfs een gevolg tot braken. Dit is een duidelijk signaal dat het tijd wordt voor verandering.

Het is goed om te weten dat elke stressklacht een oorzaak heeft. Dus ook jouw misselijkheid. Daarom is het goed om de oorzaak van je klachten te achterhalen en dat aan te pakken. Je wilt naar de kern toe om een lange termijn oplossing te kunnen realiseren.

Als je hier graag met mij over wilt praten, neem dan gerust even contact op.

niet kunnen eten door stress info

Welke symptomen horen bij het misselijk zijn door stress?

Er zijn een aantal bekende symptomen onderzocht die horen bij misselijkheid door stress. Lees ze even goed door en kijk of jij je hierin herkent:

  • Je hebt geen trek in eten. Zelfs je lievelingsmaaltijd gaat er met moeite in (of helemaal niet)
  • Je hebt vaak een lusteloos gevoel en bent heel moe
  • Last van hoofdpijn en soms ook duizeligheid
  • Je hebt een constant gevoel van misselijkheid, ook op willekeurige momenten (misselijkheid dat komt door verkeerd eten zal snel weer overgaan)
  • Soms last van pijn in het middenrif door stress.
  • Je ervaart steeds vaker misselijkheid en het duurt langer voordat de klachten weer verdwijnen

Conclusie: als stress de oorzaak van misselijkheid is, ben je vaker misselijk dan normaal. Je ervaart daarnaast ook anderen stressklachten. Ook is de aanleiding soms onbekend en kan het op willekeurige momenten ontstaan.

misselijk door stress

Anderen oorzaken van misselijkheid

Je kunt ook misselijk worden door andere oorzaken die niet direct een relatie met stress hebben. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Misselijkheid na een avondje uitgaan (mogelijke oorzaak: teveel drank)
  • Misselijk tijdens een zwangerschap (oorzaak: zwanger zijn)
  • Of misselijk zijn door een probleem aan je evenwichtsorgaan
  • Je kunt ook misselijk worden door bepaalde medicijnen
  • En je kunt natuurlijk ook een griepvirus hebben opgelopen waardoor je het gevoel hebt dat je moet braken

Vaak gaan de bovenstaande oorzaken na een tijdje weer over. Als je misselijkheid voor een langere tijd aanblijft, onderneem dan actie om het vroegtijdig op te lossen.

geen eetlust neem actie

Een beetje stress kan heel functioneel zijn

Stress is een natuurlijke reactie van het lichaam op gevaar. Zodra we chronische stress ervaren gaat ons lichaam in de ‘vecht-of-vlucht’ modus. Het zet zich schrap om te ontspannen aan de gevaarlijke situatie.

De bekende dokter Carolyn Fisher, PhD omschrijf in dit artikel de ‘vecht-of-vlucht modus’ als volgt: “De vecht- of vluchtreactie, wordt veroorzaakt door het vrijkomen van hormonen die ons ertoe aanzetten te blijven én te vechten of weg te rennen én te vluchten.”

Een beetje stress is prima en het kan ook heel functioneel zijn. Stel dat er een leeuw uit de bosjes springt, dan ben je blij dat je lichaam stress aanmaakt, want daardoor ben je alerter en is de kans om te vluchten veel groter.

goede eigenschap stress uitgelegd

Waarom wordt je dan misselijk van chronische stress?

Er is natuurlijk uitgebreid onderzoek gedaan naar de relatie tussen stress en misselijkheid.

In deze studie is aangetoond dat het hormoon ‘adrenaline’, dat vrijkomt tijdens stress, ervoor zorgt dat je maagslijmvlies veranderd. Adrenaline verandert daardoor ook de vertering van voedsel en onttrekt het bloed in je spijsverteringsstelsel waardoor er buikpijn en misselijkheid kan ontstaan.

Als je continu in de stressmodus staat wordt je spijsvertering altijd gestopt. Dit heeft vervolgens weer invloed op de manier waarop je maagzuur voedsel verwerkt. En dit kan vervolgens weer leiden tot misselijkheid.

Kortom: chronische stress blokkeert je verteringsstelsel waardoor je misselijk wordt.

geen eetlust en paniekaanval

De invloed van angst op misselijkheid

Uit onderzoek van Micah Abraham, BSc blijkt dat angst een zeer grote oorzaak is van misselijkheid. Misschien ben jij ook wel vaak misselijk door stress omdat je last hebt van angstaanvallen?

Angst wordt namelijk veroorzaakt door teveel stress. Het is daarom ook logisch dat angst een grote oorzaak kan zijn van misselijkheid. Angst kan namelijk zo heftig zijn, dat het een zeer grote hoeveelheid stress met zich meebrengt waardoor je soms het gevoel hebt dat je moet overgeven.

Ik heb hier zelf ook last van gehad, lees maar even mee.

Persoonlijk voorbeeld:
Toen ik zelf in een burn-out zat had ik last van (heel) veel stressklachten. Onder andere misselijkheid.

Op het moment dat ik veel stress ervaarde, merkte ik dat ik minder behoefte had om te eten.

 

Ik kreeg geen hap door m’n keel en gebruikte excuses om niet te hoeven eten. Ik durfde nooit echt te zeggen dat ik misselijk was.

 

Omdat ik niet wist wat ik moest doen werd na na verloop van tijd de stressklachten steeds erger. Ik kreeg op een gegeven moment namelijk ook last van angstklachten. Deze angstklachten versterkte mijn misselijke gevoel.

 

Naast dat ik dus misselijk was, kwamen er nu ook angstige gedachten bij kijken als: “Oh nee, ik hoop niet dat ik straks moet spugen”.

 

Deze gedachten gaven me vervolgens nóg meer stress en die extra stress gaf me nóg meer angstige gedachten. Het leek wel een soort vicieuze cirkel waar ik in zat.

Deze vicieuze cirkel is misschien wel iets wat jij ook in bepaalde mate kunt herkennen?

misselijkheid door stress en angst cirkel

De vicieuze cirkel van angst, stress en misselijkheid kun je doorbreken

Als angstige gedachten vat op ons hebben, kunnen we in een soort vicieuze misselijkheid cirkel raken. Dit is absoluut geen pretje omdat de klachten alleen maar erger worden.

Dit komt omdat:

  • Misselijkheid geeft ons stress en angstige gedachten
  • En angstige gedachten en stress geeft ons misselijkheid

Misselijkheid, stress en angst kunnen elkaar dus op een negatieve manier versterken.

Zelf heb ik in een lange periode gezeten waarin ik duidelijk kon merken dat ik misselijk werd op het moment dat ik angst ervaarde. Ik was zo snel getriggerd dat ik zelfs bij het te snel eten een lichte misselijkheid ervaarde en gelijk last had van een paniekaanval, omdat ik bang was dat ik weer moest spugen.

Is het herkenbaar voor je? Als dit het geval is neem dan gerust contact met me op. Ik kan je goed helpen om van deze stressklachten af te komen.

man is misselijk

Heb je misschien last van emetofobie? Dat is de angst voor overgeven

Heel eerlijk: ik ben er niet zo van om labeltjes te plakken op de dingen waar iemand last van heeft. Maar soms kan het wél verhelderend zijn om te lezen dat er een benaming is voor wat je ervaart en dat het dus niet raar is.

Als je bang bent om te braken of om over te geven, dan kun je last hebben van emetofobie. Dit houdt in dat je hele dag in het teken kan staan van: niet overgeven. Je vermijdt eten en drinken waarvan je misselijk bent geworden omdat je bang bent dat je weer misselijk wordt.

Wees gerust: ook dit valt op te lossen als je aan de slag gaat.

Wist je dat de angst voor braken bij meer dan 100.000 mensen voorkomt in Nederland en België? Dit laat direct zien dat je niet de enige bent!

In de onderstaande TEDx Talk video van Erin Kelley kun je zien hoe zij emetofobie heeft overwonnen. Ze gebruikt hiervoor een techniek die ik ook in mijn coaching gebruik.

 

het komt goed quote nick de waard

Ben je misselijk omdat je in een burn-out zit?

We raken in een burn-out omdat we voor een lange periode teveel stress ervaren. Een veelgehoorde klacht bij mensen die in een burn-out zitten is dat ze veel last hebben van misselijkheid.

Een burn-out zie je vaak niet aankomen en sluipt er vaak een beetje in. Totdat het te laat is en je gewoon echt niet meer verder kunt. Misselijkheid kan een heel duidelijk signaal zijn dat je mogelijk aan het begin van een burn-out zit (of er al een tijdje in zit). Neem deze signalen dus heel serieus.

Als ik je een advies mag geven: wacht niet te lang voordat je actie onderneemt. Liever gister, dan vandaag. Hoe langer je blijft wachten, hoe langer het herstel van je burn-out duurt.

Je kunt altijd contact met mij opnemen als je dat wilt. Ik kan je goed helpen.

Zelf je misselijkheid door stress oplossen?

Als je constant misselijk bent door stress is het goed om zo snel mogelijk aan de slag te gaan met je klachten. Hoe langer je wacht, hoe erger de klachten worden. Ik heb een aantal tips voor je als je graag zelf aan de slag wilt.

Tip 1: Ga eerst naar je huisarts

Ga altijd eerst naar je huisarts. Zij kunnen goed analyseren waar je misselijkheid vandaan komt. Grote kans dat de oorzaak stress is, maar je wilt het toch altijd even dubbelchecken.

Tip 2: Het belangrijkste: meer ontspanning

Als de oorzaak van jouw misselijkheid stress is, wil je natuurlijk het tegenovergesteld doen van wat je stress geeft, namelijk: ontspanning.

Meer ontspanning is de basis zijn van het verminderen van stress. Als je doorgaat zoals je deed, dan krijg je wat je kreeg. Als je verandering wilt, zul je ook verandering moeten aanbrengen in je leefstijl. Meer ontspanning gaat hier een cruciaal onderdeel in zijn.

Welke dingen kun je gaan doen om te ontspannen?

Denk eens aan de volgende dingen:

  • Yoga
  • Meditatie (beluister mijn top 5 meditaties)
  • Een dagje sauna
  • Vaker wandelen in de natuur
  • Ontspannen sporten
  • Een hobby beoefenen
  • Praten met een expert over waarom je gestrest bent.

Start het liefst vandaag nog met ontspannen.

Start met ontspannen quote

Tip 3: Start met meditatie & mindfulness

Als ik heel eerlijk ben: zonder meditatie en mindfulness was ik nooit hersteld van mijn stressklachten. Meditatie heeft me namelijk geleerd om mijn gedachten onder controle te krijgen en daarmee een groot deel van mijn stressklachten doen verdwijnen.

Een grote oorzaak van stress is dat we in het dagelijks leven veel in ons hoofd zitten. We kunnen piekeren over van alles en nog wat zonder dat we echt een stap vooruit komen. Meditatie leert ons dat we deze gedachten kunnen loslaten.

Ik zeg ook wel: het leven bestaat uit situaties, de mind creëert van situaties vervolgens problemen.

Er zijn tal van onderzoeken die aantonen dat meditatie heel veel positieve effecten met zich meebrengt. Als je wilt, kun je altijd op mijn YouTube kanaal een meditatie doen. Of je kunt de onderstaande meditatie doen als je dat wilt.

Tip 4: Natuurlijke middelen ter ondersteuning van misselijkheid

Er zijn diverse studies die aantonen dat er bepaalde natuurlijke middelen zijn die het misselijke gevoel kunnen onderdrukken. Let wel op: die is slechts een onderdrukking, je pakt daarmee de oorzaak niet aan.

Het kan wel fijn zijn om de ‘druk van de ketel’ te halen.

De natuurlijke middelen die helpen tegen misselijkheid zijn:

  • Pepermunt
    Probeer af en toe eens de geur van pepermunt te ruiken. Dit kan direct de misselijkheid verminderen
  • Gember
    Deze geneeskrachtige plant wordt ook erkend door de Wereldgezondheidsorganisatie.
  • Kamille
    Deze kruid zorgt voor meer ontspanning waardoor je darmen ook minder stress te verduren krijgen.

Nogmaals: dit is ter ondersteuning. Probeer altijd naar de kern te gaan van je stressklachten.

thee ter ontspanning

Tip 5: Blijf bewegen (in de natuur)

Verschillende onderzoeken laten zien dat beweging goed helpt tegen het verminderen van stress en daarmee ook misselijkheid door stress doen verminderen.

Je hoeft jezelf niet elke dag compleet in het zweet te werken, dat is ook niet de bedoeling. Ga eens wat vaker een wandeling maken. Bij voorkeur in de natuur.

Regelmatige lichaamsbeweging zorgt er ook voor dat je spieren zich vermoeien en dit zorgt er weer voor dat de hoeveelheid stress die je spieren opslaan minder wordt.

Daarnaast is lichaamsbeweging goed omdat daarmee de hoeveelheid adrenaline afneemt. Dit kan weer helpen om je angstniveau onder controle te krijgen en dus ook je misselijkheid.

de natuur quote

Tip 6: Download Snel Stress Herstel ebook

Als je op een duurzame manier wilt herstellen van je misselijkheid, dan raad ik je aan om mijn ebook “Snel Stress Herstel” te downloaden.

In dit ebook leg ik je op een praktische manier uit hoe je middels mijn Gouden Driehoek Methode weer op een holistische manier kunt herstellen van je stressklachten, waardoor de kans op een terugval veel kleiner is.

Zoals ik al wel vaker in dit artikel heb gezegd: het gaat erom dat je naar de kern gaat van je stressklachten. Het is zeer aan te raden om dit samen met een professional te doen die snapt waar jouw problemen vandaan komen. Dit zorgt ervoor dat de kans op herstel sneller en beter verloopt.

Als je wilt, neem gerust eens contact met me op.

snel stress herstel download

Misselijk door stress samen oplossen?

Ik hoop dat je nu een duidelijk beeld hebt van de misselijkheid waar je last van hebt. Als ik je nog één ding mag meegeven: loop dit pad samen met iemand die je hier in kan ondersteunen.

Ik heb op de harde manier geleerd dat hulp zoeken soms het beste is wat je kunt doen. Veel te lang heb ik namelijk zelf wat aangemodderd, waardoor ik geen stap vooruit kwam. Pas op het moment dat ik de hulp inschakelde van een expert vielen de dingen op z’n plek.

Door hulp te krijgen van iemand die jouw klachten zelf ook heeft meegemaakt, gaat je herstelproces sneller en veel gemakkelijker. Dit komt omdat deze persoon begrijpt waar jij doorheen gaat en je dus veel gerichter kan helpen.

Als je graag met mij wilt spreken over jouw misselijkheid, dan kan dat natuurlijk! Ons eerste kennismakingsgesprek is altijd gratis en verloopt online via Skype.

Leuk om kennis te maken!
Ik ben Nick de Waard, eigenaar van Nickdewaard.nl.

Ik begeleid mensen met stress-, paniek- en burn-outklachten middels de Gouden Driehoek Methode.

Zelf heb ik jarenlang in een burn-out gezeten en last van angstklachten gehad. Gelukkig heb ik dankzij jarenlang veel zelfstudie, leren en vallen en opstaan kunnen herstellen. Alles wat ik geleerd heb, en nog leer, pas ik nu allemaal toe in mijn coaching.

- Nick de Waard
Angst, stress en burn-out specialist en gediplomeerd Meditatieleraar

Veelgestelde vragen

Dit zijn de meest gestelde vragen.

Waarom ben ik elke dag misselijk?

Grote kans dat je (veel) stress ervaart in je leven. Daarom ben je misselijk. Stress is namelijk een zeer grote veroorzaker van misselijkheid. Als je van je misselijkheid af wilt, is het belangrijk dat je naar de kern gaat. Alles heeft een oorzaak, het feit dat jij elke dag misselijk bent heeft dus ook een oorzaak. Probleem dat te achterhalen en pak dat aan.

Ik ben misselijk en duizelig door stress, wat moet ik doen?

Als je last hebt van misselijkheid en duizeligheid door stress dan is het aan te raden om contact op te nemen. Het hebben van meerdere symptomen in combinatie met misselijkheid laat zien dat je stresslevel (zeer waarschijnlijk) erg hoog is en er een burn-out op de loer ligt. Je kunt hier contact me opnemen, dan leg ik je uit hoe ik je kan helpen.

 

Bijna klaar. Vul onderstaande gegevens in en ontvang direct het e-book!

Gelukt! Je wordt nu doorgestuurd.