Moe en raar gevoel in hoofd: oorzaken en oplossing

Geschreven door: Nick de Waard

Een moe en raar gevoel in je hoofd kan een vervelende ervaring zijn. Bij veel mensen komt dit voort uit stress of angst. Als je hier last van hebt, wil je natuurlijk zo snel mogelijk weer herstellen.

In dit artikel leg ik je uit hoe angst of stress de oorzaken kunnen zijn en hoe je dit vermoeide en rare gevoel in je hoofd weer kunt verminderen. Lees je mee?

moe en raar gevoel in hoofd info

Hoe voelt het om moe en raar in je hoofd te zijn?

Als je je moe en raar in je hoofd voelt, dan weet ik dat dit heel vervelend voelt. Je kunt er echt flink last van hebben en misschien zelfs wel angstig van worden. Je kunt je bijvoorbeeld duizelig, licht in het hoofd, wazig of verward voelen. Ook kun je last hebben van vermoeidheid en concentratieproblemen. 

De meeste mensen die ik begeleid omschrijven het als een soort ‘mist in hun hoofd’. Ze kunnen moeilijker nadenken, dingen onthouden en concentreren op taken. Ook voelen ze zich alsof ze in slow motion bewegen en voelt de wereld om hen heen vaag. Soms hebben mensen ook derealisatie-klachten

Als je regelmatig last hebt van deze symptomen, dan adviseer ik je om eerst naar je huisarts te gaan. Zij kunnen goed vaststellen wat de oorzaak van je klachten zijn. Verder in dit artikel geef ik je ook een aantal tips mee die je nu alvast kunt toepassen.

Ben je raar in je hoofd omdat je zenuwstelsel overprikkeld is? Ontdek het in dit artikel: overprikkeld zenuwstelsel.

moe en raar gevoel in hoofd

Mogelijke oorzaken van vermoeidheid en een raar gevoel in je hoofd

Als je last hebt van vermoeidheid en een raar gevoel in je hoofd, zijn er verschillende mogelijke oorzaken. In dit artikel bespreek ik twee mogelijke oorzaken die ik het vaakst voorbij zie komen in de praktijk: stress en de invloed van angst.

De invloed van stress

Stress heeft namelijk een grote invloed op ons lichaam en geest. Veel mensen die bij mij komen ervaren langdurige stress. Dit kan dit vervolgens leiden tot vermoeidheid en een raar gevoel in je hoofd. Stress zorgt ervoor dat je lichaam zich klaarmaakt om te ‘vechten of te vluchten’. Dit leidt vervolgens tot een verhoogde hartslag, ademhaling en spierspanning. Als deze reactie langdurig aanhoudt, kan dit leiden tot vermoeidheid en een raar gevoel in je hoofd.

De invloed van angst

Maar ook angst kan ook een grote invloed hebben op ons lichaam en geest. Mensen die bij mij komen met angst ervaren over het algemeen allemaal een raar gevoel in hun hoofd. Angst zorgt ervoor dat je lichaam zich klaarmaakt om te vechten of te vluchten, net als bij stress. Als deze reactie langdurig aanhoudt, kan dit leiden tot vermoeidheid en een raar gevoel in je hoofd.

Om duidelijk uit te sluiten wat de oorzaak is, is het aan te raden om naar je huisarts te gaan.

Verderop in dit artikel leg ik je uit wat je kunt doen om deze stress en angst te verminderen.

Moe en raar gevoel in je hoofd, komt dit door stress? Ontdek het met de Gratis Stress Test!

Stress is voor veel mensen tegenwoordig een grote oorzaak van het feit dat ze een raar en moe gevoel in hun hoofd hebben. Maar is dit bij jou ook het geval? Dat kun je nu super gemakkelijk ontdekken met mijn Gratis Stress Test.

Klik op de onderstaande knop en ontdek of stress de oorzaak is van jouw vermoeide en rare gevoel in je hoofd.

man is moe en heeft raar gevoel in zijn hoofd

Welke symptomen horen bij moe en raar gevoel in je hoofd?

De volgende symptomen hoor ik vaak terug bij mensen die een raar gevoel in hun hoofd hebben.

  1. Vermoeidheid: een algeheel gevoel van uitputting of een gebrek aan energie.
  2. Duizeligheid: gevoel van duizeligheid of een licht gevoel in het hoofd, alsof je kunt flauwvallen.
  3. Hoofdpijn: variërend van milde tot ernstige hoofdpijn, vaak beschrijven mijn cliënten het als kloppend, scherp of dof.
  4. Brainfog: moeite met focussen of het vasthouden van aandacht.
  5. Wazig zien: problemen met scherp zien of het gevoel hebben dat je ogen vermoeid zijn.
  6. Gevoel van desoriëntatie: gevoel van verwarring of het niet volledig kunnen begrijpen van je omgeving.
  7. Misselijkheid: een onprettig gevoel in de maag dat kan leiden tot overgeven.
  8. Slaapstoornissen: moeite met in slaap vallen, doorslapen of een onrustige slaap.
  9. Prikkelbaarheid: sneller geïrriteerd of gefrustreerd raken dan normaal.
  10. Oorsuizen (tinnitus): een constant of af en toe piepend, brommend of suizend geluid in de oren is ook wat ik vaak terug hoor.

Als jij één van de bovenstaande symptomen ervaart, dan is het aan te raden om aan de slag te gaan met je klachten om erger te voorkomen.

snel overprikkeld quote

Direct aan de slag om een moe en raar gevoel in je hoofd door stress te verminderen?

Bij mij kwam het rare en vermoeide gevoel in m’n hoofd voort uit stress, dus als dit bij jou ook het geval is kan ik je goed helpen. Het allerbelangrijkste is dat je aan de slag gaat met het verminderen van stress. Maar hoe kunnen we dat bewerkstelligen? Nou dat is wat ik je ga leren in het Stress & Angst Vrij Programma.

Dit online programma is speciaal gemaakt voor mensen die last hebben van klachten die voortkomen uit stress. Het is een uitgebreid programma waar je stap voor stap gaat werken aan het integreren van meer rust in je leven.

Inmiddels hebben al meer dan 500 mensen dit programma gevolgd en een aantal van deze mensen hebben ook last gehad van een moe en raar gevoel in hun hoofd. Je kunt de reviews hier lezen.

In de onderstaande video leg ik uit hoe ik te werk ga!

Tips voor het verminderen van vermoeidheid en een raar gevoel in je hoofd

Als je last hebt van vermoeidheid en een raar gevoel in je hoofd, kan de juiste zelfzorg een belangrijke rol spelen in het verminderen van deze symptomen. Hier zijn enkele tips die ik je wil meegeven om je te helpen:

1. Zorg voor voldoende slaap

Een goede nachtrust is essentieel voor het verminderen van vermoeidheid en het verbeteren van je algehele gezondheid. Probeer elke nacht minstens zeven uur te slapen en creëer een rustige slaapomgeving zonder afleidingen zoals telefoons of televisies. Als je slecht slaapt, lees dan mijn artikel: slecht slapen door stress.

2. Eet gezond

Een gezond dieet kan helpen om je energieniveau op peil te houden en je lichaam te voorzien van de voedingsstoffen die het nodig heeft om goed te functioneren. Probeer voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan vitamines en mineralen, zoals fruit, groenten, volkoren granen en magere eiwitten.

3. Drink voldoende water

Uitdroging kan ook leiden tot vermoeidheid en een raar gevoel in je hoofd. Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt gedurende de dag om gehydrateerd te blijven.

4. Vermijd stress

En uiteraard kan stress leiden tot vermoeidheid en een raar gevoel in je hoofd. Zoek manieren om stress te verminderen, zoals meditatie, yoga of andere ontspanningsoefeningen.
Mijn YouTube kanaal zit vol met stress verminderende oefeningen. Of je kunt de onderstaande meditatie doen voor minder stress.

5. Blijf actief

Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om je energieniveau te verhogen en stress te verminderen. Probeer ten minste 30 minuten per dag te bewegen, zoals wandelen, fietsen of zwemmen. Je hoeft je echt niet in het zweet te werken, maar goede beweging is wel aan te raden.

Door deze tips te volgen, kun je vermoeidheid en een raar gevoel in je hoofd verminderen en je algehele gezondheid verbeteren. Probeer wel eerst met je huisarts vast te leggen wat goed voor jou is.

Liever intensieve hulp in jouw herstelproces?

Ik kan me goed voorstellen dat je ook liever intensieve hulp wilt in je herstelproces. Dat is natuurlijk mogelijk. Ik bied online 1-op-1 coaching aan voor mensen die zich vermoeid en raar voelen in hun hoofd.

Als je meer wilt weten over mijn begeleiding, kijk dan even op mijn coachingspagina.

Neem gerust contact op als je vragen hebt.

Veelgestelde vragen

Dit zijn veelgestelde vragen.

Wat zijn de oorzaken van een drukkend gevoel in het hoofd gecombineerd met vermoeidheid?

Er zijn verschillende oorzaken mogelijk voor een drukkend gevoel in het hoofd in combinatie met vermoeidheid. Dit kan bijvoorbeeld komen door stress, spanning, angst, of een hoge bloeddruk. Ik adviseer je altijd om naar je huisarts te gaan om te ontdekken wat de oorzaak is. Ook kan het namelijk een symptoom zijn van een onderliggende aandoening, zoals migraine, een hersenschudding of een infectie.

Wat betekent het als je een zweverig en vermoeid gevoel in je hoofd ervaart?

Een zweverig en vermoeid gevoel in het hoofd kan verschillende oorzaken hebben, zoals stress, angst of slaapgebrek. Ook kan het een symptoom zijn van een aandoening zoals bloedarmoede of een schildklierafwijking. Ik adviseer je om bij aanhoudende klachten contact op te nemen met je huisarts.

Hoe kan ik vaststellen of vermoeidheid en duizeligheid wijzen op een ernstig gezondheidsprobleem?

Als je last hebt van aanhoudende vermoeidheid en duizeligheid, is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Deze kan onderzoeken wat de oorzaak is van je klachten en eventueel doorverwijzen naar een specialist. Mijn advies is om bij aanhoudende klachten niet zelf te gaan dokteren, maar professionele hulp te zoeken.

Leuk om kennis te maken!
Ik ben Nick de Waard, eigenaar van Nickdewaard.nl.

Ik help mensen met stress-, paniek- en burn-outklachten middels de Gouden Driehoek Methode.

Zelf heb ik jarenlang in een burn-out gezeten en last van angstklachten gehad. Gelukkig heb ik dankzij jarenlang veel zelfstudie, leren en vallen en opstaan kunnen herstellen. Alles wat ik geleerd heb, en nog leer, pas ik nu allemaal toe in mijn coaching en Stress & Angst Vrij Programma.

- Nick de Waard
Angst, stress en burn-out specialist en gediplomeerd Meditatieleraar

Bijna klaar. Vul onderstaande gegevens in en ontvang direct het e-book!

Gelukt! Je wordt nu doorgestuurd.