Oorsuizen door stress: hoe ontstaat het en hoe kan ik het verminderen? (Oplossing + tips)

Geschreven door: Nick de Waard
Paniekaanvallen en burn-out specialist

Als je last hebt van oorsuizen door stress dan weet je natuurlijk hoe vervelend dat is. Een suizend gehoor in je oren waar je af en toe helemaal gek van kan worden. Oorsuizen (ook wel tinnitus genoemd) heeft volgens diverse onderzoeken een sterke relatie met stress.

Soms gaan oorsuizen vanzelf weer weg, maar als dit voor langere tijd blijft dan is het aan te raden om aan de slag te gaan om erger te voorkomen.

In dit artikel leg ik je precies uit wat oorsuizen zijn, hoe het ontstaat én hoe je oorsuizen door stress kunt verminderen.

oorsuizen door stress infographic

Wat zijn oorsuizen precies?

Als je last hebt van een continu vervelend geluid (zoals een piep, gesuis of gekraak) in je hoofd, kun je spreken van oorsuizen. We kunnen last hebben van oorsuizen als we onder water hebben gezwommen, of als we te lang harde muziek hebben geluisterd en bij een flinke verkoudheid. Deze oorzaken zijn vaak tijdelijk.

Uit onderzoek van het UMC blijkt dat 10 tot 15 procent van de Nederlanders last heeft van langdurige oorsuizen. Als jij ook onder deze doelgroep valt, lees dan vooral verder in dit artikel om erachter te komen wat je het beste kunt doen.

oorsuizen door stress

Hoe ontstaan oorsuizen door stress?

De oorsuizen waar we last van hebben bevinden zich in onze hersenen. De auditieve cortex, een gebied in de hersenen, zorgt ervoor dat we geluiden kunnen waarnemen. Bij tinnitus zit het probleem dus niet in je oren, maar in je hersenen. Uit dit internationale onderzoek blijkt dat stress de grootste oorzaak is van oorsuizen.

Door overbelasting van de hersenen (door teveel stress) kunnen bepaalde zenuwcellen in de auditieve cortex minder goed functioneren. Daardoor is geluid moeilijker te verwerken en gaan deze cellen met elkaar communiceren omdat ze in de war zijn. Vervolgens hebben wij last van de geluiden van deze signaaltjes wat we oorsuizen noemen.

Uit weer een ander onderzoek blijkt dat mensen die regelmatig last hebben van angstklachten een grotere kans hebben op tinnitus, omdat er vanuit angst veel stress voorkomt. Zeker mensen die vaak een opgejaagd gevoel hebben, kunnen sneller last krijgen van oorsuizen.

Wil je meer weten over het ontstaan van tinnitus? Bekijk dan de onderstaande TED-Ed video over tinnitus.

Wat zijn de gevolgen van oorsuizen?

Als je last hebt van oorsuizen, dan kan dat zeer grote gevolgen hebben voor je leven. Je leven kan letterlijk even op z’n kop staan. Dit zijn de meeste gevolgen die ik herken bij mijn cliënten die last van oorsuizen hebben:

Als je niet weet hoe je met oorsuizen om kunt gaan kan het een grote invloed hebben op je leven.

Mijn advies is dan ook om met iemand aan de slag te gaan die jou kan helpen om weer ontspannen te leven en de oorsuizen tot een minimum te beperken. Als je wilt, neem gerust eens contact op.

oorsuizen quote

Hoe klinken oorsuizen?

Wordt je in je omgeving niet begrepen of hebben mensen geen idee wat oorsuizen zijn? Laat hen dan dit volgende videootje zien. In deze video kun je een aantal geluiden van oorsuizen horen, zoals:

 • Hoge of lage pieptonen
 • Een continu geruis zoals wind door de bomen of een stromende beek.
 • Het geluid van knisperende elektriciteitsdraden
 • Rinkelende tonen
 • Gebrom of gezoem

In de onderstaande video kun je heel duidelijk horen hoe oorsuizen klinken.

Oorsuizen, angst en stress versterken elkaar

Stress dus. De grootste oorzaak van oorsuizen is dus stress. Ook in dit Zweedse onderzoek wordt het weer bevestigd. Iemand die veel stress ervaart is iemand die teveel prikkels en informatie tot zich heeft genomen en te weinig heeft stilgestaan en ontspannen.

Zodra we gestrest zijn, is ons lichaam in de ‘fight-or-flight’ modus en zijn onze hersenen overactief. Vervolgens reageren we heftiger op signalen en prikkels (zoals geluid) waardoor ons brein vervolgens teveel info binnenkrijgt om alles rustiger te verwerken en raakt overbelast. Als dit aanhoudt voor een zeer lange tijd, kunnen we last van oorsuizen door stress krijgen.

De vicieuze cirkel van stress, angst en oorsuizen

Iemand die oorsuizen en stress ervaart kan in een soort vicieuze cirkel zitten. Dit komt doordat:

 • Oorsuizen ons stress en angst geeft
 • En stress en angst ons oorsuizen geeft
niet lekker in je vel quote

Chronische stress kan dus je oorsuizen versterken, maar je oorsuizen kunnen ook je stress versterken.

Is dit een herkenbare situatie?

Soms kunnen we in een periode komen waarbij we heel duidelijk kunnen voelen dat we angstig en gestrest worden op het moment dat we oorsuizen ervaren. Het lijkt dan alsof we in een cirkel zitten waar geen eind aan lijkt te komen.

 

Soms kan een lichte piep in onze oren al direct een heftige angstreactie teweegbrengen in ons lichaam. We raken snel getriggerd.

 

Doordat we steeds meer last krijgen van oorsuizen gaan we ook steeds minder doen omdat we bang zijn dat de oorsuizen erger worden.

Misschien herken je dit wel? Mocht dit het geval zijn, neem dan even contact met me op. Ik kan je goed helpen om met deze klachten om te gaan.

vrouw heeft last van oorsuizen

Valt oorsuizen door stress te behandelen?

Volgens thuisarts.nl valt tinnitus niet te behandelen, maar ik heb al wel diverse verhalen gehoord waarbij de oorsuizen wél flink zijn afgenomen tot een minimum. Dit heeft namelijk alles te maken met de mate van ontspanning.

Als oorsuizen door stress volgens thuisarts.nl niet te behandelen zijn, kunnen we wél leren om hier mee om te gaan, zodat het dragelijk wordt. Zodra we in verzet zijn of in gevecht met de tinnitus, wordt het erger. Zodra we het kunnen accepteren en vanuit ontspanning kunnen leven, zijn de oorsuizen minder heftig.

De eerste stap is dan ook om de oorsuizen te accepteren, vervolgens is het belangrijk om een ontspannen leven te gaan leven. We moeten dus achterhalen welke stressfactoren er in ons leven zijn en moeten leren hoe we ontspannen kunnen leven.

Als je graag wilt leren hoe je het beste kunt omgaan met oorsuizen door middel van een ontspannen leven, dan kan ik je hierbij helpen. Neem dan vooral even contact met me op.

Oefening voor verminderen van tinnitus

Dr Alan Mandell, DC heeft op zijn YouTube kanaal een oefening staan die de oorsuizen kan verlichten. Misschien ken je deze oefening nog niet en wil je dit graag uitproberen? Dr Alan Mandell heeft een hele eigen, unieke, kijk en visie op wat tinnitus is.

In de onderstaande video kun je de oefening doen om oorsuizen te verminderen.

Oorsuizen door stress en duizeligheid

Als oorsuizen door stress zijn ontstaan is er een grote kans dat je ook last hebt van bijvoorbeeld duizeligheid. Beide bevinden zich namelijk in je hoofd. Mocht dit het geval zijn dan is het altijd aan te raden om naar een KNO-arts te gaan om te achterhalen wat de oorzaak is.

Mocht vervolgens de oorzaak van je oorsuizen en duizeligheid stress zijn, dan is het verstandig om aan de slag te gaan met een coach die jou kan begeleiden om meer ontspannen te gaan leven. Je kunt ook zelf aan de slag, maar vaak soort de juiste begeleiding voor sneller resultaat.

Als we namelijk last hebben van meerdere stressklachten tegelijk (zoals oorsuizen én duizeligheid) die zich in ons hoofd bevinden, dan betekent dat onze hersenen overbelast zijn en we direct actie willen ondernemen om erger te voorkomen.

luister naar je lichaam quote

Oorsuizen en stress: zit je in een burn-out?

Als we in een burn-out zitten zijn we letterlijk uitgeput. We hebben dan direct meer rust nodig. Doordat we voor een lange periode teveel stress hebben gehad kunnen we uiteindelijk in een burn-out belanden.

Een burn-out sluipt er vaak een beetje in en hebben we vaak pas door als het te laat is. Maar als jij op dit moment de eerste stresssignalen voelt, onderneem dan direct actie om erger te voorkomen.

Wil jij weten of jouw oorsuizen komen omdat je in een burn-out zit? Doe dan mijn Gratis Burn-Out Test. Volledig anoniem.

Herken je burn-out, doe de Gratis Burn-Out Test

Twijfel je nog of jij in een burn-out zit? Of wil je graag weten in welk stadium jij zit? De Gratis Burn-Out Test gaat je hier bij helpen.

Na het invullen van deze test is het direct duidelijk hoever jij erin zit en je krijgt ook advies van me mee op basis van jouw score.

luister naar je lichaam quote

Oorsuizen en een hoge bloeddruk

Een hoge bloeddruk kan ook bijdragen aan de oorsuizen door stress. Bij mensen die namelijk een hoge bloeddruk hebben stroomt het bloed sneller door de aderen dan normaal.

Als je steeds gevoeliger wordt voor geluid kun je op een gegeven moment ook je horen dat de bloeddruk in je gehoorsysteem oploopt. Je hoort dan letterlijk het bloed stromen. Ga altijd voor de zekerheid naar het ziekenhuis om te checken of je geen gehoorbeschadiging hebt.

Een hoge bloeddruk kan er uiteindelijk ook voor zorgen dat je hoofdpijn door stress krijgt doordat de druk in je hersenen toeneemt.

vrouw heeft oorsuizen

Oorsuizen door stress verminderen met 8 tips

De oorzaak van oorsuizen is dus vaak stress. Het is dan ook logisch om ervoor te zorgen dat je stress verminderd om ook de oorsuizen te verminderen. Vaak is het zo dat als men van chronische stress afraakt, dan de oorsuizen tot een minimum zijn beperkt. Soms zelf verdwenen.

Als je liever zelf aan de slag gaat, dan heb ik alvast een aantal handige tips voor je die je kunt doen om je oorsuizen te verminderen.

Tip 1: Verleg je focus weg van het geluid

Als cliënten bij mij komen met tinnitus dan zijn ze vaak de heledag bezig met het geluid. Ze denken dingen als “Is het geluid al weg?”, “Is dit een nieuwe geluid?”, “Wat gebeurt er nu met het geluid”, enzovoort.

Door je te focussen op het geluid, wordt het geluid harder. Daar waar jij je op focust, groeit namelijk.

Hoe doe ik dit met mijn cliënten?
Vaak doe ik met de mensen die last van oorsuizen hebben tijdens een eerste sessie een meditatie. In deze meditatie verleggen we dan onze focus weg van het geluid naar de meditatie, vanuit ontspanning. Daarna vraag ik altijd hoe ze zich voelen. De reactie is altijd: ik voel me een stuk beter en het geluid lijkt wel minder te zijn.

Verleg dus je focus, vanuit ontspanning, naar iets anders en je oorsuizen door stress klachten zullen verminderen.

focus verleggen quote

Tip 2: Ga ontspannen dingen doen

Een tegenhanger van stress is natuurlijk ontspanning. De meest optimale ontspanning is een ontspanningsoefening waarbij je meerdere zintuigen tegelijk gebeurt.

Denk bijvoorbeeld aan:

 • Het nemen van een lekker warm bad met verschillende geuren
 • Het maken van een wandeling in de natuur
 • Een zacht muziekje opzetten en lekker creatief bezig zijn
 • Een massage nemen
 • Heerlijk voor jezelf koken
 • In de tuin bezig zijn

Er zijn geen regels bij het doen van ontspannen dingen. Het gaat erom wat jij leuk vindt.

ontspannen in een hangmat

Tip 3: Leer mediteren

Een belangrijk onderdeel van mijn coachingsmethode is meditatie.

Uit onderzoek van het Britse Tinnitus Association blijkt dat meditatie zeer effectief is voor het verminderen van tinnitus. Ook in mijn eigen coaching merk ik dat mensen hier veel baat bij hebben (zie tip 1).

Meditatie vergt veel oefening en ik hoor ook geregeld terug van mijn cliënten dat ze het wel geprobeerd hebben, maar al snel weer afgehaakt zijn omdat het te moeilijk was. Maar dit is ook precies waarom we meditatie nodig hebben: onze Mind is verwilderd.

Om meer rust en minder stress te krijgen is het belangrijk dat we weer controle krijgen over onze gedachten (onze mind). Op dit moment vliegen onze gedachten nog alle kanten heen, maar door regelmatige meditatie kun je weer controle krijgen over deze gedachten.

Je kunt mijn onderstaande meditatie doen, of eentje via mijn YouTube kanaal.

Tip 4: Achterhaal je stresspatronen

Als mensen houden we van patronen. Vaak hebben we in de ochtend een vast patroon, in de middag en in de avond. Maar sommige patronen geven ons ook stress, maar toch blijven we ze volhouden.

De gewoontes en patronen waarin we zitten kunnen dusdanig veel stress geven, dat we uiteindelijk stressklachten gaan ontwikkelen. Daarom wil je vroegtijdig herkennen welke huidige patronen jou (veel) stress geven om erger te voorkomen.

Je kunt dit zelf doen door eerlijk te reflecteren op jouw leven op dit moment:

 1. Doe jij op dit moment dingen waar jij gelukkig van wordt?
 2. Of zijn er nog situaties die jou veel stress geven waardoor de oorsuizen door stress erger worden?

Je kunt ook hulp vragen van een coach om je hierin te spiegelen, dit gaat vaak sneller en is effectiever.

reflecteren op jezelf quote

Tip 5: Leef gezond

Natuurlijk mag een gezonde leefstijl niet ontbreken in dit rijtje om oorsuizen door stress te verminderen.

Wat is gezond leven eigenlijk? Een gezond leven is een leven waarin jij in balans bent, een gezond lichaam hebt en veel energie en inspiratie hebt. 

Gezonde voeding, voldoende beweging, meer ontspanning en ander gedrag zijn de belangrijkste punten voor een gezond leven.

Kijk eens eerlijk in welk gebied jij nog veel winst kunt behalen.

ontspannen in de natuur

Tip 6: Vermijd stimulerende middelen

Als we veel oorsuizen door stress ervaren, dan willen we stimulerende middelen zoveel mogelijk verwijderen.

Doordat we veel stress ervaren, willen we er natuurlijk voor zorgen dat we minder prikkels tot ons krijgen. Koffie, energydrink, alcohol en roken zijn typische middelen die niet goed voor je zijn als je stress ervaart.

Zorg voor rustige voeding en vermijd stimulerende middelen. Hoe minder prikkels, hoe beter.

ontspannen een boek lezen

Tip 7: Blijf positief en vier overwinningen

Het traject om oorsuizen door stress te verminderen is een pittig traject. Je kunt flink geconfronteerd worden met jezelf en je patronen.

Het helpt echt om positief te blijven. Uit onderzoek blijkt dat positief denken zeer bevorderlijk is voor het herstel van mentale klachten. Positief denken wilt natuurlijk niet zeggen dat je de situatie verbloemd zoals het is. Ja, het is super vervelend dat je oorsuizen hebt, maar dat is de situatie nu zoals het is.

Het beste is om het te accepteren en door te gaan. Alleen als we doorgaan en positief blijven zal er een oplossing op ons pad komen. Als we blijven hangen in het negatieve, zullen we meer negativiteit aantrekken. Zo werkt het gewoon.

In de onderstaande TEDx Talk kun je een video bekijken over waarom positiviteit zo krachtig is.

Tip 8: Op een holistische manier ontstressen

Als je graag concrete stappen wilt zetten om op een duurzame manier je tinnitus door stress te verminderen, dan raad ik je aan om mijn ebook “Snel Stress Herstel” te downloaden.

In dit gratis ebook leg ik je op een praktische en diepgaande manier uit hoe je kunt herstellen van stressklachten middels mijn Gouden Driehoek Methode. Ook leg ik je uit hoe jij middels deze methode je oorsuizen kunt verminderen.

Het gaat er namelijk om dat je naar de oorzaak gaat van jouw stressklachten. Daar ligt namelijk de weg naar herstel verborgen. Download het ebook en ontdek het voor jezelf. Het is echt een aanrader.

snel stress herstel download

Wil jij weer je oorsuizen door stress verminderen? Ik kan je hierbij helpen.

Ik heb al diverse klanten geholpen die diverse stressklachten hadden, onder andere ook oorsuizen door stress.

Het leren omgaan met oorsuizen kan namelijk een pittig en confronterend proces zijn. Daarom kan ik je ook adviseren om deze weg samen met iemand te bewandelen die jou begrijpt. Dit maakt de weg naar herstel sneller en gemakkelijker.

Als je wilt dat ik je hier bij help, neem dan gerust eens contact op. Ik sta je graag te woord en help je graag verder. Het eerste gesprek is altijd een Gratis Kennismakingsgesprek.

Leuk om kennis te maken!
Ik ben Nick de Waard, eigenaar van Nickdewaard.nl.

Ik begeleid mensen met stress-, paniek- en burn-outklachten middels de Gouden Driehoek Methode.

Zelf heb ik jarenlang in een burn-out gezeten en last van angstklachten gehad. Gelukkig heb ik dankzij jarenlang veel zelfstudie, leren en vallen en opstaan kunnen herstellen. Alles wat ik geleerd heb, en nog leer, pas ik nu allemaal toe in mijn coaching.

- Nick de Waard
Paniekaanvallen en burn-out specialist en gediplomeerd Meditatieleraar

Bijna klaar. Vul onderstaande gegevens in en ontvang direct het e-book!

Gelukt! Je wordt nu doorgestuurd.