Selecteer een pagina

Oorsuizen door stress: hoe ontstaat het en hoe kan ik het verminderen? (Oplossing + tips)

Geschreven door: Nick de Waard

Als je last hebt van oorsuizen door stress dan weet je natuurlijk hoe vervelend dat is. Een suizend gehoor in je oren waar je af en toe helemaal gek van kan worden. Oorsuizen (ook wel tinnitus genoemd) heeft volgens diverse onderzoeken een sterke relatie met stress.

Soms gaan oorsuizen vanzelf weer weg, maar als dit voor langere tijd blijft dan is het aan te raden om aan de slag te gaan om erger te voorkomen.

In dit artikel leg ik je precies uit wat oorsuizen zijn, hoe het ontstaat én hoe je oorsuizen door stress kunt verminderen en kunt genezen.

oorsuizen door stress infographic

Wat zijn oorsuizen precies?

Als je last hebt van een continu vervelend geluid (zoals een piep, gesuis of gekraak) in je hoofd, kun je spreken van oorsuizen. We kunnen last hebben van oorsuizen als we onder water hebben gezwommen, of als we te lang harde muziek hebben geluisterd en bij een flinke verkoudheid. Deze oorzaken zijn vaak tijdelijk.

Uit onderzoek van het UMC blijkt dat 10 tot 15 procent van de Nederlanders last heeft van langdurige oorsuizen. Als jij ook onder deze doelgroep valt, lees dan vooral verder in dit artikel om erachter te komen wat je het beste kunt doen.

oorsuizen door stress

Hoe ontstaan oorsuizen door stress?

De oorsuizen waar we last van hebben bevinden zich in onze hersenen. De auditieve cortex, een gebied in de hersenen, zorgt ervoor dat we geluiden kunnen waarnemen. Bij tinnitus zit het probleem dus niet in je oren, maar in je hersenen. Uit dit internationale onderzoek blijkt dat stress de grootste oorzaak is van oorsuizen.

Door overbelasting van de hersenen (door teveel stress) kunnen bepaalde zenuwcellen in de auditieve cortex minder goed functioneren. Daardoor is geluid moeilijker te verwerken en gaan deze cellen met elkaar communiceren omdat ze in de war zijn. Vervolgens hebben wij last van de geluiden van deze signaaltjes wat we oorsuizen noemen.

Uit weer een ander onderzoek blijkt dat mensen die regelmatig last hebben van angstklachten een grotere kans hebben op tinnitus, omdat er vanuit angst veel stress voorkomt. Zeker mensen die vaak een opgejaagd gevoel hebben, kunnen sneller last krijgen van oorsuizen.

Wil je meer weten over het ontstaan van tinnitus? Bekijk dan de onderstaande TED-Ed video over tinnitus.

Wat zijn de gevolgen van oorsuizen?

Als je last hebt van oorsuizen, dan kan dat zeer grote gevolgen hebben voor je leven. Je leven kan letterlijk even op z’n kop staan. Dit zijn de meeste gevolgen die ik herken bij mijn cliënten die last van oorsuizen hebben:

Als je niet weet hoe je met oorsuizen om kunt gaan kan het een grote invloed hebben op je leven.

Mijn advies is dan ook om met iemand aan de slag te gaan die jou kan helpen om weer ontspannen te leven en de oorsuizen tot een minimum te beperken. Als je wilt, neem gerust eens contact op.

oorsuizen quote

Hoe klinken oorsuizen?

Wordt je in je omgeving niet begrepen of hebben mensen geen idee wat oorsuizen zijn? Laat hen dan dit volgende videootje zien. In deze video kun je een aantal geluiden van oorsuizen horen, zoals:

  • Hoge of lage pieptonen
  • Een continu geruis zoals wind door de bomen of een stromende beek.
  • Het geluid van knisperende elektriciteitsdraden
  • Rinkelende tonen
  • Gebrom of gezoem

In de onderstaande video kun je heel duidelijk horen hoe oorsuizen klinken.

Weten hoe anderen oorsuizen door stress hebben ervaren en hersteld zijn? Lees dan dit artikel: Oorsuizen door stress ervaringen

Oorsuizen, angst en stress versterken elkaar

Stress dus. De grootste oorzaak van oorsuizen is dus stress. Ook in dit Zweedse onderzoek wordt het weer bevestigd. Iemand die veel stress ervaart is iemand die teveel prikkels en informatie tot zich heeft genomen en te weinig heeft stilgestaan en ontspannen.

Zodra we gestrest zijn, is ons lichaam in de ‘fight-or-flight’ modus en zijn onze hersenen overactief. Vervolgens reageren we heftiger op signalen en prikkels (zoals geluid) waardoor ons brein vervolgens teveel info binnenkrijgt om alles rustiger te verwerken en raakt overbelast. Als dit aanhoudt voor een zeer lange tijd, kunnen we last van oorsuizen door stress krijgen.

De vicieuze cirkel van stress, angst en oorsuizen

Iemand die oorsuizen en stress ervaart kan in een soort vicieuze cirkel zitten. Dit komt doordat:

  • Oorsuizen ons stress en angst geeft
  • En stress en angst ons oorsuizen geeft
niet lekker in je vel quote

Chronische stress kan dus je oorsuizen versterken, maar je oorsuizen kunnen ook je stress versterken.

Is dit een herkenbare situatie?

Soms kunnen we in een periode komen waarbij we heel duidelijk kunnen voelen dat we angstig en gestrest worden op het moment dat we oorsuizen ervaren. Het lijkt dan alsof we in een cirkel zitten waar geen eind aan lijkt te komen.

 

Soms kan een lichte piep in onze oren al direct een heftige angstreactie teweegbrengen in ons lichaam. We raken snel getriggerd.

 

Doordat we steeds meer last krijgen van oorsuizen gaan we ook steeds minder doen omdat we bang zijn dat de oorsuizen erger worden.

Misschien herken je dit wel? Mocht dit het geval zijn, neem dan even contact met me op. Ik kan je goed helpen om met deze klachten om te gaan.

Oefening voor verminderen van tinnitus

Dr Alan Mandell, DC heeft op zijn YouTube kanaal een oefening staan die de oorsuizen kan verlichten. Misschien ken je deze oefening nog niet en wil je dit graag uitproberen? Dr Alan Mandell heeft een hele eigen, unieke, kijk en visie op wat tinnitus is.

In de onderstaande video kun je de oefening doen om oorsuizen te verminderen.

Oorsuizen door stress en duizeligheid

Als oorsuizen door stress zijn ontstaan is er een grote kans dat je ook last hebt van bijvoorbeeld duizeligheid. Beide bevinden zich namelijk in je hoofd. Mocht dit het geval zijn dan is het altijd aan te raden om naar een KNO-arts te gaan om te achterhalen wat de oorzaak is.

Mocht vervolgens de oorzaak van je oorsuizen en duizeligheid stress zijn, dan is het verstandig om aan de slag te gaan met een coach die jou kan begeleiden om meer ontspannen te gaan leven. Je kunt ook zelf aan de slag, maar vaak soort de juiste begeleiding voor sneller resultaat.

Als we namelijk last hebben van meerdere stressklachten tegelijk (zoals oorsuizen én duizeligheid) die zich in ons hoofd bevinden, dan betekent dat onze hersenen overbelast zijn en we direct actie willen ondernemen om erger te voorkomen.

luister naar je lichaam quote

Oorsuizen en stress: zit je in een burn-out?

Als we in een burn-out zitten zijn we letterlijk uitgeput. We hebben dan direct meer rust nodig. Doordat we voor een lange periode teveel stress hebben gehad kunnen we uiteindelijk in een burn-out belanden.

Een burn-out sluipt er vaak een beetje in en hebben we vaak pas door als het te laat is. Maar als jij op dit moment de eerste stresssignalen voelt, onderneem dan direct actie om erger te voorkomen.

Wil jij weten of jouw oorsuizen komen omdat je in een burn-out zit? Doe dan mijn Gratis Burn-Out Test. Volledig anoniem.

Herken je burn-out, doe de Gratis Burn-Out Test

Twijfel je nog of jij in een burn-out zit? Of wil je graag weten in welk stadium jij zit?

De Gratis Burn-Out Test gaat je hier bij helpen. Na het invullen van deze test is het direct duidelijk hoever jij erin zit en je krijgt ook advies van me mee op basis van jouw score.

luister naar je lichaam quote

Oorsuizen en een hoge bloeddruk

Een hoge bloeddruk kan ook bijdragen aan de oorsuizen door stress. Bij mensen die namelijk een hoge bloeddruk hebben stroomt het bloed sneller door de aderen dan normaal.

Als je steeds gevoeliger wordt voor geluid kun je op een gegeven moment ook je horen dat de bloeddruk in je gehoorsysteem oploopt. Je hoort dan letterlijk het bloed stromen. Ga altijd voor de zekerheid naar het ziekenhuis om te checken of je geen gehoorbeschadiging hebt.

Een hoge bloeddruk kan er uiteindelijk ook voor zorgen dat je hoofdpijn door stress krijgt doordat de druk in je hersenen toeneemt.

vrouw heeft last van oorsuizen

Oorsuizen door stress genezen

Volgens thuisarts.nl valt tinnitus niet te behandelen als het een fysieke oorzaak heeft, maar als stress de oorzaak is van jouw oorsuizen, dan kun je hier zeker weer van genezen. Daarom is het goed om eerst goed uit te zoeken wat de oorzaak is. Bespreek dit altijd eerst met je huisarts.

Als je last hebt oorsuizen door stress, dan is het goed om de oorzaak aan te pakken van jouw oorsuizen en dat is natuurlijk: stress. Zodra je meer ontspanning in je leven integreert en jouw stressfactoren aanpakt waardoor je geen stress meer ervaart, dan is de kans heel groot dat jouw oorsuizen gaan genezen.

Wil je meer weten over het genezen voor oorsuizen door stress? Lees dan mijn artikel: Oorsuizen door stress genezen

vrouw heeft oorsuizen

Hulp nodig bij jouw oorsuizen door stress? Neem dan contact op!

Ik heb al diverse klanten geholpen die diverse stressklachten hadden, onder andere ook oorsuizen door stress.

Het leren omgaan met oorsuizen kan namelijk een pittig en confronterend proces zijn. Daarom kan ik je ook adviseren om deze weg samen met iemand te bewandelen die jou begrijpt. Dit maakt de weg naar herstel sneller en gemakkelijker.

Als je wilt dat ik je hier bij help, neem dan gerust eens contact op. Ik sta je graag te woord en help je graag verder. Het eerste gesprek is altijd een Gratis Kennismakingsgesprek.

Leuk om kennis te maken!
Ik ben Nick de Waard, eigenaar van Nickdewaard.nl.

Ik help mensen met stress-, paniek- en burn-outklachten middels de Gouden Driehoek Methode.

Zelf heb ik jarenlang in een burn-out gezeten en last van angstklachten gehad. Gelukkig heb ik dankzij jarenlang veel zelfstudie, leren en vallen en opstaan kunnen herstellen. Alles wat ik geleerd heb, en nog leer, pas ik nu allemaal toe in mijn coaching en online programma's.

- Nick de Waard
Angst, stress en burn-out specialist en gediplomeerd Meditatieleraar

Bijna klaar. Vul onderstaande gegevens in en ontvang direct het e-book!

Gelukt! Je wordt nu doorgestuurd.