Paniekaanval door stress? Zo kom je weer van je paniekaanvallen af.

Geschreven door: Nick de Waard
Paniekaanvallen door stress zijn misschien wel de meest heftige situaties die we kunnen ervaren. Misschien heb je ook weleens meegemaakt dat je in de rij stond bij de kassa en je in ene een golf van angst door je lichaam heen voelde gaan. Je werd ijskoud en begon misschien zelfs wel te zweten. Je werd doodsbang.
Als je veel last heb van stress en paniekaanvallen, dan kunnen we elkaar de hand schudden: ik heb vroeger ook veel last gehad van paniekaanvallen door stress. Dus ik weet precies hoe jij je voelt. Gelukkig ben ik inmiddels al een aantal jaar hersteld.
Lees vooral dit artikel als je wilt weten hoe jouw paniekaanvallen door stress ontstaan en hoe je dit vervolgens ook kunt oplossen! Ik leg je alles uit.
Wat is een paniekaanval?
De stress en spanning in je lichaam kan oplopen tot het punt dat je het gevoel krijgt dat je lichaam of geest het niet meer aankan. Wanneer dit gevoel vervolgens de overhand krijgt over je denkvermogen dan ontstaat er een paniekaanval. Je kunt dan niet meer logisch nadenken en staat in de overlevingsmodus.
Een paniekaanval is dus in feite een ophoping van angst en stress waarbij je snel een gevoel van paniek kunt krijgen dat zich versterkt door de bijkomende angst. Als je een paniekaanval hebt gehad ben je daarna waarschijnlijk erg moe en geschrokken.
Je kunt daarna vaak de angstige gedachten krijgen als: “Oh nee, ik hoop niet dat ik straks nog meer angst krijg.”
Waarom zorgt stress voor paniekaanvallen?
Als je veel stress in het leven ervaart, dan kan een gevolg van deze stress een paniekaanval zijn. Een beetje stress per dag kan geen kwaad, maar als je regelmatig last hebt van paniekaanvallen dan is dit een heel duidelijk signaal dat het tijd is voor verandering om erger te voorkomen.
Vaak gebeurt het dat een paniekaanval door een kleine situatie, of gedachten, al kan ontstaan en soms ontstaat het zelfs zonder duidelijk aanleiding. In dit geval is stress of mentale oververmoeidheid de oorzaak. Dit komt omdat je lichaam door de stress die je ervaart extra alert is en daardoor komt alle informatie (en prikkels) veel harder binnen. Zo kan een volle supermarkt je in ene teveel worden of veel auto’s in het verkeer.
Als je voor een lange periode veel stress en paniekaanvallen ervaart, dan kan op een gegeven moment de gedachten aan iets al een paniekaanval veroorzaken. Stress is namelijk de grootste oorzaak van paniekaanvallen, laat dit onderzoek zien.
Veel mensen hebben last van angstklachten maar schamen zich om hierover te praten. Mocht jij last hebben van paniekaanvallen door stress, neem deze signalen dan heel serieus en neem gerust contact met me op. Zelf heb ik veel te lang rondgelopen met paniekaanvallen en heeft mijn herstel daardoor vrij lang geduurd. Dit hoeft voor jou niet het geval te zijn.
Ik heb een complete online gids geschreven over stress. Wil je dit lezen? Ga dan naar: Wat is stress?
Welke symptomen horen bij een paniekaanval?
Een paniekaanval door stress voelt voor veel mensen hetzelfde aan. Er is ook onderzoek gedaan naar de fysieke en mentale ervaringen tijdens een paniekaanval. Uit dat onderzoek kwamen de volgende symptomen naar voren:
- Een versnelde ademhaling (hyperventilatie)
- Opgejaagd gevoel
- Hartkloppingen
- Een drukkend gevoel op je borst
- Slecht slapen door stress
- Zweten
- Trillen
- Misselijkheid door stress
- Duizeligheid door stress
- Droge mond
- Tintelingen in je armen en benen
De bovenstaande symptomen zijn de meest voorkomende symptomen. Als jij niet in deze symptomen herkent kan het goed zijn dat jij andere paniekaanval symptomen ervaart.
Daarnaast zijn er ook gedachtes die vaak gepaard gaan met een paniekaanval, zoals: de angst voor overgeven, bang om gek te worden en bang om dood te gaan.
Last van chronische angst? Herken het aan deze chronische angst symptomen
Ook ik heb veel last gehad van paniekaanvallen als gevolg van stress
Tijdens een stressvolle periode van mijn leven had ik dagelijks te maken met angst- en paniekaanvallen.
Ik ervaarde veel stress en stond altijd ‘aan’. Ook negeerde ik de eerste signalen van mijn lichaam waardoor het steeds slechter met mij ging. De paniekaanvallen kwamen zomaar uit het niets, maar ook kon ik soms voelen aankomen.
Ik werd hierdoor steeds angstiger en durfde minder dingen te gaan doen, omdat ik bang was voor een nieuwe paniekaanval. Dit heeft ongeveer 2 jaar geduurd.
Uiteindelijk heb ik geleerd dat als je last hebt van paniekaanvallen, dat je lichaam en brein overbelast zijn. Het is dan echt cruciaal om ‘gas terug’ te nemen en aan de slag te gaan met jezelf. Grote kans dat het niet zomaar overwaait. Verandering is echt nodig om hier weer van te herstellen.
Als ik je hier graag hulp bij wilt, neem dan even contact met me op.
De vicieuze cirkel van stress, angst en paniekaanvallen.
Als je dit leest heb je waarschijnlijk (veel) te maken met paniekaanvallen. Je zult het vast wel met mij eens zijn dat paniekaanvallen hele heftige gebeurtenissen zijn die je niet snel vergeet. Sommige paniekaanvallen kunnen zelfs traumatisch zijn en kunnen nieuwe angsten oproepen.
Op het moment dat we een paniekaanval ervaren gaat onze mind angstige associaties maken met het moment waar het op dat moment aanwezig is en worden onschuldige dingen die helemaal niets met een paniekaanval te maken hebben angstig voor ons. Dit noemen we anticipatieangst.
Twee voorbeelden waarin paniekaanvallen steeds erger worden:
- Je krijgt een paniekaanval omdat je oververmoeid bent en je voor een te lange tijd onder grote druk heb geleefd. Op dat moment staat er een pakketbezorger voor je deur, dan kan de postbezorger gekoppeld worden aan de paniekaanval en de angst. De postbezorger wordt dan gezien als oorzaak van je paniekaanval. Het gevolg is dat je niet meer wilt dat er pakketjes bezorgd worden.
- Je krijgt een paniekaanval door stress in de supermarkt. Dan is je mind de eerstvolgende keer dat het naar de supermarkt moet bang om weer een paniekaanval te krijgen en zorgt weer voor extra stress in je lichaam.
Het is als een vicieuze cirkel (ik heb hier zelf heel erg last van gehad), want:
- Paniekaanvallen geeft ons angst en stress
- En angst en stress geeft ons paniekaanvallen
Stress en angst verergeren dus je paniekaanvallen, maar je paniekaanvallen verergeren ook je stress en angst.
Misschien herken je dit wel? Dat je een paniekaanval heb gehad en dat je daarna bang bent om weer een nieuwe paniekaanval te krijgen. Je hele dag lijkt soms wel te bestaan uit het vermijden van angst. Je staat ermee op en gaat ermee naar bed.
Deze vicieuze cirkel van paniekaanvallen door stress en angst doorbreken
Natuurlijk is het mogelijk om deze vicieuze angstcirkel te doorbreken! Het is mij ook gelukt en met mij inmiddels vele cliënten die ik begeleid heb.
Als ik je mag adviseren: neem contact op met een coach of therapeut die je bij dit proces kan begeleiden. Zelf zitten we zo in onze eigen patronen vast dat we soms geen uitweg meer zien. Een goede coach kan dit wel zien en je hierin helpen.
Neem gerust contact met mij op als je benieuwd bent wat ik voor jou hierin kan betekenen.
Wat zijn de gevolgen van paniekaanvallen door stress?
Als je regelmatig last hebt van paniekaanvallen dan kan dat grote gevolgen met zich meebrengen. Omdat ik zelf ook in periode (burn-out) heb gezeten waarbij ik dagelijks paniekaanvallen had waren er een aantal dingen het gevolg daarvan.
- Ik ging plekken vermijden waar ik eerder een paniekaanval kreeg (bijvoorbeelde de supermarkt of de bus)
- Ook ging ik steeds minder naar sociale gelegenheden (zoals verjaardagen of feestjes)
- Ik raakte het vertrouwen in mezelf en m’n lichaam kwijt
- Mijn wereld werd steeds kleiner
- Ook kreeg ik steeds meer last van depressieve klachten
- Ik raakte diep ongelukkig
Misschien herken jij je wel in een paar van de bovenstaande punten?
Als dit het geval is, weet dan dat ik er ook weer bovenop ben gekomen – en zelfs sterker dan ooit. Dit kan jij dus ook. Neem gerust contact met me op om te vragen hoe ik je hierin kan helpen.
Ervaar je veel paniekaanvallen door stress? Doe dan deze oefening!
Een paniekaanval door stress heeft dus een oorzaak: stress. Oké, logisch!
Nu is er een hele simpele maar effectieve methode om stress los te laten. Je kunt namelijk letterlijk stress ontladen en je lichter voelen door het trillen van je lichaam.
Zelf doe ik deze oefening nog elke dag, omdat het mij helpt om de stress van de dag los te laten. Deze oefening werkt ook heel goed als je chronische stress ervaart.
Paniekaanvallen kunnen de angst voor de dood triggeren
Bij de meeste cliënten die bij mij komen zijn er over het algemeen drie gedachten die overheersend zijn tijdens een paniekaanval:
- De angstige gedachten om dood te gaan
- De angstige gedachten om gek te worden
- De angst om controle te verliezen
De angst voor de dood is de meest heftigste angst van alle drie die we kunnen ervaren, omdat dit een oerangst is.
Ik heb speciaal voor mensen die bang voor de dood zijn het volgende artikel geschreven: Bang Voor De Dood.
Paniekaanvallen door stress: heb je een burn-out?
Iemand die een burn-out heeft is iemand die helemaal opgebrand is en direct meer rust nodig heeft. Tijdens een burn-out zijn ook onze hersenen overbelast geraakt en hebben daardoor ook meer rust nodig.
Een burn-out voelen we vaak niet direct aankomen en sluipt er een beetje in. Omdat we ons geleidelijk slechter voelen hebben we het niet zo door, totdat we echt niets meer kunnen en last van paniekaanvallen krijgen.
Paniekaanvallen tijdens een burn-out is heel normaal omdat je lichaam vol met stress zit en je hersenen overbelast zijn. De minste prikkels of gedachten kunnen al een nieuwe paniekaanval triggeren.
Is dat bij jou het geval? Onderneem dan direct actie. Het is tijd dat je jezelf afremt, niet morgen maar nu – vandaag al. Negeer je dit signaal en ga je toch door? Dan wordt het alleen maar erger en erger en zal de burn-out alleen maar langer duren.
Herken je burn-out, doe de Gratis Burn-Out Test
Twijfel je nog of jij in een burn-out zit? Of wil je graag weten in welk stadium jij zit?
De Gratis Burn-Out Test gaat je hier bij helpen. Na het invullen van deze test is het direct duidelijk hoever jij erin zit en je krijgt ook advies van me mee op basis van jouw score.
Lees ook: hoe herken ik een burn-out?
De relatie tussen hyperventilatie en paniekaanvallen
Diverse onderzoeken laten zien dat er een duidelijk relatie is tussen hyperventilatie en paniekaanvallen.
Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen met hyperventilatie een grotere kans hebben op een paniekaanval dan mensen die dit niet hebben. Dit is ook logisch te verklaren omdat hyperventilatie het gevolg is van teveel stress, net als paniekaanvallen. Veel mensen met paniekaanvallen ervaren namelijk ook nog andere gerelateerde stressklachten.
Als je dus last van hyperventilatie heb en paniekaanvallen, dan is dit een heel duidelijk signaal dat je teveel stress ervaart en hier zo snel mogelijk wat mee wilt doen. Hoe langer je wacht, hoe erger de klachten worden. Neem gerust contact met me op als je hier van af wilt.
Oefening om rustiger te ademen
Je kunt ook vandaag al zelf aan de slag met het rustiger ademen. Je kunt hiervoor de onderstaande oefening doen die ik heb gemaakt.
Gaan paniekaanvallen door stress weer over?
In de meeste gevallen gaan paniekaanvallen niet vanzelf weer over als je niets veranderd. De paniekaanvallen zijn namelijk het gevolg van teveel stress, dat betekent dat verandering nodig is om te herstellen van paniekaanvallen. Wat deze veranderingen zijn, dat kun je gaan uitzoeken met bijvoorbeeld een coach.
Zelf heb ik maanden met paniekaanvallen rondgelopen. De ene dag ging het slecht met me, maar de andere dag ging het weer beter en dacht ik dat ik er wel weer bovenop was. Hierdoor kwam ik niet in actie en ging het met ups and downs. Ik hoopte dat het weer over ging, maar het schoot niet op. Deze ups and downs blijven aanhouden als je niets veranderd.
Je wilt je uiteindelijk gewoon weer voor een lange tijd (voor altijd) weer goed voelen toch?
Dan is het aan te raden om hulp te zoeken bij een coach of therapeut die begrijpt waar jij doorheen gaat. Je hoeft je niet te schamen, want het is juist heel dapper als je contact durft op te nemen, dat zal elke coach begrijpen.
Samen je paniekaanvallen door stress oplossen?
Als ik je dus iets mag meegeven: loop dit pad samen met iemand die helemaal snapt waar jij doorheen gaat en die er verstand van heeft. Paniekaanvallen door stress kan namelijk een heel zwaar, maar leerzaam proces zijn.
Zonder de hulp van een coach die écht begreep waar ik doorheen ging had ik nooit zo snel kunnen herstellen. Ik vond dat veel reguliere therapeuten en dokteren te oppervlakkig waren en veel te vaag. Uiteindelijk kwam ik bij een ervaringsdeskundige en voelde ik me meteen begrepen.
Door hulp te krijgen van iemand die jouw klachten herkent en zelf heeft meegemaakt kun je het herstelproces versnellen, omdat deze persoon precies begrijpt wat je nodig hebt en kan je veel gerichter helpen.
Wil je graag met mij spreken over jouw situatie, dan kan dat natuurlijk! Het eerste intakegesprek is altijd gratis en verloopt via Zoom. Je kunt hier contact met me opnemen als je dat wilt.
Zelf aan de slag met je paniekaanvallen door stress (5 Tips)
Als je paniekaanvallen door stress ervaart zijn er ook een aantal dingen die je zelf kunt doen.
Tip 1: Word je bewust van de stress
Als de oorzaak van je paniekaanvallen stress is, dan is het belangrijk dat je gaat achterhalen waar deze stress vandaan komt. Stress zorgt namelijk voor een teveel aan cortisol en adrenaline en dat zorgt er vervolgens weer voor dat je na verloop van tijd een paniekaanval kunt krijgen.
Spanning kunnen we ervaren in ons lichaam, onze gedachten en onze handelingen. Als je bijvoorbeeld veel piekert, dan ervaar je veel stress in je gedachten en kun je misschien geprikkelder reageren. Als je lichaam moe is kun je spanning ervaren als je over je grenzen heen gaat. Ga voor jezelf eens na: wat zorgt er voor dit moment voor spanning en stress in mijn leven?
Uiteindelijk draait het in dit leven om balans vinden tussen ontspanning en inspanning.
Tip 2: Accepteer dat je situatie is zoals het is
Veel cliënten die mij bij komen hebben moeite met het accepteren dat ze nu in een stressvolle situatie zitten met paniekaanvallen. Ze denken continu na over waar ze willen zijn, terwijl ze nog niet goed beseffen in welke situatie ze nu zitten.
Door weg te kijken van de huidige situatie en te ontkennen dat je écht niet lekker in je vel zit, zul je nooit gaan herstellen. Op het moment dat we niet in acceptatie staan, ervaren we spanning want we zijn in conflict. Pas op het moment dat jij je helemaal kunt overgeven aan wat er nu is, kun je gaan ontspannen en herstellen.
Soms is goed om met iemand in gesprek te gaan die jou een spiegel kan voorhouden en je de realiteit kan laten zien van de situatie waar je nu in zit. Pas als er acceptatie is, kun je gaan herstellen.
In de onderstaande video vertelt Luana Marque, Ph.D. hoe je vrienden kunt worden met je angstaanvallen.
Tip 3: Praat openlijk over je paniekaanvallen
Veel mensen schamen zich voor hun paniekaanvallen door stress en zien het als een zwakte. Maar wist je dat 1 op de 5 mensen last heeft van een angststoornis? Je bent dus echt niet de enige!
Op het moment dat we durven te praten over onze paniekaanvallen, dan neemt dat een hele hoop spanning weg. We ervaren namelijk een conflict op het moment dat we de paniekaanvallen niet kunnen laten zijn en ze daarvoor wegstoppen. Zodra we hier openlijk over kunnen praten is dat conflict in onszelf weg en kunnen we meer ontspanning ervaren.
Schaam je niet, want je bent echt niet de enige. Haal de spanning eraf door erover te praten.
Tip 4: Probeer situaties niet te ontwijken
Een paniekaanval door stress kan heel indrukwekkend zijn. Als je één paniekaanval hebt gehad, kan er nieuwe angst omhoog komen om weer een nieuwe paniekaanval te krijgen.
Tijdens een paniekaanval koppelen we namelijk de angst die we hebben ervaren aan de dingen en situaties om ons heen. Stel dat je een paniekaanval ervaart tijdens het autorijden, dan koppelen we de paniekaanval aan het autorijden en willen we niet nog een keer autorijden, omdat we bang zijn voor weer een nieuwe paniekaanval.
Dit is een onjuiste koppeling, omdat het autorijden niks te maken heeft met de paniekaanval. Door dit soort situaties willen we steeds vaker dezelfde situaties gaan vermijden, waardoor we onbewust de angst voeden. We zeggen dan eigenlijk tegen de angst: “Oké, je hebt gelijk: autorijden is doodeng en ik krijg straks weer een paniekaanval.”
Dit soort momenten willen we natuurlijk vermijden en daarom wil ik je ook adviseren om situaties niet uit de weg te gaan.
Tip 5: Ga voor een ontspannen lifestyle
De paniekaanvallen die je ervaart hebben als oorzaak: stress. Dat betekent dus ook dat je de paniekaanvallen door stress weer kunt oplossen. Het is dan ook belangrijk dat je naar de kern gaat.
Het gevolg van een leven met teveel stress heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat je nu paniekaanvallen ervaart. Dat betekent dat meer ontspanning enorm belangrijk is om te kunnen herstellen. Het is dan ook belangrijk om zoveel mogelijk stressfactoren te verwijderen uit je leven en daar meer ontspanning voor in de plaats te krijgen.
Als je hier hulp bij wilt kun je altijd een gratis kennismakingsgesprek aanvragen op mijn coaching pagina.
Tip 6: Start met meditatie
Meditatie is de nummer één ontspanningsoefening dat je gaat helpen om te paniekaanvallen te verminderen. Ik durf met 100% zekerheid te zeggen dat ik nooit was hersteld als ik niet was begonnen met meditatie.
Met meditatie gaan we naar de kern van waar onze paniekaanvallen zich bevinden: namelijk in ons hoofd. Onze mind is verwilderd en daardoor zijn we gevoeliger voor angsten en paniekaanvallen. Meditatie is de enige oefening dat ervoor kan zorgen dat ons hoofd weer rustiger wordt.
Je kunt een aantal meditaties doen op mijn YouTube kanaal, of de onderstaande meditatie doen.
Wil je graag hulp in dit proces?
Ik heb al diverse klanten met paniekaanvallen geholpen, dus als je graag hulp wilt in dit proces neem dan vooral even contact op.
Ons eerste kennismakingsgesprek is altijd gratis!
Leuk om kennis te maken!
Ik ben Nick de Waard, eigenaar van Nickdewaard.nl.
Ik help mensen met stress-, paniek- en burn-outklachten middels de Gouden Driehoek Methode.
Zelf heb ik jarenlang in een burn-out gezeten en last van angstklachten gehad. Gelukkig heb ik dankzij jarenlang veel zelfstudie, leren en vallen en opstaan kunnen herstellen. Alles wat ik geleerd heb, en nog leer, pas ik nu allemaal toe in mijn online programma's.
- Nick de Waard
Angst, stress en burn-out specialist en gediplomeerd Meditatieleraar