Paniekaanval stoppen met de Gouden Driehoek Methode (3 stappen)

Geschreven door: Nick de Waard
Paniekaanvallen en burn-out specialist

Paniekaanvallen stoppen zonder medicijnen is relatief gemakkelijk, als je weet wat je moet doen en waar de sleutel ligt.

In de loop der jaren heb ik namelijk een rode draad ontdekt bij mensen die paniekaanvallen ervaren. Op basis van deze ontdekkingen en de vele (coach)gesprekken heb ik de effectieve Gouden Driehoek Methode ontwikkelt.

De Gouden Driehoek zorgt ervoor dat jouw paniekaanvallen stoppen als jij aan de slag gaat met de volgende 3 punten:

 • Zelfrealisatie
 • Voeding
 • Mindfulness & Meditatie

In deze blog leg ik je alles uit over de Gouden Driehoek methode en hoe het jou kan helpen om van je paniekaanvallen af te komen.

paniekaanvallen stoppen methode

De Gouden Driehoek uitgelegd

Veel internationaal onderzoek naar paniekaanvallen bevestigt het inmiddels: paniekaanvallen ontstaan omdat we voor een lange tijd teveel stress ervaren doordat we de verkeerde keuzes maken, teveel stress ervaren en dingen doen die niet bij ons passen. Daarom is een andere leefstijl het allerbelangrijkste om paniekaanvallen te stoppen.

Wanneer we een gelukkig en ontspannen leven willen, dan zijn Zelfrealisatie, Voeding en Mindfulness het allerbelangrijkste om mee aan de slag. Dit zijn de grote thema’s die nog niet in balans zijn als we paniekaanvallen ervaren.

 • Zelfrealisatie is belangrijk omdat het ons een gevoel van ‘Flow’, geluk en ontspanning kan geven als we helemaal een authentiek leven leiden dat bij ons past.
 • De juiste voeding is belangrijk omdat we een lichter leven willen. Als we zware en heftige info tot ons nemen, kan ons dat stress geven en ‘naar beneden halen’. Net als het eten van verkeerde voeding ons ook onrustig kan maken.
 • Daarnaast zijn meditatie en mindfulness heel belangrijk voor ons. Iemand die paniekaanvallen ervaart heeft een verwilderde Mind dat gekalmeerd mag worden. Er is geen betere oefening dan meditatie en mindfulness om die Mind weer rustiger te krijgen.

Als we aan de slag gaan met al deze drie componenten, dan zullen snel de paniekaanvallen stoppen en is de kans op een terugval zeer klein omdat je lessen leert die je de rest van je leven meeneemt..

1. Paniekaanval stoppen door: zelfrealisatie

Zelfrealisatie is de drijfveer van ons leven. Onze grootste behoefte naar geluk en ontspanning komt namelijk voort uit zelfrealisatie. Maar wat is dat eigenlijk: zelfrealisatie?

1.1 Wat betekent zelfrealisatie?

Zelfrealisatie zou je als volgt kunnen omschrijven:

“Doen wat je roeping is door werkelijk jezelf te zijn. Het leven vanuit je hart en je diepste Zijn. Het je realiseren wie of wat je werkelijk bent en wat je jouw missie is. Het leven vanuit je Ware Zelf.”

1.2 Waar gaat het bij zelfrealisatie om?

Bij zelfrealisatie gaat het erom dat je zo volledig mogelijk jezelf bent en daarnaar leeft. We zouden onszelf kunnen omschrijven aan de hand van de volgende punten:

Hoe sta je in het leven? Waar word je enthousiast van?
Wat is voor jou écht belangrijk? Waar krijg je energie van?
Hoe reageer je op verlies? Waar word je moe van?
Waar ben je van overtuigd? Welke visie heb je?
Waar ga jij van stralen en wat doet jou de tijd vergeten? Waar ligt jouw passie?
Waar word je boos van? Hoe kijk jij naar de wereld en wat vind jij?
Waar word je boos van? Waar voel je liefde voor?
Wie of wat past bij jou? Wat houdt je tegen (trauma’s uit het verleden)?

Deze bovenstaande punten geven een goed beeld van de vragen waar het om draait bij zelfrealisatie.

Paniekaanvallen stoppen quote

1.3 Waarom heeft zelfrealisatie invloed op mijn paniekaanvallen?

Iemand die niet authentiek leeft en dus niet leeft naar de juiste antwoorden op de bovenstaande punten, zal stress ervaren in z’n leven. Dit kan variëren van veel stress, tot weinig.

Je ervaart stress omdat je iets doet of vindt, wat eigenlijk niet bij je past. Je bent daardoor over je eigen grenzen aan het gaan en staat niet gegrond in het leven. Want: iemand die nergens voor staat, valt overal voor.

We hebben van nature allemaal de natuurlijke drang om gelukkig en ontspannen te zijn, maar dit kunnen we alleen ervaren als we echt onszelf zijn en daarnaar leven.

Wanneer we steeds meer gaan leven vanuit deze ware kern, zullen we gaan ontdekken dat het leven als een soort van ‘Flow’ kan aanvoelen waarin automatisch veel ontspanning aanwezig is.

Daarom is zelfrealisatie enorm belangrijk voor als je paniekaanvallen wilt stoppen.

paniekaanvallen stoppen je hart volgen

1.4 Waarom hebben we moeite met zelfrealisatie?

Ieder van ons wordt op een unieke manier opgevoed en gevormd dat vaak niet authentiek is aan wie we werkelijk zijn. Onze ouders geven ons dingen mee tijdens onze opvoeding, we leren op school, de maatschappij, onze vrienden vragen wat van ons en het land waarin we wonen hebben allemaal invloed op ons doen en laten.

Daarnaast kunnen we ook trauma’s oplopen uit het verleden die we nog niet verwerkt hebben. Recent onderzoek naar paniekaanvallen laat zien dat onverwerkte trauma’s een oorzaak kunnen zijn van paniekaanvallen.

We worden dus op een bepaalde manier geconditioneerd en gevormd door ons verleden waardoor we een identiteit ontwikkelen dat helemaal niet in lijn is met wie we werkelijk zijn. Op dat moment mist er dus zelfrealisatie en ervaren we (veel of weinig) stress wat uiteindelijk zelfs kan leiden tot een burn-out.

1.5 Hoe kun je jezelf realiseren?

Bij zelfrealisatie draait het dus grofweg om het achterhalen en verwezenlijken van:

 1. Jouw passie
 2. Jouw dromen
 3. Jouw idealen
 4. Jouw belevingswereld
 5. Jouw behoefte aan zingeving
 6. Jouw behoefte aan betekenisvol bezig zijn

Om tot deze antwoorden te komen én om ze vervolgens te verwezenlijken zijn er ook een aantal componenten die je moet loslaten:

 1. Het oordeel van anderen over jou
 2. Het oordeel over jezelf van jezelf
 3. Slechte behoefte en patronen
 4. Belemmerende overtuigingen
 5. Trauma’s uit het verleden

Zoals je leest: is het een heel proces. Voor de ene persoon gaat dit sneller, dan de ander. Eigenlijk staat er geen vaste tijd voor. Ik heb cliënten gehad die dit proces binnen twee maanden doorlopen, maar ook cliënten gehad die er een jaar over deden.

Eigenlijk maakt de tijd ook niet uit, want ik kan je wel met 100% zekerheid zeggen: dit is het mooiste proces van je leven.

Dus wees (hoe gek het ook klinkt) dankbaar dat je paniekaanvallen ervaart, want het biedt je de mogelijkheid om een leven te gaan creëren waarin jij Flow, geluk en ontspanning kan ervaren door jezelf te realiseren.

paniekaanval tips oefening

2. Paniekaanvallen stoppen door: voeding

Een tweede belangrijke onderdeel dat ervoor zorgt dat jouw paniekaanvallen stoppen is: voeding.

Bij voeding denken we direct aan daadwerkelijk voedsel zoals een appel of brood. Maar bij voeding gaat het om alles wat je tot je neemt. Alle prikkels, informatie en voedsel spelen allemaal een rol bij hoe jij je uiteindelijk voelt. Voeding kan ons energie geven, maar ook ons energie nemen. Het is dus noodzakelijk om te ontdekken wat je energie geeft en waar jouw energielek zit.

Het is belangrijk dat wat wij tot ons nemen, dat dat ons energie geeft. Goede voeding brengt ons namelijk omhoog en niet naar beneden. Goede voeding geeft ons rust en geen stress en onrust.

Iemand die paniekaanvallen ervaart neemt de verkeerde dingen tot zich die juist zorgen voor stress. We willen juist de dingen tot ons nemen die energie geven.

paniekaanvallen stoppen door voeding

2.1 Minder informatie en prikkels tot je nemen geeft rust

We leven in een tijdperk waarin er veel informatie beschikbaar is. We kunnen het zo gek niet bedenken, of het staat op het internet. Je kunt de meest heftige en gruwelijke verhalen lezen en het zijn dan ook juist die verhalen dat de aandacht van onze mind trekt.

Teveel informatie en prikkels zorgen voor stress in ons lichaam en we moeten onszelf dan ook trainen om niet teveel (heftige) info meer tot ons te nemen. Zeker als we last hebben van paniekaanvallen is het al snel teveel. Een heftig bericht of afbeelding kan je al gauw een paniekaanval geven.

We willen juist dat onze mind weer wat rustiger wordt, daar gaat minder informatie en prikkels absoluut bij helpen.

paniekaanval tips wie je werkelijk bent

2.2 Wat geeft energie en wat vreet energie?

Alles wat we doen kan ons energie geven of juist ons energie nemen. Vaak zijn we er niet bewust, totdat we erop gaan letten en ontdekken dat we eigenlijk heel veel dingen doen die ons geen energie geven.

Maar als je langdurig wilt herstellen van je paniekaanvallen en de kans op een terugval wilt verkleinen is het cruciaal om te ontdekken wat jou energie geeft en wat jouw energie neemt. Uiteindelijk wil je zoveel mogelijk dingen die energie vreten verwijderen uit je leven.

Natuurlijk zijn er soms situaties waar je niet omheen kunt, dat is ook niet erg. Uiteindelijk draait het om de balans. Maar bij al mijn cliënten zie ik dat deze balans nog niet gevonden is en ze daarom veel paniekaanvallen ervaren.

paniekaanvallen stoppen door geen vlees

3. Paniekaanvallen stoppen: meditatie en mindfulness

Het laatste belangrijke punt uit de Gouden Driehoek voor het stoppen van paniekaanvallen is om meditatie en mindfulness toe te voegen aan je leven. Veel wetenschappelijk onderzoek laat ook de voordelen van meditatie zien.

Veel van mijn cliënten mediteren inmiddels bijna elke dag en zouden niet meer zonder willen. Ik heb ze middels mijn kennis over meditatie de meerwaarde van regelmatig mediteren kunnen laten inzien.

Annelies omschrijft het als: “Het grootste cadeau, dat nog gratis is ook! Ik mediteer elke avond voor het slapen en daardoor word ik veel meer uitgerust wakker.”

Meditatie en mindfulness zijn bij uitstek dé (dagelijkse) beoefening dat ervoor zorgt dat jouw paniekaanvallen stoppen.

paniekaanvallen stoppen door meditatie

3.1 Waarom werkt meditatie en mindfulness zo goed tegen paniekaanvallen?

Als we paniekaanvallen hebben, dan hebben we een verwilderde mind.

Iemand met een ontspannen mind kan nooit zomaar een paniekaanval krijgen. Terwijl iemand met een verwilderde mind elk moment een paniekaanval kan krijgen. Daarom willen we onze mind weer tot rust brengen.

De beste oefening om dit te doen is door direct naar de core te gaan: meditatie. Met meditatie train jij letterlijk om uit je gedachten en in het moment te blijven.

Ik hoor van veel studenten die ik begeleid in meditatie dat ze meditatie moeilijk vinden en dat het niet lukt. Klopt! Dat is ook lastig, omdat onze mind verwilderd is. Maar de enige manier om het weer meer tot rust te brengen, is om nieuwe, rustigere patronen in je mind aan te maken.

Onze mind is gewend om altijd uit te waaieren en veel prikkels te willen, maar dat heeft ons uiteindelijk tot dit punt gebracht waarin we paniekaanvallen ervaren. Daarom is het tijd dat we de gewoonte ombuigen naar een rustigere gewoonte, door: meditatie.

Hoe meer je mediteert, hoe gemakkelijker het wordt en hoe meer rust je kunt ervaren waardoor jouw paniekaanvallen stoppen.

Lees ook: Geleide Meditatie Top 5 + Tips

Je zou bijvoorbeeld een meditatie voor mij kunnen doen via de video hier onder.

3.2 Leer weer luisteren naar je gevoel

Meditatie en mindfulness zorgt er ook voor dat je weer contact kunt maken met je gevoel. Daar zal ik je ook bij helpen.

Paniekaanvallen ontstaan op het moment dat we niet meer in contact staan met ons gevoel. We maken verkeerde beslissingen op basis van angsten en twijfels vanuit de mind. Als we leren om weer wat meer te leven vanuit ‘de flow’ zul je ontdekken dat je leven lichter wordt (en eigenlijk altijd al zo had kunnen zijn).

Bij al mijn cliënten is dit toch wel het mooiste proces dat ze doorgaan, terug naar je gevoel.

Mijn cliënt Jody omschrijft het als “thuiskomen bij jezelf”. Ik vind dat een hele mooie bewoording waar ik het volledig mee eens ben.

paniekaanval coach nick de waard

Bonus stap: laat je begeleiden in dit zware proces

Paniekaanvallen stoppen kan een heel mooi proces zijn waarin je veel leert over jezelf, maar ook het tegenovergestelde. Veel van mijn cliënten hebben vaak zelf van alles al geprobeerd, maar kwamen er niet uit. Daardoor was het absoluut geen leuk proces voor ze.

Uiteindelijk weet ik uit eigen ervaring én met de ervaringen van mijn cliënten dat samen dit traject doorlopen veel sneller gaat dan dat we zelf aan blijven modderen. Want wees eerlijk: je wilt toch het liefst vandaag al van je paniekaanvallen af?

Ik sta altijd open voor een gratis kennismaking. Neem gerust eens contact op, ik sta je graag te woord.

Leuk om kennis te maken!
Ik ben Nick de Waard, eigenaar van Nickdewaard.nl.

Ik begeleid mensen met stress-, paniek- en burn-outklachten middels de Gouden Driehoek Methode.

Zelf heb ik jarenlang in een burn-out gezeten en last van angstklachten gehad. Gelukkig heb ik dankzij jarenlang veel zelfstudie, leren en vallen en opstaan kunnen herstellen. Alles wat ik geleerd heb, en nog leer, pas ik nu allemaal toe in mijn coaching.

- Nick de Waard
Paniekaanvallen en burn-out specialist en gediplomeerd Meditatieleraar

Bijna klaar. Vul onderstaande gegevens in en ontvang direct het e-book!

Gelukt! Je wordt nu doorgestuurd.