Paniekaanval stoppen met een unieke, beproefde methode (3 thema’s)

Geschreven door: Nick de Waard

Paniekaanvallen stoppen kan een flinke zoektocht zijn. Maar als je weet wat je moet doen, is het juist gemakkelijker dan dat je misschien denkt.

In de loop der jaren heb ik namelijk een rode draad ontdekt bij mensen die paniekaanvallen ervaren. En op basis van deze ervaring heb ik een unieke methode ontwikkelt dat ervoor zorgt dat jouw paniekaanvallen stoppen.

Dus als jij graag wilt ontdekken hoe jij jouw paniekaanvallen kunt stoppen? Lees dan vooral dit artikel. Ik leg je hier alles uit!

paniekaanvallen stoppen infographic

Hoe ontstaat een paniekaanval?

Als je last hebt van paniekaanvallen is het belangrijk dat je snapt waar paniekaanvallen eigenlijk vandaan komen. Vooral mensen die last hebben van chronische angst kunnen last krijgen van paniekaanvallen.

Paniekaanvallen komen namelijk niet zomaar uit de lucht vallen, ze zijn vaak het gevolg van een lange periode van veel stress en angst. Als je voor een lange tijd veel stress ervaart en geen actie onderneemt, kan dit uiteindelijk resulteren in een paniekaanval.

In dit artikel leg ik je exact uit welke methode jij kunt toepassen om jouw paniekaanvallen te stoppen. 

Paniekaanvallen stoppen door je leefstijl aan te passen (3 thema’s)

Veel internationaal onderzoek naar paniekaanvallen bevestigt het inmiddels: paniekaanvallen ontstaan omdat we voor een lange tijd teveel stress ervaren doordat we de verkeerde keuzes maken, teveel stress ervaren en dingen doen die niet bij ons passen. Daarom is een andere leefstijl het allerbelangrijkste om paniekaanvallen te stoppen.

Wanneer we een gelukkig en ontspannen leven willen, dan zijn er een aantal thema’s belangrijk om aan te pakken. Namelijk:

 • Zelfrealisatie
 • Energie & Patronen
 • Mindfulness & Bewustzijn

Deze thema’s worden dieper uitgelegd in dit artikel.

Als we last hebben van paniekaanvallen en dit graag willen stoppen, dan is zijn er veranderingen nodig. Want als we doen wat we deden, dan krijgen we wat we kregen.

Als je graag tips wilt om jouw paniekaanvallen te verhelpen raad ik je aan om dit artikel te lezen: Paniekaanvallen Tips.

1. Je kunt paniekaanvallen stoppen door zelfrealisatie

Zelfrealisatie is de drijfveer van ons leven. Iemand die veel stress en angst ervaart leeft op dit moment waarschijnlijk nog niet het leven dat ontspanning geeft. Als dit voor een lange periode aanhoudt kun je last krijgen van paniekaanvallen.

1.1 Wat betekent zelfrealisatie?

Zelfrealisatie zou je als volgt kunnen omschrijven:

“Doen wat je roeping is door werkelijk jezelf te zijn. Het leven vanuit je hart en je diepste Zijn. Het je realiseren wie of wat je werkelijk bent en wat je jouw missie is. Het leven vanuit je Ware Zelf.”

Als je last van paniekaanvallen hebt en graag jouw paniekaanvallen wilt stoppen dan kan het zo zijn dat je nog niet helemaal doet wat bij je past.

1.2 Waar gaat het bij zelfrealisatie om?

Bij zelfrealisatie gaat het erom dat je zo volledig mogelijk jezelf bent en daarnaar leeft. We zouden onszelf kunnen omschrijven aan de hand van de volgende punten:

Hoe sta je in het leven? Waar word je enthousiast van?
Wat is voor jou écht belangrijk? Waar krijg je energie van?
Hoe reageer je op verlies? Waar word je moe van?
Waar ben je van overtuigd? Welke visie heb je?
Waar ga jij van stralen en wat doet jou de tijd vergeten? Waar ligt jouw passie?
Waar word je boos van? Hoe kijk jij naar de wereld en wat vind jij?
Waar word je boos van? Waar voel je liefde voor?
Wie of wat past bij jou? Wat houdt je tegen (trauma’s uit het verleden)?

Deze bovenstaande punten geven een goed beeld van de vragen waar het om draait bij zelfrealisatie.

Paniekaanvallen stoppen quote

1.3 Waarom kan ik middels zelfrealisatie mijn paniekaanvallen stoppen?

Iemand die niet authentiek leeft en dus niet leeft naar de juiste antwoorden op de bovenstaande punten, zal stress en angst ervaren in z’n leven. Dit kan variëren van veel stress, tot weinig. Veel stress kan uiteindelijk leiden tot paniekaanvallen.

Je ervaart stress omdat je iets doet of vindt, wat eigenlijk niet bij je past. Je bent daardoor over je eigen grenzen aan het gaan en staat niet gegrond in het leven. Want: iemand die nergens voor staat, valt overal voor.

We hebben van nature allemaal de natuurlijke drang om gelukkig en ontspannen te zijn, maar dit kunnen we alleen ervaren als we echt onszelf zijn en daarnaar leven.

Wanneer we steeds meer gaan leven vanuit deze ware kern, zullen we gaan ontdekken dat het leven als een soort van ‘Flow’ kan aanvoelen waarin automatisch veel ontspanning aanwezig is.

Daarom is zelfrealisatie enorm belangrijk voor als je paniekaanvallen wilt stoppen. Vaak ligt de oorzaak van paniekaanvallen namelijk veel dieper dan dat we denken en onze leefstijl speelt daar een belangrijke rol in.

paniekaanvallen stoppen je hart volgen

2. Paniekaanvallen stoppen door aan de slag te gaan met je Energie & Patronen

Een tweede belangrijke onderdeel dat ervoor zorgt dat jouw paniekaanvallen stoppen is: Energie.

Bij energie gaat het erom dat we er achter komen wat ons energie geeft en wat niet. Hierbij gaat het vooral om alles wat je tot je neemt. Alle prikkels, informatie en voedsel spelen allemaal een rol bij hoe jij je uiteindelijk voelt. Het leven kan ons energie geven, maar ook ons energie nemen. Het is dus noodzakelijk om te ontdekken wat je energie geeft en waar jouw energielek zit.

Het is belangrijk dat wat wij tot ons nemen, dat dat ons energie geeft. De juiste dingen doen waar we energie van krijgen brengt ons namelijk omhoog en niet naar beneden. Het geeft ons rust en geen stress en onrust.

Iemand die paniekaanvallen ervaart neemt de verkeerde dingen tot zich die juist zorgen voor stress. We willen juist de dingen tot ons nemen die energie geven.

Jouw paniekaanvallen stoppen op het moment dat je meer energie overhoudt dan dat je weggeeft.

paniekaanvallen stoppen door voeding

2.1 Minder informatie en prikkels tot je nemen geeft rust

We leven in een tijdperk waarin er veel informatie beschikbaar is. We kunnen het zo gek niet bedenken, of het staat op het internet. Je kunt de meest heftige en gruwelijke verhalen lezen en het zijn dan ook juist die verhalen dat de aandacht van onze mind trekt.

Teveel informatie en prikkels zorgen voor stress in ons lichaam en we moeten onszelf dan ook trainen om niet teveel (heftige) info meer tot ons te nemen. Zeker als we last hebben van paniekaanvallen is het al snel teveel. Een heftig bericht of afbeelding kan je al gauw een paniekaanval of veel stress geven. Je wilt ontdekken wat bij jou past of wat nu nog teveel voor je is.

We willen juist dat onze mind weer wat rustiger wordt, daar gaat minder informatie en prikkels absoluut bij helpen. Hoe rustiger je mind is, hoe sneller jouw paniekaanvallen stoppen.

paniekaanval tips wie je werkelijk bent

2.2 Wat geeft energie en wat vreet energie?

Alles wat we doen kan ons energie geven of juist ons energie nemen. Vaak zijn we er niet bewust, totdat we erop gaan letten en ontdekken dat we eigenlijk heel veel dingen doen die ons geen energie geven.

Maar als je langdurig wilt herstellen van je paniekaanvallen en de kans op een terugval wilt verkleinen is het cruciaal om te ontdekken wat jou energie geeft en wat jouw energie neemt. Uiteindelijk wil je zoveel mogelijk dingen die energie vreten verwijderen uit je leven.

Natuurlijk zijn er soms situaties waar je niet omheen kunt, dat is ook niet erg. Uiteindelijk draait het om de balans. Maar bij al mijn cliënten zie ik dat deze balans nog niet gevonden is en ze daarom veel paniekaanvallen ervaren.

destructieve patronen

2.3 Welke destructieve patronen zorgen voor paniekaanvallen?

Wij mensen zijn gewoontedieren. Dit komt omdat wij een Mind hebben dat van vaste patronen houdt. Dat wat het kent, doet het graag. Dat wat het niet kent, wilt het liever niet doen. Dit betekent ook dat wij in zoveel positieve patronen kunnen zitten, als in negatieve patronen.

Wat ik bij veel cliënten zie is dat de burn-out, paniekaanvallen of stressklachten die ze nu ervaren altijd het gevolg is van een (lange) periode van veel stress waarin ze teveel in de verkeerde patronen zaten. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Te lang werk doen dat niet bij je past
 • Onbewust te weinig tijd nemen voor jezelf om op adem te komen
 • Teveel klaar staan voor een ander (en te weinig voor zichzelf)
 • Zichzelf vaak de schuld geven
 • Teveel ‘moeten’ en te weinig ‘willen’
 • Teveel over eigen grenzen gaan
 • Te hard gaan zonder pauzes
 • Handelen vanuit onverwerkte, pijnlijke ervaringen (o.a. trauma’s)
 • Negatief praten over zichzelf
 • Enzovoorts…

Doordat we te lang vast zitten in patronen die niet goed zijn voor ons, voelen we ons langzamerhand steeds slechter worden. Dit hebben we vaak niet in één keer door, maar pas als we echt last hebben van bijvoorbeeld paniekaanvallen beseffen we ons dat we al die tijd niet goed bezig waren.

Het ontdekken van dit soort patronen brengt je naar de kern van je paniekaanvallen. Een spiegel (in de vorm van een coach) gaat dit proces versnellen om paniekaanvallen te stoppen.

paniekaanvallen stoppen door geen vlees

3. Paniekaanvallen stoppen met meditatie en mindfulness

Het laatste belangrijke punt voor het stoppen van paniekaanvallen is om meditatie en mindfulness toe te voegen aan je leven. Veel wetenschappelijk onderzoek laat ook de voordelen van meditatie zien.

Veel van mijn cliënten mediteren inmiddels bijna elke dag en zouden niet meer zonder willen. Ik heb ze middels mijn kennis over meditatie de meerwaarde van regelmatig mediteren kunnen laten inzien.

Annelies omschrijft het als: “Het grootste cadeau, dat nog gratis is ook! Ik mediteer elke avond voor het slapen en daardoor word ik veel meer uitgerust wakker.”

Meditatie en mindfulness zijn bij uitstek dé (dagelijkse) beoefening dat ervoor zorgt dat jouw paniekaanvallen stoppen.

paniekaanvallen stoppen door meditatie

3.1 Waarom werkt meditatie en mindfulness zo goed tegen paniekaanvallen?

Als we paniekaanvallen hebben, dan hebben we een verwilderde mind.

Iemand met een ontspannen mind kan nooit zomaar een paniekaanval krijgen. Terwijl iemand met een verwilderde mind elk moment een paniekaanval kan krijgen. Daarom willen we onze mind weer tot rust brengen.

De beste oefening om dit te doen is door direct naar de core te gaan: meditatie. Met meditatie train jij letterlijk om uit je gedachten en in het moment te blijven.

Ik hoor van veel studenten die ik begeleid in meditatie dat ze meditatie moeilijk vinden en dat het niet lukt. Klopt! Dat is ook lastig, omdat onze mind verwilderd is. Maar de enige manier om het weer meer tot rust te brengen, is om nieuwe, rustigere patronen in je mind aan te maken.

Onze mind is gewend om altijd uit te waaieren en veel prikkels te willen, maar dat heeft ons uiteindelijk tot dit punt gebracht waarin we paniekaanvallen ervaren. Daarom is het tijd dat we de gewoonte ombuigen naar een rustigere gewoonte, door: meditatie.

Hoe meer je mediteert, hoe gemakkelijker het wordt en hoe meer rust je kunt ervaren waardoor jouw paniekaanvallen stoppen.

Lees ook: Geleide Meditatie Top 5 + Tips

Je zou bijvoorbeeld een meditatie voor mij kunnen doen via de video hier onder.

3.2 Leer weer luisteren naar je gevoel en je paniekaanvallen stoppen vanzelf

Meditatie en mindfulness zorgt er ook voor dat je weer contact kunt maken met je gevoel. Daar zal ik je ook bij helpen.

Paniekaanvallen ontstaan op het moment dat we niet meer in contact staan met ons gevoel. We maken verkeerde beslissingen op basis van angsten en twijfels vanuit de mind. Als we leren om weer wat meer te leven vanuit ‘de flow’ zul je ontdekken dat je leven lichter wordt (en eigenlijk altijd al zo had kunnen zijn).

Bij al mijn cliënten is dit toch wel het mooiste proces dat ze doorgaan, terug naar je gevoel.

Mijn cliënt Jody omschrijft het als “thuiskomen bij jezelf”. Ik vind dat een hele mooie bewoording waar ik het volledig mee eens ben.

3.3 Je groeit in bewustzijn door meditatie

Naast dat meditatie voor direct meer ontspanning zorgt is een ander bijkomend voordeel dat je bewustzijn groeit.

Met een groeiend bewustzijn wordt bedoeld dat jij je bewust wordt van meer dingen, dit zijn dingen die je voorheen niet opmerkte. Dit gaat om innerlijke dingen (patronen, gedachten en handelingen in jezelf) maar ook uiterlijke dingen (situaties en mensen die wel of juist niet goed voor je zijn).

Doordat je groeit in je bewustzijn kun je steeds sneller aanvoelen wat je nodig hebt.

In mijn coaching probeer ik er altijd voor te zorgen dat je mij als jouw coach straks niet meer nodig hebt. Daarom leer ik je altijd, middels een groeiend bewustzijn, hoe je weet welke dingen je moet doen die goed zijn voor je.

paniekaanval coach nick de waard

Paniekaanvallen stoppen met een online programma? Het kan!

In de afgelopen jaren dat ik actief ben als coach heb ik vele mensen geholpen om van hun paniekaanvallen af te komen. Dit deed ik middels 1-op-1 coaching, maar tegenwoordig heb ik ook een 6-weken Stress & Angst Vrij Programma waarin je zelf aan de slag kunt gaan.

Dit 6-Weken Stress & Angst Vrij Programma helpt je stap-voor-stap om jouw paniekaanvallen te stoppen. Dit programma heb ik gemaakt op basis van mijn jaren ervaring als coach.

Alles wat ik in mijn coaching deel, deel ik ook in dit programma. Echt een aanrader dus als je last hebt van paniekaanvallen!

paniekaanval coach nick de waard

Samen jouw paniekaanvallen stoppen?

Herstellen van paniekaanvallen kan een heel mooi proces zijn waarin je veel leert over jezelf, maar ook het tegenovergestelde. Veel van mijn cliënten hebben vaak zelf van alles al geprobeerd, maar kwamen er niet uit. Daardoor was het absoluut geen leuk proces voor ze.

Uiteindelijk weet ik uit eigen ervaring én met de ervaringen van mijn cliënten dat samen dit traject doorlopen veel sneller gaat dan dat we zelf aan blijven modderen. Want wees eerlijk: je wilt toch het liefst vandaag al van je paniekaanvallen af?

 

Mijn ervaring is dat veel reguliere coaches en therapeuten vaak met vage tips komen. Doordat ik mocht leren van een ervaringsdeskundige ging mijn herstel een stuk sneller.

Ik sta altijd open voor een gratis kennismaking. Neem gerust eens contact op, ik sta je graag te woord.

Leuk om kennis te maken!
Ik ben Nick de Waard, eigenaar van Nickdewaard.nl.

Ik help mensen met stress-, paniek- en burn-outklachten middels de Gouden Driehoek Methode.

Zelf heb ik jarenlang in een burn-out gezeten en last van angstklachten gehad. Gelukkig heb ik dankzij jarenlang veel zelfstudie, leren en vallen en opstaan kunnen herstellen. Alles wat ik geleerd heb, en nog leer, pas ik nu allemaal toe in mijn coaching en online programma's.

- Nick de Waard
Angst, stress en burn-out specialist en gediplomeerd Meditatieleraar

Bijna klaar. Vul onderstaande gegevens in en ontvang direct het e-book!

Gelukt! Je wordt nu doorgestuurd.