Persoonlijke vrijheid: wat betekent het en hoe krijg je het?

Geschreven door: Nick de Waard

Hoe zou het voelen als jij je niet meer drukt maakt om wat anderen van je vinden? En hoe zou het zijn als je onbezonnen door het leven kunt gaan en doen wat voor jou goed voelt? We hebben het dan over: persoonlijke vrijheid.

Persoonlijke vrijheid is niet iets dat iedereen ervaart in zijn leven. Om innerlijke vrij te zijn gaan er vaak veel innerlijke processen aan vooraf. Uiteindelijk ligt de sleutel om vrij te zijn in tevredenheid.

In dit artikel leg ik je uitgebreid uit wat persoonlijke vrijheid betekent en hoe je dit kunt ervaren in je leven.

persoonlijke vrijheid infographic overzicht

Persoonlijke vrijheid betekenis

Als we denken aan persoonlijke vrijheid dan denken we vaak aan het maken van een mooie reis, er met de auto op uit gaan, of een vakantie. Maar innerlijke vrijheid heeft niks te maken met alle zaken buiten jezelf. Het heeft alles te maken met hoe jij je van binnen voelt.

Persoonlijke vrijheid betekent namelijk dat je onbezonnen en tevreden door het leven gaat. Je maakt je eigen keuzes en doet dingen die voor jou goed voelen. Je maakt je niet druk over wat anderen vinden en je kent geen angst. Je gaat graag uitdagingen aan en je voelt je vrij in je doen en laten.

Alles wat op je pad komt, is goed.

Iemand die zich vrij voelt is zich bewust van het leven dat door ons heen stroomt. Deze persoon is niet bang voor de uitdagingen van het leven, want hij of zij weet dat alles komt voor een reden. Soms of van te leren en soms om van te genieten.

Als je innerlijke vrijheid ervaart kun je op een gegeven moment in een Flow komen. Dan lijkt alles vanzelf te gaan waardoor het leven veel lichter wordt.

persoonlijke vrijheid

Hoe krijg je persoonlijke vrijheid?

Er zijn een aantal situaties waarin je persoonlijke vrijheid kunt ervaren. Ik heb er 4 voor je uitgewerkt. Dit zijn de meest voorkomende situaties waar mensen vrijheid in kunnen ervaren.

1. Petra ervaart persoonlijke vrijheid terwijl ze in een simpel klein schuurtje woont

Ik wil graag een mooi verhaal met je delen over een cliënt van me, dat laat zien dat persoonlijke vrijheid in tevredenheid ligt.

Praktijk voorbeeld simpel leven:
Een cliënt van me, Petra, had een moeilijke tijd achter de rug. Ze zat in een burn-out, had financiële problemen en kon het allemaal even niet meer bijbenen. Ze was moe en opgebrand.

 

Uiteindelijk heeft ze haar huis moeten verkopen en is ze gaan wonen in een opgeknapt schuurtje bij haar ouders op het erf. In eerste instantie wist ze niet of dit bij haar ging passen, want het was wel erg primitief en dat was ze niet gewend.

 

Maar gaande het traject waarin we zaten werd ze steeds positiever over dit schuurtje.

 

Ze ervaarde een rust doordat haar leven in ene veel simpeler was. Ze had niet zoveel dingen om zich meer druk over te maken en om voor te zorgen. De eenvoudigheid was juist wat ze nodig had na al die heftige jaren. Ze voelde een vorm van tevredenheid, terwijl ze bijna niks meer had.

 

Het schuurtje en het simpele leven bij haar ouders op het erf gaf haar de ruimte en rust om alles op een rijtje te zetten en voorzichtig aan weer plannen te maken. Ze ervaarde eindelijk vrijheid, terwijl bijna alles van haar was ‘afgenomen’.

berichtje van petra over persoonlijke vrijheid
Zo zie je maar, dat persoonlijke vrijheid niks te maken heeft met zaken buiten jezelf, want iemand die een simpel leven heeft kan zich ook vrij voelen.

Het draait allemaal om tevredenheid.

man ervaart persoonlijke vrijheid

2. Tevredenheid zorgt voor persoonlijke vrijheid

We hebben de intentie om altijd ‘beter’ en ‘meer’ te willen en daar is niks mis mee hoor. Ambitie is goed en een beter leven voor onszelf willen is heel gezond en moeten we zeker voor gaan. 

Maar tegenwoordig lijkt het of we áltijd beter en meer willen, waardoor we geen tevredenheid kunnen hebben in de situatie zoals het nu is. Tot op zekere hoogte kunnen we ons best doen om een comfortabeler leven te krijgen, maar op een gegeven moment is het ook goed om tevreden te zijn.

Doordat we constant het gevoel hebben om meer te willen, rennen we onszelf keer op keer voorbij. We staan niet stil bij wat er allemaal wél is.

Ook Eckhart Tolle kan het zo mooi verwoorden:
“Als we toch eens leren om gewoon tevreden te zijn met wie we zijn en het leven dat we op dit moment hebben, dan zul je zien dat je zoveel gelukkiger bent.”

En vanuit dat tevreden gevoel zetten we alsnog de nodige stappen wel, maar vanuit overvloed in plaats vanuit tekort. Daardoor kun je veel lekkerder ‘Flowen’ door het leven, waarbij er steeds meer rijkdom en geluk op je pad komt.

eckhart tolle quote over persoonlijke vrijheid

2.1 Tevreden zijn met jezelf

Veel mensen die mij mailen zijn niet tevreden over zichzelf. Ze doen zich anders voor dan wie ze werkelijk zijn en dragen in het dagelijks leven een soort ‘masker’ om zich beter voor te doen en om ‘geaccepteerd’ te worden.

Hoe gek het ook klinkt: ik ben blij dat ze mij mailen, want ik weet precies hoe het voelt om niet tevreden te zijn met jezelf, dus ik kan ze gericht helpen. Ik heb namelijk ook heel lang mezelf anders voorgedaan, dan wie ik werkelijk was. Ik was ook niet tevreden met mezelf en ervaarde daarom totaal geen persoonlijke vrijheid.

Maar op het moment dat ik mezelf begon te accepteren, dat ik mezelf begon te ontdekken en te omarmen voor wie ik werkelijk ben veranderde alles.

Ik zie het ook bij mijn cliënten. Ze worden vrijer en gelukkiger op het moment dat ze zichzelf gaan omarmen.

vrouwen zijn tevreden

3. Je gevoel volgen zorgt voor persoonlijke vrijheid

Van jongs af aan worden we op een bepaalde manier opgevoed en gevormd. We krijgen dingen mee van school, onze ouders, vrienden en de maatschappij. Maar er wordt ons nooit geleerd om ons gevoel te volgen. Waarom niet? Omdat dit vaak niet te onderbouwen valt.

Je gevoel volgen is de meest ondergewaarde eigenschap die iemand kan hebben. Soms willen we een keuze maken omdat ‘het gewoon goed voelt’. We kunnen het misschien niet goed onderbouwen, maar het zijn altijd deze keuzes waarna we veel persoonlijke vrijheid kunnen ervaren. Ook onderzoek laat steeds vaker zien dat we op ons intuïtie kunnen vertrouwen.

3.1 Durf andere keuzes te maken

We kunnen ons opgesloten voelen als we een leven ‘moeten’ leven dat al voor ons is uitgestippeld. School, studie, baan, pensioen. We ‘moeten’ voldoen aan de norm en vooral geen bold moves maken, want dat is te risicovol.

Iemand die persoonlijke vrijheid ervaart trekt zich niks aan van de ‘norm’. Deze persoon doet gewoon wat goed voelt en leeft daardoor een vrijer leven. Het vergt soms wat vallen en opstaan om echt helemaal te kunnen verbinden met je gevoel, maar uiteindelijk is het de mooiste les naar meer vrijheid.

volg je gevoel foto

3.2 Hoe volg je je gevoel

Zodra je besluit om meer je gevoel te volgen, zal je een leven gaan krijgen dat veel meer voldoening en vrijheid geeft. Maar, dit is vaak ook het pad dat moeilijk te bewandelen is, omdat je gevoel volgen zeer subtiel is.

“Ons gevoel kun je het beste zien als een zacht stemmetje dat continu met ons communiceert. Daarnaast hebben we ook een Mind (met: twijfels, angsten en onzekerheden) dat vervolgens dit zachte stemmetje overschreeuwd. Iemand die z’n gevoel wilt volgen zal dus eerst het onderscheid moeten leren tussen je gevoel (intuïtie) en de Mind.”

Het kan soms maanden duren, met vallen en opstaan, voordat je beseft welke stemmetje waar bij hoort.

Het beste is om op het begin niet te lang te twijfelen: gewoon doen. Voel je iets dat goed voelt? Gewoon doen. Door ervaring leren we om steeds beter aan te voelen wat de juiste keuzes is.

volg je gevoel foto

3.3 Hoe wordt het gemakkelijker om naar je gevoel te luisteren?

Je kunt een aantal dingen doen waardoor het gemakkelijker wordt:

 • Neem de tijd voor een beslissing.
  Probeer eens na te gaan: wat voel je? Blijdschap? Stress? Je kunt ook visualiseren dat je de beslissing heb genomen, wat voel je dan? Opluchting? Blijdschap? Verdriet of stress? De eerste paar keren is het belangrijk dat je in een rustige mood bent als je deze oefening doet.
 • Durf om zelfverzekerd te zijn.
  Als je veel last hebt van onzekerheid dan is het goed om je onzekerheid aan te pakken.
 • Neem een aantal keer per dag even een ‘in-tune-pauze’.
  Sta even stil in het moment. Het voel je je nu? Ben je nog gegrond? Of ben je aan het vliegen in je hoofd? Welke emoties gaan er door je heen? Door deze oefening te doen wordt je steeds subtieler.
 • Start met meditatie of mindfulness.
  Door meditatie worden we steeds stiller van binnen en kunnen we steeds beter dat zachte stemmetje van ons gevoel horen. Je kunt bijvoorbeeld mijn geleide meditaties doen. Of starten met mediteren in bed. Daarnaast is het lekker om te wandelen in de natuur, waar het rustig is. Lekker aanwezig zijn in het Hier en Nu.
volg je hart quote voor persoonlijke vrijheid

4. Persoonlijke vrijheid krijg je door vertrouwen

Naarmate we ouder worden, maken we steeds meer dingen mee in het leven. Het kan goed zijn dat als je dit leest, je al een aantal heftige situaties hebt meegemaakt. Misschien zelfs wel traumatische situaties waar je nog steeds niet helemaal van bent bijgekomen.

Al deze heftige gebeurtenissen laten een litteken achter op ons vertrouwen in het leven, we beginnen daardoor steeds meer te wantrouwen. Maar ik wil dat je weet dat je altijd vertrouwen mag houden in het leven, want we krijgen nooit meer dan dat we niet aankunnen. We kunnen het aan, echt waar.

Soms worden we flink uitgedaagd en zien we het niet meer zitten. Maar je mag beseffen dat elke gebeurtenis die jij hebt meegemaakt er voor een reden is.

Overal zit een leerproces is verborgen, daarom ben ik vol van vertrouwen. Ik weet dat alle pijn en heftige gebeurtenissen mij helpen om een beter persoon te worden, als ik bereid ben om mezelf daarvoor open te zetten.

Iemand die, ondanks alle littekens, vertrouwt in het leven, ervaart persoonlijke vrijheid.

paniekaanval coach nick de waard

Neem contact op als je een eerste stap wilt zetten naar meer vrijheid

Misschien ben je na het lezen van dit artikel geïnspireerd geraakt om meer innerlijke vrijheid te ervaren. Als je hier eens over wilt praten kun je altijd contact opnemen.

Het kan heel waardevol zijn om van iemand te leren die de route al eens bewandeld heeft. Het maakt het ook allemaal wat gemakkelijker

Je kunt contact met me opnemen op de contactpagina. Ik sta je graag te woord. 

Leuk om kennis te maken!
Ik ben Nick de Waard, eigenaar van Nickdewaard.nl.

Ik help mensen met stress-, paniek- en burn-outklachten middels de Gouden Driehoek Methode.

Zelf heb ik jarenlang in een burn-out gezeten en last van angstklachten gehad. Gelukkig heb ik dankzij jarenlang veel zelfstudie, leren en vallen en opstaan kunnen herstellen. Alles wat ik geleerd heb, en nog leer, pas ik nu allemaal toe in mijn coaching en online programma's.

- Nick de Waard
Angst, stress en burn-out specialist en gediplomeerd Meditatieleraar

Bijna klaar. Vul onderstaande gegevens in en ontvang direct het e-book!

Gelukt! Je wordt nu doorgestuurd.