Pijn of druk op de borst door stress: hoe kom ik van dit gevoel af?

Geschreven door: Nick de Waard

Een druk op de borst door stress kan erg oncomfortabel voelen en is soms ook wel een beetje eng, omdat we het vaak linken aan ons hart. Ga altijd naar een arts als je het niet vertrouwt.

Zelf heb ik voor lange tijd met een druk op m’n borst geleefd doordat ik teveel stress had (zat voor 5 jaar in een burn-out). Gelukkig heb ik ontdekt wat ik moest doen om dit drukkende gevoel weer te laten afnemen.

Als jij ook graag van je pijn of druk op je borst af wilt, lees dan dit artikel. In dit artikel leg ik je namelijk alles uit om van dit drukkende gevoel af te raken.

druk op de borst door stress infographic

Oorzaak van druk op de borst door stress

Iemand die voor een lange periode onder veel stress staat of in een burn-out zit kan na verloop van tijd een druk op de borst door stress ervaren. Dit heeft namelijk alles te maken met de manier van ademen die veranderd op het moment dat we stress ervaren.

De grootste oorzaak van de druk op ons borst die we ervaren is stress. Dit komt omdat stress uiteindelijk ervoor zorgt dat onze ademhaling ‘in ons borst’ gaat zitten en we last krijgen van hyperventilatie. Een hoge ademhaling in je borst kan er uiteindelijk voor zorgen dat je een drukkend gevoel op de borst krijgt.

Vaak levert deze pijn of dit drukkende gevoel angst op omdat we bang zijn dat er iets mis is met ons. Deze gedachten zorgen er vervolgens weer voor dat je nog meer stress krijgt. Uit dit onderzoek blijkt ook dat angst een nauwe relatie heeft met een drukkend gevoel op je borst.

druk op de borst door stress

Hoe voelt een drukkend gevoel op je borst door stress?

Pijn op je borst gaat vaak gepaard met angst en voelt voor elk persoon anders. Sommige mensen kunnen geleidelijk pijn ervaren, terwijl anderen een plotselinge pijn kunnen ervaren. Als de oorzaak stress is kun je de volgende sensaties ervaren:

 • Scherpe, schietende pijn
 • Aanhoudende pijn op de borst
 • Een ongewone spiertrekking of spasme in uw borst
 • Branderig gevoel, gevoelloosheid of een doffe pijn
 • Stekende druk
 • Spanning of beklemming op de borst

Veel mensen die voor het eerst een drukkend gevoel op de borst ervaren schrikken hier behoorlijk van. Vaak gaan ze ervan uit dat ze een hartaanval hebben en gaan direct door naar de spoedeisende hulp.

Natuurlijk is het verstandig om naar de dokter te gaan om uit te sluiten dat er niks mis is met je hart. Dit geeft ook direct meer rust.

Komt jouw druk op je borst voort uit stress? Ontdek het met de Gratis Stress Test!

Stress is voor veel mensen tegenwoordig een grote oorzaak van een benauwd gevoel op de borst die ze ervaren. Maar is dit bij jou ook het geval? Dat kun je nu super gemakkelijk ontdekken met mijn Gratis Stress Test.

Klik op de onderstaande knop en ontdek of stress de oorzaak is van jouw pijn op de borst.

druk op de borst door stress quote

Verkeerd ademen zorgt voor een druk op de borst

Een verkeerde ademhaling is heel gewoon bij iemand die veel stress ervaart. We gaan dan vooral hoog ademen in ons borst in plaats van ons buik. Dit is iets wat ons vaak niet opvalt en heel subtiel gebeurt. Het verkeerd ademen kan ook gebeuren als we een paniekaanval hebben of veel angst ervaren.

Er zitten veel zenuwen in ons ademhalingscentrum, daarom is het ook zo gevoelig voor stress. Een verkeerde ademhaling zorgt voor stress en stress zorgt voor een verkeerde ademhaling. Het gevolg hiervan is dat de kleine spiertjes rondom je luchtwegen en in je borstkas zich gaan samentrekken. Hierdoor kun je na verloop van tijd last krijgen van een druk op je borst.

Als je lichaam op een gegeven moment gewend is aan een hoge ademhaling in je borst, dan kan het ook voor andere klachten zorgen. Denk aan:

Als jij last hebt van een druk op je borst wacht dan niet te lang met het ondernemen van actie om erger te voorkomen.

druk op de borst stress en angst quote

De vicieuze cirkel van druk op de borst, stress, hyperventilatie en angst

Stress is dus de grootste oorzaak van onze verkeerde ademhaling. En een verkeerde ademhaling is weer de grootste oorzaak van een druk op de borst laat dit onderzoek zien.

Iemand die een druk op de borst en stress ervaart kan in een soort vicieuze cirkel terechtkomen. Dit komt omdat:

 • Druk op de borst zorgt voor stress en angst
 • En stress en angst zorgt voor hyperventilatie
 • En hyperventilatie zorgt voor een druk op de borst

Stress en angst kan uiteindelijk dus voor een druk op je borst zorgen, maar een druk op je borst kan ook weer voor nieuwe stress en angst zorgen.

Persoonlijk voorbeeld:
Toen ik zelf geregeld last had van een druk op m’n borst zat ik in een periode met veel stress (burn-out). Ik merkte dat ik angstig werd op het moment dat ik die druk op m’n borst ervaarde waardoor ik last kreeg van hyperventilatie en was soms zelfs bang om dood te gaan.

 

Hierdoor merkte ik dat ik moeite had om me te ontspannen, omdat ik continu alert was op een nieuwe drukkend gevoel op m’n borst. Dit gaf me juist meer en meer stress. Het leek wel een soort vicieuze cirkel.

Heb jij hier ook last van? Neem dan even contact met met op! Ik kan je hier goed bij helpen.

In de onderstaande video leg ik je uit hoe je uit dit vicieuze cirkeltje kunt stappen en langdurig kunt herstellen.

Hoe Janine is hersteld van de druk op haar borst (met bijkomende angst)

Toen Janine mij mailde dat ze veel last had van een druk op haar borst en daar erg angstig van werd, hebben we gelijk een kennismakingsgesprek ingepland.

Ze vertelde me dat ze al een paar maanden last had en al veel dingen geprobeerd heeft, maar ze bleef angstig en de druk op haar borst bleef ook continu aanwezig. Ze was hyper-gefocust op de sensaties rondom haar borst. Eigenlijk was ze er de hele dag mee bezig.

Na ons eerste kennismakingsgesprek hebben we een concreet plan gemaakt voor haar om hiervan te kunnen herstellen. Daarnaast is ze ook aan de slag gegaan met mijn Stress & Angst Vrij Programma

We zijn eerst aan de slag gegaan met de rust vinden in de klachten. Zonder ontspanning is herstellen onmogelijk. Ze heeft haar grote angsten overwonnen die de druk op haar borst triggerde en ze heeft meer rust en ontspanning in haar leven kunnen creëren. 

Toen de acceptatie er was (en ze gestopt was met het vechten), ging het herstel voorspoedig en kon ze wél een doorbraak in haar herstel krijgen. 

Ze heeft geleerd dat de klachten niet het probleem zijn, maar de angst. Doordat ze heeft leren omgaan met de angst én de klachten kon haar lichaam eindelijk ontspannen en dan gaat herstellen automatisch. 

Daarnaast heeft ze ook veel geleerd over haarzelf en de dingen die haar stress gaven. Uiteindelijk heeft ze in bijzonder herstelproces doorlopen waar ze de rest van haar leven profijt van heeft. Ik ben dankbaar dat ik haar hierin mocht ondersteunen.

druk op de borst herstelverhaal

Van druk op de borst vanwege stress naar een paniekaanval

De druk op ons borst kan ervoor zorgen dat we veel stress ervaren. We worden bang omdat we niet weten wat er mis is. Vaak gaan we ook nog uit van het ergste: een hartaanval en we beginnen te piekeren.

Deze bijkomende angstige gedachten zorgen ervoor dat de situatie erger wordt. Er gaan allerlei gedachten door ons heen. We hebben het idee dat we gek worden of zelfs dood gaan. Als dit voor enige tijd aanhoudt ontstaat er meer en meer stress en is de kans groot dat we een paniekaanval krijgen.

Als jij regelmatig last hebt van paniekaanvallen dan raad ik je aan om actie te ondernemen. Wil jij weten hoe ik samen met cliënten hun paniekaanvallen weer oplos? Lees dan dit artikel: paniekaanvallen stoppen.

man ervaart druk op borst

Ook kun je een drukkend gevoel in je hart krijgen

Een drukkend gevoel in je hart en een drukkend gevoel op de borst worden vaak als hetzelfde ervaren omdat je hart zich achter het borstbeen bevindt.

Wanneer mensen spreken over een drukkend gevoel in het hart, bedoelen ze meestal dat ze een gevoel van druk, beklemming, of zwaarte in het midden van de borst ervaren. Dit gebied omvat het hart, de borstkas en het borstbeen, en daarom wordt het gevoel vaak op deze manier beschreven.

Het is belangrijk om te onthouden dat een drukkend gevoel in je hart niet altijd direct gevaarlijk is, maar als het voor lange tijd aanhoudt dan is het aan te raden om hier medische hulp bij te zoeken. 

man ervaart druk op borst

Pijn of druk op mijn borst door stress: zit ik in een burn-out?

Een veel voorkomend symptoom van mensen in een burn-out is dat ze last hebben van een druk op de borst door stress. Logisch ook: want een burn-out ontstaan door teveel stress en teveel stress is de oorzaak van een druk op je borst.

De meeste mensen hebben het niet zo snel door dat ze in een burn-out zitten. Een burn-out sluipt er namelijk vaak een beetje in. Heel geleidelijk voelen we ons minder goed en ontwikkelen we diverse stressklachten. Vaak hebben we het pas door als we echt niet meer verder kunnen of het ons leven teveel belemmerd.

Klik hier om te herkennen of je in een burn-out zit.

man ervaart druk op borst

Verminder druk of pijn op de borst door een diepe ademhaling

Een diepe ademhaling staat gelijk aan ontspanning en hyperventilatie (een hoge ademhaling) staat gelijk aan stress. En stress zorgt weer voor druk op je borst.

Een ontspannen ademhaling is dus heel belangrijk om de druk op je borst te laten afnemen. Hierbij is het goed om te checken hoe onze ademhaling op dit moment is. Als we ontspannen zijn ademen we ongeveer 8 tot 12 keer per minuut. Lager kan ook.

Kleine opdracht:
Probeer voor de komende minuut maar eens je ademhaling te volgen en te tellen hoe vaak jij per minuut ademt.

Adem je meer dan 12 keer per minuut dan kun je spreken van (lichte) hyperventilatie en heb je de oorzaak van de pijn in je borst gevonden.

Als je graag een ademhalingsoefening wilt doen kun je ook mijn onderstaande ontspanningsoefening doen.

Een buikademhaling is veel gezonder voor je en zorgt voor minder druk op je borst

Op het moment dat je door je buik ademt, dan duw je het middenrif naar beneden. Want zodra je inademt zakt je middenrif naar beneden waardoor je longen alle ruimte krijgen en dus dieper kunnen ademen.

Een buikademhaling heeft vele gezonde voordelen, dat laat onder andere dit onderzoek ook zien. Enkele belangrijke voordelen zijn:

 • Je lichaam ontvangt meer zuurstof wat goed is voor je brein en spieren.
 • Druk op de borst door stress neemt af
 • Je activeert het parasympathische zenuwstelsel (dit zenuwstelsel zorgt ervoor dat je ontspannen kunt zijn)
 • Een buikademhaling zorgt ervoor dat je weer kunt zakken in je lichaam (soms kun je misschien wel het gevoel hebben dat je een beetje aan het vliegen bent)
 • Het is goed voor je concentratievermogen.
 • Het is ook goed voor het tot rust brengen van je gedachten.

Al deze voordelen kun je gaan ervaren door gewoon ‘simpel’ een buikademhaling te hanteren.

man ademt door buik

Direct aan de slag om de pijn of druk op je borst te verminderen?

Ik kan me goed voorstellen dat je graag hulp wilt in dit proces. Soms kan het herstellen van stressklachten zo’n doolhof zijn dat je gewoon niet meer weet wat je er mee moet.

Gelukkig kan ik je goed helpen om van de pijn of druk in je borst door stress af te komen. Zelf heb ik dit ook veel ervaren, dus ik weet exact wat je moet doen om te kunnen herstellen. Mijn kennis is niet iets wat ik geleerd heb uit boeken, maar juist door zelf te ervaren en te doorleven.

Alle kennis, tools en info die je nodig hebt om van de pijn of druk op de borst af te komen heb ik verwerkt in mijn Stress & Angst Vrij Programma.

Dit programma is al door meer dan 200 mensen doorlopen en helpt je om te herstellen.

Leuk om kennis te maken!
Ik ben Nick de Waard, eigenaar van Nickdewaard.nl.

Ik help mensen met stress-, paniek- en burn-outklachten middels de Gouden Driehoek Methode.

Zelf heb ik jarenlang in een burn-out gezeten en last van angstklachten gehad. Gelukkig heb ik dankzij jarenlang veel zelfstudie, leren en vallen en opstaan kunnen herstellen. Alles wat ik geleerd heb, en nog leer, pas ik nu allemaal toe in mijn coaching en online programma's.

- Nick de Waard
Angst, stress en burn-out specialist en gediplomeerd Meditatieleraar

Veelgestelde vragen

Dit zijn de meest gestelde vragen.

Wat te doen tegen druk op de borst door stress?

Het allerbelangrijkste is dat je leert om te ontspannen. Uiteindelijk zorgt stress ervoor dat je gaat hyperventileren en de hyperventilatie zorgt er weer voor dat je een druk op je borst ervaart. Ontspanning staat gelijk aan een ontspannen ademhaling. En een ontspannen ademhaling zorgt er weer voor dat je pijn of druk in je borst afneemt.

Wat moet je doen als je druk op je hart voelt in rust?

Ik raad je aan om de volgende stappen te ondernemen:

 • Neem onmiddellijk rust en ga zitten of liggen.
 • Bel direct medische hulp, zoals een ambulance, als de druk op je hart aanhoudt.
 • Vermijd fysieke inspanning of stressvolle situaties.
 • Drink geen cafeïnehoudende of energiedranken.
 • Raadpleeg zo snel mogelijk een arts om de oorzaak te achterhalen.

Bijna klaar. Vul onderstaande gegevens in en ontvang direct het e-book!

Gelukt! Je wordt nu doorgestuurd.