Slecht slapen door stress: zo krijg je een diepere slaap (oplossing + tips)

Geschreven door: Nick de Waard
Paniekaanvallen en burn-out specialist

Slapen is super belangrijk, daarom kan slecht slapen door stress veel nadelige gevolgen met zich meebrengen. Je wilt natuurlijk het liefst gewoon lekker slapen ’s nachts.

Zelf heb ik dit ook ervaren, dus ik weet er alles van.

Ik kon soms wel 12 uur per nacht slapen en nog uitgeput wakker worden. Maar tegenwoordig slaap ik 6 á 7 uur per nacht en word ik fris wakker. 

In dit artikel leg ik je uit wat de oorzaken zijn van het slechte slapen door stress, wat de gevolgen zijn van slecht slapen en hoe je uiteindelijk weer een goede nachtrust krijgt.

slecht slapen door stress infographic

Oorzaken slecht slapen door stress

Er is veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen slecht slapen en stress. En uit internationaal onderzoek blijkt dat stress de grootste oorzaak is van een slechte nachtrust. Het is dus belangrijk om de oorzaak van slaapproblemen te achterhalen zodat we het gericht kunnen aanpakken.

Alleen door het aanpakken van de oorzaak (stress) kunnen we er uiteindelijk voor zorgen dat we weer beter kunnen slapen.

Maar, welke grote oorzaken zorgen dan voor deze stress waardoor we niet goed in slaap kunnen vallen?

slecht slapen door stress

Pieker je veel waardoor je slecht slaapt door stress?

Vooral het piekeren over dingen die niet goed gaan in ons leven maakt dat het lastig is om lekker in slaap te vallen.

Iemand die piekerend in bed ligt, is iemand met een onrustige mind. Het brein is dan nog actief, terwijl het eigenlijk zou moeten en willen slapen. Vervolgens kan het soms wel uren duren om eindelijk in slaap te vallen, maar dan zijn die uren dus al ‘gemist’.

Dan is er vervolgens ook nog het besef dat deze uren gemist zijn en die gedachten geeft vervolgens ook weer stress.

Het is een vicieuze cirkel waar geen einde aan lijkt te komen. Maar maak je geen zorgen, ik kan je alvast één ding meegeven: het gaat om de kwaliteit van je slaap, niet de kwantiteit.

vicieuze cirkel van slecht slapen door stress

Teveel prikkels zorgt voor stress en een slechte slaap

We nemen door de dag heen veel informatie en prikkels tot ons. We kijken veel op onze smartphone, waaruit we veel informatie tot ons krijgen. We lezen het nieuws. Praten met mensen. Hebben het druk op ons werk. Lopen door een drukke winkelstraat of een drukke supermarkt.

We staan constant ‘aan’ en maken daardoor kleine stress-impulsen aan waardoor ons brein veel te verwerken heeft. Daar is op zich niks mee, maar dan moeten we wél de tijd hebben om deze prikkels en informatie vervolgens te verwerken.

En daar gaat het vaak fout waardoor we slecht slapen door stress.

Doordat we geen break nemen, waarin we even niks tot ons nemen, zijn we niet in staat om alles te verwerken en kunnen we dus niet weer de stilte in onszelf ervaren.

 

En ook als we wel een break nemen, of pauze hebben, zitten we op ons smartphone waardoor we weer nieuwe prikkels tot ons nemen. Of als we thuiskomen van een drukke werkdag, gaan we koken en ploffen daarna misschien op de bank en zetten de tv aan. Weer nieuwe prikkels en stress-impulsen.

Met een break nemen bedoel ik een ‘meditatieve break’ nemen. Dit is een pauze-momentje waarbij we even stilstaan en een stapje terug doen, om vervolgens weer even bewust om ons heen te kijken en weer te verbinden met onszelf.

Zo geven we onze mind even de tijd om alles te kunnen verwerken, zonder dat we het nieuwe input geven.

vrouw slaapt

Waarom zorgt stress ervoor dat we slecht slapen?

We denken vaak dat stress alleen maar ongezond is, maar dat is niet zo. Stress kan ook functioneel zijn. Doordat ons lichaam in staat is om stresshormonen zoals adrenaline en cortisol aan te maken, kunnen we in gevaarlijke situaties alerter en beter presteren (zoals het wegrennen van een leeuw).

Stress zorgt er dus voor dat we alerter worden en onze mind ‘aanstaat’, terwijl we tijdens het slapen juist willen dat onze mind rustig wordt. Hoe meer onze mind en systeem geprikkeld raakt, hoe moeilijker het is om weer terug te keren naar ontspanning. Dit leidt er vervolgens toe dat we ‘s avonds in bed moeite hebben om in slaap te komen en slechter gaan slapen. We staan teveel aan.

Slecht slapen door stress is een veelgehoorde klacht bij mensen blijkt uit dit onderzoek.

vrouw slaapt slecht door stress

Wat zijn de gevolgen van slecht slapen door stress?

Slaap is essentieel voor ons om gezond te blijven. Tijdens een diepe slaap kan ons lichaam zich herstellen en kunnen we weer even naar het nulpunt zakken. We kunnen heel veel prikkels en indrukken verwerken in onze slaap, maar ook fysiek kan ons lichaam zich herstellen.

Misschien ken je het wel dat je moeder vroeger tegen je zei toen je ziek was: “Een goede nacht slaap doet wonderen.” Want dat doet het ook. Tijdens een diepe slaap (REM-slaap) komt ons brein in een thèta-staat waardoor we emoties, prikkels en indrukken kunnen verwerken. Maar ook fysiek kunnen we herstellen omdat ons lichaam in een ruststand komt.

Als we dus teveel stress ervaren en daardoor slecht slapen, gaan we eigenlijk steeds meer ‘achteruit’ omdat ons lichaam niet volledig naar dat nulpunt kan.

Daarom is goed slapen zo belangrijk. Als we slecht slapen door stress kunnen we tegen vele klachten aanlopen.

slecht slapen

Kwaliteit versus kwantiteit van je slaap

Slecht slapen door stress had ik vroeger ook last van. In het verleden kon ik makkelijk 12 uur slapen en nog vermoeid wakker worden, tegenwoordig slaap ik 6 tot 7 uur en word ik meer uitgerust wakker. Dit heeft namelijk alles te maken met de kwaliteit van m’n slaap.

De kwaliteit van onze slaap is namelijk belangrijker dan de kwantiteit. We kunnen onszelf helemaal verfrist voelen na een paar uur slaap en helemaal vermoeid voelen na 12 uur slaap. Iemand met een rustige mind en weinig stress verbruikt minder energie en slaapt beter, dan iemand met een wilde mind.

Ik krijg ook van de meeste mensen terug die ik coach naar een meer ontspannen leven dat ze steeds minder gaan slapen, maar wel met meer energie wakker worden. Dat komt namelijk omdat deze mensen stap voor stap aan de slag gaan om stressfactoren te reduceren, zodat ze meer ontspanning kunnen ervaren.

vrouw slaapt slecht

Ik sliep ook slecht: hoe ben ik ermee om gegaan?

Slecht slapen door stress vond ik één van de meest vreselijke ervaringen van mijn burn-out en het was dan ook een lastige periode. Ik stond op een gegeven moment zelfs op het punt dat ik mijn bed in ging en direct gestrest was omdat ik dacht dat ik weer niet kon slapen.

Weinig slapen deed zoveel slechts met me dat ik allerlei klachten kreeg. Denk aan:

 • Depressieve klachten
 • Licht gevoel in m’n hoofd
 • Mentale oververmoeidheid
 • Slecht eetpatroon
 • En uiteindelijk ook een burn-out met vaak een paniekaanval door stress

Ik vond het lastig om te ontdekken wat nou de oorzaak was. Ik had geen zin om hulp te zoeken want ik dacht dat ik het wel alleen kon oplossen. Dit heeft me een paar maanden geduurd maar kwam niet verder.

Uiteindelijk heb ik via een coach geleerd dat ik in veel te veel stresspatronen zat. Zelf had ik daar nooit achter gekomen. Ik hield het slechte slapen zelf in stand door niet te luisteren naar mijn lichaam en geest. Toen ik eenmaal ontdekte wat ik moest doen, ging het herstel sneller dan verwacht.

Dit proces zie ik ook veel terug bij cliënten. Soms kunnen we zo in onze ‘eigen bubbel’ en patronen zitten, dat we het zelf niet doorhebben. Maar een professionele coach kan dit vaak al na één gesprek zien.

Bij het slecht slapen door stress kan ik je adviseren om aan de slag te gaan met een coach of therapeut. Het is de investering meer dan waard.

vrouw gaapt en slaapt slecht

Praktische tips voor als je slecht slaapt door stress

Het mag duidelijk zijn: stress en prikkels verminderen gaat je enorm helpen om lekkerder te slapen. Maar hoe kun je deze factoren verminderen zodat je beter gaat slapen? Eerst enkele praktische tips, daarna geef ik een aantal oefeningen.

 • Minder koffie drinken
  Zelf ben ik geen koffiedrinker, omdat ik het niet lekker vind en er zo van ‘aan’ ga. Cafeïne zorgt voor stress-impulsen en zorgt ervoor dat we slecht slapen door stress, dus ik kan je aanraden om tot 5 uur voor het slapen geen koffie meer te drinken.
 • Verminder prikkels van technologie
  Ons brein moet door de dag heen al zoveel informatie en prikkels te verwerken. Ik adviseer je daarom om na 20:00 niet meer op je smartphone te zitten of televisie te kijken.
 • Begin ruim voor het slapen met het afbouwen
  Zorg dat je na 20:00 je dag gaat afbouwen. Gun jezelf niet meer nieuwe prikkels en zak lekker af. Ga eventueel lekker puzzelen, een ontspannen boekje lezen of mediteren.
 • Verminder fel licht
  Licht zorgt ervoor dat ons brein denkt dat we wakker moeten blijven. Probeer het ‘s avonds lekker donker te maken met eventueel wat kaarsjes. Op deze manier kan je brein eraan wennen dat we naar bed gaan.
 • Ontwikkel een slaapritme
  Door op vaste tijden te gaan slapen kan je brein en lichaam herkennen wanneer het bedtijd is en zal daardoor automatisch beginnen met het aanmaken van melatonine (slaaphormoon) op het juiste tijdstip.

Als je slecht slaapt door de stress, dan helpen de bovenstaande tips.

slaap wekker

Oefeningen die helpen om beter te slapen

Daarnaast wil ik je nog een twee oefeningen meegeven die je helpen om dieper te kunnen slapen. Deze oefeningen doe ik zelf elke dag.

 • Beweeg meer
  Bewegen is een goede manier om stress te reduceren waardoor je dieper kunt slapen. Wel kan ik je als tip meegeven om niet vlak voor het slapen nog actief te gaan sporten, omdat dan de adrenaline weer opgang komt. Een lekker rondje wandelen of yoga is wel aan te raden voordat je gaat slapen.
 • Ga mediteren
  Meditatie is dé oefening die er voor mij heeft gezorgd dat ik beter ging slapen. Tijdens meditatie kan ons brein optimaal prikkels en informatie verwerken. Het is daardoor niet altijd makkelijk om te mediteren na een drukke dag, omdat het eerste deel van meditatie altijd het gedeelte is waarin je aan het verwerken bent. Maar, als jij je blijft focussen op de meditatie, zul je vanzelf in ontspanning zakken. Als je graag wilt weten hoe je moet mediteren, kun je deze blogpost eens leven. Je kunt ook mijn geleide meditaties doen, die zijn ook goed voor het slapen.

Slecht slapen door stress samen oplossen?

De oorzaak van je slaapproblemen komt dus door stress. Een ontspannen lifestyle gaat ervoor zorgen dat je minder stress gaat ervaren. Soms kunnen we zo vast zitten in onze eigen patronen, dat we niet weten of het ooit nog goed komt.

Als jij graag meer ontspannen wilt leven, dan kan ik je daar bij helpen. Stap voor stap kunnen we aan de slag om je stress te verminderen en je slaap te verbeteren. Ik heb zelf ook voor lange tijd slecht geslapen, dus ik kan je heel gericht helpen in dit proces. Onze eerste gesprek is altijd gratis.

Als je interesse hebt kun je contact met me opnemen en een gratis kennismakingsgesprek aanvragen. Ik sta je met alle liefde te woord en help je graag verder.

Leuk om kennis te maken!
Ik ben Nick de Waard, eigenaar van Nickdewaard.nl.

Ik begeleid mensen met stress-, paniek- en burn-outklachten middels de Gouden Driehoek Methode.

Zelf heb ik jarenlang in een burn-out gezeten en last van angstklachten gehad. Gelukkig heb ik dankzij jarenlang veel zelfstudie, leren en vallen en opstaan kunnen herstellen. Alles wat ik geleerd heb, en nog leer, pas ik nu allemaal toe in mijn coaching.

- Nick de Waard
Paniekaanvallen en burn-out specialist en gediplomeerd Meditatieleraar

Bijna klaar. Vul onderstaande gegevens in en ontvang direct het e-book!

Gelukt! Je wordt nu doorgestuurd.