Spierspanning door stress: hoe kan ik de spierspanning verminderen? (Oplossing + tips)

Geschreven door: Nick de Waard
Heb je weleens eens spierspanning door stress? Een pijnlijk gevoel in je spieren, nek, onderrug of schouderbladen? Stress kan voor vele klachten zorgen: spierspanning is daar een veelgehoorde klacht van.
Natuurlijk wil je graag weer zonder deze spanning in je spieren leven. Maar misschien weet je niet helemaal waar je moeten beginnen?
Dan zit je hier op de goede plek! In dit artikel leg ik je stap voor stap uit hoe jij weer van je spierspanning door stress kunt afkomen.

Waarom zorgt stress voor spierspanning?
Stress kan veel negatieve gevolgen met zich meebrengen voor ons lichaam. Een van de gevolgen kan zijn dat je last krijgt van spierspanning als gevolg van deze stress. Maar waarom zorgt stress dan voor spierspanning?
Dit komt omdat stress ons lichaam in de “vecht-of-vlucht” modus zet. Dit betekent dat ons lichaam zich aanspant om te vluchten van gevaar, zonder dat er werkelijk gevaar is. Bij chronische stress kun je na verloop van tijd spierspanning ervaren omdat het lichaam voor een lange periode gespannen is.
Uit diverse onderzoeken blijkt dat stress de grootste oorzaak is van spannigsklachten.
Enkele spierspanningklachten die ik bij veel cliënten terug hoor zijn: rugpijn door stress, hoofdpijn, spanning tussen de schouderbladen, nekpijn en heel vaak ook last van de onderrug.

Welke klachten gaan vaak gepaard met spierspanning door stress?
Naast dat je last hebt van een pijnlijke rug, nek en andere spieren kun je ook last krijg van andere stressklachten die het gevolg zijn van deze spierspanningen door stress (voor elke klacht heb ik een apart artikel geschreven):
- Misselijkheid
- Niet meer kunnen eten
- Hoofdpijn door deze stress
- Oorsuizen
- Hartkloppingen als gevolg van stress
- Ademhalingsproblemen door spanning
- Pijn of druk op de borst
De bovenstaande problemen zijn vaak gelinkt aan hoge spierspanning als gevolg van stress. Heb je last van een klacht? Klik dan op het desbetreffende artikel om er meer over te lezen.

Chronische stress zorgt voor hoge spierspanning
Een beetje stress is oké. Helaas is het tegenwoordig zo dat ongeveer 1 op de 3 mensen veel last heeft van chronische stress.
Zodra je voor een lange tijd stress ervaart gaan de eerste spanningsklachten ontstaan. Je kunt last krijgen van spierspanning door stress, een stijve nek, pijn in je schouders, onderrug of bovenrug. Deze klachten beginnen eerst heel mild, maar kunnen na verloop van tijd steeds nadrukkelijker en pijnlijker aanwezig zijn.
Bij chronische stress raad ik je aan om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Dit betekent: meer ontspanning.
Persoonlijke ervaring:
Ik heb zelf heel lang rondgelopen met veel spierspanning, uiteindelijk werd het zelfs zo erg dat ik chronische pijn had in m’n bovenrug en veel last van spierpijn.
Ik had veel fysiotherapie gedaan, maar dat hielp maar tijdelijk. Zolang de stress in mijn lichaam zat, kreeg ik steeds meer last van nieuwe spierspanningen.
Daarom was het belangrijk om mijn stress- en angst-triggers aan te pakken, want dat we de oorzaak van de spanningen.

Welke 3 vormen van stress kunnen we ervaren?
Er zijn een aantal factoren waar we stress van kunnen krijgen dat uiteindelijk dus kan leiden tot gespannen spieren.
1. Mentale stress
Mentale stress ontstaat als er veel van je wordt gevraagd op het gebied van je denken, je verantwoordelijkheid, je functioneren op je werk of binnen (familie) relaties.
Je kan ook mentale stress ervaren op meerdere vlakken tegelijkertijd, bijvoorbeeld: een hoge werkdruk, met relatieproblemen thuis, en een zieke ouder of een ziek kind.
De mentale stress kan soms zo hoog oplopen dat je moeilijk inslaapt (door het piekeren) en je ‘s nachts wakker wordt waarna je niet meer kunt slapen.
2. Emotionele stress
Je kunt emotionele stress ervaren als je veel last hebt van negatieve emoties.
Je kunt bijvoorbeeld emotionele stress ervaren op het moment dat iemand je verbaal, met woorden, aanvalt, uitscheldt of je (mild) bedreigt met geweld. Je voelt je angstig en onzeker door dit gedrag omdat je bang bent dat het dreigement uitgevoerd gaat worden. Je bent veel bezig met de angsten en bent vaak ‘schrikkerig’ en bang om alleen in het donker te zijn.
Iemand met veel emotionele stress kan ook veel last hebben van beginnende angstklachten en paniekaanvallen.
3. Fysieke stress
Je hebt last van fysieke stress als je langdurig je lichaam hebt belast, zonder rustmomenten in te plannen.
Fysieke stress kan je ook ongemerkt opbouwen, denk aan een langdurig verkeerde werkhouding waardoor allerlei lichamelijke spierspanningen ontstaan. Je kunt bijvoorbeeld ook last krijgen van pijn in je middenrif door alle stress.
Of langdurige een verkeerde ademhaling waardoor je chronische hyperventilatie krijgt.

Spierspanning door stress kan een soort vicieuze cirkel zijn
Toen ik zelf veel last had van hoge spierspanningen door stress merkte ik op dat deze spanning mij juist extra stress gaf, want:
- Stress gaf mij spierspanning
- En spierspanning gaf mij weer stress
Ik kon mij erg druk maken over deze spanningsklachten want ik wilde ze liever niet voelen.
Dit zorgde ervoor dat ik me druk ging maken en ging piekeren waardoor ik juist nieuwe stress ging aanmaken en de spanning in mijn spieren toenam.
Hoe kunnen we deze vicieuze cirkel doorbreken?
Uiteindelijk heb ik mogen leren hoe je deze cirkel kunt doorbreken waardoor het juist wél lukte om te ontspannen.
De spierspanning die je nu ervaart is het gevolg van stress uit het verleden. Dit betekent dat stress dus de oorzaak is. Om ervoor te zorgen dat deze spierspanning zal verdwijnen is het dus belangrijk dat je deze stressfactoren aanpakt en andere keuzes gaat maken. Doe je dit niet? Dan is de kans groot dat je later weer nieuwe stressklachten gaat krijgen.
Veranderingen in je leefstijl zijn dus cruciaal om langdurig te kunnen herstellen van stressklachten. Als je dit graag wilt, kijk dan eens op mijn coachingspagina.

Welke tips helpen bij het verminderen van hoge spierspanning door stress?
Er zijn een aantal tips die je zelf kunt doorlopen om de spierspanning door stress te verminderen.
Tip 1: Begin met spanning ontladen om je spieren losser te krijgen
Als de spierspanningen door stress ontstaan is het natuurlijk logisch dat we ervoor zorgen dat we deze stress gaan ontladen. Soms kunnen spieren zo vast zitten, dat wel last krijgen van spanningen. Vooral gespannen bekkenbodemspieren door stress kunnen spanning opslaan.
Gelukkig is er een vrij eenvoudige oefening waarbij je op een effectieve manier vastzittende stress kunt loslaten. Dit kun je namelijk doen door je lichaam te trillen. Zie onderstaande video.
Zelf doe ik deze oefening dagelijks om de opgedane stress van de dag te ontladen. Deze oefening werkt ook heel goed als je chronische stress ervaart.
Tip 2: Ga naar een fysiotherapeut om alles los te maken
Soms kan je zo erg last hebben van spierspanningen door stress, dat het goed is om naar een fysiotherapeut te gaan die alles even lekker los kan masseren. Als we lang rondlopen met spierspanningen kan dit uiteindelijk leiden tot spierpijn door stress.
Let wel op: het losmaken van je spieren kan voor een bepaalde periode verlichting geven, maar als we doorgaan zoals we deden, dan krijgen we wat we kregen. Daarom is het veranderen in je levensstijl erg belangrijk. Doe je dit niet? Dan is de kans groot dat je na verloop van tijd weer last krijgt van spierspanningen door stress.
Je kunt altijd even contact met mij opnemen als je hier graag advies in wilt.
Tip 3: Pas je leefstijl aan
Om ervoor te zorgen dat je niet elke keer nieuwe spierspanningen door stress krijgt is het belangrijk dat je veranderingen gaat aanbrengen in je leefstijl.
De klachten die je nu ervaart zijn namelijk het gevolg van stress uit het verleden. Als we deze stressfactoren niet aanpakken, zullen we continu nieuwe stress ervaren. Dit zorgt ervoor dat we ook continu nieuwe spierspanningen voelen.
Uit eigen ervaring weet ik dat het aanpassen van je leefstijl gemakkelijker gaat met behulp van een coach of therapeut.
Als je wilt kijken hoe wij eventueel samen aan de slag kunnen gaan kun je altijd even contact met me opnemen.

Tip 4: Blijf sporten en bewegen
Het is gezond om regelmatig te blijven bewegen. Het liefst dynamische sporten zoals yoga, dans, zwemmen. Met deze bewegingsvormen ben je namelijk met je hele lichaam bezig.
Teveel sporten is niet goed voor je, want dit zorgt ervoor dat je spieren verkrampen en je juist meer last krijgt. Zoek daarom voor jezelf de juiste balans.
Iemand die veel stress ervaart is vaak lichamelijk moe, probeer jezelf daarom niet helemaal tot het gaatje te pushen. Gewoon lekker bewegen is meer dan voldoende om de spierspanning door stress te laten afnemen.
Tip 5: Start met meditatie
Iemand met een verwilderde mind is iemand die veel stress ervaart. Daarom wil je altijd ervoor zorgen dat je weer wat rustiger bent in je hoofd.
Meditatie is een goede oefening waarbij je diepe ontspanning kunt ervaren. Niet voor niets is meditatie een belangrijk onderdeel van mijn Gouden Driehoek Coaching Methode. Het is een fundamenteel onderdeel om te kunnen herstellen van stress.
Je kunt een aantal meditaties doen via mijn YouTube kanaal. Of de onderstaande meditatie.
Samen jouw spierspanning door stress verminderen? Het kan!
Zelf heb ik voor lange tijd veel stress en spierspanning ervaren in mijn leven. Ik heb namelijk voor 5 jaar in een burn-out gezeten en ben door veel vallen en opstaan weer hersteld.
Als ik nu terugkijk op mijn herstelperiode dan is er één ding dat ik anders zou doen, namelijk: eerder hulp vragen van een coach. Ik was in het begin namelijk erg onzeker en had moeite om hulp te vragen. Ik dacht altijd dat het wel weer over zou waaien en dat ik mij niet zo moest aanstellen.
Dit heeft ervoor gezorgd dat mijn herstelperiode erg lang duurde. Gelukkig kan ik met deze ervaring en alle lessen die ik geleerd heb nu mensen helpen die door hetzelfde proces heen gaan.
Dus als jij graag hulp wilt bij dit proces, dan kun je altijd contact met mij opnemen. Stuur me gerust even een mailtje met je vraag of verhaal en ik zal je altijd binnen 24 uur weer antwoord geven.
Leuk om kennis te maken!
Ik ben Nick de Waard, eigenaar van Nickdewaard.nl.
Ik help mensen met stress-, paniek- en burn-outklachten middels de Gouden Driehoek Methode.
Zelf heb ik jarenlang in een burn-out gezeten en last van angstklachten gehad. Gelukkig heb ik dankzij jarenlang veel zelfstudie, leren en vallen en opstaan kunnen herstellen. Alles wat ik geleerd heb, en nog leer, pas ik nu allemaal toe in mijn online programma's.
- Nick de Waard
Angst, stress en burn-out specialist en gediplomeerd Meditatieleraar
Veelgestelde vragen
Dit zijn de meest gestelde vragen.
Welke spieren spannen aan bij stress?
Bij spierspanning door stress is de kans groot dat alle spieren gespannen raken. Vaak voelen we als eerste onze nekspieren, onderrug en bovenrug en schouders.
Hoe kom ik van mijn spierspanning af?
Als stress de oorzaak is van je spierspanning dan wil je natuurlijk deze stressfactoren elimineren. Meer ontspanning en andere keuzes (die meer ontspanning geven) gaan je uiteindelijk helpen om van de spierspanning af te komen. Mijn coachingsmethode is hier specifiek op gericht.