Zoek je een stress coach? Krijg ervaringdeskundige hulp!

Geschreven door: Nick de Waard
Ben jij opzoek naar een stress coach, maar weet je niet waar je moet beginnen? Dat kan ik me goed voorstellen. Zelf was het voor mij ook een enorme zoektocht om de juiste coach te vinden.
Mijn ervaring leerde dat een ervaringsdeskundige stress coach mij het beste kon helpen, omdat deze persoon je net even beter begrijpt en het zelf ook meegemaakt heeft.
In dit artikel leg ik je alles uit over het vinden van de juiste coach voor stressklachten en waar je op moet letten.
Waarom kiezen voor een ervaringsdeskundige stress coach?
Als je aan de slag wilt gaan met een stress coach, dan raad ik je aan om aan de slag te gaan met een ervaringsdeskundige. Het leven (en herstellen van stressklachten) kun je niet leren uit een boek, maar alleen door ervaring. Daarom kan een ervaringdeskundige coach de volgende voordelen met zich meebrengen:
- Gedeelde ervaring: een ervaringsdeskundige stress coach heeft persoonlijke ervaring met het omgaan met stress. Ze hebben zelf ook stressvolle situaties in hun leven overwonnen, wat hen in staat stelt zich beter in te leven in de situatie van jou.
- Authenticiteit: daarnaast zijn ervaringsdeskundige stress coaches vaak authentiek in hun benadering en hulp. Ik help bijvoorbeeld mensen herstellen via mijn eigen unieke methode. Dit is een methode die ik zelf ontwikkeld heb op basis van veel ‘vallen en opstaan’, maar daardoor wel super praktisch én succesvol.
- Empathie: doordat ze hun eigen stress-uitdagingen hebben ervaren, kunnen ervaringsdeskundige stress coaches vaak diepere empathie en begrip tonen voor wat hun cliënten doormaken. Ze weten hoe stress kan aanvoelen en begrijpen de emotionele aspecten een gevolgen van stress.
- Concrete Strategieën: ervaringsdeskundige coaches kunnen je helpen met goede oefeningen en strategieën die wél goed helpen. Ik heb zelf bijvoorbeeld heel veel geprobeerd aan heulp, en daardoor ook erachter gekomen dat heel veel therapievormen gewoon niet goed helpen (of slechts tijdelijk).
- Inspiratie: het succesverhaal van een ervaringsdeskundige coach kan ook een bron van inspiratie en vertrouwen zijn voor de cliënten. Ik hoor geregeld terug dat mensen het super prettig vinden om mijn herstelverhaal te horen. Het laat ons zien dat stress overwonnen kan worden en dat er hoop is voor verbetering.
- Verbondenheid: ervaringsdeskundige stress coaches kunnen een gevoel van verbondenheid en vertrouwen creëren, wat voor veel cliënten belangrijk is in het coachingproces.
Natuurlijk zijn niet alle ervaringsdeskundige stress coaches direct een goede match. Daarom is het altijd goed om je in te lezen over deze persoon en te kijken naar de behaalde resultaten. Als je benieuwd ben hoe ik jou kan helpen, neem dan even contact op
Lees ook: wat is stress?
Wanneer heb je een stress coach nodig?
Als je af en toe stress ervaart is het niet per sé nodig om hulp te krijgen van een stress coach. Wel is het aan te raden om aan de slag te gaan als je (een aantal) van de volgende punten ervaart:
- Chronische zorgen en angst: als je voortdurend zorgen maakt, angstig bent en moeite hebt met het loslaten van stressvolle gedachten, kan dit duiden op overmatige stress.
- Fysieke symptomen: stress kan zich manifesteren in fysieke symptomen zoals hoofdpijn, spierspanning, duizeligheid, slaapproblemen, maagklachten en vermoeidheid.
- Emotionele instabiliteit: overmatige stress kan leiden tot stemmingswisselingen, prikkelbaarheid, verdriet en gevoelens van overweldiging.
- Problemen met concentratie: als stress je concentratie en focus verslechterd, waardoor je minder productief wordt, kan dit een teken zijn dat je stressmanagement nodig hebt.
- Veranderde eet- of slaapgewoonten: stress kan leiden tot eetproblemen, zoals misselijkheid, overeten of juist een verminderde eetlust, evenals slaapstoornissen, zoals slapeloosheid.
- Sociale terugtrekking: als je merkt dat je je terugtrekt uit sociale activiteiten en relaties vanwege stress, kan dit duiden op overmatige stress en is het raadzaam om hulp in te schakelen.
- Verergering van bestaande gezondheidsproblemen: stress kan bestaande gezondheidsproblemen verergeren of tot nieuwe gezondheidsproblemen leiden. Houdt dit dus goed in de gaten.
- Toenemende gebruik van ongezonde copingmechanismen: als je merkt dat je een toevlucht neemt tot ongezonde manieren om met stress om te gaan, zoals overmatig alcoholgebruik, roken of drugsgebruik, is het tijd om hulp te zoeken.
- Werk- of schoolproblemen: als stress je werkprestaties beïnvloedt, tot conflicten op het werk leidt of je prestaties negatief beïnvloedt, kan een stress coach helpen.
- Relatieproblemen: overmatige stress kan leiden tot spanningen in relaties, zowel thuis als op het werk. Een stress coach kan helpen bij het aanpakken van deze problemen.
Iedereen ervaart weer andere klachten, mijn vuistregel is altijd: voel jij je niet goed? Schakel dan hulp in om erger te voorkomen. Ga ook altijd eerst even naar je huisarts om de oorzaak van je klachten vast te stellen.
Lees ook: de meest extreme gevolgen van stress.
Zit je vast in een stress-cirkel? Dan past stress coaching bij jou.
De meeste cliënten die ik mag coachen zitten vast in een stress-cirkel. Dit houdt in dat ze bepaalde klachten ervaren door stress en dat deze klachten vervolgens weer zorgen voor meer stress en onrust.
Oftewel:
- Stress geeft ons verhoogde cortisol waarden
- Deze cortisol zorgt voor klachten
- Deze klachten geven ons vervolgens nieuwe stress
Dat ziet er dan vaak zo uit:
In de meeste gevallen is het erg lastig om zelf uit deze stresscirkel te kunnen stappen. Dit komt omdat we bepaalde gedrag van onszelf zo gewend zijn, dat het voor ons als normaal aanvoelt.
Een ervaringsdeskundige stress coach kan je hierin helpen, spiegelen en je laten inzien dat bepaalde gedrag voor stress zorgt en dus niet gezond voor je is. Soms kan het zo zijn dat we jaren in dit cirkeltje zitten, zonder dat we ons daar bewust van zijn. We spreken dan van sluimerende stress.
Zit je zelf in zo’n stress-cirkeltje? Neem dan even contact op, ik kan je helpen om hier uit te stappen. En twijfel je nog of je erin zit? Dan kun je mijn Gratis Stress-Test doen om erachter te komen.
Lees ook: chronische stress verminderen
Wat doet een goede stress coach?
Een stress coach is een professionele hulpverlener die gespecialiseerd is in het helpen van mensen die last hebben van stress. De verantwoordelijkheden van een stress coach omvatten over het algemeen:
- Stressidentificatie: een stress coach helpt zijn cliënten om stressfactoren in hun leven te herkennen en te begrijpen. Dit kan variëren van werkgerelateerde stress tot persoonlijke stressoren.
- Doelen stellen: de stress coach helpt ook de cliënt om specifieke doelen te stellen voor stressmanagement. Deze doelen zijn vaak gericht op het verminderen van stressniveaus en het opbouwen van veerkracht.
- Ontwikkeling van stressmanagementvaardigheden: daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat de coach ondersteunt bij het verminderen van stress. Goede stressmanagementtechnieken en ontspanningsoefenigen zijn hierin erg cruciaal.
- Stressbeheersingsstrategieën: ook helpt een stress coach met het ontwikkelen van nieuwe strategieën en patronen om op de korte en lange termijn beter om te kunnen gaan met stress.
- Emotionele ondersteuning: een ander belangrijk aspect is emotionele ondersteuning. Een ervaringsdeskundige stress coach weet als geen ander hoe het is om niet lekker in je vel te zitten. Als cliënt kun je dit gelijk merken.
- Monitoring en evaluatie: een stress coach volgt de voortgang van de cliënt en past indien nodig de stressmanagementstrategieën aan.
- Stresspreventie: naast stressbeheersing, kan een stress coach ook werken aan het voorkomen van toekomstige stress door middel van stresspreventietechnieken.
Ieder persoon is uniek en iedereen heeft net even een andere aanpak nodig. Mijn aanpak is bijvoorbeeld volledig gericht op de persoon die ik mag helpen. Daarom werk ik nooit een ‘lijstje af’, maar kan ik altijd naar de behoefte van de cliënt.
Benieuwd wat ik voor jou kan betekenen?
Wil je graag stress coaching van een ervaringsdeskundige? Dan ben ik misschien wel dé persoon voor jou. Ik heb inmiddels al meer dan 200 mensen mogen helpen om te herstellen van verschillende stressklachten.
Middels mijn unieke methode kan ik nederig zeggen dat ik een slagingspercentage heb van meer dan 92%. Neem gerust eens contact op voor een gratis kennismaking.
Hoe vind je de juiste stress coach?
Ieder heeft eigen behoefte en verlangens. Mijn ervaring is dat het erg belangrijk is om een klik te hebben met je coach. Zonder klik is het moeilijk om je open te stellen en kwetsbaar te zijn. Je kunt daarom altijd eerst contact opnemen voor een gratis kennismaking.
Daarnaast is het belangrijk dat je kijkt naar de klantervaringen. Een goede stress coach doet zijn werk goed en dat kun je teruglezen in de reviews.
Ook is het goed om naar de wachttijd te kijken van een coach. Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk geholpen worden.
Tot slot kan ik je adviseren om de ervaring van de desbetreffende coach te lezen. Heeft deze persoon zelf ook ervaring gehad met stress? En hoelang doet hij/zij dit werk al?
Hoe verloopt een kennismakingsgesprek?
Tijdens ons kennismakingsgesprek zijn er een aantal punten die terugkomen om een duidelijk beeld te schetsen van je klachten, je doelen en hoe je daar kunt komen. De volgende punten komen terug.
Oorzaken
Stress kan verschillende oorzaken hebben. De ene persoon heeft van stress vanuit werk, terwijl de andere persoon veel stress krijgt vanuit persoonlijke dingen zoals angsten, onzekerheid, minderwaardigheidscomplex of onopgeloste trauma’s. We gaan in ons eerste kennismakingsgesprek direct achterhalen wat bij jou de oorzaak is. We draaien er niet omheen en gaan direct naar de kern. Zo kun je sneller weer herstellen.
De klachten
Ook bespreken we jouw symptomen. Heb je vooral last van fysieke symptomen? Of juist psychologische? En hoe ernstig zijn deze symptomen? Ben je vooral op zoek naar hulp om ongezonde stress te voorkomen, of zit je al in een vergevorderd stadium zoals een burn-out? Dit is belangrijk om een schattig te kunnen maken welk traject het beste bij jou past.
Actieplan voor herstel
Zodra we jouw klachten en oorzaken duidelijk in beeld hebben gaan we samen een actieplan maken. Welke stappen zijn nodig om ervoor te zorgen dat jij je weer beter gaat voelen? Welke stappen kun je zetten om stress te verminderen? En hoe gaan we ervoor zorgen dat je niet terugvalt? En hoeveel sessies zijn er nodig voor jou om je weer beter te voelen?
Na de kennismaking
Voelt het goed en is er een klik? Heb je het idee dat ik jou verder kan helpen? Dan spreken we een datum af om te starten. Dit is vaak de week daarop al. Je kunt ook altijd met je werk overleggen of zij een deel van het traject willen betalen (of helemaal). Sommige werkgevers vinden het belangrijk dat hun personeel gezond is.
Veelgestelde vragen rondom stress coaching
Regelmatig krijg ik mailtjes binnen van mensen die vragen hebben rondom stress coaching en wat dat inhoudt. Ik heb de meest gestelde vragen uitgewerkt.
Wat is het verschil tussen stress coaching en andere vormen van coaching?
Met stress coaching gaan we samen echt aan de slag om jouw stressklachten te verminderen. Je gaat tools, technieken en inzichten krijgen die jou helpen om stress te verminderen zodat je meer ontspannen door het leven kunt gaan. En hoe meer ontspannen jij vervolgens bent, hoe beter jouw lichaam zich kan herstellen.
Hoe lang duurt een stress coaching traject bij jou?
Ongeveer 3-maanden duurt een gemiddeld stress-coaching-traject bij mij. Dit komt omdat mijn aanpak direct en to the point. Daar moet je ’tegen kunnen’ en van houden. Dat betekent dus ook dat je sneller resultaat gaat krijgen. Waarom? Omdat ik, samen met jou, snel naar de kern van je klachten gaat. We gaan er niet omheen draaien en pakken direct de juiste stressfactoren aan.
Kan stress coaching ook helpen als ik last van angsten heb?
Zeker weten. Angsten komen namelijk voort uit verhoogde stresswaardes in je lichaam. Als je veel stress ervaart, staat je lichaam continu in de ‘vecht-en-vlucht modus’. Je bent alert en gevoeliger voor angsten. Zodra je middels stress coaching weer meer ontspannen kunt leven, zul je merken dat angsten minder invloed op je hebben.
Hoelang duurt het voordat ik resultaten ga krijgen?
Dat is voor ieder persoon verschillend. Ik heb het meegemaakt dat mensen na letterlijk één sessie alle inzichten hebben gekregen die ze nodig hadden om te herstellen. Maar over het algemeen kun je na een maand al wel de eerste resultaten voelen.
Ik heb al heel lang last van stress en veel hulp gehad, gaat het ooit nog over?
De ene hulpverlener is de ander niet. Ik weet er zelf alles van omdat ik zelf hulp heb gehad van meer dan 25 therapeuten. Heel veel, ik weet het. Bij heel veel therapeuten kwam ik niet verder en had ik ook het idee dat het nooit meer over zou gaan. Maar uiteindelijk zul je, met de juiste hulp, echt wel weer gaan herstellen. Niets blijft voor altijd.
Wat zijn de gevolgen als ik geen stress coaching ga doen?
Als je veel stress ervaart dan is het aan te raden dat je hiermee aan de slag gaat. Je kunt veel zelf uitproberen, het internet staat vol met zelfhulp tips. Maar mijn ervaring heeft me geleerd dat hulp krijgen sneller resultaat krijgt. De gevolgen kunnen groot zijn omdat de stress symptomen oneindig zijn. Zoals Elke Geraerts ooit zei in een keynote: “We hebben allemaal een coach nodig om van te leren”.
Ben ik de stress coach die jij zoekt?
Als je twijfelt of ik je kan helpen, neem dan gerust contact op. Er zijn veel stress coaches die je kunnen helpen en ik ben er daar één van. Het unieke ten opzichte van andere coaches is dat ik een ervaringsdeskundige ben.
En vanuit de vele feedback en recensies die ik heb mogen ontvangen is juist dat stuk ervaring dat ik meedraag hetgeen wat men zo fijn vindt. Ik durf net even wat dieper te gaan en dat zorgt er juist voor dat je wel een doorbraak kunt ervaren.
Neem gerust contact op als je eens wilt kennismaken. Dat is geen enkel probleem!
Leuk om kennis te maken!
Ik ben Nick de Waard, eigenaar van Nickdewaard.nl.
Ik help mensen met stress-, paniek- en burn-outklachten middels de Gouden Driehoek Methode.
Zelf heb ik jarenlang in een burn-out gezeten en last van angstklachten gehad. Gelukkig heb ik dankzij jarenlang veel zelfstudie, leren en vallen en opstaan kunnen herstellen. Alles wat ik geleerd heb, en nog leer, pas ik nu allemaal toe in mijn coaching en online programma's.
- Nick de Waard
Angst, stress en burn-out specialist en gediplomeerd Meditatieleraar