Stress symptomen: de meest complete lijst (+ oplossingen)

Geschreven door: Nick de Waard

Misschien loop je al een tijdje rond met stressklachten en weet je niet zo goed wat je er aan kunt doen. 

Veel cliënten die bij mij komen lopen vaak al lang rond met diverse soorten stress symptomen, zonder daar bewust van te zijn. Uiteindelijk zijn deze stress symptomen logischerwijs het gevolg van teveel stress.

Maar hoe kun jij jouw stress symptomen voortijdig herkennen en dit oplossen? Dat leg ik allemaal in dit uitgebreide artikel

stress symptomen infographic

1. Lichamelijke stress symptomen

Ons lichaam is een mooie graadmeter om te voelen hoe het met ons gaat. Tegenwoordig leven we in een wereld waarbij we te weinig stilstaan en ook niet volledig in staat zijn om te luisteren naar de signalen van ons lichaam. Hierdoor gaan we vaak over onze grens en negeren we de eerste signalen van ons lichaam. Ook kunnen we onszelf verdoven met allerlei medicijnen die deze signalen van ons lichaam afvlakken.

We kunnen de volgende lichamelijke stress symptomen ervaren:

lichamelijke stress symptomen

Duizelig door stress

Duizeligheid door stress is een lichamelijke stress symptoom dat iets engs zijn. Het kan ons een gevoel geven van instabiliteit en het gevoel dat we niet meer geaard zijn. Duizeligheid kan verschillende oorzaken hebben, maar de grootste oorzaak is toch wel stress.

Dit komt omdat, tijdens een periode van veel stress en prikkels, onze hersenen moeite hebben om de informatie van onze organen te verwerken (zo ook van ons evenwichtsorgaan). Het resultaat kan hierdoor zijn dat je duizeligheid ervaart.

Wil je weten hoe je van je duizeligheid kunt afkomen? Klik dan hier voor het artikel: duizelig door stress.

Hoofdpijn door stress

Een andere stress symptoom die ik vaak terugzie bij mijn cliënten is hoofdpijn door stress.

Hoofdpijn door stress ontstaat op het moment dat ons brein alle prikkels, informatie en stressimpulsen niet meer kan verwerken. Het is teveel en het is overbelast. Het resultaat is: hoofdpijn.

Ervaar jij hoofdpijn door stress en wil je hier graag van af? Klik dan hier voor het artikel: hoofdpijn door stress.

Niet kunnen eten door stress

Een brok in je keel of een steen in je maag. Niet kunnen eten door stress is een vervelende stressklacht.

Als we voor een lange periode veel stress ervaren dan kan ons verteringsstelsel moeite hebben om goed te functioneren. Het kan in de overlevingsmodus gaan waarbij het niet wenst dat er nieuw voedsel in komt. Het resultaat is dat je niet kunt eten door de stress.

Herkenbaar en wil je hier graag van af? Klik dan voor het artikel: niet kunnen eten door stress.

Misselijk door stress

Een ander stress symptoom dat te maken heeft met ons verteringsstelsel is dat we juist misselijk worden door stress.

Stress kan ervoor zorgen dat ons verteringsstelsel niet goed meer werkt. Dit kan er ook voor zorgen dat het voedsel niet meer goed kan verteren waardoor je een gevoel van misselijkheid kan krijgen.

 Als je wilt weten hoe je dit kunt oplossen, klik hier voor het artikel: misselijk door stress.

Ademhalingsproblemen door stress

Een stress symptoom die veel van mijn cliënten ervaren is dat ze ademhalingsproblemen krijgen. Vaak ontstaan deze klachten zodra iemand voor een langere periode stress ervaart.

Stress zorgt ervoor dat onze spieren zich gaan aanspannen omdat ons lichaam in de ‘vecht-of-vlucht’ modus staat. Deze spanning heeft ook invloed op onze longen. Hierdoor kunnen we diverse ademhalingsproblemen ontwikkelen.

Meer lezen over ademhalingsproblemen? Lees dan dit artikel: Ademhalingsproblemen door stress.

Hartkloppingen door stress

Hartkloppingen is een stress symptoom dat erg beangstigend kan zijn. Vele cliënten die deze sensaties ervaren zitten vaak al in een lange periode met veel stress.

Hartkloppingen zijn een duidelijk signaal van het lichaam dat het zichzelf aan het overbelasten is. Daarom is het goed om dit stress symptoom heel serieus te nemen.

Wil jij graag van je hartkloppingen af? Lees dan dit artikel: hartkloppingen door stress.

Onrustig gevoel in je lichaam

Een onrustig gevoel in je lichaam is een stress symptoom wat vaak voorkomt bij drukke mensen. Vaak hebben deze mensen moeite om tot rust te komen omdat ze continu onrust ervaren.

Het onrustige gevoel komt vaak doordat we voor een lange periode veel stress hebben ervaren. Daardoor is ons zenuwstelsel en stresslevel overbelast en is het moeilijker om tot ontspanning te komen.

Wil je meer lezen over hoe jij dit onrustige gevoel kunt oplossen? Lees dan dit artikel: onrustig gevoel in je lichaam.

Pijn of druk op de borst door stress

Pijn of druk op de borst is een stress symptoom waar veel mensen zich druk om maken.

We ervaren steekjes en pijntjes in onze borst en dat maakt ons onrustig. Het is altijd goed om eerst naar je huisarts te gaan bij deze stressklacht om eventuele hartproblemen uit te sluiten.

Als je wilt weten hoe je van dit gevoel af kunt komen? Lees dan dit artikel: Pijn of druk op de borst door stress.

Spierspanning door stress

Een ander veelvoorkomend stress symptoom zijn spierspanningen. Deze spierspanningen komen omdat ons lichaam in de ‘vecht-of-vlucht’ modus staat.

Doordat we continu stress ervaren staat ons lichaam ook continu onder spanning. Dit zorgt ervoor dat bepaalde spieren na verloop van tijd gaan verzuren en zeer gaan doen. Je kunt dan last krijgen van allerlei spierspanningen.

Wil jij weer van je spierspanningen af? Lees dan dit artikel: Spierspanning door stress.

Oorsuizen door stress

Oorsuizen kunnen variëren van een lichte piep tot een continu geluid in je oren. Veel mensen ervaren dit stress symptoom.

Oorsuizen zijn vervelend, maar als ze zijn ontstaan in een stressvolle periode dan is de kans groot dat de oorsuizen ook weer over gaan. Je hoeft niet bang te zijn dat het blijft, want de kans is dan groot dat ze weer over gaan.

Wil je weten hoe? Klik dan voor het artikel: oorsuizen door stress.

Chronische hyperventilatie

Hyperventilatie is een stress symptoom dat bij veel mensen voorkomt. Langdurig een verkeerde ademhaling wordt ook wel chronische hyperventilatie genoemd.

Als ons lichaam stress aanmaakt wordt er ook adrenaline aangemaakt. Deze adrenaline zorgt ervoor dat bepaalde spieren (zoals je longen) zichzelf gaan overwerken. Hierdoor kun je kortademig worden. Als dit lang aanwezig blijft heb je last van hyperventilatie.

Wil jij graag van je hyperventilatie af? Lees dan dit artikel: Chronisch hyperventileren.

Tintelingen in je armen en benen door stress

Hyperventilatie is een stress symptoom dat bij veel mensen voorkomt. Langdurig een verkeerde ademhaling wordt ook wel chronische hyperventilatie genoemd.

Als ons lichaam stress aanmaakt wordt er ook adrenaline aangemaakt. Deze adrenaline zorgt ervoor dat bepaalde spieren (zoals je longen) zichzelf gaan overwerken. Hierdoor kun je kortademig worden. Als dit lang aanwezig blijft heb je last van hyperventilatie.

Wil jij graag van je hyperventilatie af? Lees dan dit artikel: Chronisch hyperventileren.

Andere lichamelijke stress symptomen

De lijst met fysieke stress symptomen kunnen we aanvullen met de volgende stress symptomen:

2. Psychische stress symptomen

Psychische stress symptomen zijn alle klachten die betrekking hebben op onze gedachten en gevoelens. Onder psychische stress symptomen horen de mentale stress symptomen en de emotionele stress symptomen. Deze klachten ontstaan doordat stress ons brein minder goed laat functioneren. Chronische stress kan er zelfs voor zorgen dat sommige hersengebieden beschadigd raken. 

We kunnen de volgende psychische stress symptomen ervaren:

psychische stress symptomen

Slecht slapen door stress

Slecht slapen door stress is een psychische stress symptoom die ik vaak voorbij hoor komen. Meerendeel van mijn cliënten slaapt slecht doordat ze teveel stress ervaren.

Doordat we continu stress ervaren staat ons lichaam de hele dag ‘aan’. Dit zorgt ervoor dat er adrenaline wordt aangemaakt en dat zorgt ervoor dat we alert blijven, ook als we willen slapen. Hierdoor gaan we slecht slapen.

Gelukkig kan je deze stressklacht weer oplossen als je hier mee aan de slag gaat! Meer weten? Klik hier voor het artikel: slecht slapen door stress.

Heel moe zijn

Heel moe zijn is een stresssymptoom dat ook vaak voorkomt.

Vermoeidheid ontstaat als we voor een lange periode veel stress ervaren en daardoor meer energie weggeven dan dat we kunnen. We geven teveel energie weg en laden te weinig weer op. Het logische gevolg is dan dat je heel moe wordt.

Als je continu vermoeid bent dan is dat een heel duidelijk signaal van je lichaam dat het tijd is voor meer rust.

Weten hoe jij van je vermoeidheid af kunt komen? Lees hier het artikel: heel moe zijn.

Paniekaanvallen

Misschien wel de meest heftige psychische stress symptoom die we kunnen ervaren: paniekaanvallen. Tijdens een paniekaanval komt er in een korte periode veel stress vrij dat uiteindelijk kan resulteren in veel angst.

Zelf heb ik voor een lange periode veel last gehad van paniekaanvallen, dit was echt een vreselijke periode. Gelukkig is er een oplossing om weer van je paniekaanvallen af te komen.

Wil je weten hoe je van je paniekaanvallen kunt afkomen? Lees dan dit artikel: paniekaanvallen stoppen.

Negatief zelfbeeld

Dit psychische stress symptoom is een klacht die vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen en komt altijd voort uit onzekerheid.

Het hebben van een negatief zelfbeeld kan je leven flink belemmeren. Het kan je afremmen om je dromen na te jagen en je erg onzeker maken. Een negatief zelfbeeld is altijd een onrealistische gedachten over jezelf.

Wil je weten hoe je weer van je negatieve zelfbeeld af kunt raken? Klik dan hier voor het artikel: negatief zelfbeeld.

Bang voor de dood

Veel cliënten die last hebben van angst- en stressklachten zijn vaak ook bang voor de dood.

De angst voor de dood is een diepgewortelde angst dat in ons allemaal aanwezig is. Gelukkig kun je hier mee leren leven en zelfs oplossen. Zelf was ik voor een lange tijd bang voor de dood, maar na vele gesprekken en inzichten ben ik daar nu heel rustig onder.

Wil je weten hoe ik dat overwonnen heb? Lees dan dit artikel: bang voor de dood.

Mentaal zwak zijn

Mentaal zwak zijn is een stress symptoom die mensen vaak als eerste ervaren.

We merken dat we minder goed tegen prikkels kunnen en zijn sneller geïrriteerd en emotioneel. Dit laat zien dat we mentaal niet sterk zijn. We merken dat dingen snel teveel zijn en dat kan af en toe confronterend zijn.

Wil jij graag weer mentaal sterker worden? Lees dan: mentaal sterker worden.

Mentale oververmoeidheid

Als we voor een lange periode stress ervaren kunnen we na verloop van tijd mentaal erg moe worden.

Stress ervaren kost namelijk veel energie. Vooral mentaal is het dan lastig om een helder hoofd te houden. Daarom zie ik bij veel cliënten dat ze mentaal oververmoeid raken als ze voor een lange periode stress hebben.

Wil je weten hoe je jouw mentale vermoeidheid weer kunt oplossen? Lees dan: mentaal oververmoeid.

Niet kunnen slapen door stress

Niet kunnen slapen door stress is een vervelende stress symptoom die ik geregeld terug hoor bij mijn cliënten.

Als we voor een lange periode stress ervaren gaat ons zenuwstelsel in de ‘overdrive’. Dit betekent dat we gevoelig zijn stress en angst en dat situaties snel als veel aanvoelen.

Hierdoor kan ons stresslevel minder goed afzakken en ervaren we nog spanning en stress als we in bed liggen waardoor we niet kunnen slapen.

Wil je graag meer weten over het niet kunnen slapen? Lees dan: niet kunnen slapen door stress.

Slecht slapen door stress

Naast het feit dat we uberhaupt niet kunnen slapen, lopen ook veel mensen rond met het stress symptoom dat ze slecht slapen ’s nachts.

Deze mensen worden vaak continu wakker of slapen heel licht waardoor ze niet goed in een diepe REM-slaap komen. Ook deze klacht is iets wat helaas vaak voorkomt bij mensen die stress ervaren.

Wil jij graag weten hoe jij weer dieper kunt slapen? Lees dan: slecht slapen door stress.

De angst om niet te kunnen slapen

Een ander psychische stress symptoom dat te maken heeft met onze slaap is de angst om niet te kunnen slapen.

Deze stressklacht ontwikkelt zich zodra we een aantal nachten slecht hebben geslapen. Dit komt omdat ons stresslevel aan het stijgen is zodra we weer naar bed gaan. We zijn weer bang dat we wéér een slechte nacht gaan maken. Zo ontwikkelen we dus de angst om niet te kunnen slapen.

Wil jij weten hoe je deze angst kunt doorbreken? Lees dan: Angst om niet te kunnen slapen doorbreken.

Andere psychische stress symptomen

De lijst kunnen we verder aanvullen met de onderstaande psychische stress symptomen:

3. Gedrag als stress symptoom

Stress kan zich ook uiten in hoe we ons gedragen. De mensen die gestrest zijn hebben soms zelf niet door, maar door verandering in hun gedrag ziet de buitenwereld dit vaak wel. We gaan ons anders gedragen en zijn niet meer echt onszelf. 

De volgende symptomen kun je herkennen op gedragsniveau:

gedrag als stress symptoom

Je leeg voelen

Stress kan ervoor zorgen dat we ons leeg voelen van binnen. We voelen dat er iets niet klopt in het leven en bij de meeste mensen gaat dit gepaard met veel stress.

Iemand die wel een fijn leven heeft, ervaart minder stress. Daarom is een leeg gevoel een belangrijk stress symptoom om in de gaten te houden.

Wil jij graag van dat lege gevoel af? Lees dan: Leeg gevoel.

Niet verbonden zijn met jezelf

Stress kan ons ook het gevoel geven dat we niet meer verbonden zijn met onszelf. Hierdoor gedragen we ons anders en voelen we ons somber.

Als iemand veel stress heeft ervaren en zich niet verbonden voelt met zichzelf, dan kun je ook spreken van depersonalisatie. Dit is vaak een verder stadium.

Wil jij je weer verbonden voelen met jezelf? Lees dan: Verbinden met jezelf.

Anticipatieangst

Anticipatieangst is een stress symptoom die veel voorkomt bij mensen die last hebben van angstklachten.

Iemand die last heeft van anticipatieangst heeft een heftige gebeurtenis mee gemaakt waar deze persoon erg van geschrokken is. Dit resulteert er vervolgens in dat deze persoon een angst ontwikkelt om weer dezelfde angst te ervaren als toen in het moment.

Als je graag wilt herstellen van anticipatieangst klik dan hier voor het artikel: anticipatieangst.

Niet lekker in je vel zitten

Een stress symptoom die bijna iedereen ervaart is het gevoel om niet lekker in je vel te zitten.

Dit komt omdat stress ervoor zorgt dat we opgebrand en moe worden. Hierdoor kunnen we steeeds minder leuke dingen doen en missen we een bepaald gevoel van geluk. Als dit voor lange tijd aanhoudt worden we steeds minder gelukkig.

Wil je weten hoe jij je weer lekker in je vel kan zitten? Lees dan: niet lekker in je vel zitten.

Opgejaagd gevoel

Een opgejaagd gevoel is een stress symptoom op gedragsniveau dat veel mensen tegenwoordig ervaren. Alles gaat tegenwoordig zo snel dat we het af en toe niet meer kunnen bijhouden.

Iemand met een opgejaagd gevoel is iemand die moeite heeft om te ontspannen. Deze persoon ervaart continu een gevoel van onrust en vind het moeilijk om rust te vinden.

Herken jij je hier in en wil je hier graag van af? Lees dan het artikel: opgejaagd gevoel.

Geen zin meer in werk

Werk is voor veel mensen een grote stressfactor. Als we veel stress op het werk ervaren vinden we het minder leuk en daardoor kunnen we geen zin meer hebben in het werk.

Dit zorgt ervoor dat we ander gedrag gaan vertonen zoals te laat komen of bepaalde werkzaamheden gaan vermijden.

Heb jij ook geen zin meer in werk? Lees dan dit artikel: geen zin meer in werk.

Andere gedrag gerelateerde stress symptomen

Qua gedrag zijn er nog veel meer stress symptomen waar we de lijst mee kunnen aanvullen:

 • Vaker boos zijn
 • Minder tolerantie
 • Onrust in je hoofd
 • Overprikkeld zijn
 • Somberheid
 • Achterdochtig zijn
 • Eenzaam voelen
 • Vaker geïrriteerd zijn
 • Sneller agressief zijn
 • Geheugenverlies door stress
 • Meer conflicten hebben
 • Klagen
 • Moeizaam opstaan
 • Ongezond eetpatroon
 • Tandenknarsen
 • Meer roken/drinken
 • Meer medicijnen gebruiken
 • Veel praten en bewegen
 • Meer koffie drinken
 • Overmatig actief zijn
 • Niet kunnen ontspannen
 • Teveel tegelijk doen
 • Niet kunnen genieten

Pas op voor chronische stress symptomen

Als we voor een lange tijd stress symptomen ervaren dan kunnen we spreken van het feit dat we last hebben van chronische stress.

Chronische stress is iets dat zich in de loop der jaren opbouwt in je zenuwstelsel. Als je teveel doorgaat en te weinig ontspanning neemt kun je last krijgen van diverse klachten. Sommige klachten zijn chronisch en daardoor moeilijker te behandelen.

Chronische stress verminderen? Lees dan dit artikel: Chronisch stress verminderen.

Verdiep je in wat stress is

Tegenwoordig ervaren heel veel mensen stress. Het is de nummer één oorzaak waarom mensen tegenwoordig ziek worden. Stress is dus een veelvoorkomend probleem.

Daarom is het verstandig om je te gaan verdiepen in stress. Als je vroegtijdig ongezonde stress signaleert, dan ben je ruim optijd om het te herstellen, maar als je lang wacht dan wordt het steeds erger.

Ik heb een complete online gids geschreven over stress. Wil je dit lezen? Ga dan naar: Wat is stress?

Wat te doen als je last hebt van stress symptomen uit dit artikel?

Het is altijd verstandig om eerst naar je huisarts te gaan om te ontdekken of jouw klachten daadwerkelijk stress gerelateerd zijn.

Is stress de oorzaak van jouw klachten? Dan is het aan te raden om aan de slag te gaan met een stresscoach. Als je wilt kun je altijd contact met mij opnemen, ik heb al honderden mensen geholpen om van hun stressklachten af te komen.

 

Leuk om kennis te maken!
Ik ben Nick de Waard, eigenaar van Nickdewaard.nl.

Ik help mensen met stress-, paniek- en burn-outklachten middels de Gouden Driehoek Methode.

Zelf heb ik jarenlang in een burn-out gezeten en last van angstklachten gehad. Gelukkig heb ik dankzij jarenlang veel zelfstudie, leren en vallen en opstaan kunnen herstellen. Alles wat ik geleerd heb, en nog leer, pas ik nu allemaal toe in mijn coaching en online programma's.

- Nick de Waard
Angst, stress en burn-out specialist en gediplomeerd Meditatieleraar

Bijna klaar. Vul onderstaande gegevens in en ontvang direct het e-book!

Gelukt! Je wordt nu doorgestuurd.