Surmenage:
Wat is het en welke Oorzaken en Oplossingen zijn er?

Geschreven door: Nick de Waard

Ervaar jij spanning en stress in je leven? En is dit al voor een langere periode? Dan kan het goed zijn dat je last hebt van surmenage.

Surmenage is het stadium tussen overspannenheid en een burn-out in, daarom is het zo belangrijk om te luisteren naar je stressklachten om niet in een burn-out te raken.

In dit artikel leg ik je exact uit wat surmenage is en hoe jij jezelf weer kunt herstellen. En je krijgt nog wat tips om meer te ontspannen die ik zelf dagelijks doe.

surmenage infographic

Wat is surmenage?

Met surmenage wordt vaak ‘overbelasting’ bedoeld. Iemand die last heeft van surmenage is iemand die te veel mentale of fysieke spanning (stress) ervaart en in een overspannen situatie zit waardoor normaal functioneren moeilijker is.

Uiteindelijk kan langdurige overbelasting leiden tot vervelende fysieke en mentale klachten. Denk aan:

Als je een aantal van de bovenstaande stressklachten voor een lange tijd ervaart, dan kun je spreken van surmenage. Vaak denken we dat we met een dagje extra vrij er wel weer bovenop komen, maar als je voor een lange tijd overspannen bent is vaak meer nodig.

Zelf dacht ik ook altijd: “ach het waait wel weer over…” maar dit heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat ik in een burn-out kwam. Vaak is verandering nodig om te kunnen herstellen.

surmenage

Hoe lang duurt surmenage?

Het is moeilijk om te zeggen hoe lang surmenage duurt, omdat dit voor iedereen anders kan zijn. Bovendien is surmenage een proces dat zich geleidelijk kan ontwikkelen en kan verergeren als het niet wordt aangepakt.

Sommige mensen kunnen binnen een paar weken of maanden herstellen van surmenage, terwijl anderen langer nodig hebben om te herstellen.

Het is belangrijk om tijdig hulp te zoeken als je denkt dat je overbelast bent, zodat je snel weer in balans kunt komen.

vrouw ademt weer vrij

Wat is het verschil tussen overspannenheid en surmenage?

Het verschil tussen overspannenheid en surmenage is soms een beetje vaag. Uiteindelijk kun je surmenage het beste zien als een gevolg van langdurige overspannenheid.

Bij overspannenheid kun je nog redelijk goed werken en functioneren. Vaak zijn de klachten dan ook wel binnen 7-8 weken weer over als je het aanpakt.

Bij surmenage ben je een stadium verder en duurt het herstel soms wel enkele maanden en zijn de klachten ook heftiger. Bij surmenage merk je duidelijk dat de klachten een negatieve invloed hebben op je leven.

Overspannenheid is dus de milde versie van surmenage. Terwijl surmenage de milde versie van een burn-out is.

surmenage quote

Wat is het verschil tussen surmenage en burn-out?

Surmenage is het stadium tussen overspannenheid en burn-out in. Het is dus het voorstadium van een burn-out.

Als iemand surmenage ervaart dan is het niet meer goed in staat om mentale en fysieke taken optimaal uit te voeren.

Iemand in een burn-out ervaart naast het slecht uitvoeren van mentale en fysieke taken ook mentale oververmoeidheid, angstklachten en vele andere stressklachten.

Het is zeer belangrijk om naar je klachten tijdens surmenage te luisteren om te voorkomen dat je in een burn-out belandt. Want het herstel van een burn-out duurt langer dan het herstel van surmenage.

Of zit je al in een burn-out? Doe de test!

Twijfel je nog of jij in een burn-out zit? Of wil je graag weten in welk stadium jij zit?

De Gratis Burn-Out Test gaat je hier bij helpen. Na het invullen van deze test is het direct duidelijk hoever jij erin zit en je krijgt ook advies van me mee op basis van jouw score.

Wat zijn typische surmenageklachten?

De klachten van surmenage kunnen verschillen van persoon tot persoon, maar de meest voorkomende klachten die ik bij mijn cliënten terugzie zijn:

  • Mentale stress: vaak ervaren mensen met surmenage mentale stressklachten zoals: moeite om te concentreren, duizeligheid, een negatief zelfbeeld of moeite om dingen te onthouden.
  • Angstklachten: we voelen dat ons lichaam en mentale gesteldheid zwakker is en daardoor worden we bang en kunnen we angstklachten ontwikkelen.
  • Fysieke uitputting: surmenage leidt ook tot fysieke uitputting. Je hebt moeite om je in te spannen en eigenlijk is alles al snel teveel.
  • Problemen met slapen: je hebt moeite om in slaap te vallen, om lekker door te slapen en je slaapt slecht.
  • Vaker ziek of meer klachten: je immuunsysteem functioneert minder goed daardoor zul je vatbaarder worden voor ziektes en allerlei andere klachten.

Als we niet naar deze klachten luisteren en veranderingen doorvoeren, zullen de klachten steeds erger worden.

surmenage quote

Welke oorzaken zijn kenmerkend voor surmenage?

Er zijn verschillende oorzaken van surmenage, waaronder:

  • Te veel werk: een van de belangrijkste oorzaken van surmenage is het hebben van te veel werk of verantwoordelijkheden. Als iemand te veel op zijn of haar bordje heeft en dit niet aan kan, dan kan dit leiden tot stress en uitputting.
  • Slechte werkomstandigheden: ook slechte werkomstandigheden kunnen bijdragen aan surmenage. Denk hierbij aan: een onprettige werkomgeving, onduidelijke taken of ongezonde werkgewoontes.
  • Persoonlijke problemen: persoonlijke problemen, zoals relatieproblemen, gezondheidsproblemen of financiële zorgen.
  • Onvoldoende ondersteuning: daarnaast kan een gebrek aan ondersteuning vanuit je werk of vanuit je persoonlijke netwerk kan ook bijdragen aan overspannenheid.
  • Heftige ervaringen uit het verleden: traumatische of heftige ervaringen uit het verleden kunnen ons veel stress en spanning geven wat uiteindelijk kan leiden tot surmenage.

Verschillende oorzaken kunnen dus bijdragen aan surmenage. Als je een aantal oorzaken herkent dan is het een kwestie van aanpakken.

man is gestrest

Wat helpt je om duurzaam te herstellen van surmenage?

Surmenage is het gevolg van stressvolle situaties en keuzes uit het verleden. Als we in het verleden veel stress hebben ervaren, dan is de surmenage het gevolg van deze stress.

Klinkt logisch, toch?

Zo gemakkelijk en logisch is het ook om te begrijpen. Om dus te kunnen herstellen van surmenage is het belangrijk dat we gaan ontdekken wat ervoor heeft gezorgd dat we nu in deze situatie zitten.

Alleen door de oorzaak aan te pakken, kun je duurzaam herstellen. Daarom is het goed om aan de slag te gaan met mijn Gouden Driehoek Methode.

Deze methode pakt de belangrijkste thema’s aan in je leven waardoor je duurzaam kunt herstellen en de kans op een terugval zeer klein is:

  • Zelfrealisatie: het is belangrijk om een authentiek leven te leiden, dingen te doen die écht bij je passen en om jezelf te zijn. Dit kan ons een gevoel van geluk, ontspanning en ‘Flow’ in het leven kan geven.
  • De juiste Energie is belangrijk omdat we een lichter leven willen. Je gaat ontdekken wat energie geeft en wat voor jou een energielek is. Als we zware en heftige info tot ons nemen, kan ons dat stress geven en ‘naar beneden halen’. Net als de patronen waar we in zitten ons energie kunnen geven of juist energie wegslurpen.
  • Daarnaast zijn Meditatie en Mindfulness heel belangrijk voor ons. Iemand die veel stress ervaart heeft een verwilderde Mind dat gekalmeerd moet worden. Er is geen betere oefening dan meditatie en mindfulness om deze onrustige Mind weer rustiger te krijgen en daardoor zul je ook minder onrust in je lichaam ervaren..

Als je aan de slag gaat met deze thema’s dan ga je absoluut herstellen van surmenage. Vele cliënten die met mijn aan de slag zijn gegaan is het al gelukt. Je kunt hier hun verhalen lezen.

Tips om te herstellen van surmenage

Er zijn enkele tips die je zelf kunt doen om te herstellen van surmenage:

  • Doe dingen waar je blij van wordt
    Door de juiste dingen te doen waar je blij van wordt krijg je nieuwe energie. Vaak willen we te vaak vasthouden aan onze vaste patronen waarin we veel stress ervaren. Dit helpt ons niet verder.
  • Spreek je uit en deel je gevoel
    Veel cliënten die bij mij komen houden hun emoties en gevoelens vast. Dit betekent dat ze zich niet uitspreken en niet vertellen hoe ze zich werkelijk voelen. Vervolgens ervaren we een conflict met stress omdat we ons gevoel niet erkennen. Daarom is het zo belangrijk om je uit te spreken en je gevoel te delen om te kunnen herstellen van surmenage.
  • Doe wat vaker ontspanningsoefeningen
    Een belangrijk onderdeel is natuurlijk om meer te ontspannen. Echte ontspanning is niet een avondje Netflix, want dat zorgt juist voor nieuwe prikkels in je brein. Je wilt leren mediteren of lekker een boekje lezen. Ontstressen zonder prikkels.
  • Ga wat vaker naar buiten en maak een wandeling
    Er zijn diverse onderzoeken die aantonen dat wandelen goed voor ons is. Het zorgt ervoor dat we mentaal rustiger worden en weer energie kunnen ervaren. Vooral wandelen in de natuur is erg gezond.
  • Stap uit je comfortzone en doe eens wat nieuws
    Veel cliënten die last hebben van surmenage verkleinen hun wereld en gaan steeds minder doen. Dit zorgt ervoor dat ze minder vertrouwen krijgen in zichzelf. Door juist af en toe uit je comfortzone te gaan en nieuwe dingen te ondernemen kun je weer een nieuwe, frisse en positieve energie krijgen.
  • Zoek hulp van een professional
    Als je er zelf niet uitkomt is het verstandig om hulp te zoeken van een professional. Mijn advies is om met iemand aan de slag te gaan die zelf ook surmenage heeft meegemaakt. Deze persoon snapt namelijk precies hoe jij je voelt en wat je nodig hebt.
man is gestrest

Wil je een surmenage behandeling op maat? Neem eens contact op.

Wist je dat ik al vele mensen heb geholpen om te herstellen van surmenage? Waarom mijn methode zo goed werkt is omdat het uitgangspunt altijd positiviteit en vertrouwen is.

Ik hoor van veel cliënten (bijna allemaal) terug dat ze na het eerste gratis intakegesprek al direct veel vertrouwen krijgen. Dit werkt zo helend, omdat vertrouwen gelijk staat aan ontspanning en het leven daardoor dragelijker wordt.

Ik weet zelf hoe het voelt om surmenage te ervaren, dus ik weet ook wat er nodig is: vertrouwen, rust en inzicht.

Wil je een keer kennismaken? Neem gerust eens contact op. Ons eerste kennismakingsgesprek is gratis!

Leuk om kennis te maken!
Ik ben Nick de Waard, eigenaar van Nickdewaard.nl.

Ik begeleid mensen met stress-, paniek- en burn-outklachten middels de Gouden Driehoek Methode.

Zelf heb ik jarenlang in een burn-out gezeten en last van angstklachten gehad. Gelukkig heb ik dankzij jarenlang veel zelfstudie, leren en vallen en opstaan kunnen herstellen. Alles wat ik geleerd heb, en nog leer, pas ik nu allemaal toe in mijn coaching.

- Nick de Waard
Angst, stress en burn-out specialist en gediplomeerd Meditatieleraar

Veelgestelde vragen

Dit zijn de meest gestelde vragen.

Kun je last krijgen van je spieren tijdens surmenage?

Ja. Surmenage is vaak het gevolg van stress en daardoor kun je last krijgen van diverse stressklachten. Spanning en pijn in je spieren is een logisch gevolg van teveel stress.

Bijna klaar. Vul onderstaande gegevens in en ontvang direct het e-book!

Gelukt! Je wordt nu doorgestuurd.