Terugval burn-out: hoe herken je het en hoe herstel je?

Geschreven door: Nick de Waard
Een terugval in een burn-out is iets dat veel bij mensen voorkomt. Dit komt omdat er een aantal redenen zijn waardoor we een terugval kunnen krijgen.
Zelf heb ik ook regelmatig een terugval gehad in mijn burn-out, dus ik weet exact hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Ook weet ik wat je moet doen om het te voorkomen.
In dit artikel leg ik je er alles over uit hoe je een terugval in burn-out kunt herkennen, hoe je dit kunt voorkomen en hoe je hier weer van kunt herstellen.

Wat is terugval bij burn-out?
Veel mensen in een burn-out ervaren na verloop van tijd een terugval. Het is dan ook een veelvoorkomend probleem tijdens het herstelproces.
Een terugval kan een gevoel van teleurstelling, frustratie of wanhoop veroorzaken. Je hebt namelijk het gevoel dat je weer helemaal terug bij af bent. Maar een terugval in je burn-out heeft altijd een oorzaak en daardoor ook een oplossing. Het komt namelijk niet zomaar uit de lucht vallen.
Een terugval tijdens burn-out wordt vaak omschreven als een tijdelijke terugkeer van de symptomen die horen bij een burn-out, nadat ja al vooruitgang hebt geboekt in je herstel. De symptomen kunnen variëren van milde klachten tot de terugkeer van heftige klachten.
Een terugval is een signaal van je lichaam dat laat zien dat je nog niet helemaal hersteld bent en dat er dus meer tijd (of betere hulp) nodig is om te herstellen.
Wat te doen bij een terugval tijdens burn-out?
Als je een terugval ervaart, dan is het belangrijk om niet te streng te zijn voor jezelf. Het is een volstrekt normaal onderdeel van je herstelproces en het betekent niet dat je het niet goed doet.
Het is belangrijk om eerlijk te zijn naar jezelf en je af te vragen of je niet te snel wilt. Herstel kost tijd. Ik heb 7 jaar in een burn-out gezeten, dus ik weet precies wat ervoor nodig is om te herstellen. En tijd is daar een belangrijk onderdeel van.
Daarnaast is het goed om te checken of de huidige hulp die je krijgt goed bij je past. Het kan zijn dat je in dezelfde patronen blijft lopen en daar wil je natuurlijk inzicht in krijgen. Want als je doet wat je deed, dan krijg je wat je kreeg.
Je kunt altijd contact met mij opnemen om hulp te krijgen tijdens je terugval in je burn-out.

Wat zijn de oorzaken van een terugval in burn-out?
Terugval bij burn-out kan worden veroorzaakt door verschillende factoren. Hieronder vind je enkele van de meest voorkomende oorzaken:
Oude gedragspatronen
Een van de belangrijkste oorzaken van terugval bij burn-out is dat we terugvallen in oude gedragspatronen. Het kan zijn dat je na je herstel weer terugvalt in je oude manier van werken en leven, waardoor je opnieuw stress ervaart en uiteindelijk een terugval krijgt in je burn-out. Het is daarom belangrijk om te leren herkennen welke gedragspatronen bij jou stress veroorzaken om deze vervolgens te veranderen.
Slechte begeleiding
Helaas is niet alle mentale gezondheidszorg die we kunnen krijgen ook effectief en goed voor ons. Uit eigen ervaring weet ik dat er veel therapieën en methodes zijn die helemaal niet zo goed werken als dat men zegt. Zelf heb ik veel geprobeerd om uit mijn burn-out te komen, maar had toch vaak weer last van een terugval. De juiste begeleiding is enorm belangrijk om te herstellen van je burn-out. Ik raad je daarom aan om aan de slag te gaan met een ervaringsdeskundige, omdat deze persoon veel meer praktijkervaring heeft en mijn visie is dat je herstellen van een burn-out niet kunt leren uit een obke.
Te snel weer aan het werk gaan
Een andere veelvoorkomende oorzaak van een terugval bij burn-out is te snel weer aan het werk gaan. We hebben al snel het idee dat we hersteld zijn en daardoor gaan we direct aan het werken. Maar toch gebeurt het vaak dat ons lichaam of geest nog niet hersteld is. Het is cruciaal om heel goed naar je lichaam te luisteren om een terugval te voorkomen. Je kunt beter langer de tijd nemen voor je herstel, dan snel weer aan het werk gaan. Heb jij bijvoorbeeld een paniekaanval op je werk, dan kan dat komen omdat je nogsteeds in een burn-out zit.
Onvoldoende geleerd van je burn-out
Een andere oorzaak van een terugval bij burn-out is dat we onvoldoende geleerd hebben van onze burn-out. Elke burn-out heeft namelijk meerdere oorzaken. Dat betekent dat we mogen leren wat de oorzaken zijn waardoor we in een burn-out zitten. Als we dit niet ontdekken en hier niet van leren, dan is de kans groot dat we weer op de oude voet verder gaan waardoor je al snel een terugval kunt krijgen. Herstellen van een burn-out is één groot leerproces.
Overige oorzaken
Er zijn nog meer oorzaken van terugval bij burnout, zoals:
- Onvoldoende rust nemen
- Onvoldoende steun krijgen van je omgeving
- Last van vele verschillende stress symptomen.
- Te hoge verwachtingen hebben van jezelf
- Onzekerheid over je eigen kracht
- Te weinig tijd nemen voor ontspanning en plezier.
Het is daarom belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en te leren herkennen welke factoren bij jou stress veroorzaken. Zo kun je voorkomen dat je opnieuw in een burnout terechtkomt.

Symptomen van terugval bij burnout
Als je herstellende bent van een burnout, is het belangrijk om alert te blijven op mogelijke terugval symptomen. Wanneer je niet goed oplet, kan een terugval snel gebeuren en kan het herstelproces langer duren dan nodig is. Hier zijn enkele symptomen van terugval bij burnout die je moet kennen:
-
Algehele moeheid: Je voelt je uitgeput en je hebt weinig energie om dingen te doen. Je kunt ook merken dat je snel moe wordt tijdens het uitvoeren van taken.
-
Hoofdpijn: Terugval bij burnout kan gepaard gaan met hoofdpijn door stress. Dit kan variëren van lichte tot ernstige hoofdpijn.
-
Pijn: Terugval kan ook gepaard gaan met pijn in het lichaam. Dit kan bijvoorbeeld spierpijn zijn, maar het kan ook pijn in de gewrichten of rugpijn zijn. Gelukkig kun je spierpijn door stress verhelpen.
-
Slaapproblemen: Een terugval bij burnout kan ook leiden tot slaapproblemen, zoals niet kunnen slapen, slecht doorslapen of vroeg wakker worden.
-
Irritatie: Je kunt merken dat je sneller geïrriteerd raakt dan normaal. Kleine dingen kunnen je snel boos maken.
-
Grenzen stellen: Je hebt moeite om je grenzen te stellen en jezelf te beschermen tegen overbelasting.
- Je bent gejaagd: je hebt regelmatig last van een opgejaagd gevoel en voelt onrust.
-
Boosheid: Je kunt merken dat je sneller boos wordt dan normaal. Je hebt een korter lontje.
Het is belangrijk om deze symptomen te herkennen en op tijd in te grijpen om een terugval te voorkomen. Als je een of meer van deze symptomen ervaart, is het belangrijk om rust te nemen en jezelf de tijd te geven om te herstellen.
Herken een terugval bij burnout, lees: burn-out herkennen.

Ik had ook regelmatig een terugval in mijn burn-out
Voor een lange tijd zat ik in een burn-out en had ik regelmatig last van een terugval.
Het herstellen van een burn-out is namelijk geen gemakkelijk proces, dus het kan heel goed zijn dat je regelmatig de verkeerde keuzes maakt waardoor je weer stress ervaart. Een terugval tijdens burn-out ligt al snel op de loer.
Ik leerde niet goed genoeg om mijn grenzen te stellen, ook ging ik veel te snel weer aan het werk en kreeg ik niet de juiste begeleiding die mij kon helpen. Het was een flinke zoektocht, met veel vallen en opstaan.
Uiteindelijk ben ik hersteld, het heeft wel een flinke tijd geduurd. Maar doordat ik dit proces zelf bewandeld heb, heb ik geleerd wat wel en niet werkt. En uiteindelijk zijn het deze lessen die ik de rest van mijn leven meeneem.
Elke terugval in mijn burn-out gaf me namelijk een levensles die ik te leren had. Het was pijn, maar wel nodig.
Als jij ook graag wilt herstellen van je burn-out neem dan even contact met me op. Ik weet inmiddels wat wel en niet werkt.

Voorkomen van terugval bij burn-out
Terugval bij burn-out is een veelvoorkomend probleem en kan je herstelproces flink vertragen. Het is daarom belangrijk om te leren hoe je een terugval kunt voorkomen. Hier zijn enkele tips die je kunnen helpen:
Leer je grenzen kennen
Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om een terugval te voorkomen, is om te leren je grenzen te herkennen en deze ook te respecteren. Dit betekent dat je moet leren om “nee” te zeggen tegen taken of voorstellen die jou teveel energie kosten. Want als jij continu overal bij wilt zijn en alle taken op je neemt, dan kun je nooit volledig opladen.
Werk aan je gedragspatronen
De grootste reden waarom mensen in een burn-out raken is door bepaalde gedragspatronen die niet goed voor ons zijn. Daarom is het belangrijk om te werken aan deze patronen om een terugval in je burn-out te voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je leert om beter te communiceren, jezelf meer tijd en ruimte geeft om te ontspannen, of dat je leert om beter voor jezelf op te komen.
Zorg voor je lichaam
Het is belangrijk om goed voor je lichaam te zorgen als je een terugval wilt voorkomen. Dit betekent dat je gezond moet eten, voldoende moet slapen en regelmatig moet bewegen. Probeer ook om schadelijke gewoontes, zoals roken of te veel alcohol drinken, te vermijden.
Zoek de juiste hulp
Als je merkt dat je het moeilijk vindt om een terugval te voorkomen, kan het helpen om professionele hulp te zoeken. Een therapeut of coach kan je bijvoorbeeld helpen om te leren hoe je beter kunt omgaan met stress, angst of zware gedachtes. Mijn advies is om je eerst goed in te lezen in de persoon die jou wilt helpen. Een ervaringsdeskundige is soms beter dan iemand die er alleen voor geleerd heeft.
Wees eerlijk naar jezelf
Je wilt liever niet in deze situatie zitten, dat snap ik. Maar je kunt hier niet omheen. Je zit in een burn-out en dat zul je moeten accepteren. Of je het nu wilt of niet. Wees daarom eerlijk naar jezelf en accepteer dat het zo is. Vaak willen we ons beter voordoen, dan dat we ons voelen. Dit geeft alleen maar stress. Authenticiteit en eerlijk zijn naar jezelf is belangrijk om te kunnen ontspannen. Zo verklein je de kans op een terugval in je burn-out.
Prioriteer en verdeel je werklast
Het is belangrijk om je werklast te verdelen en prioriteiten te stellen als je een terugval wilt voorkomen. Probeer bijvoorbeeld om je werk in kleinere taken op te delen en plan regelmatig pauzes in. Ook is het belangrijk om te leren hoe je je werklast kunt verdelen over de dag en de week, zodat je niet te veel hooi op je vork neemt. Hulp vragen van anderen is niks mis mee.
Zorg voor balans
Een goede balans tussen werk en privéleven is ook belangrijk om een terugval te voorkomen. Probeer bijvoorbeeld ook om tijd vrij te maken voor hobby’s, sport of andere activiteiten die jou ontspanning geven.
Leer omgaan met angst
Angst kan een belangrijke factor zijn bij het ontstaan van een burn-out. Angst zorgt namelijk voor stress en teveel stress voor een lange periode kan ervoor zorgen dat we in een burn-out komen. Om een terugval te voorkomen is het cruciaal dat je leert omgaan met angst. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je leert om te mediteren, mindfulness oefeningen doet of yoga beoefent. Ook kan het helpen om te leren hoe je je gedachten en gevoelens onder controle kunt houden en hoe je beter kunt ontspannen.

Hulp bij terugval in burn-out
Het is niet ongebruikelijk om een terugval te ervaren tijdens het herstel van een burnout. Het kan moeilijk zijn om te weten wat je moet doen wanneer je weer symptomen begint te ervaren. Hier zijn enkele tips om je te helpen bij een terugval:
Zoek de juiste hulp
Een goede coach en of therapeut kan je helpen om te herstellen van je burn-out. Een terugval in je burn-out is namelijk iets wat gebruikelijk is. Met de juiste hulp kun je leren omgaan met een terugval waardoor je sneller kunt herstellen.
Zorg voor jezelf
Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen tijdens een terugval. Dit betekent dat je voldoende slaapt, gezond eet en voldoende beweegt. Het kan ook helpen om ontspanningsoefeningen te doen, zoals yoga of meditatie. Je hoeft niet te denken dat het egoïstisch is om voor jezelf te zorgen, want je hebt het gewoon heel hard nodig op dit moment.
Neem voldoende rustmomenten
Als we in een terugval zitten tijdens ons burn-out, dan is het belangrijk om jezelf weer op te laden. Dit betekent dat je gaat minderen met je werk, vaker pauzes neemt en dat je vaker even niks doet. Hoe meer rust jij neemt, hoe groter de kans is dat je weer bovenop je terugval komt.
Zoek steun bij je dierbaren
Het kan moeilijk zijn om een terugval te ervaren, maar je hoeft het niet alleen te doen. Zoek steun bij je dierbaren en praat met hen over wat je doormaakt. Dit kan je direct verlichting geven in je terugval. Ze kunnen je helpen om te gaan met de symptomen en je aanmoedigen om door te gaan met je herstel.
Blijf consistent met je zelfzorg
Het is belangrijk om consistent te blijven met je zelfzorg, zelfs als je je beter begint te voelen. Veel mensen vallen namelijk vaak terug in oude patronen als ze zich weer een beetje beter voelen. Dit betekent dat je je aan je slaap- en eetgewoonten houdt, regelmatig beweegt en ontspanningsoefeningen blijft doen. Dit kan helpen om terugval te voorkomen en je te helpen bij je herstel.
Start met meditatie
Veel mensen in een burn-out hebben last van piekergedachten. Al deze gedachtes maken ons moe en kosten heel veel energie. Meditatie is de beste oefening om te leren omgaan met al deze gedachten. Middels meditatie train jij jezelf namelijk om uit je hoofd in het moment te blijven. Je kunt bijvoorbeeld mijn meditaties doen op mijn YouTube kanaal.
Hulp nodig bij de terugval in je burn-out?
Ik weet exact hoe het voelt om een terugval in je burn-out te ervaren. De juiste begeleiding kan ervoor zorgen dat je er snel weer bovenop komt.
Een terugval in je burn-out heeft namelijk een oorzaak, het komt niet zomaar uit de lucht vallen. Gelukkig maar, want dat betekent ook dat het een oplossing heeft.
Samen kunnen we gaan ontdekken wat de oorzaak is van jouw terugval om vervolgens een plan te maken hoe je wél kunt herstellen van je burn-out.
Veelgestelde vragen
Dit zijn de meest gestelde vragen.
Hoe groot is de kans op een tweede burn-out?
De kans op een tweede burn-out is klein als je leert van je eerste burn-out. Vaak is het zo dat mensen snel weer in oude patronen vallen waardoor een tweede burn-out op de loer ligt. Met de juiste hulp en begeleiding kun je leren van je eerste burn-out waardoor de kans op een tweede burn-out veel kleiner is.
Kun je volledig herstellen van een burn-out?
Ja. Je kunt volledig herstellen van je burn-out. Met de juiste begeleiding ga jij namelijk de dingen leren die je moet leren om te herstellen van je burn-out. Als je deze lessen blijft toepassen in je leven, kun je volledig hersteld blijven.
Kan een terugval bij burn-out lang duren?
Dit ligt geheel aan jezelf en de begeleiding die je krijgt. Als jij niet leert van je burn-out, dan is de kans groot dat een terugval heel lang duurt. Hoe sneller jij leert, hoe sneller je uit je terugval komt.
Leuk om kennis te maken!
Ik ben Nick de Waard, eigenaar van Nickdewaard.nl.
Ik help mensen met stress-, paniek- en burn-outklachten middels de Gouden Driehoek Methode.
Zelf heb ik jarenlang in een burn-out gezeten en last van angstklachten gehad. Gelukkig heb ik dankzij jarenlang veel zelfstudie, leren en vallen en opstaan kunnen herstellen. Alles wat ik geleerd heb, en nog leer, pas ik nu allemaal toe in mijn online programma's.
- Nick de Waard
Angst, stress en burn-out specialist en gediplomeerd Meditatieleraar