Tintelingen in armen en benen door stress? Zo los je het op!

Geschreven door: Nick de Waard

Tintelingen in je armen en benen door stress kunnen een zeer onprettig en eng gevoel zijn. Het voelt verdoofd aan en je kunt je waarschijnlijk druk maken over wat het nu precies is en hoe je dit kunt oplossen.

In dit artikel leg ik je exact uit wat je kunt doen om deze tintelende sensaties op te lossen.

Ik heb ze zelf namelijk ook ervaren en ben hier weer van hersteld.

chronische stress verminderen infographic

Wat zijn tintelingen in je armen en benen?

Voor een lange periode heb ik dagelijks last gehad van vele tintelingen in mijn armen en benen door stress, soms was het zelfs zo erg dat ik een doof gevoel had. Ik weet dus als geen ander hoe het voelt om tintelingen in je lichaam te ervaren. Het is absoluut niet leuk en soms zelfs eng.

Als je tintelingen voelt heb je een raar gevoel alsof bepaalde lichaamsdelen niet goed meer functioneren. Je voelt je ook niet helemaal geaard. Vaak komen tintelingen om de hoek kijken bij mensen die dagelijks (veel) stress ervaren.

Tintelingen zijn uiteindelijk een signaal van het lichaam dat het teveel stress ervaart en daardoor niet goed meer functioneert. Gelukkig valt het weer op te lossen, met de juiste hulp.

Vrouw ervaart tintelingen in armen en benen

Waarom zorgt stress voor tintelingen in je armen en benen?

Stress zorgt ervoor dat ons lichaam in de ‘vecht-of-vlucht’ modus staat. Een beetje stress maakt niet uit, maar als we voor een langere periode stress ervaren kunnen we diverse klachten ontwikkelen zoals tintelingen in je armen en benen.

Langdurige stress zorgt er na verloop van tijd voor dat onze bloedvaten in het lichaam gaan vernauwen waardoor de bloedtoevoer naar bijvoorbeeld je armen en benen gaan afnemen. Hierdoor kun je vervolgens tintelingen volgens in deze lichaamsdelen.

Daarnaast kunnen spierspanningen door stress ook de nodige tintelingen met zich meebrengen. Dit komt omdat er druk ontstaat op het momenten dat spieren zich aanspannen en als dit voor een lange tijd aanhoudt kunnen je spieren gevoelloos worden of een tintelend en prikkelend gevoel geven.

Ook komen tintelingen vaak voor bij mensen die neuropathische pijn door stress ervaren.

Het is altijd aan te raden om eerst naar je huisarts te gaan om uit te sluiten of jouw tintelingen stress gerelateerd zijn of een andere oorzaak hebben.

advies voor tintelingen

Komen jouw tintelingen ook voort uit stress? Ontdek het met de Gratis Stress Test!

Stress is voor veel mensen tegenwoordig een grote oorzaak van de tintelingen ervaren. Maar is dit bij jou ook het geval? Dat kun je nu super gemakkelijk ontdekken met mijn Gratis Stress Test.

Klik op de onderstaande knop en ontdek of stress de oorzaak is van jouw tintelingen.

De vicieuze cirkel van tintelingen, angst en stress

Stress is dus de grootste oorzaak van de tintelingen die we voelen in onze armen en benen. Het kan als zeer vervelend worden ervaren en zelfs eng. Deze angst kan vervolgens weer nieuwe stress geven.

Iemand die tintelingen in zijn armen en benen heeft kan dus in een soort vicieuze cirkel terechtkomen. Dat ziet er vaak zo uit:

 • Stress geeft ons tintelingen
 • Tintelingen geven ons angst en nieuwe stress

Dit cirkeltje ziet er vaak zo uit:

vicieuze cirkel van tintelingen stress angst

Veel stress kan je dus tintelingen geven, maar de tintelingen kunnen ook weer voor nieuwe angst en stress zorgen.

Mijn eigen ervaring:
Toen ik zelf veel last had van stress had ik ook regelmatig last van tintelingen. Soms zelfs zo erg dat ik het gevoel had dat sommige lichaamsdelen niet normaal meer konden functioneren.

 

Dit gaf me veel stress en angst, soms zelfs zo erg dat ik niet meer dingen durfde te doen omdat ik bang was dat ik zou ‘uitvallen’.

Misschien is dit voor jou wel herkenbaar? Als je hier graag van wilt herstellen, neem dan even contact op.

In de onderstaande video leg ik je uit hoe je langdurig kunt herstellen en uit dit vicieuze cirkeltje kunt stappen.

Hoe Eef is hersteld van haar tintelingen (en de bijkomende angsten)

Eef mailde mij dat ze regelmatig last had van tintelingen. Dit maakte haar angstig en ze was er de heledag mee bezig. Ze had al veel therapeuten gesproken en veel dingen geprobeerd, maar de klachten en bijkomende angst bleven maar aanwezig.

Nadat we elkaar gesproken hadden is ze aan de slag gegaan met mijn Stress & Angst Vrij Programma en hield ze me op de hoogte van haar herstel. Haar allereerste doorbraak was dat ze eindelijk de angst kon loslaten die de tintelingen triggerde. Hierdoor kreeg ze al direct meer ontspanning en dit zorgde ervoor dat het allemaal minder heftig was.

Ook leerde ze goede oefeningen en kreeg ze inzichten die haar de juiste ontspanning gaven waardoor ze kon herstellen. Zonder ontspanning en acceptatie is herstellen onmogelijk. Ze heeft veel geleerd over de dingen die haar stress gaven en hoe ze deze kon ombuigen naar ontspanning.

Stap-voor-stap ging haar herstelproces voorspoedig en voelt ze zich nu weer veel beter. Ik ben blij en dankbaar dat ik haar daar in heb mogen ondersteunen. 

Herstelverhaal tintelingen door stress

Tintelingen in je armen en benen door hyperventilatie: adem je verkeerd?

Voor een lange periode heb ik last gehad van hyperventilatie. Toen ik opzoek ging naar de oorzaak van mijn tintelingen ontdekte ik dat er diverse onderzoeken zijn die aantonen dat hyperventilatie kan zorgen voor tintelingen.

Veel mensen denken dat hyperventilatie gaat om het ademen in een zakje terwijl je in paniek bent, maar dit is niet het geval. Structureel verkeerd ademen noemen we ook wel chronische hyperventilatie. Je ademt teveel waardoor er teveel koolzuur in je bloed komt en dit kan vervolgens voor tintelende sensaties zorgen.

Stress zorgt er vervolgens weer voor dat je last kunt krijgen van hyperventilatie, daarom is het verstandig om aan de slag te gaan met het verminderen van stress. Hoe meer ontspannen je bent, hoe beter je ademhaling is.

Je kunt bijvoorbeeld mijn onderstaande ademhalingsoefening doen om beter te ademen.

Gespannen spieren kunnen ook tintelingen geven

Het is goed mogelijk dat gespannen spieren tintelingen veroorzaken. Dit komt omdat gespannen spieren druk uitoefenen op de omliggende zenuwen. Vervolgens kun je tintelingen of een gevoelloosheid ervaren in dit gebied. Dit komt vaker voor bij mensen die chronische spierspanningen ervaren.

Tintelingen als gevolg van spierspanningen kunnen ook gepaard gaan met andere symptomen zoals: stijfheid, druk op je borst, pijn in je spieren, hartkloppingen en ook hoofdpijn.

Tintelingen kunnen soms ook een paniekaanval triggeren

Die tintelende sensaties zijn niet leuk om te ervaren en zijn soms ook eng. Veel mensen die regelmatig last hebben van deze sensaties ervaren een gevoel van onzekerheid en angst, omdat ze niet weten wat er gebeurt.

Soms kunnen we zo bang raken van de tintelingen, dat we gaan piekeren. En tijdens dit piekeren maken we ons zorgen of alles wat goed gaat. Zodra dit voor een tijd aanhoudt, kunnen we uiteindelijk last krijgen van een paniekaanval.

Als stress de oorzaak is van de tintelingen in je armen en benen, dan hoef jij je geen zorgen te maken. Ik heb hier ook veel last van gehad en ben er ook van hersteld. Het gaat erom dat je met minder stress en meer ontspanning gaat leven.

Blijf je toch last houden van paniekaanvallen? Lees dan dit artikel: Paniekaanvallen Stoppen.

tintelingen in je armen en benen quote

Hoe kun je die tintelingen in je armen en benen oplossen?

Als je last hebt van tintelingen kun je de volgende tips opvolgen:

 • Huisarts:
  Ga altijd eerst naar je huisarts om te achterhalen of het wellicht een fysieke oorzaak heeft of er iets anders speelt.
 • Blijft kalm en rustig:
  De eerstvolgende keer dat die tintelende sensaties voelt, raak dan niet in paniek. Tintelingen in je armen en benen zijn over het algemeen niet ernstig. Het is vaak een signaal van het lichaam dat het teveel stress heeft ervaren. Ik heb het ook gehad en bij mij is het ook goed gekomen. Soms kan het wel even duren voordat stress uit je lichaam is.
 • Doe wat vaker ontspanningsoefeningen:
  Zodra je weer last krijgt van tintelingen probeer dan een ontspanningsoefening te gaan doen. Je lichaam is waarschijnlijk gestrest en het enige dat helpt om deze stress te verminderen is om te ontspannen.
 • Ga voor een ontspannen leven:
  Tintelingen in je armen en benen komen niet zomaar uit de lucht vallen, dat betekent dat ze altijd een oorzaak hebben. Als stress de oorzaak is van die tintelende gevoelens, dan wil je er natuurlijk voor zorgen dat je meer ontspannen gaat leven. Vaak kan stress-coaching je goed helpen om van je klachten af te komen.
 • Blijf regelmatig bewegen:
  Door regelmatig te bewegen kun jij ook het tintelende gevoel laten afnemen. Soms kan het bewegen een beetje spannend zijn omdat je misschien bang bent dat het niet goed gaat. Je hoeft jezelf niet helemaal in het zweet te werken, maar een stuk wandelen kan al enorm helpen.
 • Start met meditatie en ga mediteren:
  Meditatie is de beste oefening om minder stress te ervaren, wat er vervolgens voor zorgt dat de tintelingen in je armen en benen afnemen. Toen ik zelf in mijn burn-out zat en veel stress ervaarde begon met elke dag mediteren. Dit heeft mij zo erg geholpen dat ik nooit meer gestopt bent. Mijn klachten namen daarvoor af. Je kunt bijvoorbeeld de onderstaande meditatie doen.

Direct aan de slag om de pijn of druk op je borst te verhelpen!

Toen ik zelf in mijn burn-out zat en last had van tintelingen in mijn armen en benen ging ik aan de slag met verschillende oefeningen, maar kwam telkens niet veel verder. Pas toen ik hulp ging inschakelen van een ervaringsdeskundige kon ik door bepaalde patronen heenkomen.

Mijn Stress & Angst Vrij Programma is een perfect programma voor als je last hebt van tintelingen door stress. In dit programma leer ik je hoe stress de grootste oorzaak is van onze tintelingen en geef ik je alle tools, opdrachten, info en inzichten mee die mij hebben geholpen om van tintelingen (en andere stressklachten) af te komen.

Hoe eerder je aan de slag gaat met het zoeken naar hulp, hoe beter de kans is dat je snel weer hersteld. Mijn Stress & Angst Vrij Programma gaat je hier zeker bij helpen.

Ervaar je veel tintelingen door stress? Doe dan deze oefening!

Tintelingen door stress heeft dus een oorzaak: stress. Oké, logisch!

Gelukkig is er een hele simpele, maar effectieve oefening om stress te ontladen. Je kunt namelijk middels het trillen van je lichaam stress verminderen.

Deze oefening werkt ook heel goed als je chronische stress ervaart.

Leuk om kennis te maken!
Ik ben Nick de Waard, eigenaar van Nickdewaard.nl.

Ik help mensen met stress-, paniek- en burn-outklachten middels de Gouden Driehoek Methode.

Zelf heb ik jarenlang in een burn-out gezeten en last van angstklachten gehad. Gelukkig heb ik dankzij jarenlang veel zelfstudie, leren en vallen en opstaan kunnen herstellen. Alles wat ik geleerd heb, en nog leer, pas ik nu allemaal toe in mijn coaching en online programma's.

- Nick de Waard
Angst, stress en burn-out specialist en gediplomeerd Meditatieleraar

Veelgestelde vragen:

Dit zijn de meest gestelde vragen.

Kunnen tintelingen door stress kwaad?

Over het algemeen kunnen tintelingen geen kwaad. Wel is het goed om het een en ander uit te sluiten door eerst naar je huisarts te gaan. Als stress de oorzaak is van je tintelingen hoef jij je geen zorgen te maken. Met de juiste hulp en meer ontspanning kunnen je klachten gaan afnemen.

Is duizeligheid bij tintelingen normaal?

De meeste cliënten die last hebben van tintelingen ervaren ook een bepaalde vorm van duizeligheid. Dit is dus normaal en kan weer opgelost worden. Uiteindelijk is ook duizeligheid een signaal van je lichaam dat het behoefte heeft aan meer rust en ontspanning.

Kunnen mijn tintelingen ook komen door vermoeidheid?

Ja, vermoeidheid is namelijk een gevolg van teveel stress. Deze stress maakt je moe en uitgeput waardoor je lichaam minder goed kan functioneren en je vervolgens tintelende sensaties gaat voelen.

 

Bijna klaar. Vul onderstaande gegevens in en ontvang direct het e-book!

Gelukt! Je wordt nu doorgestuurd.