Verbinden met jezelf: hoe kan ik weer verbinden met mezelf? (+ tips)

Geschreven door: Nick de Waard

We zijn in deze dagen drukker dan ooit. Is het niet in het dagelijks leven, dan wel in ons hoofd. Daarom is het verbinden met jezelf tegenwoordig heel erg belangrijk.

Als we niet verbonden zijn met onszelf voelen we continu een gevoel dat ‘iets’ niet klopt. Misschien zoeken we wel overal naar dat ‘iets’, maar kunnen we het nergens vinden.

In dit artikel leg ik je uit hoe jij de verbinding met jezelf kan versterken en wat de voordelen hiervan zijn.

verbinden met jezelf infographic

Wat betekent verbinden met jezelf?

Het verbinden met jezelf betekent dat je de verbinding zoekt met je gevoel en de diepe band in jezelf. Dit klinkt misschien een beetje vaag. Maar in de meest praktische zin gaat het erom dat je leert luisteren naar jezelf en daar vervolgens naar handelt.

Het gaat erom dat je leert om weer bewust te worden van wie je bent, waar je naar verlangt en hoe jij je van binnen voelt. Dit betekent ook dat je leert accepteren dat je bent wie je bent met al je zwaktes en kracht.

Zodra je weer verbonden bent met jezelf sta je weer gelukkiger in het leven en kun je keuzes maken die goed voor je zijn. Ook kun je daardoor beter omgaan met stress en uitdagingen, omdat je weet waar jouw kracht ligt en waar niet.

verbinden met jezelf

Waarom is het verbinden met jezelf belangrijk?

Er zijn een aantal goede redenen waarom je graag de verbinding met jezelf wilt behouden. Ik heb voor het gemak hieronder 4 redenen uitgewerkt:

 1. Je wordt mentaal en fysiek gezonder
  De verbinding met jezelf gaat bijdrage aan een betere mentale en emotionele gezondheid. Dit komt omdat je minder stress ervaart zodra je weer in verbinding staat met jezelf. Je wordt namelijk mentaal sterker als je weer verbind met jezelf omdat je weet wat bij jou past en wat niet.
 2. Je versterkt je zelfvertrouwen en zelfbewustzijn
  Doordat het verbinden met jezelf kun jij bewuster worden waar je kwaliteiten liggen en waar je minder goed in bent. Dit zorgt ervoor je meer zelfvertrouwen krijgt en minder onzekerheid. Dit versterkt namelijk je gevoel van eigenwaarde wat je weer de mogelijkheid geeft om betere beslissingen te maken.
 3. Je krijgt betere relaties met anderen
  Door je te verbinden met jezelf kun je ook betere relaties krijgen met anderen. Dit komt omdat je jezelf meer waardeert en geen negatief zelfbeeld meer hebt. Je hebt meer liefde voor jezelf, waardoor je ook meer aan anderen kunt geven. Je kunt authentieker communiceren waardoor je op een heel ander level kunt verbinden met de mensen om je heen. 
 4. Het maakt je mentaal rustiger
  Uiteindelijk zijn we allemaal opzoek naar geluk in het leven. We proberen dit voornamelijk te zoeken in de externe dingen om ons heen. Maar zodra je weer verbind met jezelf, zul je ervaren dat alles wat je zocht al die tijd al in je zat. Vooral mensen met een opgejaagd gevoel kunnen de verbinding met zichzelf verloren zijn.
vrouw is niet gelukkig

Ik ben de verbinding met mezelf kwijt: zit ik in een burn-out?

Als we voor een lange periode niet meer in verbinding staan met ons gevoel en onszelf, dan kunnen we stress ervaren.

Als we vervolgens voor een lange periode (veel) stress ervaren kunnen we allerlei ‘vage klachten’ ontwikkelen. Zodra we hier niet naar luisteren kunnen we uiteindelijk in een burn-out belanden.

Met mijn Gratis Burn-Out Test kun je zelf achterhalen in welk stadium je zit.

Herken je burn-out, doe de Gratis Burn-Out Test

Twijfel je nog of jij in een burn-out zit? Of wil je graag weten in welk stadium jij zit?

De Gratis Burn-Out Test gaat je hier bij helpen. Na het invullen van deze test is het direct duidelijk hoever jij erin zit en je krijgt ook advies van me mee op basis van jouw score.

Hoe kun je weer verbinden met jezelf?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de verbinding met jezelf te versterker. Deze oefeningen doe ik zelf ook regelmatig.

1. Begin met meditatie

Meditatie is de beste manier om weer te verbinden met jezelf. Dit komt omdat je in meditatie volledig op jezelf gericht bent. Je gunt jezelf even een momentje van stilte om even te ontspannen uit de chaos om ons heen. Als je graag wilt starten met meditatie kun je een aantal meditaties op mijn YouTube Kanaal volgen.

Of je kunt de onderstaande meditatie beoefenen van mij.

2. Neem meer tijd voor jezelf

Door wat vaker dingen te doen die jij leuk vindt kun je op een natuurlijke manier de verbinding met jezelf versterker. Als je continu over je eigen grenzen heen gaat en jezelf te weinig aandacht geeft, is het lastig om die verbinding te voelen. Probeer daarom eens wat vaker dingen te doen waar jij blij van wordt.

3. Zelfreflectie

Ook zelfreflectie is een goede oefening om regelmatig te beoefenen. Vraag jezelf regelmatig eens af: “Ben ik gelukkig?” en “Wat heb ik nodig om mij nu beter te voelen?”. Dit soort vragen kunnen je de juiste weg wijzen en geven direct meer verbinding met jezelf.

4. Start met bewegen

Door regelmatig te bewegen en te sporten kun je het weer voelen stromen in jezelf. Bewegen zorgt ervoor dat er bepaalde stofjes worden aangemaakt die jou een goed gevoel geven. Daarnaast kan fysieke inspanning ook goed zijn om stress te ontladen.

5. Wees eerlijk naar jezelf

Stel jezelf oprecht de vraag: “Hoe voel ik mij nu écht?”. Wat ik vaak terugzie bij cliënten is dat ze zich beter voor willen doen dan dat ze zich eigenlijk voelen. Door eerlijk naar jezelf te zijn en jezelf (en je gevoelens) te erkennen voor wat ze werkelijk zijn kun jij een beter verbinding maken met jezelf, omdat jij je nu eenmaal voelt zoals jij je voelt. 

6. Vraag om hulp

Soms kunnen we zo in de knoop raken met onszelf dat we er zelf niet meer uitkomen. Dan is het aan te raden om hulp te zoeken van een professional. Als je wilt kun je altijd contact met mij opnemen, ik kan je goed helpen om weer thuis te komen bij jezelf.

vrouw is niet gelukkig

Waarom vinden we de verbinding maken met onszelf zo moeilijk?

Het is niet zo gek dat we moeite hebben om te verbinden met onszelf. Kijk maar eens om je heen. Tegenwoordig komt er zoveel op ons af dat het moeilijk is om heel dicht bij jezelf te blijven.

We leven vaak in drukke werkschema’s met hoge verwachtingen. Social media zorgt ervoor dat het lijkt alsof iedereen het perfecte leven en negatieve gedachten schieten door ons hoofd heen. Misschien is het tegenwoordig wel uitdagender dan ooit om heel dicht bij jezelf te blijven.

Uiteraard is het wel mogelijk om de verbinding met jezelf te blijven voelen.

Het allerbelangrijkste is dat je gaat voor verandering. Doe je wat je deed? Dan krijg je wat je kreeg. Uiteindelijk gaat het erom dat jij de stappen zet die nodig zijn voor een betere verbinding. Mocht je hier hulp bij willen, neem gerust eens contact met me op.

 

vrouw is niet gelukkig

Hulp nodig in dit proces?

Ik kan me goed voorstellen dat het een zoektocht is. Zelf heb ik ook voor een lange periode de verbinding met mezelf gezocht, maar ik keek continu op de verkeerde plekken.

Het kan heel prettig zijn dat er iemand van buitenaf (een coach) jou kan spiegelen, observeren en vervolgens kan begeleiden in de stappen die wél goed voor je zijn.

 Voel je daarom vrij om contact met mij op te nemen. Ik sta voor je klaar om je te helpen. Ik reageer meestal binnen 24 uur al op je berichtje.

Leuk om kennis te maken!
Ik ben Nick de Waard, eigenaar van Nickdewaard.nl.

Ik help mensen met stress-, paniek- en burn-outklachten middels de Gouden Driehoek Methode.

Zelf heb ik jarenlang in een burn-out gezeten en last van angstklachten gehad. Gelukkig heb ik dankzij jarenlang veel zelfstudie, leren en vallen en opstaan kunnen herstellen. Alles wat ik geleerd heb, en nog leer, pas ik nu allemaal toe in mijn coaching en Stress & Angst Vrij Programma.

- Nick de Waard
Angst, stress en burn-out specialist en gediplomeerd Meditatieleraar

Veelgestelde vragen

Dit zijn de meest gestelde vragen.

Hoe weet je dat je jezelf kwijt bent?

Als je merkt dat het leven moeizaam gaat, je niet gelukkig bent en alles een negatieve lading heeft kun je stellen dat je jezelf verloren bent. Dit is een proces dat heel geleidelijk kan gaan, daarom hebben we het vaak pas door als we serieuze klachten ervaren.

Bijna klaar. Vul onderstaande gegevens in en ontvang direct het e-book!

Gelukt! Je wordt nu doorgestuurd.