Herstel van Stressklachten Deel 1: Zelfrealisatie

Ontwikkelt door: Nick de Waard

Herstellen van stressklachten, een burn-out of paniekaanvallen is relatief gemakkelijk, als je weet wat je moet doen én waar de sleutel ligt.

In de loop der jaren heb ik namelijk een rode draad ontdekt bij mensen die (absoluut) niet lekker in hun vel zitten. En op basis van deze ontdekkingen, en de vele (coach)gesprekken, heb ik de effectieve Gouden Driehoek Methode ontwikkelt.

De Gouden Driehoek Methode is een methode dat bestaat uit 3 onderdelen. Al deze drie onderdelen zijn essentieel om te herstellen van stressklachten.

In dit artikel leg ik je deel 1 uit: Zelfrealisatie

Zelfrealisatie thema 1

De Gouden Driehoek uitgelegd

We zitten niet lekker in ons vel omdat we voor een lange tijd teveel stress ervaren. Dit komt omdat we de verkeerde keuzes maken en in destructieve patronen zitten waar we veel stress van ervaren.

We leven op dit moment een leven dat niet in balans is en niet bij ons past. Daarom is verandering in je leefstijl noodzakelijk.

Wanneer we een gelukkig en ontspannen leven willen, dan zijn Zelfrealisatie, Energie en Mindfulness de belangrijkste thema’s om mee aan de slag. Dit zijn namelijk de grote thema’s die nog niet in balans zijn als we veel stress, paniekaanvallen of een burn-out ervaren.

 • Zelfrealisatie is belangrijk omdat het ons een gevoel van ‘Flow’, geluk en ontspanning kan geven als we helemaal een authentiek leven leiden dat bij ons past.
 • De juiste Energie is belangrijk omdat we een lichter leven willen. Je gaat ontdekken wat energie geeft en wat voor jou een energielek is. Als we zware en heftige info tot ons nemen, kan ons dat stress geven en ‘naar beneden halen’. Net als de patronen waar we in zitten ons energie kunnen geven of juist energie wegslurpen.
 • Daarnaast zijn meditatie en mindfulness heel belangrijk voor ons. Iemand die paniekaanvallen ervaart heeft een verwilderde Mind dat gekalmeerd mag worden. Er is geen betere oefening dan meditatie en mindfulness om die Mind weer rustiger te krijgen.

Als we aan de slag gaan met al deze drie componenten, dan zet je grote stappen om te herstellen en is de kans op een terugval zeer klein omdat je lessen leert die je de rest van je leven meeneemt.

Deze methode pakt de kern van je stressklachten aan, waardoor je sneller kunt herstellen en de kans op een terugval enorm klein is. Door alleen de stress-symptomen aan te pakken kom je namelijk niet veel verder.

thema 1 zelfrealisatie

Thema 1: Zelfrealisatie

Zelfrealisatie is de drijfveer van ons leven. Onze grootste behoefte naar geluk en ontspanning komt namelijk voort uit zelfrealisatie. Maar wat is dat eigenlijk: zelfrealisatie?

1.1 Wat betekent zelfrealisatie?

Zelfrealisatie zou je als volgt kunnen omschrijven:

“Doen wat je roeping is door werkelijk jezelf te zijn. Het leven vanuit je hart en je diepste Zijn. Het je realiseren wie of wat je werkelijk bent en wat je jouw missie is. Het leven vanuit je Ware Zelf.”

1.2 Waar gaat het bij zelfrealisatie om?

Bij zelfrealisatie gaat het erom dat je zo volledig mogelijk jezelf bent en daarnaar leeft. We zouden onszelf kunnen omschrijven aan de hand van de volgende punten:

Hoe sta je in het leven? Waar word je enthousiast van?
Wat is voor jou écht belangrijk? Waar krijg je energie van?
Hoe reageer je op verlies? Waar word je moe van?
Waar ben je van overtuigd? Welke visie heb je?
Waar ga jij van stralen en wat doet jou de tijd vergeten? Waar ligt jouw passie?
Waar word je boos van? Hoe kijk jij naar de wereld en wat vind jij?
Waar word je boos van? Waar voel je liefde voor?
Wie of wat past bij jou? Wat houdt je tegen (trauma’s uit het verleden)?

Deze bovenstaande punten geven een goed beeld van de vragen waar het om draait bij zelfrealisatie.

Paniekaanvallen stoppen quote

1.3 Waarom heeft zelfrealisatie invloed op mijn stressklachten?

Iemand die niet authentiek leeft en dus niet leeft naar de juiste antwoorden op de bovenstaande punten, zal stress ervaren in z’n leven. Dit kan variëren van veel stress, tot weinig.

Je ervaart stress omdat je iets doet of vindt, wat eigenlijk niet bij je past. Je bent daardoor in conflict en over je eigen grenzen aan het gaan en staat niet gegrond in het leven. Want: iemand die nergens voor staat, valt overal voor.

We hebben van nature allemaal de natuurlijke drang om gelukkig en ontspannen te zijn, maar dit kunnen we alleen ervaren als we echt onszelf zijn en daarnaar leven.

Wanneer we steeds meer gaan leven vanuit deze ware kern, zullen we gaan ontdekken dat het leven als een soort van ‘Flow’ kan aanvoelen waarin automatisch veel ontspanning aanwezig is.

Daarom is zelfrealisatie enorm belangrijk voor als je wilt herstellen van de stressklachten waar je nu last van hebt.

paniekaanvallen stoppen je hart volgen

1.4 Waarom hebben we moeite met zelfrealisatie?

Ieder van ons wordt op een unieke manier opgevoed en gevormd dat vaak niet authentiek is aan wie we werkelijk zijn. Onze ouders geven ons dingen mee tijdens onze opvoeding, we leren op school, de maatschappij, onze vrienden vragen wat van ons en het land waarin we wonen hebben allemaal invloed op ons doen en laten.

Daarnaast kunnen we ook trauma’s oplopen uit het verleden die we nog niet verwerkt hebben.

We worden dus op een bepaalde manier geconditioneerd en gevormd door ons verleden waardoor we een identiteit ontwikkelen dat helemaal niet in lijn is met wie we werkelijk zijn. Op dat moment mist er dus zelfrealisatie en ervaren we (veel of weinig) stress wat uiteindelijk zelfs kan leiden tot een burn-out.

1.5 Hoe kun je jezelf realiseren?

Bij zelfrealisatie draait het dus grofweg om het achterhalen en verwezenlijken van:

 1. Jouw passie
 2. Jouw dromen
 3. Jouw idealen
 4. Jouw belevingswereld
 5. Jouw behoefte aan zingeving
 6. Jouw behoefte aan betekenisvol bezig zijn

Om tot deze antwoorden te komen én om ze vervolgens te verwezenlijken zijn er ook een aantal componenten die je moet loslaten:

 1. Het oordeel van anderen over jou
 2. Het oordeel over jezelf van jezelf
 3. Slechte behoefte en patronen
 4. Belemmerende overtuigingen
 5. Trauma’s uit het verleden

Zoals je leest: is het een heel mooi proces.

Voor de ene persoon gaat dit sneller, dan de ander. Eigenlijk staat er geen vaste tijd voor. Ik heb cliënten gehad die dit proces binnen twee maanden doorlopen, maar ook cliënten gehad die er een jaar over deden.

Eigenlijk maakt de tijd ook niet uit, want ik kan je wel met 100% zekerheid zeggen: dit is het mooiste proces van je leven.

Dus wees (hoe gek het ook klinkt) dankbaar dat je stressklachten ervaart, want het biedt je de mogelijkheid om een leven te gaan creëren waarin jij Flow, geluk en ontspanning kan ervaren door jezelf te realiseren.

paniekaanval coach nick de waard

Ontdek de andere delen van de Gouden Driehoek Methode

 1. Zelfrealisatie
 2. Energie
 3. Meditatie & Mindfulness

Herstel van stressklachten met mijn Online Training!

Als je graag zelf aan de slag wilt met je stressklachten en de Gouden Driehoek Methode. Dan past mijn Online Stress Training goed bij jou.

Deze training is uniek en vind je nergens anders op het internet. Het is ontwikkelt op basis van eigen ervaring en ervaring van cliënten. Praktisch en diepgaand en direct naar de oorzaak van je stressklachten.

Lees de ervaringen van anderen

De Gouden Driehoek Methode heb ik in de loop der jaren ontwikkelt en er zijn al vele cliënten die hier mooie resultaten mee hebben behaald die ze de rest van hun leven meenemen. Als je wilt, kun je hier de ervaringen van anderen lezen.

 

Bijna klaar. Vul onderstaande gegevens in en ontvang direct het e-book!

Gelukt! Je wordt nu doorgestuurd.