Zweten door stress: zo kun je het oplossen! (+ 6 tips)

Geschreven door: Nick de Waard
Zweten door stress kan de nodige onzekerheden, stress en angst met zich meebrengen. Het is een zeer onprettige ervaring en bovendien stinkt zweet als gevolg van stress ook nog eens heftiger dan sportzweet.
Als je regelmatig zweet en je ervaart veel stress dan wil je hier natuurlijk zo snel mogelijk van herstellen en dit oplossen.
Dan zit je hier goed. In dit artikel leg ik je exact uit hoe het komt dat je zweet als je stress ervaart en hoe je dit vervolgens weer kunt oplossen.

Wat is zweten door stress?
Zweten door stress is een veelvoorkomend probleem dat veel mensen ervaren wanneer ze onder (hoge) druk staan of in een uitdagende situatie zitten. Het kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals: hormonale veranderingen, angst en spanning.
Wanneer je gestrest bent, produceert je lichaam namelijk adrenaline. Dit zorgt ervoor dat je een verhoogde hartslag en bloeddruk krijgt. En dit zorgt er vervolgens weer voor dat je kunt gaan zweten, vooral onder je oksels, je voeten, je voorhoofd en je handpalmen.
Het zweten dat wordt veroorzaakt door stress is wel anders dan het zweten dat wordt veroorzaakt door fysieke inspanning. Stresszweet bevat namelijk meer vetzuren en eiwitten dan zweet dat wordt geproduceerd tijdens het sporten.
Dit is dan ook de reden dat stresszweet meer stinkt dan zweten na het sporten.

Zweetaanval door stress
Als je regelmatig last hebt van een zweetaanval door stress, dan is het goed om te weten dat je niet alleen bent. Zelf heb ik hier ook veel last van gehad en veel cliënten die bij mij lopen hebben hier ook last van. Ik ga je er nu wat meer over uitleggen.
Wat is een zweetaanval door stress?
Een zweetaanval door stress is een plotselinge situatie waarin iemand veel begint te zweten tijdens een stressvolle situatie. Het kan elk moment gebeuren en de intensiteit en de duur van de zweetaanval is verschillend.
Zweetaanvallen als gevolg van stress worden veroorzaakt door het hormoon adrenaline. Door een plotselinge toename van stress wordt dit hormoon vrijgegeven waardoor je zweetklieren zich activeren en je dus plotseling veel kunt gaan zweten.
Wat kun je doen tijdens een zweetaanval door stress?
Er zijn verschillende dingen die je kunt doen tijdens een zweetaanval door stress:
- Blijf rustig: een zweetaanval is absoluut geen prettige ervaring, toch is het belangrijk om rustig te blijven. Als we gaan piekeren over wat er gebeurt, dan wordt het alleen maar erger en kan het soms zelfs leiden tot een paniekaanval.
- Focus op je ademhaling: het beste wat je kunt doen is op je ademhaling focussen. Hoe rustiger jouw ademhaling is, hoe rustiger jij ook bent.
- Tel tot 30: een goede oefening is om heel langzaam tot 30 te tellen. Op deze manier verleg je de focus naar het tellen waardoor je lichaam zich meer kan ontspannen.
- Drink water: ook kan het drinken van water goed zijn tijdens een zweetaanval. Dit komt omdat je veel vocht verliest door het zweten.
Een zweetaanval is een normale reactie van ons lichaam op stress, het is dus niet gevaarlijk. Wel is het aan te raden om hulp te zoeken als je regelmatig last hebt van zweetaanvallen door stress.
Heb je meer last van stress symptomen? Ontdek aan welke symptomen je stress kunt herkennen in dit artikel: Stress Symptomen.

De vicieuze cirkel onzekerheid, zweten en stress.
Iemand die niet veel zweet door stress kan in een soort vicieuze cirkel geraken. Ik heb hier zelf heel erg last van gehad. Dit komt omdat:
- Zweten geeft ons een gevoel van onzekerheid en stress
- En deze onzekerheid en stress zorgen er weer voor dat we gaan zweten
Stress kan dus het zweten verergeren, maar het zweten kan ook weer je stress verergeren. Je kan dus in een soort vicieuze cirkel komen. Dit ziet er vaak zo uit:
Gelukkig kun je deze vicieuze cirkel weer doorbreken. Wil je weten hoe? Neem dan even contact met me op!
Mijn eigen ervaring:
Toen ik zelf in mijn burn-out zat kon ik plotseling uit het niets een zweetaanval krijgen in combinatie met angst en hartkloppingen. In ene brak het zweet me uit en hier werd ik onzeker van.
Ik dacht: “wat zullen mensen wel niet van me denken”, en “ik sta nu echt voor schut”. Deze gedachten zorgde voor nog meer onzekerheid en daardoor voor nog meer stress.
Door deze ervaringen ging ik ook steeds minder dingen doen, omdat ik steeds onzekerder werd en bang was dat ik weer ging zweten en angstig ging worden. Met de nodige hulp is het me gelukt om deze cirkel te doorbreken en hier kan ik jou ook bij helpen.
Misschien herken je dit wel? Als dit het geval is dan is het goed om contact met me op te nemen. Ik kan je goed helpen om van deze klachten af te komen.

Koud zweet door stress: wat is dat?
Als je last hebt van koud zweet door stress, dan is dat een duidelijk signaal van het lichaam dat je stress ervaart. Toen ik in mijn burn-out zat had ik heel veel last van koud zweet. Het stonk ook echt intens!
Oorzaken van koud zweet door stress
Koud zweet door stress kan verschillende oorzaken hebben. Hieronder staan enkele mogelijke oorzaken:
- Overmatige stress: stress activeert ons sympathische zenuwstelsel, dat verantwoordelijk is voor de “vecht-of-vlucht”-reactie. Deze kan er vervolgens voor zorgen dat onze zweetklieren overactief worden. En dit kan vervolgens leiden tot koud zweet. Vooral mensen die last hebben van chronische stress kunnen hier vaak last hebben.
- Hyperventileren: als je gestrest bent, dan kan je ademhaling gaan versnellen en oppervlakkiger worden. Dit kan leiden tot hyperventilatie, wat vervolgens koud zweet kan veroorzaken. De mensen die last hebben van chronische hyperventilatie hebben vaak meer last zweten dan anderen.
- Angststoornis: veel mensen die last hebben van angsten of een angststoornis kunnen veel last hebben van koud zweet. Dit komt omdat je lichaam tijdens een angststoornis continu in een staat van alertheid is. Dit leidt vervolgens tot een overmatige productie van (koud) zweet.
Welke klachten gaan vaak gepaard met koud zweten?
Na onderzoek blijkt dat dat koud zweet ook vaak gepaard gaat met andere klachten. De volgende symptomen kun je vervolgens ervaren:
- Duizeligheid door alle stress
- Misselijkheid
- Hartkloppingen
- Spierspanningen door de stress
- Ademhalingsproblemen
Als je last hebt van koud zweet als gevolg van stress, zijn er verschillende dingen die je kunt doen om het te verminderen. Daar gaan we later in dit artikel dieper op in.

Wat kun je het beste doen tijdens nachtelijk zweten door stress?
Nachtelijk zweten als gevolg van stress is een veelvoorkomend probleem bij mensen die veel spanning ervaren of in een burn-out zitten. Dit komt omdat ons lichaam in de ‘overdrive’ staat en dus continu onder (lichte) stress staat. Hierdoor worden de zweetklieren geactiveerd en kun je dus ook tijdens je slaap nog last hebben van zweetaanvallen.
Toen ik in mijn burn-out zat had ik veel last van nachtelijke zweetaanvallen door alle stress. Na veel onderzoek hebben de volgende tips mij geholpen om het op te lossen:
- Creëer een ontspannende routine voor het slapen: hoe ontspannender jij naar bed gaat, hoe minder stress je ervaart tijdens het slapen. Daarom is het belangrijk om een ontspannen routine te hanteren voor het slapen. Ga bijvoorbeeld een boek lezen in plaats van met je telefoon spelen. Veel mensen die last hebben van paniekaanvallen in bed hebben ook last van nachtelijk zweten.
- Zorg voor een comfortabele slaapomgeving: voldoende zuurstof en frisse lucht gaat je ook helpen om nachtelijk zweten te verhelpen.
- Start met ontspanningstechnieken: je kunt bijvoorbeeld starten met meditatie, yoga of ademhalingsoefeningen om meer te ontspannen voor het slapen. Zelf mediteer ik altijd voor het slapen, dit helpt mij om de onrust in m’n hoofd te verminderen.
- Probeer meer in balans te blijven overdag: het is belangrijk om te achterhalen waarom je stress ervaart. Alles heeft namelijk een oorzaak, ook jouw stress. Door hier bewust van te worden kun je al direct achterhalen wat je op dit moment mag veranderen. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat je vaker pauzes gaat nemen over eerder je grenzen aangeeft.
Nachtelijk zweten kan ervoor zorgen dat je niet kan slapen door alle stress. Neem gerust contact op als je hier graag in geholpen wilt worden.
Ervaar je stress in je leven? Doe dan deze oefening!
Zweten als gevolg van stress kun je voor een groot deel verhelpen door stress te ontladen. Hoe je dit doet? Dat leg ik uit in de onderstaande video.
Zelf doe ik deze oefening nog elke dag, omdat het mij helpt om de stress van de dag los te laten. Deze oefening werkt ook heel goed als je dagelijks stress ervaart.
Hoe zweten door stress verhelpen?
Gelukkig zijn er manieren om het zweten door stress te verhelpen. Alles heeft namelijk een oorzaak, dus ook een oplossing. Ik heb de beste tips voor je op een rijtje gezet (met de hulp van Debra Rose Wilson Ph.D.:
- Verminder je stressniveau: het allerbelangrijkste is om je stressniveau te verminderen. Dagelijks een ontspanningsoefening doen gaat je al direct helpen om meer te ontspannen. Daarnaast kan sporten erg ontspannend zijn, maar ook het bijhouden van een dagboek is aan te raden.
- Pak de oorzaak van het zweten door stress aan: als stress de oorzaak is, dan wil je natuurlijk aan de slag om alle stressoren uit je leven te verwijderen. Daarom is het belangrijk om te achterhalen waarom je stress ervaart en dit vervolgens om te buigen of aan te pakken.
- Probeer angstige gedachten onder controle te krijgen: hoe meer jij de angstige gedachten in je hoofd onder controle hebt, hoe minder stress je zult ervaren. Het piekeren zorgt voor veel onrust in je lichaam en geest. Wil je weten hoe? Lees dan: omgaan met angst en paniek.
- Ga regelmatig wandelen in de natuur: door regelmatig te wandelen in de natuur kun jij jouw zenuwstelsel weer kalmeren. Dit zorgt ervoor dat je automatisch minder stress ervaart en dus ook minder gaat zweten. Een half uur per dag de natuur in kan al een verschil maken.
- Stop met het nuttigen van zweetopwekkers: alcohol, pittige voedsel, energiedranken en cafeïne zijn allemaal voedingsmiddelen die zweet kunnen opwekken. Als veel zweet door stress dan is het aan te raden om deze producten te vermijden.
- Start met mediteren: meditatie is de beste manier om stress te verminderen. Heel veel onderzoeken tonen aan dat elke dag een half uur meditatie je stresslevels flink kan verlagen. Wil je graag leren mediteren? Dan kun je mijn top 5 geleide meditaties doen.
Door deze tips toe te passen, kun je zweten door stress verminderen en je dagelijkse leven gemakkelijker maken.

Krijg professionele hulp om het zweten door stress te verhelpen.
Ik weet als geen ander dat het regelmatig zweten als gevolg van stress je leven flink kan beïnvloeden. Maar gelukkig kun je hier ook weer van herstellen. Door je stresstriggers aan te pakken en de bijkomende angsten en onzekerheden kun je stappen maken richting je herstel.
Middels mijn online 1-op-1 coaching kunnen we samen een plan maken hoe je weer kunt herstellen. We kunnen samen aan de slag gaan als je graag hulp wilt.
Benieuwd wat ik voor je kan doen? Neem dan even contact op via de onderstaande knop.
Veelgestelde vragen
Dit zijn de meest gestelde vragen.
Wat hebben zweten door stress en duizeligheid met elkaar te maken?
Als we duizeligheid ervaren dan kan ons dat stress geven. Deze stress zorgt er vervolgens voor dat onze zweetklieren actief worden doordat ons lichaam hard aan het werk is. Daarom kunnen mensen die last hebben van duizeligheid ook zweten.
Is overmatig zweten door stress normaal?
Ja, overmatig zweten door stress is normaal en komt regelmatig voor. Stress kan namelijk leiden tot een verhoogde activiteit van de zweetklieren, vooral de apocriene klieren, die zich bevinden in de oksels en het liesgebied.
Kun je overmatig zweten tijdens een burn-out?
Ja, het komt voor dat mensen veel zweten als ze in een burn-out zitten. Dit komt omdat het lichaam opgebrand is en alles daardoor snel als teveel voelt. Hierdoor kunnen de kleinste momenten in het leven als overweldigend, veel en zwaar aanvoelen, waardoor je kunt zweten.
Leuk om kennis te maken!
Ik ben Nick de Waard, eigenaar van Nickdewaard.nl.
Ik help mensen met stress-, paniek- en burn-outklachten middels de Gouden Driehoek Methode.
Zelf heb ik jarenlang in een burn-out gezeten en last van angstklachten gehad. Gelukkig heb ik dankzij jarenlang veel zelfstudie, leren en vallen en opstaan kunnen herstellen. Alles wat ik geleerd heb, en nog leer, pas ik nu allemaal toe in mijn online programma's.
- Nick de Waard
Angst, stress en burn-out specialist en gediplomeerd Meditatieleraar