Wazig zien door stress? Zo kun je weer herstellen + tips

Geschreven door: Nick de Waard

Wazig zien door stress is een veelvoorkomend probleem. Stress kan namelijk een flinke impact hebben op je zicht. Regelmatig ontvang ik cliënten die last hebben van een slecht zicht als gevolg van stress.

In dit artikel leg ik je alles uit over het wazig zien als gevolg van stress en hoe je dit weer kunt oplossen.

wazig zien door stress info

Kun je wazig zien door stress?

Stress kan verschillende lichamelijke stress symptomen veroorzaken, waaronder wazig zien. Dat blijkt het onderzoek van Leela Raju, MD. Dit kan een tijdelijke of langdurige aandoening zijn dat een flinke negatieve invloed kan hebben op ons dagelijks leven.

Waarom zorgt stress voor wazig zien?

Stress kan invloed hebben op de bloedvaten die onze ogen van bloed voorzien. Wanneer een persoon gestrest is, kunnen de bloedvaten in je ogen vernauwen, waardoor de bloedtoevoer naar je ogen wordt verminderd. Dit kan leiden tot wazig zien en andere visuele symptomen.

Een ander mogelijk effect van stress op onze ogen is dat stress de kleine spiertjes, die onze ogen besturen, beïnvloedt. Dit kan vervolgens leiden tot vermoeidheid van de ogen, wat ook kan bijdragen aan wazig zien.

Daarnaast kan langdurige stress leiden tot verhoogde niveaus van het stresshormoon cortisol in het lichaam. Dit kan op zijn beurt leiden tot ontstekingen en schade aan de bloedvaten in onze ogen, wat vervolgens kan leiden tot aandoeningen zoals diabetische retinopathie, maculadegeneratie en glaucoom.

wazig zien door stress

Wanneer naar de dokter?

Het is belangrijk op te merken dat wazig zien niet altijd het gevolg is van stress. Andere factoren, zoals astigmatisme, cataract, netvliesloslating, ooginfecties en hoofdletsel, kunnen ook leiden tot wazig zien.

Ik adviseer je altijd om eerst naar je dokter te gaan om de oorzaak van het wazig zien te achterhalen. Als stress de oorzaak is, dan zullen ze dat ook achterhalen en kun je daar vervolgens mee aan de slag.

Hoe hoog zit jij in je stress? Ontdek het met de Gratis Stress Test!

Stress is voor veel mensen tegenwoordig een grote oorzaak van het wazig zien. Maar hoe zit jij in je stresslevel? Dat kun je nu super gemakkelijk ontdekken met mijn Gratis Stress Test.

Klik op de onderstaande knop en ontdek hoe hoog jouw stresswaarden zijn.

De vicieuze cirkel van wazig zien door stress en angst

Stress blijkt een belangrijke oorzaak te zijn van wazig zien. Als wij veel stress ervaren en onvoldoende rust nemen, kunnen er op den duur symptomen voordoen.

In stressvolle situaties bevindt ons lichaam zich namelijk in de ‘vecht-of-vlucht’ modus, waardoor het gespannen is. Het wordt dan moeilijker om te ontspannen, wat ertoe kan leiden dat je lichaam in een overspannen staat gaat. Dit kan resulteren in klachten zoals wazig zien.

Regelmatig komen er cliënten bij mij die wazig zien omdat ze teveel stress hebben ervaren en allemaal vinden ze het een onprettige ervaring.

Stress, angst en wazig zien beïnvloeden elkaar

Veel mensen die wazig zien, in combinatie met stress kunnen, in een soort vicieuze cirkel raken. Deze vicieuze cirkel zorgt voor meer stress en meer angst, omdat:

 • Wazig zien een verontrustend gevoel veroorzaakt (angst).
 • Deze angst resulteert vervolgens in nieuwe stress.
 • En deze stress zorgt vervolgens voor een aanhoudend wazig zicht.

Deze vicieuze cirkel ziet er dan zo uit:

vicieuze cirkel van wazig zien door stress

Is deze bovenstaande vicieuze cirkel herkenbaar voor je? Dan is de kans groot dat stress bij jou ook de oorzaak is. In dat geval is het verstandig om aan de slag te gaan met het verminderen van stress.

Neem gerust contact met mij op en ontdek hoe ik je hierbij kan helpen 

man ziet wazig

Wat zijn de gevolgen van wazig zien als gevolg van stress

Wazig zien kan verschillende gevolgen hebben, ik heb onderscheid gemaakt tussen korte termijn gevolgen en mogelijk lange termijn gevolgen.

Korte termijn gevolgen

Dit zijn de korte termijn gevolgen van wazig zien:

 1. Moeite met dagelijkse activiteiten: activiteiten zoals lezen, autorijden, of werken op een computer kunnen moeilijker en gevaarlijker worden voor ons.
 2. Oogvermoeidheid: je ogen kunnen vermoeid raken door inspanning om scherp te zien, wat kan leiden tot hoofdpijn en oogpijn.
 3. Verminderd concentratievermogen: het kost meer moeite om je te concentreren op taken, vooral die visuele precisie vereisen.
 4. Ongevallenrisico: wazig zien verhoogt het risico op ongevallen en letsel.

Lange termijn gevolgen

Dit zijn de mogelijke lange termijn gevolgen:

 1. Chronische hoofdpijn en oogpijn: aanhoudende inspanning van de ogen kan leiden tot chronische hoofdpijn en oogpijn.
 2. Slechtere kwaliteit van leven: je wordt beperkt in je dagelijkse activiteiten en dat kan een flinke impact hebben op je leven.
 3. Gevoel van frustratie en stress: Aanhoudende wazigheid kan leiden tot gevoelens van frustratie, angst en verhoogde stress.
 4. Verminderde mobiliteit: we kunnen minder geneigd zijn om te reizen of deelnemen aan buitenactiviteiten omdat we bang zijn voor voor ongelukken of desoriëntatie.

Het is goed om te beseffen dat deze gevolgen voor iedereen anders kunnen zijn. Heb je aanhoudende last, probeer dan altijd eerst naar je huisarts te gaan.

wazig zien door stress quote

Direct stress verminderen en je klachten verhelpen?

Je kunt vandaag al beginnen met het verminderen van stress om je klachten te verhelpen, en ik ben hier om je daarbij te ondersteunen.

Ik heb namelijk het Stress & Angst Vrij Programma speciaal ontwikkeld voor mensen die last hebben van een wazig zicht door stress. Dit programma helpt je de oorzaken van je stressklachten te achterhalen en biedt vervolgens concrete stappen aan om deze klachten te verhelpen.

Dit op maat gemaakte programma is gebaseerd op mijn eigen ervaringen en mijn acht jaar lange herstelreis na een burn-out. Tijdens mijn herstel kreeg ik waardevolle ondersteuning van coaches, therapeuten en psychologen en probeerde ik heel veel therapieën en methodes uit.

Met deze uitgebreide ervaring heb ik een effectieve methode ontwikkeld die al meer dan 500 mensen succesvol heeft geholpen te herstellen. Als je klaar bent om verder te werken aan je herstel, is dit programma de juiste volgende stap voor jou.

In de onderstaande video leg ik trouwens uit hoe je te werk gaat in dit programma!

7 Goede tips om stress te verminderen

Als jij wazig ziet als gevolg van stress, dan wil je natuurlijk stress verminderen. Met de onderstaande tips ga je ook daadwerkelijk stress reduceren:

 1. Regelmatige pauzes: neem regelmatig pauzes bij langdurig schermgebruik en gebruik de 20-20-20 regel: elke 20 minuten 20 seconden naar iets op 20 voet (6 meter) afstand kijken.
 2. Ontspanningstechnieken: mijn advies is ook om ontspanningstechnieken te gebruiken, zoals: diepe ademhaling, meditatie en progressieve spierontspanning om stress te verminderen. Op mijn YouTube Kanaal kun je veel ontspanningsoefeningen vinden
 3. Gezonde voeding: en eet natuurlijk gezond. Ik adviseer een dieet rijk aan groenten, fruit, vis, noten en zaden, en zorg voor voldoende hydratatie. 
 4. Regelmatige lichaamsbeweging: probeer ook regelmatig te bewegen, zoals wandelen, yoga of zwemmen, om stress te verminderen en de bloedcirculatie te verbeteren, wat kan bijdragen aan beter zicht. Je hoeft je echt niet helemaal in het zweet te werken, maar meer beweging is altijd goed.
 5. Voldoende slaap: zorg voor voldoende en kwalitatieve slaap. Een goede nachtrust is essentieel voor het herstel van zowel je ogen als je algehele gezondheid. Slaap je slecht? Lees dan dit artikel over slecht slapen.
 6. Professionele hulp: kom je er zelf niet meer uit? Raadpleeg dan een therapeut of counselor als stress je zicht ernstig beïnvloedt. Wil je mijn aanpak weten? Bekijk dan de onderstaande video.

Liever hulp in je herstelproces?

Als stress (of angst) een flinke impact heeft op je leven, dan kan ik me goed voorstellen dat je hier graag intensieve hulp bij wilt. Die kan ik je bieden.

Al een aantal jaar doe ik dit werk en help ik mensen om te herstellen van stressklachten, zoals een wazig zicht. Kijk gerust op mijn coachingspagina.

Ben je benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? Neem dan gerust contact op.

Veelgestelde vragen

Dit zijn de meest gestelde vragen.

Kun je plotseling wazig zien door stress?

Ja, het is mogelijk dat jouw zicht plotseling wazig kan worden door stress. Het is aan te raden omdat altijd eerst naar je huisarts te gaan om de oorzaak te ontdekken.

Wat moet je doen als je heel wazig ziet?

Bel direct je huisarts. Loop niet te lang rond met deze klachten en schakel hulp in.

Leuk om kennis te maken!
Ik ben Nick de Waard, eigenaar van Nickdewaard.nl.

Ik help mensen met stress-, paniek- en burn-outklachten middels de Gouden Driehoek Methode.

Zelf heb ik jarenlang in een burn-out gezeten en last van angstklachten gehad. Gelukkig heb ik dankzij jarenlang veel zelfstudie, leren en vallen en opstaan kunnen herstellen. Alles wat ik geleerd heb, en nog leer, pas ik nu allemaal toe in mijn coaching en online programma's.

- Nick de Waard
Angst, stress en burn-out specialist en gediplomeerd Meditatieleraar

Bijna klaar. Vul onderstaande gegevens in en ontvang direct het e-book!

Gelukt! Je wordt nu doorgestuurd.