Prestatieangst of faalangst: hoe kun je dit weer overwinnen?

Geschreven door: Nick de Waard

Faalangst of prestatieangst kan een flinke impact hebben op je leven. Als je bang bent om te falen dat kan dit gevoel ook veel stress met zich meebrengen. Kortom: faalangst is geen pretje.

Vaak komt faalangst voor bij mensen die onzeker zijn, of juist hele hoge verwachtingen hebben van zichzelf. Ik heb hier zelf ook een tijdje last van gehad.

In dit artikel leg ik je uit wat je kunt doen om faalangst of prestatieangst weer te overwinnen. 

faalangst of prestatieangst intro

Wat is prestatie angst of faalangst?

Prestatie angst is een vorm van angst dat optreedt wanneer je onder druk staat om te presteren. Veel mensen die ik begeleid ervaren deze vorm van angst in verschillende situaties, zoals op school, op het werk, tijdens sportwedstrijden of sociale evenementen. 

Wanneer je last hebt van prestatie angst, dan voel je je vaak zenuwachtig, gespannen en onzeker. Je kunt last hebben van fysieke symptomen zoals trillen, zweten en een snelle hartslag.

Voor veel mensen kan prestatieangst een grote invloed hebben op hun leven. Het kan ervoor zorgen dat we situaties gaan vermijden of dat we onderpresteren. Het kan ook leiden tot negatieve gedachten en gevoelens over jezelf.

Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van prestatie angst, zoals perfectionisme, faalangst, onzekerheid en een gebrek aan zelfvertrouwen.

Wel kan ik je alvast vertellen: prestatie angst kun je weer overwinnen.

faalangst

Waarom heb je last van prestatie angst?

Prestatie angst kan iedereen overkomen. Je kunt er last van hebben op school, op het werk, tijdens sportevenementen of in sociale situaties. Maar waarom heb je eigenlijk last van prestatie angst?

Er zijn verschillende redenen waarom prestatie angst kan ontstaan. Ik heb er een aantal voor je opgesomd.

Gebrek aan zelfvertrouwen

Een van de belangrijkste redenen die ik vaak terug zie, is een gebrek aan zelfvertrouwen. Als we niet genoeg vertrouwen hebt in onze eigen capaciteiten, dan kan dit leiden tot angst en stress wanneer we onder druk staan om te presteren.

Te hoge verwachtingen van jezelf

Een andere reden die ik zie is dat je te hoge verwachtingen hebt van jezelf. Als je jezelf te veel druk oplegt om te slagen, kan dit leiden tot angst en stress. Het is belangrijk om realistische doelen te stellen en te leren omgaan met tegenslagen en fouten. Het is oké om niet perfect te zijn, dat ben ik ook niet – niemand niet.

Sociale druk

Soms kan prestatie angst ook worden veroorzaakt door externe factoren, zoals sociale druk of een gebrek aan ondersteuning van anderen. Hier heb ik zelf veel last van gehad.

Als je last hebt van prestatie angst, dan is het goed om te achterhalen wat de oorzaak is. Zodra je de oorzaak weet, dan weet je ook wat je kunt doen om dit op te lossen.

Of komt jouw prestatie angst voort uit teveel stress? Ontdek het met de Gratis Stress Test!

Stress is voor veel mensen tegenwoordig een belangrijke oorzaak de prestatie angst die ze ervaren. Maar is dit bij jou ook het geval? Dat kun je nu super gemakkelijk ontdekken met mijn Gratis Stress Test.

Klik op de onderstaande knop en ontdek hoe hoog jouw stresswaarden zijn.

De vicieuze cirkel van faalangst

Veel mensen die last hebben van faalangst of prestatieangst kunnen in een vicieuze cirkel terecht komen. Dat ziet er vaak zo uit:

 1. Verwachtingsdruk: je begint met een situatie waarin je hoge verwachtingen hebt van jezelf of denkt dat anderen hoge verwachtingen van je hebben.
 2. Angst voor falen: deze verwachtingen leiden tot angst om te falen, omdat je bang bent dat je niet aan de verwachtingen kunt voldoen.
 3. Stress en spanning: de angst voor falen veroorzaakt stress en spanning, waardoor je je niet goed kunt concentreren of presteren.
 4. Vermijdingsgedrag: door de stress en spanning ga je situaties vermijden waarin je kunt falen, of je stelt taken uit.
 5. Verminderde prestaties: het vermijden van situaties of het uitstellen van taken leidt tot slechtere prestaties, wat je angst voor falen verder versterkt.
 6. Bevestiging van angst: slechtere prestaties bevestigen je angst om te falen, waardoor je zelfvertrouwen afneemt en de cyclus opnieuw begint.

Deze vicieuze cirkel kan moeilijk te doorbreken zijn, maar met de juiste strategieën is alles mogelijk. Ik laat je verder in dit artikel zien wat je hieraan kunt doen om deze cirkel te doorbreken!

vrouw heeft prestatieangst

Welke symptomen horen bij prestatieangst?

Als je last hebt van prestatieangst dan kunnen er verschillende symptomen optreden. Hieronder vind je een lijst met symptomen die vaak voorkomen bij mensen die last hebben van prestatieangst.

 • Zenuwachtigheid en spanning: je voelt je erg gespannen en zenuwachtig.

 • Slechte concentratie: Het kan moeilijk zijn om je te concentreren. Je gedachten dwalen af naar negatieve scenario’s en je kunt je niet goed focussen op de taak die voor je ligt.

 • Negatieve gedachten: je hebt vaak negatieve gedachten over jezelf en je eigen kunnen. Je denkt bijvoorbeeld dat je het niet goed genoeg doet, dat anderen beter zijn dan jij of dat je gaat falen.

 • Fysieke klachten: ook kan het leiden tot fysieke klachten, zoals hoofdpijn, buikpijn, misselijkheid, zweten en trillen.

 • Vermijdingsgedrag: soms gaan mensen situaties vermijden waarin ze moeten presteren, omdat ze bang zijn om te falen. Dit kan leiden tot uitstelgedrag en het niet halen van doelen.

Je kunt faalangst weer overwinnen, maar soms is het goed om hier hulp bij te krijgen. Als je wilt weten wat ik voor je kan doen, neem dan even contact met me op!

faalangst quote

Direct de prestatie angst overwinnen en je klachten verhelpen?

Je kunt vandaag al beginnen met het verminderen van stress en prestatieangst, en ik ben hier om je daarbij te helpen.

Ik heb het Stress & Angst Vrij Programma ontwikkeld voor mensen die last hebben van prestatieangst of faalangst. Dit programma helpt je de oorzaken van je angst te achterhalen en biedt concrete stappen om hiermee om te gaan.

Het programma is gebaseerd op mijn eigen ervaringen en mijn acht jaar lange herstelreis van een burn-out, waarin ik zelf met veel angst te maken had. Tijdens mijn herstel kreeg ik waardevolle ondersteuning van coaches, therapeuten en psychologen en probeerde ik talloze therapieën en methodes uit.

Met deze uitgebreide ervaring heb ik een effectieve methode ontwikkeld die al meer dan 500 mensen succesvol heeft geholpen. Als je klaar bent om aan je herstel te werken, is dit programma de juiste volgende stap voor jou.

In de onderstaande video leg ik uit hoe je dit programma kunt volgen!

Hoe kun je prestatie angst overwinnen? 5 Tips!

Als je last hebt van prestatie angst, kan dit behoorlijk belemmerend zijn in je dagelijkse leven. Gelukkig zijn er een aantal stappen die je kunt nemen om faalangst te overwinnen:

 1. Identificeer de oorzaak van je faalangst. Is het angst voor het maken van fouten, angst voor afwijzing of iets anders? Door de oorzaak te begrijpen, kun je gerichte stappen nemen om de angst te verminderen.
 2. Stel realistische doelen voor jezelf. Het stellen van doelen kan je helpen om jezelf uit te dagen en te groeien, maar het is belangrijk om realistisch te blijven. Door jezelf haalbare doelen te stellen, voorkom je dat je jezelf overweldigt en daardoor juist faalt.
 3. Oefen ontspanningsoefeningen, zoals diepe ademhaling, meditatie of yoga. Deze technieken kunnen je helpen om je angstniveau te verlagen en je te concentreren op het moment. Er staan heel veel ontspanningsoefeningen op mijn YouTube kanaal. Of doe de onderstaande oefening.
 4. Praat met iemand over je faalangst. Het kan helpen om je gevoelens te delen met een vertrouwde vriend, familielid of therapeut. Soms kan het simpelweg uitspreken van je angsten al een opluchting zijn.
 5. Wees vriendelijk voor jezelf. Het is gemakkelijk om hard voor jezelf te zijn als je faalt, maar het is belangrijk om jezelf te vergeven en te onthouden dat fouten maken menselijk is. Wees vriendelijk en begripvol voor jezelf, net zoals je dat zou zijn voor een goede vriend.

Onthoud dat faalangst overwinnen een proces is en dat het tijd kost om verandering te zien, maar met toewijding en doorzettingsvermogen kun je je angst overwinnen.

Wil je hulp in jouw herstelproces?

Als je al langere tijd last hebt van faalangst, dan kan ik me goed voorstellen dat je al veel geprobeerd heb, maar dat niets lijkt te helpen.

Veel mensen die bij mij voor coaching komen hebben al een lange weg gehad. Maar hebben nog niet de juiste stappen kunnen zetten. Als je liever intensieve hulp wilt, dan adviseer ik je om voor 1-op-1 coaching te gaan.

Het is belangrijk dat je naar de kern van je klachten gaat en niet alleen de symptomen aanpakt. Neem gerust contact op.

Veelgestelde vragen

Dit zijn de meest gestelde vragen.

Waarom heb ik last van faalangst?

Veel mensen die last hebben van faalangst hebben een negatief zelfbeeld. Ze hebben niet het idee dat ze in staat zijn om een bepaalde taak goed uit te voeren. Of ze hebben in het verleden een situatie meegemaakt waarbij het helemaal niet goed ging en zijn bang dat dit weer gebeurt.

Leuk om kennis te maken!
Ik ben Nick de Waard, eigenaar van Nickdewaard.nl.

Ik help mensen met stress-, paniek- en burn-outklachten middels de Gouden Driehoek Methode.

Zelf heb ik jarenlang in een burn-out gezeten en last van angstklachten gehad. Gelukkig heb ik dankzij jarenlang veel zelfstudie, leren en vallen en opstaan kunnen herstellen. Alles wat ik geleerd heb, en nog leer, pas ik nu allemaal toe in mijn coaching en Stress & Angst Vrij Programma.

- Nick de Waard
Angst, stress en burn-out specialist en gediplomeerd Meditatieleraar

Bijna klaar. Vul onderstaande gegevens in en ontvang direct het e-book!

Gelukt! Je wordt nu doorgestuurd.